78% от приходите на Община Благоевград са с постоянен характер

18 август 2012 13:23   3 коментара   11326 прочита


От най-голямо значение за финансовата стабилност на община Благоевград е делът на собствените приходи с постоянен характер в обема на общите приходи за финансиране на местните дейности. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин началникът на дирекция „Финансова политика” Румяна Зъкова. По думите й по този показател Община Благоевград е постигнала значителна степен на финансова самостоятелност и финансова стабилност.

Към 30 юни собствените приходи с постоянен характер са 78 % спрямо постъпленията за финансиране на местните дейности и делегираните държавни дейности, дофинансирани със собствени приходи. „Когато стойността на този показател надвишава 70 %, се приема, че общината е постигнала значителна степен на финансова независимост. С най-голям относителен дял на собствените приходи са неданъчните приходи или приходите от общински такси. Те представляват 64 % от собствените приходи, независимо, че през 2012 г. намалихме данъчната ставка от 7.5 промила на 6.5 за такса битови отпадъци за нежилищните имоти на юридическите лица”, каза Зъкова и допълни, че значителен дял в собствените приходи са тези от данъци. Те са 33 % в общия обем.

Зъкова посочи, че друг важен фактор за финансова самостоятелност е степента на осигуряване на издръжката на местните дейности и отговорности на общината със собствени приходи д постоянен характер. Към 30 юни те са 8 300 000 лв. Разходите за издръжка на местните дейности за същия период са 6 800 000 лв. „По отношение на покритие на разходите на местни дейности със собствени приходи процентът на собствените приходи към тези разходи е 123 %. Този показател дава ясна представа за възможността на Община Благоевград да изплаща текущите си задължения за местни отговорности”, категорична бе Зъкова.

източник: Радио "Фокус" - Пирин

3 коментара
19 Август 2012 10:50 | занзибар2
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

страхотна снимка, за малко да се позная, затова и сТТРУ РМА СИ МИ Е от интересните бесници, все име някоя глупост да ти повиши настроението...


19 Август 2012 11:21 | toi
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

стегнете се мърльовзи само изкате от хората акакво правите за тях хе за себе си


21 Август 2012 10:47 | mila
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Тази Закова не знае нищо за какво я питате боса селянка от катунци но да е жива и здрава кака Пишиева иначе щеше да си пасе козите на село. аман от боклуци в този иначе хубав град.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар