След 20 г. без правила децата от 4 благоевградски училища облякоха униформи, психолозите: Смъква се социалното напрежение сред тийнейджърите, директорите: Не може за 900 и за 150 деца МОМН да отпуска по 35 000 лв.

14 октомври 2009 00:20   15 коментара   53144 прочита
Истинско предизвикателство се оказала идеята да се облекат ученици от I до ХII клас в униформа
Истинско предизвикателство се оказала идеята да се облекат ученици от I до ХII клас в униформа


Истинско предизвикателство се оказала идеята да се облекат ученици от I до ХII клас в униформа

Учениците в четири училища в Благоевград ходят вече с униформи на училище. Първи ги въведоха още в края на миналата учебна година в Националната хуманитарна гимназия, от 15 септември ги последваха Икономиката, Езиковата гимназия и VII СОУ. Още няколко училища са в процес на въвеждане на униформи или е в ход проучване на мнението на ученици и родители.
Чувство за принадлежност към една общност, смъкване на напрежението и агресията между връстници, следствие на външния вид и цената на дрехите им, насочване на вниманието към учебния процес, а не към визията, са само част от мотивите, отбелязвани като предимства на униформите в училище. Противниците на идеята изтъкват обезличаването на гимназистите с вкарването им в рамка и с часове могат да разказват спомени от ученическите си години, когато учителите дебнеха на входа и гонеха всеки, сложил палто, различно от тъмносините шинели, забравил емблемата си или обул сини дънки вместо син панталон.
За разлика отпреди 20 години сега униформите са задължителни само в училище, навън всеки може да ходи облечен както иска. Никой не спира гимназистите в извънучебно време, на партита или на дискотеки да си слагат бюстиета, къси панталони и пера в косите, но в клас трябва да са прилично облечени, защото училището все пак е институция.
Майка на ученичка в една от гимназиите наскоро отишла при класната на скандал, защото върнали детето й заради дължината на полата, която била два пръста под бикините, но пък униформена. Отивало й, вярно, но все пак еднакви права с момичетата имат имат и съучениците им - момчета, а в тийнейджърските години бушуващите им хормони “залепват” очите им на разголените бедра, вместо на дъската, и това е естествено.
Дължината на полата е бил един от най-спорните елементи при въвеждането на униформите във всяко от четирите училища.
В НХГ моделът е над коляното още при поръчката.
УЧИТЕЛИТЕ В
НАЙ-СТАРАТА
ГИМНАЗИЯ СА
НАЙ-ЛИБЕРАЛНИ ПО
ОТНОШЕНИЕ НА
ДЪЛЖИНАТА
и явно не са забравили своите тийнейджърски години и библейската максима “Който е безгрешен, пръв да хвърли камъка”. Вероятно и по тази причина, а може би и защото първи сложиха униформи, момичетата и момчетата в НХГ най-много си ги харесват. Въпреки че настоятелството и ръководството на НХГ кандидатстваха с проект за униформи пред МОМН, изненадващо бяха отхвърлени. Направихме запитване до министерството поради каква причина проектът ни не е сред одобрените и на кои критерии не отговаряме, обясни директорът Севдана Марковска. За 640 ученици в гимназията задължителните елементи са риза, пуловер, вратовръзка, пола или панталон. На момчетата това излиза 63 лв., а на момичетата - 67 лв.
ПЪЛНАТА УНИФОРМА ВКЛЮЧВА ОЩЕ САКО И ВТОРА РИЗА, ПУЛОВЕР И ПАНТАЛОН ЗА
МОМИЧЕТАТА И
ЦЕНАТА Е СЪОТВЕТНО 130 ЗА МЪЖКАТА УНИФОРМА И ОКОЛО 170 - ЗА ДАМСКАТА.
Фирмата изпълнител на поръчката е “Никена”- Хасково. Нашите униформи са най-хубави, а и цветовете са универсални - бяло, черно и винено, убедени са единадесетокласничките от паралелката с профил “Изобразително изкуство” Сара, Милица, Виолета и Полина. Някои момичета са си скъсили полите до 1 педя над коляното, по-пухкавите предпочитат да носят панталон. В никакъв случай не се губи индивидуалността ни, тъй като можем да комбинираме униформата с различни допълнения - елеци, колани, клинове, калци, 3/4 чорапи, моделът стои еднакво добре и на по-спортни, и на елегантни обувки, обясниха момичетата и допълниха, че предпочитат да носят полата, защото дамският панталон е с ръб и задължително трябва да се носи на висок ток. Симона и Ива от Х “б” заявиха, че си харесват и саката и ги носят с удоволствие.
140 ЛВ. СТРУВА
ПЪЛНАТА УНИФОРМА НА ГИМНАЗИСТИТЕ В ИКОНОМИКАТА.
Тя включва панталон или пола, сако, две ризи - с къс и дълъг ръкав, пуловер, тениска, суитчър и шалче за момичетата и вратовръзка за момчетата. Цветовете са тъмносиньо за сакото, панталона и суитчърите и розово с бяло райе на ризите. Болшинството момичета предпочитат вратовръзката и не са си взели шалче. Полите са в каре розово и синьо на плисета и определено се харесват на девойките.
ГИМНАЗИЯТА Е
СПЕЧЕЛИЛА 35 000 ЛВ. ПО ПРОЕКТ КЪМ МОМН ЗА УНИФОРМИ И С ТЯХ ЩЕ СЕ ДОПЛАТИ ПОРАВНО ЗА ВСЕКИ УЧЕНИК.
Подходът на Министерство на образованието не е честен за всички училища, които кандидатстват с проекти за униформи, смята директорът Велка Широканска. 35 000 лв. е сумата, която се отпуска, без значение с колко ученици е училището, и на практика е еднаква за училище с 900 деца като нашето и друго с например 150 деца. Излиза, че
ОТ МОМН ПЛАЩАТ 100% УНИФОРМИТЕ НА УЧЕНИЦИ В МАЛКИТЕ УЧИЛИЩА, А
РОДИТЕЛИТЕ В
ГОЛЕМИТЕ СЕ
ПОДПОМАГАТ С
 30-40 ЛВ.,
пресмята тя.


Още за: ученици   униформи   гимназия   Още от: Отблизо

Принтирай статия
15 коментара
14 Октомври 2009 11:30 | Денинска
Оценка:
4
 (
26
 гласа)

Много добре, че са посочени за двете гимназии съставните части на униформите/задължителни и пожелателни/ и цените им . Никой ли няма да направи проверка за "конкурса" и цената на униформите в VІІ СОУ? За неинформираните - униформа за 10 годишни деца струва 150лв. -


14 Октомври 2009 11:39 | Ива
Оценка:
-1
 (
19
 гласа)

Родителите на гимназистите са облагодетелствани. С два комплекта могат да изкарат и 2 и 3 години. Какво да кажат родителите на малките деца, на които за 1 година може да се наложи да купят толкова /децата им израстват дрешките бързо/


14 Октомври 2009 11:42 | смехурко
Оценка:
4
 (
26
 гласа)

кой тъпак измисли униформи със сако и вратовръзки, да не са на бал, нито е удобно, нито е практично, е да ама е скъпичко - а това си е чиста далавера!


14 Октомври 2009 12:57 | супер сте!
Оценка:
-6
 (
24
 гласа)

Много сте сладки всички с униформите! Съвсем различно изглеждат училищата! Може и да е малко скъпо, но е за добро! А МОН да вземе да поеме някакъв процент!


14 Октомври 2009 17:27 | смехурко
Оценка:
8
 (
24
 гласа)

супер сте?! - задължително мнение на червена задръстена бабичка


14 Октомври 2009 18:20 | Lucho Lucho
Оценка:
6
 (
28
 гласа)

Абе интересно, как може да мислите, че може човек да изкара с две ризи, два панталона и един пуловер цяла година...ама това е немислимо бе ! Плюс това, връщаме се с години назад с тези униформи. Радвам се, че най-елитното училище в югозапада все още не е въвело униформи...сетете се кое ето.


14 Октомври 2009 19:45 | ЗАРА
Оценка:
7
 (
25
 гласа)

Пълна ГЛУПОСТ !!Погледнете само колко НЕУДОБНО се чувствуват тези двечките.


14 Октомври 2009 19:50 | кънчо
Оценка:
-1
 (
27
 гласа)

ЖИВЕЕМ В СБРЪКАНА ДЪРЖАВА !!!


14 Октомври 2009 19:54 | м-колева
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

дъщеря ми е ученичка в пиг за да получа униформата ходих ме 4 пъти и все още не сме получили сакото панталона ризите тениската а в училище им го изискват сумата е платена още през септември какво да направя


14 Октомври 2009 21:05 | НЕВА
Оценка:
-7
 (
37
 гласа)

Децата приличат на затворници с тия униформи. Отворете си очите и вижте, че униформите им тежат/ не може да им е приятно 6 часа в училище с вратовръзки, сака, ризи след като има леки и удобни дрехи/ дънки, пуловери, тениски.......


15 Октомври 2009 08:42 | poezia
Оценка:
4
 (
22
 гласа)

Денинска, в VII СОУ Благоевград трябва да бъде направена проверка за това с каква квалификация учители се преподава и най-вече езици. Как това са приближените на заместник директорката г-жа Милкова, а младите и можещи в същото училище се мачкат по начина по който може сано тази заместник директорка. Някъде четох, че една родителка призивава да направим подписка до инспектората за такава проверка и аз съм ЗА. Не може една личност да своеволничи на гърба на децата ни.


15 Октомври 2009 17:02 | пепи
Оценка:
-2
 (
20
 гласа)

Униформите да си ги носят депутатите.Ако някой иска униформи да ги плати


15 Октомври 2009 19:15 | киро кирчов
Оценка:
4
 (
34
 гласа)

Преди 20/30 /40 години беше страхотна борба да се махнат униформите. сега е срахотна борба да се наложат отново. Не мога да кажа нищо друго освен= живеем в сбръкана държава, както се изразява един по горе.


16 Октомври 2009 18:05 | ааа
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

Моето дете учи в 7-мо СОУ и според мен униформата избрана от училището е доста неудобна, пък не е и много красива.Друг е въпросът че сме я платили май месец, а все още не е доставена всекидневната униформа - тениска и слуичер.В това време е студено да се ходи с риза и така или иначе децата пак ходят без униформа, добре е че малките ученици не ги връщат.Всеки родител е недоволен, но никой че изразява гласно мнението си и не търси отговорност от училището. Много неприятна ситуация,но няма кой да я промени!


25 Октомври 2009 21:56 | ...
Оценка:
61
 (
69
 гласа)

" Затова й се налага всеки ден да разговаря с ученици, дошли например с дънките на училище, и да се коментират предимствата на униформата. "
Тя не разговаря, тя крещи истерично и непрексънато лицемерничи с медиите като представя гимназията ни като нещо ВЕЛИКО!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар