Бюлетина № 12! Андрей Новаков: Да си евродепутат не е ангажимент! Това е мисия! Поставиш ли интересите на хората в центъра - Никога няма да сгрешиш

23 май 2019 09:58   10 коментара   12502 прочита


Андрей Новаков е най-младият евродепутат в Европейския парламент (ЕП) и започва своя мандат през ноември 2014 г. От януари 2017 г. е зам.-координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие, където е избран да преговаря по бъдещето на кохезионната политика в Европейския съюз (ЕС) и в страната ни - съавтор е на европейското законодателство, определящо бюджета и правилата за инвестирането на средствата от европейските фондове за периода 2021-2027г.

Зам.-член е на Комисията по бюджети, където през 2015, 2016, 2017 и 2018 г. е част от преговорния екип за бюджетите на ЕС. Същата комисия евродепутатът стартира успешно три програми, финансирани от ЕС.

Здравейте г-н Новаков. Благодаря Ви, че се съгласихте да застанете пред нас и да дадете отговор на нашите въпроси. Изтекоха 5 години, в които вие бяхте член на Европейски парламент. Какво успяхте и какво не успяхте да направите за това време?

5 години са много, но и малко време, а офисът на ул. „Вирц“ 60 в Брюксел ме научи на три важни урока. Да си евродепутат не е ангажимент, а мисия. Ангажиментът е просто тежест. На второ място е да припознаеш ЕП не като офис с бюро и привилегии, а като капитал, който можеш да инвестираш в интерес на страната си. Трето и най-важно е да слушаш и да чуваш хората. Поставиш ли г в центъра на работата си, не можеш да сгрешиш.

Като съавтор по правилата и бюджета за европейските фондове след 2021г., трябва да доведа до успешен край тежките преговори между европейските институции, така че страната не само да има достатъчно средства, но и правилата да са опростени и ясни. Успешни преговори ще означават над 3.4 млрд. лв. повече до общо 18 млрд. лв. – най-високият бюджет от присъединяването ни към ЕС. По този начин България се нарежда сред първите 3 държави с най-голямо увеличение на кохезионния бюджет и то при средно намаление от 11% за ЕС.

Чрез Комисията по бюджети на ЕП стартирах първата българска програма на ЕС - „A.L.E.C.O.“ или „Глобален Еразъм за млади предприемачи“. Европейската комисия одобри и финансира предложението ми, чийто бюджет за пилотната фаза е 750,000 евро. Инструментът предоставя възможност на 120 потенциални млади предприемачи да почерпят опит от свои колеги в Щатите, Сингапур и Израел. За целта програмата покрива разходи до 3,800 евро в рамките на 1 до 3 месеца престой. В настоящия момент 25 млади българи са кандидатствали, а един от тях е в процес на одобрение.

Втората програма, която стартирах, се нарича OREL и цели борба с превъртането на километражите чрез изграждането на система за обмен на данните от километропоказателите на пътнически автомобили в Европейския съюз. Европейската комисия (ЕК) финансира пилотния ми проект O.R.E.L. с 300 000 евро. По този начин всеки, който е решил да закупи кола втора ръка, ще може да направи проверка. Към момента 10 държави, сред които и България, са изявили желание за участие в проекта.

Инициирах и програма за борба с двойните стандарти при продуктите в ЕС, която колегата ми Емил Радев подкрепи. Проектът цели европейски стандарти за тестване на продукти и подобряване капацитета на потребителските организации. Бюджетът на програмата е 1.3 млн. евро финансиране от Европейската комисия.

Често младите хора са инициативни, но стигат дотам, че имат хубава идея, но трудно намират финансиране. В отговор на това създадох и безплатната платформа „Еврофинансирай“ с цел подкрепа на младежкото предприемачество в България. Инструментът позволява на всеки да открие най-подходящия източник на европейски финансиране за дадена идея.

През тези четири години и половина не съм прекъсвал връзката си с хората. Посещавах села с население от по 10 души. В резултат на последното създадох и платформата „Selovoditel“ - първата социална мрежа за български села и градове. Интернет платформата има за цел да рекламира българските селища из цяла България, Европа и САЩ на български и английски език. Чрез изключително опростен графичен модел всеки профил на селище показва неговите най-силни страни и определящите фактори за бъдещи посетители, туристи и инвеститори.

През 2015г. бях отговорен за отпуснатите за България средства по линия на Фонд „Солидарност“ след наводненията в България. Тогава помощта за страната ни бе 12.5 млн. евро.

Радвам се, че по моя покана 562 души от различни краища на България посетиха Европейския парламент. Сред тях бяха граждани, ученици и студенти, медии, предприемачи иноватори, представители на изпълнителната, законодателната и местната власт.

Изпреварвате моя въпрос, който е: Ваш български колега се похвали, че пръв е повдигнал темата за двойните стандарти, какво бихте му отговорили?

По темата с двойните стандарти хората в България се интересуват от едно и то е същото, като вълнува и мен. Искам шоколадът в България да има вкуса, като на същия шоколад в Германия. Искам перилните прахове в магазините ни да са с качеството на същите перилни препарати във Франция. Това е една цел, която предполага работата на всички евродепутати от засегнатите държави.

Хората Ви припознават, като човека от тира. Как решихте да скочите в тази битка и спечелена ли е тя?

Пакетът е еднакво пагубен и за българските превозвачески фирми, и за работещите в тях водачи. Това е лошото лице на Европа, което разделя държавите на център и периферия. Откровен популизъм е да подкрепяш това законодателство.

Ако законодателството бъде прието в този вид, означава непосилни разходи за транспортните ни фирми, което води до намаляване на курсовете им и от там – уволнение на водачи. Последното води до емиграция, за да работят за западноевропейски фирми или до дългосрочна безработица. Тези последствия върху хиляди българи и върху техните семейства ние не можем да позволим.

Само чрез здрав и конкурентоспособен сектор, има по-високи възнаграждения, по-добри условия на труд и по-висока заетост. Но за тази цел, трябва фирмите да могат да работят, а пакетът би направил точно обратното. Защото нека не забравяме, че българските превозвачи осигуряват 15% от брутния вътрешен продукт на България. Около 12,500 фирми са инвестирали в добри камиони, отговарящи на националните ни изисквания.

Какво мислите за противниковия отбор от БСП?

В политиката просто липсва опозиция и състезание, а няма нищо по-отчайващо и демотивиращо от това. Липсата на опоненти компенсираме, като си поставяме най-високата цел – ГЕРБ да остави толкова много, че България никога повече да не попада на резервната скамейка в Европа.

Само за десетилетие направихме неща, които за целия преход никой не успя да направи. Първо постигнахме 30% ръст на БВП (40% за последните 5 години), а към това добавихме 40% ръст на търговията. Постигнахме безработица от 4.7% (10% през 2009г.), както и рекордна заетост от 54%. Това позволи двоен ръст на доходите и 30% по-високи пенсии. Тази година имаше и увеличение на минималната заплата, която към 1-ви януари 2021г. ще се равнява на 650 лв. Само за последните 2 години върнахме 40 хиляди деца в училище и вдигнахме заплатите на учителите. В бъдеще не популистките послания, a тази система ще работи за икономиката.

Активна предизборна кампания за местните избори започна и в Благоевград. Какво мислите за работата на кмета Камбитов?

Кметът Камбитов е олицетворение на нашето мото „ГЕРБ - Видими резултати“. Аз помня какъв беше градът преди 15 години. Всички помним. Жителите на кв. Грамада стъпваха в кал. Градският транспорт беше меко казано остарял. Имаше детски градини и училища, които не бяха реновирани от създаването им. Обособиха се два парка – при общежитията на Американски университет и в кв. Еленово. Бяха изградени десетки детски и спортни площадки. От плувния басейн в кв. Еленово се възползват около 350 души. В залата в парк „Македония“ пък се развива активна спортна дейност. Там тренират над 250 деца и младежи. Община Благоевград е сред общините с най-много санирани сгради. Сами виждате как се промени обликът на града. Преди дни бяха открити 183 нови социални жилища в Благоевград.

Говорите с плам за Благоевград, Какво за Вас е той?

Дом.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

10 коментара
23 Май 2019 10:46 | старогражданин
Оценка:
-12
 (
14
 гласа)

ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО ЗА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА!


23 Май 2019 11:20 | ИСТИНАТА
Оценка:
20
 (
28
 гласа)

стига с този комсомолско секретар. учил в юзу и известен сред колеги като доста глупав, но много амбициозен. защитава само интересите на едри олигарси. гледах го в дебатите. като робот повтаря заучени реплики. айде по-сериозно малко!


23 Май 2019 11:26 | Баба
Оценка:
14
 (
20
 гласа)

В центъра- 30000 на месец. За 10 години пенсията ми. Гади ми се от такива.....


23 Май 2019 11:59 | гербер
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

Той е лично виновен за плана Макрон и превозвачите, цял мандат само се разхожда напред-назад, папка и води репортерки на акскурзии до Брюксел с нашите пари.. изклютелно ограничено и просто момче, такива с бездействието си от простотия са направо вредни за страната. Само се фръцкат с незаслужените парички на село .


23 Май 2019 12:32 | гражданин
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

дано дойде скоро народен съд


23 Май 2019 14:36 | Иво Китанчев
Оценка:
-11
 (
17
 гласа)

Ебее, не нахейтили се. дори не сте прочели статията, ама иначе пишете. Я прочетете малко да се образовате, палячовци.
Само Андрей Новаков 12, 103!


23 Май 2019 15:08 | МАРТИН
Оценка:
-10
 (
12
 гласа)

АНДРЕЙ НОВАКОВ 103 ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СА КАТО ТЕБ! ЕДНА ПТИЧКА ПРОЛЕТ НЕ ПРАВИ, ОТ ТАКА СЕ ЗАПОЧВА!!!


23 Май 2019 16:34 | 103
Оценка:
-10
 (
12
 гласа)

Заслужено 3-то място в листата на ГЕРБ!


23 Май 2019 17:21 | ...
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

След няколко години, никой няма да помни името му!


23 Май 2019 21:24 | ха ха
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Да си евродепутат било мисия, хайде де... това е келепир, а не мисия. Много ги е еня в ЕП за мнението на българските евродепутати, там те са просто фон и абсолютно никой не ги брои за нищо, просто получават огромни заплати за присъствие в евросписъците за евродепутати. Затова е и това натискане да станат такива!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар