Собственикът на едно от първите фотостудия в Благоевград Михаил Христов: След 20 г. опити държавата най-после уби бизнеса ми. Фалирах!

15 април 2010 00:20   11 коментара   29628 прочита
Михаил Христов
Михаил Христов


Михаил Христов

Последния пирон в ковчега на занаята ми сложи МВР с монопола, наложен върху снимките за личните документи, твърди популярният бизнесмен

- Г-н Христов, настоящата криза далеч не е първата за страната ни през последните 20 години. За да затворите, означава ли, че е най-сериозната?

- Да, така излиза. През Виденовата криза затварях студиото 2 пъти, но тогава ни спасяваха македонците - носеха ни по една чанта с филми, и пак отваряхме. Сега и братята македонци са зле. Освен да чакаме албанците, друго не ни остава. Само дето и тях ги няма никакви.

- Кога започна да умира фотографският бизнес, едва ли това е станало изведнъж?

- Преди 2 години се случи началото на края. Тогава хората рязко спряха да купуват професионални апарати, минаха на евтини дигитални от по 150-200 лв. Успяваме да продадем по един такъв апарат седмично, което е нищо. Благоевградчани спряха да ходят на екскурзии, а там правят основното количество снимки. Или пък отидат, нащракат се с дигиталката и после я източат в компютъра, където никой повече не поглежда снимките, а на нас в студиото поръчат само 5-6 на хартиен носител, колкото да покажат на родата и колегите. Ленти вече никой не носи. По същото време банките окончателно спряха да дават кредити за покупка на професионална фотографска техника, и така стигнахме дъното. Сега сме по-зле от строителите.

- Имате ли банкови кредити?

- Разбира се. В нашия бранш, ако на 2 години не си смениш техниката, направо излизаш от пазара. А една машина е от порядъка на 70 000-80 000 лв. Тази, която в момента изплащам, е с капацитет 1000 снимки на час, а аз я тормозя да работи за по 60-70 снимки на ден.

- Кога слагате катинара?

- Още един месец ще оставя студиото отворено, за да хванем, ако можем, малко от абитуриентските балове. До миналата година Калъмбов искаше огромни наеми, за да пуска фотографите в ресторанта да снимат, разбрах, че тази година баловете ще са в “Езерец”, но не мисля, че имаме шанс и там да вкараме наш фотограф. А и не си заслужава - както родителите си, и абитуриентите вече отказват повече от десетина снимки на хартия за спомен. Носят си децата дигиталните апаратчета и действат с тях. Да, качеството не е добро, но пък си е евтино и пак е спомен. Вероятно имат право - българинът масово обедня. Но все пак ще изчакам баловете и започваме работа по ликвидацията на студиото. То е в мое собствено помещение, 100 квадрата е, и на първо време ще го разделя на две помещения - по-малкото ще оставя за себе си, за другото ще търся наематели.

- Значи не заключвате окончателно?

- Ще преустроя моята част за производство на рамки за снимки и картини. aВече имам около 200 профила. Зорлем ми фалират занаята и ме правят от фотограф дърводелец.

- Няма ли някакъв, макар и минимален шанс, да запазите фотографската дейност?

- Не, макар че сигурно ще оставя един човек да обслужва машината. Последният удар, който ни нанесе държавата - на мен и останалите колеги, беше държавният монопол, който наложи върху снимките за личните документи. Едва ли на някого е станало ясно защо хората са задължени да се снимат в Паспортната служба, а не в студията, при условие че ние можем да предоставим много по-високо качество. Най-вероятно това е от желанието на управниците българинът да бъде мачкан максимално и все по-жестоко. И затова принудиха хората да се редят с дни пред паспортните служби. Тези опашки могат за един ден да бъдат премахнати, ако се позволи на фотографските студия да правят снимките. Кой няма да предпочете да даде 2-3 лева, но да си спести един ден чакане? Ако искат от МВР, можем да даваме снимките на хартиен носител, ако искат - на електронен, няма проблем. Елементарно е - идва при мен човекът и се снима, след 5 минути му давам диска, а през това време той е отишъл до съседната банка и си е превел парите за услугата. После в Паспортна служба само подава снимката и бележката за банковия превод, слага пръстовия отпечатък и си отива - работа за 2-3 минути. Няма опашки, няма изнервени хора, няма нужда полицай да охранява входа. Ако сме европейска държава, служителите на Паспортна служба могат дори да искат телефон или имейл адрес на клиента и да му се обадят, когато паспортът или личната му карта станат готови. Доста съм пътувал, така е във всички развити страни. Абе аз като ходих в американското посолство за виза, подадох документите за 2 минути - носех си от Благоевград снимките, там ми взеха само биометричните отпечцатъци и ми зададоха 2 въпроса. А тук какво е? Имам чувството, че ако не те унижат, българските управници няма да се чувстват на мястото си.

- Колко са фотографските студия в Благоевград?

- 5 и мисля, че много скоро колегите ще ме последват и също ще си преориентират бизнеса или пък окончателно ще затворят. Аз пак съм добре, че помещението е мое, ами ако трябваше и наем да плащам? Държавата с наложения от нея монопол върху снимките за личните документи окончателно и съвсем умишлено ни уби. Да не говорим, че 30-те дни за обикновена поръчка е огромен срок за нещо, което се прави за минути. Как да не ги заподозре човек, че са го определили този срок, за да могат да принудят хората да им платят вместо 40 лева, по 200 лв. за експресна поръчка?

11 коментара
15 Април 2010 05:00 | Дигитален фотограф
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Мишка, не се коси брато, тя държавата ще фалира, ти за едно фотографско магазинче си седнал да плачеш. Иначе за чужбината не си прав. И там хората ги снимат на место и не ги разкарват по магазинчетата, но поне документите стават бързо и не струват такива пари. Ами като не става с фотография почваме с наркотици и готово, пак сме си ок ;))


15 Април 2010 05:51 | от Канада
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

ЕХ МИШО това е то,види се края на всичко що човек е захванал законно в тая България.Иначе си прав за монопола на държавата и още колко други глупости правят не ми се говори.Требваше отдавна да си се ориентирал към некоя "западнала" държавица и сега щеше да ти е мирна главата.Тук в Монреал на ъгала на "Декари" и "Куин Мери" семейство иранци вече 20 години правят снимки за паспорти и лични карти за Канада.Да не ти казвам какви машини имат за принтиране на снимки, за реставрация,техника за конвертиране на видео или DVD записи...абе работят хората упорито баща,син,внуче всички са в бизнеса и имат работа колкото щеш,нищо че и тук се ползват" модерните-малоумните" апарати който е ценител дава добри пари за качественно фото.В центъра на Монреал в "Конферентния палас" има Фото което работи предимно за сватби...един колега ползва техните услуги и мога да ти кажа примерни цени...между 4000-4500 $.Но това което получаваш като продукт...никаде го няма.Така че помисли си.Поздрави от Спас-щорите :-)


15 Април 2010 09:51 | е как няма да ви е яд
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Тази и следващата година да се направят 100 000 паспорта.При цена 3-5 лв, това са да кажем 400 000 лв платени от народа....на 5 студиа....80 000 гарантиран приход за 2 години.Без да правите нищо.Снимали са ме за зелена карта - видял съм ви и техниката и уменията на снимащия, просто подарени 5 лв.


15 Април 2010 14:36 | hahaha
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Абе какви са тия простотии. Света се променя , мишка. Ти не си се променил и ще фалираш. Това се случва от стотици години. Който не е достатъчно адаптивен- изхвърча.


15 Април 2010 14:54 | Bob
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Айде бе!Нямало да има опашки.Щял човекът да иде до студиото и докато му направят снимката да идел до банката да си плати таксата.Глупости на търкалета.Нали до сега беше така.Писна ми да ме разкарват като панаирджийска мечка-от МВР в студиото за снимка,от студиото в банката,от банката в МВР.Няма да я бъде тая.Свърши това време.А това,че не могат да привлекат клиенти си е тяхна работа.Лоша маркетингова политика.Ми вземи една машина с входове за карта памет и диск.Сложи я някъде в някой голям магазин примерно и ето ти оцеляване на бизнеса.Хората ще си проявяват снимките докато пазаруват и щеб имаш клиенти.В САЩ е точно така.Там влизаш във фотостудио само ако си модел.


15 Април 2010 14:55 | Фильо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Мишо , проблема ти е , че не можеш да пригодиш занаята си към дигитализацията , която впрочем дава повече възможности за бизнес за интелигентните фотографи.
А ти съдейки по това интервю не си такъв!
Испускаш влака ! Затова затваряш , защото още зависиш от паспортизацията и абитуриентските вечери !


15 Април 2010 15:48 | Инспектор Крюшо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Фильо, ти пък отдавна си изпуснал правописа, някъде от началното образование досега е този период...


15 Април 2010 20:37 | Митко БГ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Приятелю, не си съвсем прав. В САЩ снимки за паспорт се правят на място или в Американски пощи или в управлението за шофиорски книжки на съответния щат.
А мисля,че също не си прав за опашките за паспорти в БГ - те не чакат да бъдат снимани само, а да бъдат цялостно обслужени( говорил съм с приятел, който е патил , по интернет).
А и мисля,че трябва да бъдеш и повече предприемчив - направи нещо ново или малко по-различно, както един коментар по-нагоре ти казва, бъди в крак с техниката и предпочитанията на клиентите.
Айде успех ти желая!
( а не типично по български- само да се оплакваме и нищо да не правим)


15 Април 2010 23:02 | Инспектор Крюшо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Последния коментар ми хареса много. Тук гледаме непременно да се нападаме, а съм сигурен, че Мишо чете коментарите тук - той си знае добре сбъркал ли е, или не. Според мен обаче истината е по средата - и той е прав, и Митко БГ, както и някои от коментарите горе.
За финал - всяко зло за добро и нека да се учим от грешките.
Успех и от мен.


15 Април 2010 23:31 | Batko ti
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А от мен полу4авате боц за на4ална скорост и те така !!!!


17 Април 2010 18:21 | Искрен
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Боб ,а ти като много знаеш и даваш акъл на Мишо защо не му кажеш или доизясниш как точно да сложи тази машина в този голям магазин и към кого трябеа да се обърне за да стане това..???? Види се,че си раздвижил дупе някъде извън България ,но наблчденията са ти доста повърхностни......Давам пример с щатите: Там е така примерно искаш снимка отиваш снимат те чакаш около час,може и по-бързо да стане за което си прав,но....... машината за която ти толкова упорито изказа мнение не е нито на Мишо или Реймънд или на който и да било ,а на самият магазин и на никого друг!!!! Очевидно и ясно е ,че човека разбира повече от всички нас в този форум и знае какво прави, иначе не би просъществувал толкова години в бизнеса поне аз го помня от малък ,в момента съм на 31.... и моля ви преди да обвинявате някого в некомпетентност или непредприемчивост поне за малко отделете време за биографията на дадената мишена...... Не го защитавам ,не го и познавам ,но злобата с която пишете ме отвращава ...........
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар