156 млн. лв. е стойността на сключените договори за проекти в областта от 2007 г. до 2012 г.

16 октомври 2012 13:30   1 коментар   7175 прочита


Две общини от областта продължават да нямат проекти по 7- те оперативни програми. Това са Невестино и Трекляно, това стана ясно на при представянето на работата до момента на Областният информационен център в Кюстендил.

От 2007 година до сега в областта са сключени 106 договора на обща стойност 156 475 698 лв. Те са били за 55 бенефициенти.

С най- много проекти е община Кюстендил- 50, община Дупница 31 и община Бобов дол- 9, следване от Сапарева баня, Рила, Кочериново и Бобошево.

"Нашата област е на предпоследно място по сключени договори в Югозападния район за планиране. След нас са Пернишка област. Ние обаче сме на последно място по % усвоени спрямо договорени средства. Това се дължи на това, че проектите се изпълняват в момента и парите не са възстановени", заяви Светла Пеева- експерт "Информационно обслужване и услуги.

Приключени са 39 проекта на обща стойност 12 201 575 лв. Регистрирани са 31 проекта, в процес на изпълнение са 19 и прекратени са 17.

"Причината за прекратяване на тези 17 договора са например проектите за техническа помощ за община Кюстендил. Тогава при вече изпълнение на тези проекти за няколко села от общината, Министерство на околната среда и водите реши, че населените места под 2000 души не са приоритет и бяха прекратени тези договори. Другите прекратени договори са на малки и средни предприятия. Причината бе бавната процедура при възвръщане на парите. Те бяха прекратени по желание на самите бенефициенти ", каза управителят на центъра Любомира Велинова.

Към този момент от създаването си досега Областният информационен център в Кюстендил са провели 14 информационни срещи в областта. Сред най- често поставяните проблеми от заинтересованите са били тромавите процедури при кандидатстване по програмите, високия % на съфинансиране, забавена възвръщаемост, недостатъчна възможност за кандидатстване на читалищата, населени места извън обхвата на ОП и трудно разбираема терминология.

Сред най-често задаваните въпроси са за финансирането на селските райони, кандидатстването на НПО, възможността за кандидатстване на малките и средни предприятия и др.

източник: dariknews.bg

1 коментар
16 Октомври 2012 18:39 | Мераклия
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И трите ли Дедо Попе, и трите ли. И трите чедо и трите, по три пъти поне ))




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар