Служители ни се научиха по елементарни белези да установяват краден ли е автомобилът още на пътя

28 април 2011 00:18   11 коментара   17325 прочита


Изказване на комисар Елиан Стамболийски

Главният секретар на МВР гл. комисар Калин Георгиев награди зам. шефа на Областна дирекция на МВР в Кюстендил комисар Елиан Стамболийски и още трима полицаи от дирекцията за висок професионализъм и добре свършена работа. Наградата на всички отличени полицаи е пет дни отпуск.

В заповедта за награда на зам. шефа на полицията Елиан Стамболийски пише, че е отличен заради проявена инициативност, висок професионализъм при изпълнение на функциите си, ефективно ръководство и контрол на подчинените служители, в резултат на което при проведени оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия са осъществени успешни операции на територията на ОД на МВР - Кюстендил.

В актива на комисар Стамболийски са вписани акции срещу незаконни лихвари в Бобов дол и ромския кв. “Изток” на Кюстендил, както и разкриването на мрежа за източване на държавния бюджет чрез компенсаторни бонове.

Двамата служителите на група “Престъпления по пътищата” инспектор Валери Крумов и главен полицай Радослав Боюклийски са наградени за постигнати високи професионални резултати при установяването и задържането на 30 автомобила с интервенция върху номерата на рамите, двигателите и документите към тях. С усилията на двамата полицаи от Дупница са задържани 16 лица, пренасящи наркотични вещества, и 5, обявени за общодържавно издирване.

- Комисар Стамболийски, кюстендилската полицейска дирекция се оказва абсолютен отличник в системата на МВР при “арестуването” на крадени коли. По пътищата на областта, и най-вече на гл. път Е-79 в района на Дупница през няколко дни има съобщения за установени скъпи леки коли, най-вече от марката БМВ. Всички коли ли са обявени за издирване в България?

- Не, колите, които ние задържаме, са крадени в различни страни на Европейския съюз, а има и такива, които не са обявени за изчезнали, но са с интервенции на рамата. Заради добрата ни работа и успехите в тази насока предложихме двама от служителите в Магистрална полиция, група “Престъпления по пътищата”, работещи по залавянето на крадени коли, за награда от главния секретар Калин Георгиев. Преди няколко дни тези награди бяха обявени официално.

- Защо толкова много БМВ-та са задържани на Кюстендилска територия?

- Вярно е, че почти всички задържани коли са от марката БМВ, различни модели, различни години, общото между тях е, че са скъпоструващи коли, нов модел. Обикновено колите, които задържаме, са произведени след 2008 година, те са на по година-две и струват много над 100 000 лв.

- Тези коли, които са крадени в чужбина, как са влезли в България. След интервенция на номерата на рамата ли?

- Никой не може да каже как са били вкарани в България тези автомобили.

- Това не се ли проверява?

- Обикновено когато подобни коли влизат в България като нов внос, никой не ги проверява имат ли интервенции, нямат ли, повечето от тях влизат в страната, качени в автовози, а съгласете се, че не е във възможностите на която и да е служба да проверява всеки автовоз за подобно нещо.

Този механизъм все още не е изяснен, но по изясняването му се работи. Част от колите обаче са крадени от различни градове на България. Поне са обявени като откраднати тук. Има такива обяви за кражби от Варна, Несебър, от 9-то районно управление в София, има и от Словения.

- Тогава как си обяснявате защо само в Кюстендилска област има толкова много заловени такива коли. Не може всички крадени коли да са на Кюстендилска територия, по-вероятно е да има и в другите области, но там работата по задържането им да не е толкова ефективна?

- Тук, точно в този случай, е важен екипният принцип на работа. Оперативните работници, които работят по линия на МПС, обикновено получават изпреварваща информация. Благодарение на този екипен принцип те споделили с колегите си точно какво трябва да гледат при проверките. Всичко това става при елементарна проверка на документите, а не пътните полицаи да спрат даден автомобил и да вдигат капаци и да гледат двигатели. Има няколко белега, които се забелязват още със спирането на автомобила. Не става въпрос за щателна проверка на главния път, защото колите там са десетки хиляди, всеки ден няма как всички коли да се отбиват и да се проверяват. Просто си е нужно съзнание в служителите и желание от тяхна страна и резултатът е налице.

- Колко време отне обучението на пътните полицаи, за да има такива добри резултати?

- Самото обучение не е някакъв дълъг и сложен процес. В рамките на един ден обяснихме на пътните полицаи какви признаци да следят и проверяват и как да реагират след това. Обикновено, когато се усъмнят, колата се закарва в най-близкото районно управление, там пристигат експерти и проверяват техните констатации и в 99% се оказва, че предположенията им са били верни.

- Защо всички заловени крадени коли са от марката БМВ, има ли нещо общо между тези автомобили?

- Не, няма общо в кражбата на тези коли. Засега само за тази марка БМВ знаем какво да гледаме и как да установим, че е крадена. Засега само за БВМ знаем как да правим елементарната първична проверка на пътя.

През последните няколко седмици в гаражите на ОД на МВР вече има и няколко мерцедеса, както и един фолксваген и няколко тойоти. Едва ли ще издам някаква тайна, че в много от случаите “вината” за откриването на тези коли е на нашия колега Валери Крумов. Той е старши на групата, която се занимава с пътния трафик, но освен това много се интересува, чете, рови се в интернет и е добре запознат с новостите в автомобилостроенето. Защото по нашите пътища вече не се движат само руски автомоболи, на които като им вдигнеш капака и виждаш номерата.

Само преди няколко дни колегата установил, че на най-новите модели номерата на рамата са скрити зад задните седалки. Ако пътният полицай не знае тези неща, то покрай него могат да минат стотици “крадени” коли, без той да може да отреагира.

- А за хората, които са ги карали, има ли нещо, което да е общо?

- Ситуацията е следната. Когато ги спрат на пътя и експертите установят, че по рамата има интервенция, вече оперативните работници започват проверка - откъде е открадната колата, обявена ли е за издирване, самият водач дали е добросъвестен купувач и ред други неща.

- В повечето случаи какво се оказва - че водачът е добросъвестен или поне е трети-четвърти купувач по веригата?

- Все още е много рано, няма как да имаме обобщени данни. На пръв поглед повечето от шофьорите са добросъвестни купувачи, доколкото може да се определят така хора, купили си БМВ, струващо 100 000 лв., за 20 000 лв. - 30 000 лв. В такъв случай нормално е човек да се досети, че колата не е чиста. Заради това имаме и върнати 5-6 коли. Знаете, че в съда всичко е въпрос на доказателства. След като докаже, че е добросъвестен купувач, въпреки че сме установили, че колата е с интервенция на номерата, обявена е за открадната и т.н., ние сме длъжни да я върнем на притежателя й. Толкова можем. Засега.

11 коментара
28 Април 2011 06:31 | кресна
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

браво


28 Април 2011 07:33 | Сандански
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Г н Цветанов двамата полицаи заслужават да бъдат повишени в офицерско звание за да има стимол и другите да започнат да работят като тях, а не да взимат по 20 30 лева и готово Направете така да има постоянна проверка на съдии и прокурори те са истинските разбойници в тази държава Това къде показаха по телевизията за измамите с жилища с фалшиви документи е на всякъде търсете помощ от вънка включително от САЩ и смена на всички ама на всички прокурори и съдии те са в основата на цялата мафия в България


28 Април 2011 07:43 | БРАВО
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Господа, разбира се ако не сте другари комуняги не организирайте протести за горивото цените са нормални и не искаме след това да има хиперинфлация, а организирайте протести за тотална проверка на прокурори, съдии и адвокати шарлатани - измамниците в затворите и тогава младите хора няма да напускат родината ни ще останат тук колкото и трудно да е, но ще знаят, че един ден ще стане по добре тук в собствената родина БЪЛГАРИЯ


28 Април 2011 08:22 | ллл
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

нормално е Кимбата да ги лови нали продават коли с брат му отам са му познанията-иначе аферим


28 Април 2011 08:26 | jfr
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Браво на Васко


28 Април 2011 09:32 | Бивиш служител
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Г-н глав. сек. на МВР, пет дни отпуск, не е достатъчна награда за честността и професионализма на тези полицаи. Трябва и солидна парична награда от собствениците или от Държавата, повишаване в звание/ако има такава възможност по закон/. Това са награди от пхреди 30 години. Тогава даваха и по един руски фотоапарат"Смяна-8"-черно бял, но правеше качествени снимки. Вие сами от министреството знаете, какви вреди нанасят нечестните полицаи на системата, на Държавата, на гражданите и на фирмите, когато помагат със сведения или директно в охрана и съучастничество за контрабанди, кражби и отвилания/в минал период/. Поощрявайте момчетата, защото трудно се мотивира един колектив, в положението в което се намира, за разлика от др. държави от ЕС и Света.


28 Април 2011 15:46 | Стони
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В актива на комисар Стамболийски са вписани акции срещу незаконни лихвари в Бобов дол и ромския кв. “Изток” на Кюстендил, както и разкриването на мрежа за източване на държавния бюджет чрез компенсаторни бонове.
Какви са тези глупости бре... за това ли ви плащат заплати!?!?!?!?


28 Април 2011 20:41 | Стефан Данаилов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

текст:Само преди няколко дни колегата установил, че на най-новите модели номерата на рамата са скрити зад задните седалки.
Е голямо чудо е установил, на много коли и то стари рамите са под седалките ;


29 Април 2011 11:12 | до Бивш служител
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

За каква честност говориш. За това че Крумов - Кимбата е офицер, а се крие по храстите и се прибира с по четри хиляди лева на смяна. По две за него и две за колегата му. За това че хваща крадени коли за да го държат да продължава да краде. Остава да му дадат парична награда.
Този ли заслужава похвала? Знаеш ли колко са 2000 лв. ако ги изкарваш с труд в България.


30 Април 2011 20:57 | Ббоко
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Само преди няколко дни колегата установил, че на най-новите модели номерата на рамата са скрити зад задните седалки. Ако пътният полицай не знае тези неща, то покрай него могат да минат стотици “крадени” коли, без той да може да отреагира.
Браво г-н комисар, Вие открихте Америка. Ако не знаете, кажете и ще ви предоставя за почти всички модели автомобили къде са VIN /ако не знаете това е номера на рамата/, при БМВ има точно на 12 места и то при всички модели. Иначе е похвално, че Вашите служители си гледет работата


02 Май 2011 00:15 | Холмс
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Браво на ОД на МВР - Кюстендил... Кимбата знае къде са номерата на двг и рама нали и той помага на разни хорица да си ги оправят.... Хванатите са просто конкуренция.... Все още се делят на мое и твое.....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар