Безпрецедентно: Депутатите не успяха да изберат председател на НС дори и след 4 опита

19 октомври 2022 16:55   6 коментара   10899 прочита


И четвъртият опит на депутатите да изберат председател на Народното събрание се оказа неуспешен. Номинцията на ГЕРБ - Росен Желязков, бе подкрепена от 67 народни представители, 87 бяха "против", а 85 се въздържаха. "За" кандидатурата на Никола Минчев ("Продължаваме промяната") гласуваха 97 депутати, 87 бяха против, а 85 се въздържаха, предаде Novini.bg.Председателстващият заседанието Вежди Рашидов прекрати работата на парламента и назначи заседание за утре в 10.00 ч.

Какво се случи при третия опит? За Йордан Цонев (ДПС) гласуваха 34-ма депутати, 97 бяха против, а 102-ма се въздържаха. Н

оминацията на Кристиан Вигенин (БСП) подкрепиха 28 депутати, 35 бяха против, а 175 се въздържаха. "За" кандидатурата на Никола Минчев гласуваха 73-ма депутати. 35 бяха против, а 130 се въздържаха. За номинацията на Петър Петров ("Възраждане") гласува 27 депутати, 94 бяха против, а 118 се въздържаха. Росен

Желязков получи подкрепата на 67 народни представители, против бяха 84, а 88 се въздържаха. Какво се случи при втория опит? За номинацията на ГЕРБ Росен Желязков гласуваха 103-ма депутати, 85 "против", а 56 се въздържаха".

Кандидатурата на "Продължаваме промяната" - Никола Минчев, получи подкрепата на 98 депутати. Против нея гласуваха 32-ма народни представители, въздържаха се 110. Ето и какво се случи при първия опит: Десислава Атанасова представи номинацията на ГЕРБ за председател на Народното събрание, а именно Росен Желязков. Тя се позова на парламентарната традиция партията, победила на изборите, да излъчи и първия сред равни.

"Това е от неписаните, но установени правила, следващи волята на гражданите и дългогодишната парламентарна практика", аргументира се Атанасова. Тя отбеляза, че е необходимо да се търси консенсус около фигурата на председател на парламента.

"Всички заявиха, че номинацията на Росен Желязков е много добра. Той е отличен юрист, диалогичен човек, опитен администратор. Всички заявиха доверие и уважение.

Той може да търси консенсус. Може да гарантира спазване на правилата и да носи отговорност.

Той не може да се крие зад чужда отговорност. Той ще носи отговорността на председател на Народното събрание. Няма да позволява противоконституционните актове да бъдат емблема на Народното събрание и няма да наложи за норма правото на силата за сметка на силата на правото", посочи още Атанасова. "За" неговата кандидатура гласуваха 103 депутати , "против" - 86, въздържаха се 51.

Цончо Ганев от "Възраждане" представи тяхната кандидатура за поста - адвокат Петър Петров.

"За председател на Народното събрание се издига човек, който трябва от една страна да е професионалист в своята област, от друга страна да не провежда политики на потъпкване на опозицията", обясни той.

"За" неговата кандидатура гласуваха 27 депутати , "против" - 94, въздържаха се 118. Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" представи тяхната номинация - Никола Минчев.

"Има традиция, бих я нарекъл по-скоро практика, че председателят на Народното събрание се избира от най-голямата парламентарна сила, но има достатъчно примери, в които това не е така.

В такива ситуации е най-важно да се подходи мажоритарно с оглед на личностните качества на съответния кандидат. Номинираме този човек, който в 47-ото Народно събрание се превърна в символ на диалогичност", аргументира се той. "За" неговата кандидатура гласуваха 74 депутати , "против" - 29, въздържаха се 135. От БСП предложиха Кристиан Вигенин да заеме поста на председател на парламента.

"Той се е доказал като човек, който успява да намира общи решения и като човек, който може да решава конфликтни ситуации", посочи лидерът на левицата Корнелия Нинова. "За" неговата кандидатура гласуваха  27 депутати , "против" - 31, въздържаха се 181.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че не са издигнали свой кандидат, защото ще последват парламентарната традиция, като ще подкрепят номинацията на ГЕРБ - Росен Желязков.


Още за: депутати   парламент   Още от: Политика

Принтирай статия
6 коментара
19 Октомври 2022 17:32 | иван
Оценка:
-2
 (
14
 гласа)

Най-добрата кандидатура е Никола Минчев.


19 Октомври 2022 18:48 | старогражданин
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

Съпартийците на Минчев веднъж вече му завоюваха оставката с ПЪЛНО болшинство в НС. Няма го дядо му да го попита ...нещо.


19 Октомври 2022 22:24 | Вангел
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Избраха Министър прецедател на Народно Субрание това е той е името му е
Гошо Плоскалията от с. Плоски с купените гласове от вушкарите около него
Еее Гошо ти си посметище ти си пълен умрел пес пияница пълна фани се скрии некаде е несе показвай ти си кръгла Нула купи си костюм да одиш депутат са тоя костюм си го пази за друга дейност оставаш си същио умрел бурнар ти и твойте умрели псета нещасник целия град ти се смее и тея около теб няма да имате възможност да крадните пак няма да имате възможност вече помни думите от посланието наздраве ма ти вече си пиян лека вечер:


19 Октомври 2022 23:18 | Ебати Държавата
Оценка:
-6
 (
6
 гласа)

Ето сега как ПП се надупи на ГЕРБ ХАХАХА, ВСИЧКИ СА ЕДНИ И СЪЩИ ЛАЙНА, ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ БОКЛУЦИ. САМО НЯКОЙ ДА МИ ОБЯСНИ КАКВО Е ЕВРОАТЛАНТИК И СИ РЕЖА К*РО НА ПЛОЩАДО


20 Октомври 2022 08:46 | Браво депутати .........
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

И къде отидоха всички обещания за диалог и работа в полза на хората. Още първия ден се почна с цирка. За съжаление много добре всички депутати знаят, че в България няма гражданско общество и за това си правят каквото искат. Иначе заслужават парламента да бъде обсаден от " доволни " граждани и да стоят вътре докато не изберат не само председател, но и правителство, което да се опита да преведе държавата и хората през тежката зима която се очертава.


20 Октомври 2022 09:40 | анонимен
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Охранени боклуци.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар