Дните на Атушка Маркова са преброени, няколко съветници от десните партии, включително водачът на ГЕРБ Д. Танев, номинирани за председател на ОбС

09 юли 2009 00:06   7 коментара   50012 прочита
Атушка Маркова
Атушка Маркова


Атушка Маркова

Кметът В. Илиев коментира слуховете: Познавам се много добре с Бойко Борисов, но нямам официално предложение за пост в централната изпълнителна власт

Съветникът от “Независими земеделци и радикали” и експредседател на Общински съвет в Петрич Георги Ичконов от вчера се “завъртя” в публичното пространство като нов председател на местния парламент на мястото на Атушка Маркова от ДПС. Ичконов заедно с бизнесмена и член на ГЕРБ Запро Динев преди и по време на изборите усилено агитираха за партията на Бойко Борисов в селата Кромидово, Капатово, Ново Кономлади, Марикостиново и Генерал Тодоров. Ичконов ще бъде подкрепен от общинския координатор на ГЕРБ Димитър Танев за председателското място, Танев отдавна цели преврат срещу А. Маркова, коментираха вчера общински съветници.
Другият коментар от политическите кулоари в Петрич вчера бе, че кметът Вельо Илиев, който отдавна контактува с националните лидери на ГЕРБ, е получил предложение за пост в изпълнителната власт в София.
Работих, но не толкова активно за ГЕРБ, дадох малко рамо, но за председателския пост в Общински съвет няма да се съглася, опроверга коментарите вчера Георги Ичконов и обясни: Хората искаха промяна в държавата, аз също. Затова помогнах на ГЕРБ. В Марикостиново, където имам къща и където съм бил кмет, има проблеми с водата. Обади ми се кметът на Марикостиново Костадин Герчев, че с колегите му от околните села имат среща с водача на листата на ГЕРБ Атанас Камбитов и областния координатор Костадин Хаджигаев. Аз присъствах на срещата, поставих водния проблем и хората от ГЕРБ обещаха да го решат. Затова се ангажирах с ГЕРБ, но не толкова аз, колкото кметовете на селата, заключи Георги Ичконов.
В започналите совалки за смяна на председателя Атушка Маркова се появиха и имената на лидера на ГЕРБ - Петрич Димитър Танев, Стоян Николов от СДС и лидерът на “Ред, законност и справедливост” Валентин Парапунов. Очаква се Мая Бояджиева, която влиза на мястото на депутата Огнян Тетимов от “Атака” в Общински съвет, да гласува за свалянето на Атушка Маркова. Тя работи във фирмата “Стоун 2002”, близка до Марио Минев.
Съветникът от “Атака” Нако Костов обаче опроверга близостта й с Минев: Тя не работи в негова фирма, тя е на друг човек. Разговарял съм с Мая, каза ми, че не работи за М. Минев и държи на “Атака”, обясни Костов.
Лидерът на “Атака” Огнян Тетимов също бе категоричен: Мая ще работи за “Атака”.
Позицията на “Атака” е “за” свалянето на Атушка Маркова. Новият съветник от ГЕРБ Венцислав Филчев, влизащ на мястото на Димитър Захов, също ще работи за линията на ГЕРБ за свалянето на Атушка Маркова. Основните събития обаче ще се разиграят едва след като Огнян Тетимов и Димитър Захов подадат молби за напускане на Общинския съвет.
Те първо трябва да депозират молби до председателя на Общинския съвет Атушка Маркова, тя да ги предаде на нас, в срок от един-два дни трябва да се съберем и да конституираме следващите в листите на “Атака” и ГЕРБ за съветници, каза вчера председателят на Общинската избирателна комисия Тинка Денишева. Така действията по свалянето на Атушка Маркова от председателския пост се очаква да започнат след 14 юли, когато Тетимов и Захов ще се закълнат като депутати и ще депозират молби за напускане на Общинския съвет.
Стоян Николов от СДС коментира евентуалната му номинация за председател на Общински съвет така: Не ми е фикс идея да съм председател, но ако получа категорична подкрепа, ще помисля сериозно. Засега не мога да кажа на сто процента, тъй като първо трябва да водя разговори с партията, която представлявам - СДС, както и с политическите партии от център-дясно. Задължително ще проведа среща и с кмета Вельо Илиев и неговия екип от Общинската администрация. Трябва да видя и какви условия евентуално ще бъдат поставени от тези, които ме номинират  или подкрепят, ако се стигне дотам. Има и вариант да се въведе квотният принцип за председател на Общинския съвет. Ако получа голяма подкрепа, евентуално ще дам категоричен отговор, но ако подкрепата е 17:16 гласа, няма да се съглася. Необходимо е да се промени част от правилника за работа на Общинския съвет, за да може максимално да бъдат облекчени хората. Сега в някои от пунктовете в правилника значително затрудняват обикновените хора при изваждането на различни разрешителни и документи, заключи Стоян Николов.

7 коментара
09 Юли 2009 10:07 | войвода
Оценка:
97
 (
373
 гласа)

абе вельо,ще ме скъсаш от смях:))) с очите си видях и чух как Бойко коментира по една от телевизионните програми че "НАЙ КОРУМПИРАНИЯТ КМЕТ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е ПЕТРИЧКИЯ КМЕТ". а той нашия покана чака:)))


09 Юли 2009 10:59 | Петричанин
Оценка:
11
 (
255
 гласа)

Добре е за града ни,че двама депутати ще имаме в законодателната власт на България.И двамата са стабилни хора,които ще се надявам да заслужат народното доверие и подкрепа.Мая Бояджиева е човек на Марио Минев отдавна,още когато беше митничар и потготвяше и презставяше в митниците докуметните на въпросната фирма и др.фирми на Минев.В това няма нищо лошо,но не разбирам защо не признават това заитересованите.После е много съмнително отказването на Тетимов от делото срещу М.Минев,при факта,че беше бит от него и бодигардовете му,а сега и М.Бояджиева я вкарва в АТАКА.Колкото до Запро Динев/хамелеона/,ако става въпрос за собственника на ф-ма "Зида-92",вносител и продавач на теракот и др.,не знам как Б.Борисов му е гласувал доверие.А това,че като председател на местният парламент е важно и достойно да стане координатора на ГЕРБ-Петрич-Димитър Танев е необходимо за града ни.Тое достоен човек и може да се справи,ако не му предложат нещо в София.За В.Илиев не мога да кажа предположение.Успех .


11 Юли 2009 10:30 | запознат
Оценка:
22
 (
196
 гласа)

Спряга се че Вельо е имал договорка да подкрепи и без това силната партия ГЕРБ при условие "замразяване" на някои от съдебните му дела и пост в София(има си Велко лостове с помоща на които е кмет вече 3 мандата - става въпрос за фалшифициране на вота) Същите лостове се ползват на всички местни избори от СДС,ВМРО,ГЕРГЬОВДЕН.


11 Юли 2009 20:13 | стойо
Оценка:
30
 (
128
 гласа)

кмета е като гладна коко6ка,койато санува жито
сънува


11 Юли 2009 20:18 | туф4о
Оценка:
-1
 (
199
 гласа)

егати лъжеца е кмета,бил от Боѝко уж.Тоѝ е само от себе сиw


13 Юли 2009 20:03 | петрич
Оценка:
-21
 (
171
 гласа)

е ако кмета Вельо влезе в изпълнителната власт значи България няма да я бъде.По-добре да си стягаме куфарите всички и бегом в чужбина


30 Април 2010 12:01 | Трайо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

вярно ли е че бащата на министър Трайчо Трайков е от Кромидово




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар