Андрей Новаков е преизбран за координатор в Регионалната комисия на Европарламента

20 януари 2022 11:38   2 коментара   5481 прочита


Европейската народна партия избра за втори път българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков за координатор в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент. Позицията на координатор е ключова, защото той отговаря пряко за линията на политическата група в съответната сфера и следи нейните приоритети да бъдат защитени във всяко законодателно предложение. 

Комисията по регионално развитие е една от най-многобройните в Европейския парламент и включва 82-ма представители от всички политически групи. Тя има отношение към теми и проблеми от знаково значение за България, сред които правилата и условията за управление на средствата от ЕС, планиране и управление на инвестициите в регионално развитие и териториално сближаване, отделянето на средства за спешно преодоляване на негативните последици от Ковид пандемията (REACT-EU) и Фонда за справедлив преход към въглеродно-неутрална икономика.

По правило политическите групи определят свои координатори във всяка парламентарна комисия. Това са депутати с опит, които се ползват с доверието на своите колеги и на практика са „посланици“ на политическото семейство в съответната комисия. Заедно с другите координатори, определени от останалите политически групи, те решават множество въпроси от политически и технически характер, включително за мобилизирането на съответната група при важни гласувания, за избора на вносители на законодателни предложения и др. 

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. Той е избиран последователно в шест поредни години да представлява Европарламента в преговорите за годишния бюджет на ЕС. Освен координатор в Комисията по регионално развитие, той участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT). 

2 коментара
20 Януари 2022 12:31 | И този....
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Изтича мандата и обратно на село.


20 Януари 2022 12:34 | Разумихин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Поне някой политик от този регион да се прочуе с добро
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар