Бившият кмет на Благоевград К. Паскалев: Комисионите разтурват коалициите, идват избори и изненадващ вот

20 юли 2022 13:45   5 коментара   9485 прочита


- Г-н Паскалев, трябва ли да търсим някакъв знак в решението на президента Радев да връчи третия мандат на БСП, или беше логично политическо решение? 

- Напълно адекватно решение. С оглед на заявките на политическите субекти най-безпретенциозно подходи БСП в изявленията по време на консултациите. Това е основният аргумент, който накара президента да предпочете точно тази партия. Друг е въпросът, че политическата конфигурация е  толкова сложна, че надали някой е в състояние да се справи със съставянето на кабинет. 

- А сега накъде, както гласеше заглавието на един популярен филм, има ли шанс за правителство? 

- Шансовете са практически приключили. Моето разсъждение е с оглед на някои елементарни податки. Първо, „Продължаваме промяната“ иска да бъде приет до гласуването на кабинет законът за КПКОНПИ и избирането на Бойко Рашков за шеф на комисията, което звучи абсурдно. От друга страна, са изискванията на ИТН за неучастие на Кирил Петков и Асен Василев в конфигурацията, което също е доста ясен знак. Те просто затвърждават конфликта, който възникна между двете формации и наруши парламентарното мнозинство. В крайна сметка, тези два факта трудно могат да доведат до компромис. От друга страна, идва леко лицемерното искане на БСП за „Газпром“ и руските дипломати. Ако те наистина са имали подобни желания, можеха да ги реализират още като участници в правителството. Сега, поставяйки ги като изискване, по-скоро възбуждат „Демократична България“ в противоположна посока.

Българите ще потърсят нов спасител, но едва ли това ще осигури стабилност  

- Може би е част от предизборната агитация?

- Възможно е, но трудно може да аргументират твърденията си. Така или иначе, кой каквото и да говори, голяма част от ръководствата на политическите партии са наясно, че трудно ще има кабинет. Нещата отиват на предсрочни избори.

- Всъщност възможно ли е нещо да се направи за газа, предвид ембаргото на ЕС спрямо Русия?

- Аз съм водил преговори с „Газпром“ и знам, че те имат ясно осъзнат интерес. Те го реализират под една или друга форма. Не мога да разбера, след като има уточнена процедура, по която плащат Германия, Австрия, Италия и т.н., защо се правим на по католици от папата. Едно е моралното осъждане на войната и опит да се стигне до дипломатическо решение на конфликта между Русия и Украйна. Съвсем друго е да обричаш на бедност собственото си население. Абсурдно е да допускаш тежката енергийна криза през зимата. 

- В това положение вече е и Германия, ако не и по-лошо, предвид обемите от газ, които не ѝ достигат?

- Поведението на канцлера Шолц до голяма степен изпроси решението на Русия. Ние сме държава, която е 100 процента зависима от енергоносители отвън. След като 70% идват от Русия, няма какво да коментираме. Отбелязвам и доста колебливото поведение на правителството по отношение на втечнения газ, който щеше да получи от САЩ на не знам колко по-ниска цена. Едни абсурдни тези, които още тогава залъгваха обществото и създаваха фалшиви очаквания. Българските държавници трябва да процедират доста по-осъзнато. Абсурдно е и пасивното поведение на голяма част от депутатите, помогнало за некадърното поведение на държавата. 

В Плана за възстановяване има заложена бомба, която може да докара социална революция  

- Съгласен съм, че се задава служебно правителство, но то какво може да прави по темата с газа и въобще цените на отопление и осветление през зимата?

- Първо, правителството трябва да проведе честни избори и съм убеден, че ще се справи, защото вече го направи предишното служебно правителство на Румен Радев. Иначе проблеми има доста. Този с пътностроителните фирми въобще не е решен. Проблемът с газа и енергийната сигурност също. Сегашният кабинет продължава да прави дивотии.

Наскоро ми попадна документ, свързан с това, че България ще прекрати всякакви договори с руски физически и юридически лица, считано от октомври. Не знам тогава какво ще правим с атомната централа.

- Сам споменахте пътните фирми, парите в сектора ли бутнаха коалицията?

- По принцип комисионите винаги бутат коалициите.  

- Знам, че сте от онзи край, но това с Македония въобще не ми стои като аргумент?

- Дърпате ме за езика. Последователното некомпетентно поведение на българските държавници докара дотам, че допуснахме Македония да води преговори за ЕС, от една страна, а от друга, македонският народ ни мрази. Това е абсурдно! Ако това са си поставяли като политическа цел, то нашето ВМРО трябва да се самовзриви. Те бяха най-големите противници да се даде зелена светлина на Македония за ЕС. Същевременно какво - Албания ще влезе в ЕС, не и Македония.

Това също е абсурдно като политическо поведение за една държава, която смята, че голяма част от народа в другата са българи. Поне като произход.  Като самосъзнание те са югославски македонци. И това нашите политици трябва да го знаят, а не да говорят глупости.

Но не Македония бутна коалицията, а финансовите знаци.

В Плана за възстановяване има заложена бомба, която може да докара социална революция  

- То си беше казано и в прав текст - от едната страна парите за АПИ, от друга - интересите на ГКПП „Капитан Андреево“?

- Няма какво да се коментира за "Капитан Андреево" ​- или има държава, или я даваме на концесия на някоя дебеловрата мутра и всичко да приключва. Не само там, но държавата задължително трябва да присъства навсякъде, където има публични услуги, национална сигурност. Там институциите трябва да бъдат на всички възлови места. Тук искам да добавя нещо - тази дъвка как трябвало да има парламент заради Плана за възстановяване и устойчивост в мен буди притеснение в едно отношение. В него  е записано, че България трябва да затвори „Мариците“, да закрие НЕК и българските потребители да излязат на борсовия пазар. Това ще донесе такъв шок за гражданите, че лъжата и разочарованието ще доведат до социална революция.

- Като спец по темата - реално ли е най-после България да завърши големите проекти като магистралите „Хемус“ и „Струма“, защото в момента се носи усещане за някакво безвремие?

- След като има идейни проекти, би могло да се върви на изработването на техническите такива. И да се започват нормални процедури по избор на строители. Това, което беше направено с плащането на огромни авансови суми… Много добре разбирам логиката на Бойко Борисов и на Николай Нанков, че се гарантирало стабилност на цените.

Но много добре знаем, че ако има форсмажорни обстоятелства, цените се променят. Трябва да има ясни условия по избор на изпълнители. Ние превърнахме всичко в договорка. В обществото остава усещането за доста тлъсти комисиони, за които има и доказателства. Пари, които са изнесени дали през Швейцария в Дубай, дали през физически лица на друго място. Това са ясни неща. Отделно, сравнението при строителството на пътищата със средноевропейски държави ще покаже, че България е доста нагоре при цените. 

Серия от служебни правителства не са страшни при контрола на Радев

- Тоест строим по-скъпо от Словакия например?

- Естествено, в сравнение с Хърватия, с други държави. Ние сме направо първенци.

- При цената на труда у нас това означава грабежи и комисиони?

- Това казвам.

- Да завършим с политика, живот и здраве, със старта на октомври ще има избори, какво очаквате?

- Тези прогнози, които сега четем, няма да се сбъднат. Не обиждам социолозите, но проучванията им са доста целенасочени. Ще има доста по-различна конфигурация, която не мога да предвидя в този момент. Българинът ще търси пореден спасител, но не знам до какво ще доведе. Огромните надежди на гражданите бяха ликвидирани от „Продължаваме промяната“ и правителството въобще. Преди това Бойко Борисов беше стигнал до върха на прага на търпението на хората с подобни манипулации във всяко отношение. Българинът ще търси нещо друго, но дали ще го намери, е друг въпрос. Аз съм почти сигурен, че нищо стабилно няма да излезе. 

- Значи, отиваме към серия от избори, което вече преживяхме?

- То не е и толкова страшно, при условие че президентът контролира подобен процес. Наличието на парламент е свързано с контрол на изпълнителната власт, не само с правенето на закони. Когато една институция контролира друга, това дава повече възможности. Не че не сме виждали и другото - никакъв контрол и при работещ парламент. 

- Вие лично имате ли предложение за пост в служебния кабинет, който се задава до десетина дни?

- Не. И не очаквам.

- Болката отляво - какво ще направи БСП на изборите?

- За мое огромно съжаление, ще се срива, ако продължава с това лицемерно поведение.

ВИЗИТКА

Костадин Паскалев е член на Националния съвет на БСП и едно от знаковите лица на партията. Роден през 1961 г. в село Кърналово. Завършва средното си образование в Благоевград, а през 1985 г. - математика в Пловдивския университет. Между 1985 и 1995 г. е учител по математика и хоноруван асистент към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Два мандата е кмет на Благоевград (1995-2001 и 2007-2011). В периода 2001-2002 е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Сакскобургготски". 

Източник: Marica.bg.


Още за: паскалев   Благоевград   Още от: Политика

Принтирай статия
5 коментара
20 Юли 2022 17:28 | възмутен
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

г-н Паскалев, Вие достатъчно се изложихте като политик и кмет на Благоевград. Мина времето на лаладжиете.


20 Юли 2022 20:07 | Стефчо
Оценка:
-5
 (
9
 гласа)

боклук....


20 Юли 2022 20:55 | fenoly
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

Защо давате трибуна на провалени политици и селски джазове. Тази персона манипулира простите хора да гласуват за комунистите. Да ходи да преподава на говуедата от псело Старчево.


21 Юли 2022 07:56 | дядо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

до fenoly знаеш ли колко си по - зле на акъл от Паскалев


21 Юли 2022 11:12 | Жоро
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

"Дебеловратите мутри" Галеви, не спечелиха ли място за строеж под Градската градина, веднага след
избирането ТИ за кмет !? И до ден днешен сградата е необитаема, А !




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар