Земеделска професионална гимназия в Сандански стъпи в щабквартирата на Корпуса за бързо реагиране на НАТО в Мьонхенгладбах, Германия

07 октомври 2009 00:18   1 коментар   12026 прочита
Директорът Емил Терзийски връчва подарък - българския трикольор, на колегата си от Холандия
Директорът Емил Терзийски връчва подарък - българския трикольор, на колегата си от Холандия


Директорът Емил Терзийски връчва подарък - българския трикольор, на колегата си от Холандия

През тази година учениците и учителите от Земеделска професионална гимназия - град Сандански получават възможност да работят по ново многостранно училищно партньорство чрез Програмата за учене през целия живот, секторна програма “Коменски”. Проектът, наречен “Границите и как да ги преодолеем”, включва като координатор училище Уиндзор, намиращо се на територията на щабквартирата на НАТО в Мьонхенгладбах, Германия. Партньори са гимназия Фриц-Ройтер в Доненберг (Германия), Валуасколеж във Венло (Холандия), Сукромна средна отборна школа в Кошице (Словакия) и Земеделска професионална гимназия - Сандански.
Същността на партньорството е споделеното разбиране, че пълното обединение на Европа е възможно само чрез преодоляването на съществуващите граници. Участниците в проекта искат да се включат с европейското учене, мислене и поведение и да разширят своето социално и интеркултурно съзнание. Очакваният резултат е, че учениците, участващи активно в проекта, ще могат да придобият навици за учене през целия живот. И така да отговорят на нарастващите изисквания на пазара на труда към тяхното кариерно развитие и възможностите за работа в чужбина.
Реална стъпка за осъществяване на проекта беше проведената от 24 до 27 септември 2009 г. мобилност. Домакин беше Валуасколеж в град Венло, Холандия. Участваха координатори и членове на училищните екипи на партньорите.
Запознанството с колегите от Холандия, Германия, Великобритания и Словакия беше вълнуващо преживяване. Въпреки културното разнообразие веднага се усети ентусиазмът на координатора господин Кристофър Шол, опитът на господин Луис Сеелен от Холандия, организираността на колегите от Доненберг и сърдечното приятелско отношение на госпожица Кохутова и госпожица Крищтофова от Кошице. Участниците от Земеделска професионална гимназия имаха своя принос към екипа с идеята за мобилност в Словакия, както и чрез споделянето на опита на училището за работа по проекти.
Целта на срещата беше детайлно планиране на мобилностите, организация на бъдещата дейност по ефективен начин, уточняване на средствата за комуникация между партньорите и приносът на всеки към изработване на продуктите по проекта. В свободна дискусия колегите от Великобритания и Германия споделиха своето разбиране за понятието граница и каква ще е тяхната конкретна роля. Благодарение на това обсъждане бъдещата дейност доби реални измерения.
В рамките на мобилността имаше посещения във Валуасколеж и училище Уиндзор и запознаване с работата на тези образователни институции.
Холандското училище поразява с броя на своите ученици - там се обучават над 2000 човека, разделени в три профила, отговарящи на образователните им стандарти: 3-годишен, 5-годишен и 6-годишен. Първият дава основна теоретична и практическа подготовка за професии като хлебар-сладкар, готвач и сервитьор. Вторият дава възможност за професионално образование, а 6-годишният подготвя учениците за обучение в университет. Сериозно внимание се обръща на самоподготовката на учениците, като за целта е организиран център, където всеки ученик може да работи самостоятелно по изучаваните от него предмети и при нужда да получава консултация от учителите. Валуасколеж се гордее с танцовите си студия и билингвалното обучение по немски, както и с многото проекти, в които участва. Сградата е сполучливо архитектурно съчетание на класическа фасада и модерна част, а задният двор е пълен с колелата на учениците.

1 коментар
07 Октомври 2009 18:08 | браво
Оценка:
4
 (
34
 гласа)


Откриха във фризера на бизнесмена-съветник от ГЕРБ В. Клямбов 2 отстреляни бухала !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар