Спортната журналистка от Благоевград В. Симонска: Преоткрих кулинаря в себе си по време на социалната изолация

22 април 2020 16:34   1 коментар   18627 прочита


Ваня Симонска е изпълнителен продуцент на Спортът ON AIR. Има над 10-годишен опит като спортен журналист. Завършила е бакалавър „Книгоиздаване“ и магистратура „Продуцентство в електронните медии“ във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ „Св. Климент Охридски“.

Занимава се най-вече с футболни и волейболни теми.Днес в рубриката "Тя, звездата" Ваня ни споделя как е преминала нейната подготовка за този малко по-различен Великден, както и за кои занимания сега има повече време поради извънредното положение, в което се намираме всички.

Как премина подготовката за големия християнски празник Великден?

Великден е много специален празник за мен, предполагам и за повечето християни. Великден крие в себе си магия, величие и вяра. Аз не обичам Надеждата, обичам Вярата. Не ми харесва да се надявам, но вярвам – вярвам във вечните екзистенциални ценности, вярвам в чудесата, в доброто, в любовта и в по-красивото Утре. И точно в тази тоналност премина и подготовката за празника – с вяра и любов, с отношение към детайла и цветовете.

Имате ли любими рецепти или кулинарни традиции, които спазвате всяка година за празника?

За първи път посрещнах Великден в изключително тесен семеен кръг – бях със сестра ми и нейните съпруг и дете. Обикновено се събираме в двора, в Благоевград цялата фамилия, но извънредната ситуация наложи друго и се съобразихме. Защото здравето на всички ни е изключително ценно и вярвам, че трябва да правим онова, което е в нашите възможности, без значение дали е достатъчно или правилно.

В тази връзка, за пръв път ми се наложи да меся козунак и само двете със сестра ми да се погрижим за великденската трапеза. Така че съм горда със себе си, защото по време на тази изолация преоткрих кулинаря у себе си.

Обичам всички традиционни великденски гозби – агнешко с дроб сарма, козунак, яйца, зелена салата – абсолютна класика.

Как поддържате добра форма в условията на извънредното положение и домашната изолация?

Всяка сутрин правя упражнения у дома по една програма, която ми препоръча водещата на Спортът ON AIR Моника Симеонова. Дори понякога правим видео връзка, за да си даваме стимул една друга и да бъдем стриктни в упражненията. Важно е да бъдем в добро здраве, което неминуемо изисква спорт и бих добавила въздух и слънце.

Затова много се надявам скоро отново да се порадваме и заздравим имунните си системи чрез чист въздух и лъчите на слънцето, за да натрупаме така важния за всички ни в момента витамин D.

С какви занимания разнообразявате времето у дома?

Моето време дори и по време на социална изолация минава изключително бързо и динамично.

За мен времето е изключително ценен ресурс и не обичам да го разпилявам. Времето не се връща, не се наваксва. Започнах да изпробвам нови готварски рецепти, чета много книги, садя цветя за балкона, тренирам и правя интервюта със спортисти от хола си, които зрителите на Bulgaria ON AIR могат да гледат в Спортът ON AIR и сутрешния блок „България сутрин“.

Какво успяхте да направите по време на извънредното положение, за което нямахте време преди?

Като цяло обръщам внимание на себе си – правя всичко онова, за което преди не ми стигаше времето или оставях за друг път. Сега се научих да не бъде така и се надявам да прилагам този урок и след излизане от извънредната ситуация. Разбрах колко е важно да обичаш себе си и колко малко ни трябва.

Направих основно почистване, което имаше за цел да се разделя с всичко ненужно. Затрупваме се с безкрайно много вещи и може би сега е моментът да намалим консуматорството и да преминем към минимализъм. Мога да кажа, че се чувствам добре като цяло, аз нямам проблем да прекарвам време със себе си. Липсват ми близките хора, родителите ми, които са в Благоевград и не знам кога всъщност ще ги видя.

И въпреки това съм запазила бодрия си дух, доброто настроение и позитивния поглед. Защото знам, вярвам, че ни предстоят хубави, слънчеви и вълшебни дни. Много е важно да си фокусиран върху позитивните неща в живота, да извличаш винаги положителната нотка от всяка ситуация, независимо колко е трудно. Не обичам да живея в страх и вярвам, че каквото трябва да преживеем, то ще го направим.

От нас се изисква да действаме адекватно според случващото се, а другото е Божа работа.

Вашето пожелание към читателите, как да запазят добро настроение в извънредната за всички ситуация?

Не живейте в страх, скъпи хора! Страхът е лош съветник. Не позволявайте да Ви заливат негативните новини. От Вас зависи какъв филтър ще поставите и какво ще допуснете до съзнанието си. Радвайте се на пролетта – тя събира в себе си цветовете на по-красивото Утре.

В тази ситуация, в която се намираме всички ние, от изключително значение е психиката ни – пазете я! Защото здравата психика подпомага имунната ни система. Смейте се повече, четете и се любувайте на всеки ден!

Из. az-jenata.bg

1 коментар
28 Юни 2020 15:05 | ....
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тая кифла веднъж не е подкрепила нлагоевградски футболист!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар