Човекът от Благоевград в кабинета "Борисов" Г. Прегьов падна в "тихата война" с новия министър

21 септември 2011 00:20   18 коментара   36722 прочита
Г. Прегьов
Г. Прегьов


Г. Прегьов

С оферта 55 980 000 лв. гръцката компания "Актор" спечели търга за 15 км отсечка на магистрала "Струма" - Сандански-Кулата

 Заместник-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов е освободен от поста си, съобщиха вчера от правителствената информационна служба.

Той е подал оставка, като е посочил лични причини. Премиерът Бойко Борисов е приел оставката, се казва в съобщението.

Георги Прегьов, който е единственият благоевградчанин в кабинета "Борисов", беше избор на предишния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Той отговаряше за изпълнението на инфраструктурните проекти и "ВиК" сектора.

Преди да влезе в министерството, Прегьов, който е инженер по професия, участваше в няколко фирми, сред които “Консултантска инженерна група” (КИГ). Дружеството заедно с чуждата компания Poiry Envioroment спечели един от най-големите "ВиК" договори за надзор по оперативна програма “Околна среда” за над 4.6 млн. лв. Компанията е надзорник и по редица европроекти, изпълнявани от общини по оперативна програма “Регионално развитие”. Той е близък с бившия шеф в "Булгартабак холдинг" Петко Търпанов, с чийто син Леонид имат близък консултантски бизнес. Г. Прегьов живее в луксозната кооперация зад банка "Хеброс", построена от Леонид Търпанов.

Макар юридически да няма конфликт на интереси, по неофициална информация от Европейската комисия не са одобрявали факта, че компании, в които участват роднини на Прегьов, печелят поръчки.

Недоволство срещу Прегьов имаше и от страна на работещи в Агенция “Пътна инфраструктура”, чието ръководство беше сменено още в първия работен ден на новия регионален министър Лиляна Павлова. По информация на служители от пътната агенция, някои техни колеги са били викани в кабинета на Прегьов в министерството и получавали указания при избора на изпълнители по пътни проекти.

За свалянето на Прегьов се заговори веднага след издигането на Р. Плевнелиев за кандидат-президент, не е тайна, че той е личен враг на новия строителен министър Лиляна Павлова. Чиновници от министерството разказаха, че те не само се карали и мразели, но в последните месеци водели война помежду си, въпреки че Р. Плевнелиев успявал да я потушава. След напускането му първата работа на Л. Павлова била да поиска оставката на главния си враг Г. Прегьов.

Категорично не съм аз тази, която е поискала оставката на зам. министър Георги Прегьов. Това е негово решение. Неговият мотив са лични причини. Аз приемам това. Желая му успех оттук нататък. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след отварянето на ценовите оферти за избор на изпълнител на допълнително проектиране и строителството на Лот 4 на АМ "Струма". Павлова заяви, че е дала своите предложения за назначаване на нов заместник-министър, които се обсъждат с премиера и вицепремиера.

"Все още сме в окончателната фаза на доуточняване на екипа. Най-късно до края на месеца ще бъде формиран цялостен екип, който ще бъде представен на специална пресконференция", каза Павлова.

Гръцката компания “Актор” АД спечели търга за проектиране и строителство на участъка между Сандански и Кулата на автомагистрала “Струма” с цена, близо два пъти по-ниска от прогнозата. Вчера в Агенция "Пътна инфраструктура" в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова бяха отворени ценовите оферти за избор на изпълнител на допълнително проектиране и строителството на Лот 4 на АМ "Струма". Участъкът от Сандански до Кулата е с дължина от 15 км.

Най-ниска цена предложи "Актор" АД - 55 980 000 лв. без ДДС. Останалите предложения са: Сдружение "Салваторе Матарезе АД и инж. Клаудио Салини Гранди Лавори АД предлага цена за изпълнение на проекта от 59 870 000 лв. без ДДС, а офертата на "Джей енд Пи Авакс - С.А." Гърция е 78 200 000 лв. без ДДС, "Доуш иншаат ве тиджарет" АД - Турция предлага цена 83 078 507,82 лв. без ДДС;, Консорциум "Струма ЛОТ 4" предлага цена от 78 804 000 лв. без ДДС; Сдружение "АМ Струма 2011" предлага цена 83 677 700 лв. без ДДС; Сдружение "ИПС Техникс ЛОТ 4" предлага цена 58 807 410 без ДДС; Офертата на Сдружение "Струма 4 - Роудс 2011 г." е 83 187 000 лв. без ДДС; Алпине Бау ГмБх предлага цена 86 099 367,38 лв. без ДДС; Консорциум "Лена - ИСА" предлага цена 63 666 666,67 без ДДС; Обединение "СК 13 - Сандо - Струма" - 68 796 507, 28 лв. без ДДС; Консорциум "Хохтийф - Станилов" предлага цена в размер на 76 519 923 без ДДС; Ценовата оферта на ДЗЗД "Струма - България 2011" е 61 492 612 лв. без ДДС; "Конструксионес РУБАУ" АД предлага цена за изпълнение на договора на 67 980 000 лв. без ДДС.

Фирма "Актор" - победител в търга за допълнително проектиране и строителството на Лот 4 на АМ "Струма", предложи цена от 1, 908 млн. евро на километър, което съвпада със средните цени, на които до момента се изграждат магистралите, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Павлова посочи, че е показателно, че от 15 кандидатствали фирми, 14 са допуснати до финансова оценка. "Това е показателно, първо, че има голям интерес, което означава, че има прозрачност и доверие в системата. Това оправдава нашите усилия да докажем, че Агенция "Пътна инфраструктура" е една прозрачна, прогнозируема институция, в която има много ясни правила за работа.

Фирмите вече познават тези правила и кандидатстват съвсем спокойно по тръжните процедури", каза Павлова. Тя подчерта, че в търга за Лот 4 на "Струма" има международно участие, което доказва, че няма дискриминация на чужди фирми. "От 15 допуснати 14 до финансова оценка показва, че изготвените оферти са с добро качество, което отново показва устойчивостта на системата и това, че правилата са ясни и прозрачни и фирмите знаят как да кандидатстват", каза Павлова.

Павлова поздрави пътната агенция за провеждането на поредния прозрачен и обективен търг и пожела фирма "Актор" да изпълни проекта в срок и качествено, спазвайки всички условия.

Павлова заяви, че контролът по качеството ще бъде още по-строг, защото е важно магистралите да се построят не само в срок, но и качествено. Ръководството на АПИ ще прави проверки на място на всички ключови обекти, които се строят, поне два пъти в месеца, заяви Павлова.

Проведеният вчера търг за Лот 4 на "Струма" е последният, в който водеща е най-ниската цена, обясни тя. За Лот 2 на "Струма" със съдействието на банките, външна юридическа фирма и външни консултанти по линия на JASPERS изготвят новия вид документация, според която ще се избира икономически най-изгодната оферта. За избора на изпълнител повече значение ще има техническата, а не финансовата оценка.

През октомври външните консултанти трябва да подготвят документацията за Лот 2 на "Струма". До края на годината новия подход и документация трябва да с съгласуват с JASPERS и Европейската инвестиционна банка.


Още за: Г. Прегьов   оставка   служба   Още от: Политика

Принтирай статия
18 коментара
21 Септември 2011 05:17 | оса
Оценка:
15
 (
21
 гласа)

Най-вероятно сам е пожелал да напусне поста. Според мен е очаквал той да стане министър. Самолюбието му е накърнено.


21 Септември 2011 06:12 | Ку
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Да се очаква развитие като пътят Добринище - Гоце Делчев!!!!


21 Септември 2011 06:35 | благоевград
Оценка:
15
 (
23
 гласа)

дойде видов ден и за тоя. с тоя близък с онзи приятел, плетат си наште кошницата и се чудим как да свържем двата края. няма какво да ни учудва и с плевневлиев и търпанос са си от едно комунистическо котило.


21 Септември 2011 06:43 | ANGEL
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

АМИ И БАНСКО СИМИТЛИ Е МНОГО ДОБРЕ СЛЕД ЕДНА ГОДИНА БЕТОННИТЕ СТЕНИ ОТ СТРАНИ НА ПАТЯ ВЯТАРА ЩЕ ГИ РАЗРУШИ ЗАЩОТО БЕТОНА Е МАРКА /Б -2. 5 / ИЛИ /8 -КОЛИЧКИ ПЕСОК НА ЕДНА ТОРБА ЦИМЕНТ И 5 - КОЛИЧКИ ФИЛЦ/ ДАНО СЛЕДВАЩИТЕ НАПРАВИ СА ПО ЧИТАВИ НО ЕДВАЛИ


21 Септември 2011 07:18 | Доктор Боко
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

На печелившите, честито! Е, сега пътя София-Симитли ще минава през Солун!
Ай, сиктир! Исос здраве!


21 Септември 2011 07:46 | Страхил
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Човека сега ще стане шеф на новата държавна компания за построяването на магистралите и пей сърце цел живот.....


21 Септември 2011 08:13 | !!!
Оценка:
16
 (
34
 гласа)

Човекът е професионалист и е нормално той да стане министър, но какво ли нормално се случва. Една пикла невръстна да му е шеф. Тц.


21 Септември 2011 09:18 | UP
Оценка:
9
 (
25
 гласа)

Георги беше единственният в екипа на Плевнелиев, който наистина си разбираше от работата ! Останалите са пълни неграмотници (т. н. "регионалисти") !


21 Септември 2011 09:30 | Едно на ум
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Тая АКТОР явно е любима фирма на Б. Б. и правителството му. За една година втори проект печели в България?! Имайте си едно на ум и не забравяйте резила с друга гръцка фирма и резила с пътя за Банско - Гоце Делчев - границата с Гърция. Не стига, че не си свършиха работа, а сега ни съдят за още пари! ТАКА ДЕ - ВНИМАВАЙТЕ С ГЪРЦИТЕ! Добри са по даването на рушвети, казват им факалакя - ама после народът плаща.


21 Септември 2011 09:54 | Чиро от Чурилово
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Новата министърка прилича на малко хипопотамче, но много бързо разчиства всички, които и пречат да прави далавера. Просто девойката е от далавераджийско семейство. Прегьов е детска градина пред баща й... А тия гърци АКТОР да не свършат като ПРООДЕФТИКИ - с фалит и незававършена отсечка ??


21 Септември 2011 11:54 | дали, или
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Неговият мотив са лични причини.
Сигурно заради любовницата му в София Албена -съвсем лични


21 Септември 2011 12:09 | Лондон, ИС
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

Това е загуба за БГ и за региона. Няма човек, който да не преследва лични интереси. Но този човек знаеше как комбинира личния и професионалния/проектен успех. Няма начин да остане в екип от колхозници и комсомолци. Жалко, можеше грамотноста в това министерство да побитува още малко.


21 Септември 2011 12:10 | !
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)



Честито първи есенен напоителен дъжд на гражданите на гр. Сандански! Водоотточните шахти по главната улица не функционира нито една !!Защо се направи тоз безмислен ремонт! - г-н Баханов защо спиш


21 Септември 2011 12:47 | До оса
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

На този Прегьов изобщо не му е накърнено самочувствието, а му се спират всички кранчета за печелене на пари. Знаете ли, че на "Цанков камък" неговата фирма за строителен надзор е взела надзора за 1500000 лева. Конкурса е спечелен от друга фирма с първоначална цена 800000 лева, но конкурса е развален и биз нов такъв направо е възложено на фирмата на Прегьов. Сега като зам. министър възложи на същата тази негова фирма, но с управител сина му, надзора на пречиствателната станция в Русе, която се изгражда от немската фирма"Хохтийв". Това е груб, подсъден конфликт на интереси, за което е знаел и министър Плевнелиев, но двамата са от един отбор още от времето на строителството на Американския университет в Благоевград. Прегьов е син кадър и много настояваше да"прилапа" Агенция пътна инфраструктура" и затова туруха един мушмурок, който освен пиене и д... а нямаше друго занимание. Затова и него изгониха без никакви обяснения. Е, ако това са му личните мотиви за напускане, здраве му кажи!



21 Септември 2011 12:50 | До оса
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Много ти се извинявам, допуснал съм съществена грешка за "Цанков камък"Фирмата на Прегьов е взела надзора за 1500000/петнадесет милиона лева/ и е видно, че дори Ахмед Доган в сравнение с Геоэрги Прегьов е много-много дребен играч.


21 Септември 2011 13:18 | 2222
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

за "Цанков камък"Фирмата на Прегьов е взела надзора за 1500000/петнадесет милиона лева/ Не е взела, а бившия шев на ДНСК.. СИМИДЧИЕВ, му е уредил и двамата си делкаха


21 Септември 2011 13:29 | 2222
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Преди да стане шеф на ДНСК Симидчиев е равотил към фирмата на Елена Христева, която става съдружник с Прегъов в КИГ. Той анулира първия конкурс за надзора за Цанков камък и го дава на своите, съвсем наскоро регистрирали КИГ


21 Септември 2011 14:02 | ШО СТАНА БЕ ТАНАСЕ....
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

Пременил се Илия ама па у тия - виждате ли че всички са от един цирк ! Всички крадат уреждат живота си на наш гръб а ние си мислим че сме избрали различни хора да ни управляват! Уж различни партии -а те едни и същи смучат кръвта на народа от 20 години.....




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар