41-членният Общински съвет на Перник е "шарен", без мнозинство на нито една партия

26 октомври 2011 00:06   2 коментара   10675 прочита
Р. Янакиева
Р. Янакиева


Р. Янакиева

Изказване на председателя на ОИК П. Трендафилов

Ясни са окончателните квоти в новия местен парламент на Перник, който ще е от представители на седем партии и коалиции, съобщи вчера председателят на ОИК Петър Трендафилов. ГЕРБ е с най-голямо представителство - 16 съветници, БСП-коалиция - 12, ЛИДЕР - 4, "Демократи за Перник" и лявото "Патриотично обединение" - по 3, Обединена десница - 2, "Атака" - 1.

Така се очертава доста пъстър орган на община Перник, в който общинските съветници са 41. Нито една политическа сила няма да може да взема самостоятелни решения, диктувайки "правилата на играта". По-трудно ще е за левите - БСП и "Патриотично обединение", които заедно имат 15 съветници. Те може би ще разчитатат и на гласа на "Атака", според ясния знак, който областният лидер на партията Румен Ваташки, водач и на съветническата листа, даде по време на предизборния дебат, на който подкрепи за втори управленски мандат кметицата Росица Янакиева от БСП. По-непредсказуема е позицията на двете десни групи и тази на ЛИДЕР. Според пернишките градски легенди те вероятно също ще дадат рамо на Янакиева, ако спечели балотаж.

Възможно е на 30 октомври на балотажа за градоначалник Перник да се окаже в ситуацията "Всички срещу Ирена Соколова, сиреч - срещу ГЕРБ". Всичко обаче е в сферата на предположенията, тъй като перничани са непредсказуеми и често се стига до драстични обрати, при които водещият се оказва губещ. Местни спецове засега твърдят, че картината от местните избори през 2007 година, когато изоставащата с 11 процента Янакиева би опонента си Димитър Колев, сега е много малко вероятно да се повтори този път от съперничката Ирена Соколова от ГЕРБ.

2 коментара
26 Октомври 2011 09:56 | Г.Т.
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Преди 4 години се намеси Гоце чрез полицията и не позволиха на агентите на Колев да си напазаруавт гласовете, докато купувачите на БСП работиха необезпокоявано! За да стигнат до балотажа и двамата пазаруваха яко (не само цигани)!
Тогава трябваше да се избира между човека на Ковачки (както се изказва един приятел - явна мафия) и лицето на корупцията (пак според него). Хората си мислят, че избраха по-малкото зло!


26 Октомври 2011 10:16 | ввв
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Така беше, избраха Янакиева, за да не стане Колев кмет. Но тази година може да не я изберат отново, не защото имат избор, а защото не искат да бъде отново тя. Нагласата е, че кандидатурата на ГЕРБ е слаба, но предпочитат нея пред това, което прави Янакиева. Перничани са наистина непредвидими и това обърква много сметки и от слабост прибягват до купуване на гласове.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар