Новините на югозападна България
Уникален скандал в чалгата! Емилия за Коко Динев: Някакъв мухльо ме предал! Тайната на една отвара, която прави чудеса с тялото ви  
   РегистрацияЗабравена парола

БСП с гневна позиция! Министър Порожанов закъсня! Животните са избити, поминъкът на хората отнет!


14 юли 2018 17:56  7 коментара   10178 прочитаПосещението на министър Порожанов е закъсняло. Още преди седмици народни представители от БСП за България предупредиха за случващото се. Животните вече са избити, поминъкът на хората е отнет. Даваме си сметка, че когато тръгне опасна зараза, мерки трябва да се вземат. Но въпросите днес са повече от отговорите и ние ще настояваме г-н Порожанов да даде отговори пред Народното събрание.

1. Пропорционални ли са предприетите мерки или отново става въпрос за ненужно престараване? Защо не се поставят под карантина засегнатите стада, докато се вземат нови проби? Безспорно ли е, че наистина става дума за чума? Защо при високата смъртност от болестта, умрели животни няма, нито пък - по свидетелства от района - болните животни са развили характерните симптоми?

2. Лъжа е, че хората ще бъдат компенсирани изцяло. Компенсациите за убитите животни не са по пазарни цени, което прави невъзможно бързото възстановяване на стадата. Не са предвидени компенсации за пропуснатите ползи. Не се говори за това, че липсата на животни води до други загуби - договорите за ползване на пасища например няма как да бъдат продължени, а с това хората губят и правото да получават европейски средства по тази линия. Как ще си плащат кредитите, с които са изграждали своите стопанства и стада - държавата не планира подкрепа за това. Ние настояваме за бърза и пълна компенсация, вкл. за пропуснатите ползи и искаме правителството да предложи бързи законови промени, ако такива се налагат.

3. Настояваме за пълно разследване на източника на заразата и ясно поемане на отговорността за допускането на заразени животни на българска територия - функционира ли оградата на границата с Турция, как заразени животни са проникнали в България, осъществяван ли е необходимият ветеринарен контрол върху новопридобити животни?

4. Крайно време е правителството и управляващото мнозинство да си отворят очите за проблемите на малките погранични общини. Обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност. Ето защо настояваме да бъде приета и реализирана програмата Странджа-Сакар, разработена съвместно от общините Тополовград, Елхово, Болярово, Средец и Малко Търново. Предизборно всички партии изразиха подкрепа за тази програма, но след изборите ГЕРБ и Обединените патриоти забравиха за нея. Ние обаче не забравяме!

Ще се срещнем със засегнатите стопани, с кметове, с европейските експерти, които пристигат в България, за да установим истината, да помогнем на хората от региона и да се потърси отговорност на виновните лица.

 

Още за: БСП  посещение  животни Още от: Политика

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


7 коментара

14 юли 2018 19:35 | старогражданин
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

1. В 17, 58ч. БСП-Ямбол гледа мача Белгия-Англия. БСП-Благоевград умува за декларация. А Ямбол е квартал на Благоевград. Това не знаех.
2. В сряда по футболно време протест на природозащитници. Хърватия-Англия.
3. Дали ръководствата на опозицията в Благоевград не са от третия пол?


15 юли 2018 11:46 | Бабичок до старогражданин
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Хей, старичок да не си се натровил с новичок?


15 юли 2018 12:47 | старогражданин
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Юрнахте се чак от Благоевград да трупате актив от трагедията в Ямболско. Първи в страната. А на местна почва сте нула плюс нула. И Бошкилов се покри. Лъжа ли!!!


15 юли 2018 19:35 | Фирмата
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нали министъра е от тяхната коалиция.


15 юли 2018 21:04 | старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Май ви пуснаха всичките по пързалката .Во главе с Нинова. Ще доживеем до понеделник.


16 юли 2018 06:38 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

На Бисер Михайлов за преодоляването на антракса в Пиринско. Нашите тъпунгери в гр. Рила не бяха ли същите като тези от Ямболско. До кога комунетата ще разчитат само на късата памет, текезесарска.


16 юли 2018 12:24 | Перко
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Както винаги гневни, с мандраджийски плам.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.