Родители, следете дeцата как сядат пред компютъра

19 февруари 2011 00:18   8 коментара   15173 прочита


Кинезитерапевтът Д. Кехайова: Момичетата в пубертета да не превиват рамене, съсипват структурата си

Диана Кехайова е завършила специалност "Кинезитерапия", член е на Асоциацията на кинезитерапевтите и рехабилитаторите в България. В продължение на 6 г. е била учител по физическо възпитание. От 6 години работи в МБАЛ "Свети Врач" - Сандански в отделението по рехабилитация като масажист. Семейна е, с две деца. Миналата година отвори център за гимнастика и масаж, който е единствен в Сандански.

- Г-жо Кехайова, как се роди идеята да откриете център за активна гимнастика и масаж?

- Идеята я имаше доста отдавна, още когато работих като учител по физическо възпитание. Тогава установих, че има много деца с гръбначни изкривявания, един голям процет от тях завършват училище с изкривена стойка. И работата ми в болницата ми помогна много. Там видях колко млади хора имат проблеми със ставите и мускулатурата. Едни са получени на работното място, други от неправилна походка, трети от нездравословен начин на живот. Радостното е, че след 10 процедури в болницата те започват да се чувстват добре. Но се връщат на работа и проблемите отново се появяват. Затова реших да помагам на хората и се насочих към тази, смея да твърдя, благородна работа. Хората не знаят, че от изкривяванията възникват много сериозни здравословни проблеми.

- След колко време се проявява ефектът от лечението?

- При децата, ако изкривяването е установено навреме, резултатите се постигат по-бързо. Понякога се налага да се работи с едно дете година-две. Но задължително трябва лечението да продължи поне половин година. Зависи най-вече от това дали е гръбначно изкривяване, или е налице изкривяване на стойка. При работещите резултатите се постигат след 10 процедури. Но хората след това трябва да продължат да правят гимнастика в домашни условия или в центъра. Истината е, че човек, получил един път изкривяване, всекидневно трябва да отделя време за гимнастика.

- Тежките раници на учениците, това как седят на чина, как се хранят ли са основните причини за изкривяване на стойката и гръбначните изкривявания?

- Да, тежките раници също влияят на гръбначните изкривявания. Не са правени проучвания в училищата. Но се вижда, че един голям процент завършват училище с нарушена и изкривена стойка. Проблемът с тежките раници се коментира много през последната една-две години. Действително в момента няма къде да отидат родителите, за да търсят помощ за децата си. В училище децата играят гимнастика, но тя не е достатъчна да повлияе да се реши проблемът и в един момент установяват, че детето им е с изкривяване. С гимнастика по един час на ден гръбначните изкривявания и стойката при децата могат да се отстранят. Но когато станат на 20 години, вече нищо не може да се направи. Сега подрастващите стоят повече пред компютъра, а родителите няма как да ги накарат насила да играят гимнастика.

- Кога започват тези проблеми при децата?

- Детето трябва да се следи как седи на стола, как се храни, как се движи. Децата между първи и трети клас започват да изграждат своята стойка. В тази възраст, между 7 и 10 години, много трудно се забелязва, защото детето е още малко. Много често родителите си мислят, че в момента е седнало така. Правят му забележка. Де факто оттам започват изкривяванията. Не всички деца с изкривена стойка ще израснат с гръбначни изкривявания. Това как седи детето на чина в училище, носенето на раница предразполага към изкривяване на стойката.

- Вашият съвет към родителите?

- Нека родителите да наблюдават децата си вкъщи как си пишат домашните, как седят пред компютъра. Ако се налага, когато се съблича детето за баня, да огледат тялото му дали е пропорционална мускулатурата на тялото. И ако забележат и най-малкото изкривяване, да се обърнат към кинезитерапевт.

- С изкривена стойка и прегърбени са най-често хората с висок ръст, това вследствие на какво се получава?

- Има нещо такова. Децата с висок ръст обикновено се привеждат, за да може да се слеят с другите и да се приобщят към тълпата. Много често момичета, когато навлязат в пубертата и започва половото съзряване, започват да се прикриват така и се появяват гръбначните изкривявания. Затова се обръщам към момичетата и ги съветвам да не превиват раменете си по време на пубертета. Това води до деформиране на цялата структура.

- Лесно ли взехте решението да напуснете системата на образованието?

- Действително в училище е много по-лесно. Не се поема такава отговорност за проблемите на децата, както в центъра. Тук децата идват с надежда да бъдат решени техните проблеми.

- Разполагате ли с информация колко деца в община Сандански са с гръбначни изкривявания?

- Няма статистика, понеже не е правено официално изследване. Известно ми е, че в Бургаска община е правено изследване на 3500 деца. И всяка трето дете е с нарушена стойка. Статистиката показва, че 80 процента от децата, които завършват училище, са с изкривявания и нарушена стойка.

- През последните години бе регистриран сериозен скок на инсултноболни. Известно е, че те остават инвалиди за цял живот. Има ли надежда за възстановяване на мускулатурата вследствие претърпян инсулт? Какво бихте посъветвали тези хора и техните близки?

- Интересен е фактът, че хората са на мнение, че човек, който е получил инсулт, остава инвалид за цял живот. Имам случай с 82-годишна жена, която получи инсулт. След проведена терапия тя се възстанови и започна да ходи. Хвърли и бастуна. Съветът ми към близките е да не оставят болния на легло, а да го подложат на терапия чрез масажи и с уреди за възстановяване на мускулатурата. Резултатите, които се постигат при инсултноболните, са много добри.

- Преди да пристъпят прага на центъра, хората се интересуват от цените.

- Цените на час варират около 4-5 лева. Работим и с месечни карти. За тибетска гимнастика, която действа изключително здравословно, атакува стреса, изпълнява се три пъти в седмица, 45 лева е месечната карта, или 5 лв. на час, за пилатес, по-малка гимнастика, провежда се два пъти седмично, 5 лв. на час, или картата е 30 лева. Ще стартираме гимнастика за хора над 40 години и за хора с болки в гърба.

8 коментара
19 Февруари 2011 09:58 | гражданка
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

На тази ли да си поверим децата!?!? Обиколи всички хотели, като масажистка-изгонена отвсякъде. Като работеше в хотел Свети Никола имаше само ЕДИН клиент-Карамита.
От сутрин до вечер му търкаше гърба, а мъжа и Липита дремеше на една пейка пред хотела.


19 Февруари 2011 10:38 | пешо
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

ОЛЕ, ОЛЕ ЛЕПИТА СЕ... ТОЯ НЕ БЕШЕ ЛИ ЕДИН БЕЗ ГРАМ МОЗЪК ПО ЦЯЛАТА ГЛАВА.


19 Февруари 2011 12:59 | до гражданка
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Сигурно е кадър на ЮЗУ, защо не споменават къде е завършила китезитерапия?


19 Февруари 2011 19:18 | ваня
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

ГРАЖДАНКО, ЧЕТЕЙКИ РЕДОВЕТЕ ТИ ПРАВЯ ИЗВОД, ЧЕ ДОКАТО КЕХАЙОВА Е РАБОТИЛА ТИ СИ ГЛЕДАЛА (В СЛУЧАЯ КОЛКО ВРЕМЕ ЛИПИТА ЩЕ ДРЕМЕ НА ПЕЙКАТА), ИЗВОДА КОЯ ОТ ДВЕТЕ Е ЗА УВАЖЕНИЕ Е ЯСЕН! ЩО СЕ ДРУГИЯ КОМЕНТАР ТИЧЕ, КОЛКО Е МОЗЪЧЕН ИЛИ БЕЗМОЗЪЧЕН ЛИПИТА НЕ ВИЖДАМ КАКВА ВРЪЗКА ИМА С ТОВА ЧЕ ЖЕНА МУ ОТВАРЯ ТАКЪВ ЦЕНТЪР В ГРАДА И ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТРЕТИЯ КОМЕНТАР КЪДЕ Е ЗАВЪРШИЛА СЕ ПИТАМ ИМА ЛИ НЯКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е ДОБЪР ПРОФЕСИОНАЛИСТ ИЛИ НЕ МОГАТ ДА ГО ОТЦЕНЯТ САМО НЕЙНИТЕ КЛИЕНТИ И ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ .НЯМА ДА Е ЛОШО ДА ОТИДЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ПО ЕДНА ТИБЕТСКА ГИМНАСТИКА ТА ДАНО ДА СИ ПРОМЕНИТЕ ЗЛОБНОТО И НЕГАТИВНО НАСТРОЕНИЕ, КОЕТО НАЙ-ВЕРОЯТНО ГО ИМАТЕ КЪМ ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК! ЖАЛКО ЗА ВАС!
ПОЖЕЛАВАМ НА ЦЕНТЪРА И НА КЕХАЙОВА УСПЕХ.


20 Февруари 2011 21:53 | Тайланд
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Масажите пълни ли са, тоест тотално разпускане или само дървене и после трябва на ръка да се отпускам )))))


21 Февруари 2011 06:50 | kalinka doneva
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Желая и здраве и успех! Благодарение на нейните масажи и упражнения, които ми напрви когато лежах в нервното отделение и които ги правя до ден днешен вече 6г. не ме е сковавала дисковата херня така както преди. А некадърниците, неуспелите и завистливите нека злобеят това ги изяжда!


21 Февруари 2011 14:03 | оля ст
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Прекрасен човек и професионалист. Завършила е НСА за тези, които се интересуват. А за останалите, които като чуят масаж си мислят за нещо друго проблема е в главата им. Успех и поздрави.


21 Февруари 2011 17:15 | Митака
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Нека и пожелаем успех и да помислим малко по отношение на злобата натрупана в нас. Тази жена се опитва да направи нещо ново за този град и хората в него, а ние злобеем по неин адрес. Аз лично не я познавам, но и пожелавам да не обръща внимание на злобата и завистта, и да бъде истински професионалист. А колкото до съпруга и... нека го оставим на страна и не го замесваме в нейните дела.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар