Занаятчии от Сандански и Фройденщат обмениха опит и идеи и дадоха началото на бъдещо сътрудничество

10 септември 2011 00:20   19 коментара   24518 прочита
Обучението между занаятчии от Германия и Сандански откри кметът на общината Андон Тотев
Обучението между занаятчии от Германия и Сандански откри кметът на общината Андон Тотев


Обучението между занаятчии от Германия и Сандански откри кметът на общината Андон Тотев

Кметът А. Тотев: Малката армия от предприемачи е авангардът на нашите две общини, те облекчиха шока от глобалната финансова криза

В продължение на два дни занаятчии от Сандански и Фройденщат, Германия, обмениха опит и идеи и поставиха началото на бъдещото сътрудничество между двата града. Майстор-сладкар проф. Еберхард Холц и сладкари от хотела-домакин СПА хотел "Свети Никола" приготвиха голяма торта "Сладко партньорство".

19-годишната мебелистка Даниела Гаус презентира в мебелна фирма "Бор Димитров" какво е научила след своето тригодишно обучение. Немските занаятчии посетиха няколко предприятия в Сандански и на място обсъдиха възможности за развитие на местните занаятчийски икономики и ползите от партньорството между Сандански и Фройденщат.

"Предстои да се подпише споразумение за сътрудничество между България и Германия, между социалните министерства на двете страни. Това сътрудничество ще стане факт до няколко месеца", каза в Сандански министър Тотю Младенов, който бе поканен от кмета на общината Андон Тотев.

С провеждането на този семинар се отвори нова европейска перспектива пред занаятите, каза зам. кметът на община Сандански Младен Тимчев. Направихме първи стъпки в създаване на проект за обучение на професионалисти и сътрудничеството между български и германски предприятия.

Подкрепа получихме от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, от Ханс-Йоахим Фухтел - парламентарен държавен секретар на Министерството на труда и социалните грижи на Германия, както и от председателя и изпълнителния директор на Германо-българската индустриално-търговска камара Бертрам Ролман и Митко Василев, допълни Тимчев. "Да разкрием европейското измерение на занаятите" - това бе мотото на германския депутат от Бундестага Ханс-Йоахим Фухтел, основоположник на проекта.

Мартин Кеплер, управител на Индустриално-търговската камара Нордшварцвалд, разви стратегия за дуално обучение в рамките на партньорството между градовете, с която ще се поставят основите за изграждане на бъдещ занаятчийски мост Сандански-Фройденщат.

"В нашата обща Европа трябва да бъдем отворени за общи действия. В европейски контекст занаятите и средното съсловие са спящи гиганти, чийто потенциал трябва да бъде събуден за общото благо. Времето е узряло да поемем по нов път. Ние всички в Европа се нуждаем от конкурентоспособни специалисти, за да може да се конкурираме на световния пазар,"

"Сандански има един добър приятел в лицето на Германия и град Фройденщат", сподели Ханс-Йоахим Фухтел.

"Сътрудничеството между двата града - Сандански и Фройденщат, и най-вече между средните и малки предприятия, ще прерасне в един мащабен проект между България и Германия", пожела министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Бертрам Ролман, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара, заяви: "В скоро време ще се случи така, че ще имаме много абсолвенти и млади хора с висше образование и недостиг на занаятчии и квалифицирани работници. За абсолвентите и в момента няма свободни работни места, а има много такива сред занаятите. Българското образование загърби една работеща формула за професионално обучение: ученикчирак-майстор.

От сегашното обучението в професионалните гимназии няма добър резултат. Аз, като председател на Германо-българската камара, апелирам към въвеждането на актуално професионално дуално обучение, в което превес да има практиката, или с една дума - реалното производство."

"Моето присъствие днес моля да приемете като знак за съпричастността, за ангажиментите, които общината като публична държавна институция поема към развитието и перспективите пред средния и малкия бизнес, работещ в нея", заяви кметът на община Сандански Антон Тотев. "Тук е мястото изрично да подчертая и се надявам всички да се съгласят с мен, че икономическият растеж и заетостта, богатството и просперитетът на една община се създават от фирмите и предприемачите.

Същевременно това не би могло да се случи без прякото участие на държавата и осигуряването на политическа и макроикономическа стабилност, без благоприятна, насърчителна бизнес среда, без съвременна инфраструктура и ефикасни публични услуги, без конструктивно партньорство на бизнеса с централната и местна власт, и не на последно място - без взаимно доверие.

През 8-те години аз като кмет на община Сандански и моят екип винаги сме имали амбицията и смело мога да кажа, че нашият стремеж е бил да задминаваме етапите на знаците и да влизаме в конкретиката на проблемите на малкия и среден бизнес - поемането и реализацията на конкретни ангажименти, които реално да го подпомогнат. Запомнил съм една фраза на местен бизнесмен, който каза: "Ние искаме да работим, искаме по-малко бюрокрация и повече държава и община", допълни Тотев.

В периода на глобалната икономическа криза българските предприемачи от малките и средни предприятия дадоха много - облекчиха шока от затваряне на производствени мощности, намериха нови ниши на международните пазари, без някой особено да им е помогнал за всичко това, бориха се да запазят работни места и създадоха нови такива.

Оказа се, че малкият и среден бизнес в условията на криза е найгъвкав и трябва да се залага на него като на вярната формула за бързо излизане от финансова криза. В такива екстремни условия най-големият приоритет на общините трябва да бъде комфортът на малкия и среден бизнес, защото той създава най-бързо работни места."

"Уважаеми гости, наши приятели и колеги, журналисти,

Днес в центъра на разговорите ще бъдат нагласите, очакванията и плановете на малката армия от занаятчии и предприемачи, ръководещи малки предприятия - авангардът на нашите две общини. Призовавам всички нас, заемащи позиции в държавните и управленски структури на двете държави България и Германия, и в частност, ние, кметовете на побратимените градове Сандански и Фройденщат, към добротворство - да намерим вярната формула и да създадем попътен вятър за нашите предприемачи, ръководещи малките и средни предприятия, за занаятчиите, за техните семейства", бяха финалните думи на Андон Тотев.

По време на престоя на германската икономическа делегация успешно се включиха и 17-те участници във велопоход за хора с увреждания, които се движат по маршрут Солун-Сандански-Щутгарт. Към тях в израз на солодарност към хората с увреждания на ГКПП - Кулата се присъединиха ХансЙоахим Фухтел, 12 велосипедисти от спортен клуб "Пирински орел", ръководени от Николай Бойчев, и Розвита Кеплер, майстор фризьор и председател на занаятчийската камара в Калв. Те бяха приветствани от изпълнителния директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски, кмета на Сандански Андон Тотев и неговия колега от Фройденщат Юлиан Освалд.

19 коментара
10 Септември 2011 03:40 | до СТРУМА
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

това не са ли стари мина ли истории !!!кога е станало това


10 Септември 2011 08:10 | ,
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

доньо = хаджигаев = пикочеф= ОО


10 Септември 2011 08:27 | доообре
Оценка:
6
 (
20
 гласа)

хахаха !!! това е стара история и Тотев няма нищо общо, само дето ходеше на чужди разноски по немачко !!! той беше на тази среща като гарант, че рушветите които взима той и неговите служители ще продължава !!! ПЕНСИЯ ЗА КРАДЕЦА ТОТЕВ, ПРОКУРОР И ДА СИ ПЛАТИ ЗА ВСИЧКИ ЗЛИНИ КОИТО ПРИЧИНИ !!


10 Септември 2011 08:59 | ---------------
Оценка:
8
 (
18
 гласа)

тотев превърна града в кочина гласувйте за него нещасници,


10 Септември 2011 09:07 | 111
Оценка:
7
 (
17
 гласа)

И какво е направил от това което е видял в Германия, Къде са чистите улици, къде са градинките, спортните площадки, спокоиствието на гражданите, Излиза че освен кьор софрата нищо друго не е видял, Прави само това от което може да се краде-ІІІІІ


10 Септември 2011 13:11 | 123
Оценка:
-4
 (
14
 гласа)

Ле. ле. лее. е. е., неблагодарен народ


10 Септември 2011 13:29 | Гражданин
Оценка:
-10
 (
14
 гласа)

Да викнем Бахана да ни разказва как се пасът козите и да ни говори за новите търговски улици в Храсна и Бельово!


10 Септември 2011 14:10 | или
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

По-добре Бахана отколкото Доньо-келнера от ДС


10 Септември 2011 21:12 | ДоБахана
Оценка:
-7
 (
9
 гласа)

Бахате, слушкаш ли чичо ти Ванчо Скилидата ?Слушкай и няма да съжаляваш, след изборитег-н Тотев ще те направи расилен в общината!


10 Септември 2011 23:29 | ДО !!!!! МНОГО
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

СЛУШАЙТЕ СЕГА САНДАНЧАНИ ЕДИНСТВЕНИЯТ КМЕТ КОЙТО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА ГРАД САНДАНСКИ ДА СТАНЕ ПЕРЛАТА НА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ СЕ КАЗВА ГЕОРГИ БАХАНОВ А НА ТОТЕВ ДАЛИ МУ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ НАПРЕД БАХАНОВ ЗНАЕШ ЧЕ ИМАШ МНОГО ПРИЯТЕЛИ И РАЗУМНИ ХОРА ЗАД ГЪРБА СИ ТАКА ЧЕ ДЕРЗАЙ НИЕ СМЕ С ТЕБ


10 Септември 2011 23:30 | въпросче ?????
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

а смиленов нещо не започна ли да се снима твърде често с опонентите на ГЕРБ или от как му извадиха членството в ДПС и вече знае че след изборите е пътник


11 Септември 2011 10:36 | ЯНЕ
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Мазния лоестата топка и Милионер тоев не е ле редно да е в пенсия, а пардон в затвора..... оказа че санданчани и то най-вече местни мафиоти и пласьори стоят зад този и се доказва че хората от сандански са наивни и Късопаметни този докога ще го търпите -този милионер в Евро, а за вас асфалтирана пешоходна улица-----ха.. ха .....вервайте му..... на тоя стар .....


11 Септември 2011 15:18 | дааааа...
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

тражданино... ти си един заблуден селяк!!!!!
А, партньорството не е между сандански и Фройденщат.., а само са тотев и пасков...


12 Септември 2011 12:59 | !!
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

ЗАЩО СЕ ВРЪЩАТ МАЛОВАЖНИ РЕШЕНИЯ, А СЕ ОСТАВЯТ ДА МИНАВАТ ТЕЗИ СВЪРЗАНИ С НЕЗАКОННО РАЗДАВАНЕ НА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ -ЗАЩО -ТАКА НАРЕЧЕНАТА АКТУАЛИЗАЦИЯ Е ПЪЛНА БОЗА И ПАК НЕЗАКОННО ДАДЕНИ 80 000ЛВ. ОТ БЮЖЕТА ! НА ВИХРЕН !! ОБЩИНСКИ ИМОТИ С ЦЕНИ ПОД ПАЗАРНИТЕ …. И НИЩО !! АМАН ОТ ДВУЛИЧИЕ-ВЪРВИ едно диво НЕЗАКОННО УЗАКОНЯВАНЕ НА НЕЗАКОННИ ГАРАЖИ -ПАК МЪЛЧАНИЕ ПАРИТЕ В БЮЖЕТА ОТ ТАМ НА ВИХРЕН – И ПАК МЪЛЧАНИЕ !! ИЗОБЩО ПРОСТОТИЯ БЕЗКРАЙ !!..Защо представителите на ГЕРБ в общинския съвет гласуват в тандем с Тотевите хора – та ГЕРБ нали е опозиция ??!……………. г-н Баханов обясни им на тези хора с гаражите, че така си дават парите!! г-н Баханов Вие, сте част от ГЕРБ и реализирате политиката на ГЕРБ, защо оставихте чичо Дончо да си разиграва коня и сега да се кандидатира и отново за Кмет !!……………. ЗАЩО


12 Септември 2011 13:06 | dg123
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

господин Тотев, първите впетчатления на нас гражданите за Вашата работа е отношението на Вашите служители към нас. Няма никаква промяна от преди години-същото размотаване на служителите, за едни справки ни връщат по няколко пъти, мързи ги да се повдигнат да проверят и по лесно им е да ти кажат:"Ела утре". Но изглежда Вие не можете да им кажете нищо, защото сте много обвързани с тях. Не можеш да ги намериш в стаята им по цял час-или е някъде на приказка, или пуши през 5 минути, или шлюпи семки на бюрото без никакво притеснение. По тях съдим за вас, защото от Вас зависи те как ще работят и какво ще е отношинието им към гражданите. почти всички те са за смяна, да останат няколко месеца без работа- тогава ще видят как трябва да се отнасят към тези от чиито данъци се хранят.


12 Септември 2011 17:36 | Фанети Мазакура
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

А Валката Смиленов що тера там, барабар Петко с мъжете?


12 Септември 2011 18:16 | !!за Смиленов
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)


срам българска !!
Господин Смиленов бездейстнието Ви по случая с градинката с паметника в с. Ново Делчево община Сандански минава всякакви законови и морални граници !!
Това е жива гавра с паметта на тия що са загинали за свободата на Майка България !Бог да ги прости !!
ЩО ГЛАСУВАХМЕ ЗА ГЕРБ !!!??
За да се сигне до продажба на част от градинката с паметника на умрелите, много хора требва да са сгазили лука, явно са действали като една престъпна организирана група .много добре са знаели що правят и са го направили ....и сега трябва да е на ход прокуратурата, ако и тя мълчи .....то хората трябва да поемат инциативата !!
..
Господин Смиленов, сезирайте прокуратурата, заведете дело за разваляне на сделката, този случай е гавра с паметта на хората умрели за майка България!!
.....
Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
И твойто име само кат мълвяха,
умираха без страх.


12 Септември 2011 20:18 | !!за Смиленов
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)


Аман от гербаджииско двуличие-вместо да го подпукате с проверки за това що е сътворил г-н Тотев и тая пасмина около него !! Ви е му правите предизборна пиар - акция !! г. н Смиленов Вие и тоя заспалко до Вас увековечихте управлението на модела Тотев още за четири години !!честито да им е на хората от община Сандански стария нов Кмет г-н Тотев и стария нов зам. Областен управител г-н Баханов !!!!....


14 Септември 2011 08:45 | notis sfakianakis
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

да живееш в миналото, това няма бъдеще!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар