Работя от 7-и клас и съм практик, но искам да уча, без теория не става

09 април 2012 00:20   11 коментара   14599 прочита
На Владимир Въков всичко му идва отръки - и строителни, и автомонтьорски дейности
На Владимир Въков всичко му идва отръки - и строителни, и автомонтьорски дейности


На Владимир Въков всичко му идва отръки - и строителни, и автомонтьорски дейности

Интервю с абитуриента от ПТГ “Ичко Бойчев” Владимир Въков пред в. “Струма”

Преди дни дванадесетокласникът в Професионалната техническа гимназия “Ичко Бойчев” в Благоевград Владимир Миланов Въков спечели наградата “Най-добър млад автомонтьор” в Югозапада на оспорвано регионално състезание, което се проведе в Радомир. Младежът завършва тази година паралелка с профил “Автотранспортна техника” в още популярното като Механо благоевградско училище. До 7-и клас е учил в Х ОУ в Старо Струмско, но година преди да завърши основно образование затворили школото и се преместил в VI СОУ.

- Влади, откъде и откога е този интерес и страст към колите? Баща ти ли те запали?

- Не. Ние нямаме кола. Бях в 6-7-и клас, когато реших през летните ваканции да не скучая по цял ден у дома. Кумът на родителите ми Филчо Габерски имаше автосервиз и отидох да видя какво прави, не знаех дали ще ми е интересно, но реших да пробвам. Той започна да ми обяснява за устройството на автомобила, за причините за различни повреди и ме запали. В началото го гледах какво прави, после взех и аз да пробвам, а след време той взе да ме стимулира, като ми плащаше за свършеното.

- Родителите ти с какво се занимават?

- Майка ми работи в Социалния патронаж, а баща ми по-рано беше в строителството, сега е пенсионер по болест. С баща ми също като малък съм ходил да му помагам, от него съм научил много неща от вътрешни строителни дейности - замазки, шпакловки, лепене на плочки, окачени тавани, подови покрития... Миналата лятна ваканция се занимавах повече със строителство, отколкото с автомонтьорство, въпреки че второто ми е по-интересно.

- Помагаш ли за издръжката на семейството ви?

- Да, иначе ще ни е по-трудно. Правя си сметка, че по-добре и аз да помагам.

- Имаш ли брат, сестра?

- Имам двама братя, по-големи. Единият замина скоро за Англия и там работи в строителството.

- Ти спечели един много сериозен конкурс, по думите на учителите ти е бил доста тежък и е включвал и практическа, и теоретична част, на теб как ти се стори?

- Притеснявах се за теорията, но още като погледнах въпросите, се успокоих, защото знаех отговорите. Може би за 1-2 се колебаех, но в останалите бях сигурен. За мен тестът не беше труден, но сигурно е така, когато си подготвен. На практическия изпит много добре беше подготвен конкурентът ми от Софийската професионална гимназия, казаха, че цяла година работи в сервиз. Аз изкарах най-много точки на теорията, мисля, че добре се представих и на теста за управление на МПС.

- Изненада ли се, като обявиха името ти на победител?

- Не, очаквах го, защото по време на състезанието бях сигурен в себе си.

- За първи път ли участваш в него и колко време се подготвя?

- Не, и миналата година участвах, и от нашата група бях с най-добри резултати. Състезанието тогава беше в София и нещата бяха някак като нагласени, домакините знаеха какви са трите варианта на теста още преди тегленето. Тази година за първи път тестът бе определен от Министерство на образованието и се изтегли в деня на състезанието, и затова всичко беше обективно. Започнах да се подготвям от декември, класната ми даваше да решавам примерни тестове за теорията.

- Защо преди 5 г. се записа да учиш в Професионалната техническа гимназия, като сам казваш, че баща ти се занимавал със строителство?

- За Механото не се говорят суперлативи и не е в челото на класациите на най-предпочитаните училища. Можех да ида навсякъде, включително и в Строителния, но аз си направих сметка, че щом ще навлизам в занаята на автомонтьор, е най-добре да съм в училището, в което има такава специалност. За някои неща практиката не е достатъчна, трябва да знаеш на теория откъде и защо се случват нещата, ако искаш да ставаш по-добър в професията. Не е вярно, че тук не се учи, и аз съм доказателство, че когато човек иска, може да направи много.

- В училището, в което учиш, момичетата са рядкост заради “по-мъжките” специалности, не ви ли липсват?

- Сигурно липсват, няма как да не липсват, но нали не сме по цял ден в училище, има време и място за всичко.

- Завършваш след по-малко от два месеца, накъде ще се насочиш? С дипломата за I място от регионалното състезание в България ли ще останеш, или ще търсиш възможности за реализация, например при брат си в чужбина?

- Ще пробвам да продължа образованието си в сферата на автомонтьорството, но ако не успея, ще разчитам на хората в Благоевград, които ме познават и с които съм работил. Миналата година бяхме на стаж в сервиза на “София Ауто” в Благоевград, знаят ме как работя и се надявам да ме вземат на работа. Оттам пак мога да продължа обучението си със специализации.

- Ще успееш ли да се издържаш в България със заплата на автомонтьор?

- Не знам, ще се опитам. И в автомонтьорството, както в много други сфери, човек може да профилира в различни направления, аз искам да специализирам в електрониката и електричеството, защото там е бъдещето. Иска ми се като начало да се специализирам тук, а по-нататък, ако ми се отвори възможност, бих отишъл и в чужбина. То не се знае какво ще се случи напред в годините, с непрекъснатото увеличение на цената на горивото напоследък човек не може да прогнозира какво ще стане след 10 или 20 години. Бъдещето е в електромобилите според мен.

- Можеш ли да разглобиш и отново да сглобиш една кола?

- По механичната част да, правил съм го.

- Интересуваш ли се от политика? Гласува ли на последните избори? Би ли влязъл в някоя партия и коя?

- Не се интересувам много от политика и затова не ме интересува и партийно членство. Не съм гласувал, защото навърших пълнолетие през декември.

- Ходиш ли на дискотека? Благоевград е известен с нощните си клубове, ти кой предпочиташ?

- Ходя рядко по дискотеки, не си падам по чалгата и дори почти не я слушам, предпочитам диско музика.

- Готов ли си вече за абитуриентския бал? За него или за матурите се вълнуваш повече?

- Почти съм готов за бала ни на 24 май. Но той не е толкова важен, колкото матурите. Сега за тях трябва да се готвим. И двете събития са вълнуващи, но по различен начин. Ние, учениците от професионалните гимназии, не сме равнопоставени с учениците от гимназиите и СОУ при подготовката за матурите, защото учим само до 10-и клас повечето общообразователни предмети. До 12-и клас, когато отиваме на матури, се забравя голяма част от материала. Аз например съм се записал за втора матура по география. За да се подготвя, ми е нужно много повече време, отколкото на връстниците ми от гимназиите, които учат този предмет до последно. По български език и литература например не ми трябва много време, защото там нямаме прекъсване.

- Какво според теб ще направи всички ученици равнопоставени на зрелостните изпити?

- Първа задължителна матура по български език и втора задължителна по предмет, който да може да е и по специалността, а не само общообразователен. Така всяко училище ще може да се конкурира с останалите на база на резултатите от матурите, а не като сега професионалните училища да се сравняват с профилираните или СОУ. Дори повечето часове по чужд език в 12-и клас които имаме, са профилирани в терминологията на професията, затова не можем да се сравняваме с учениците от Езиковата или от Математическата. Техните допълнителни часове по език или математика при нас са часове по практика или теория по специалността. Все едно да ги задължат тях да държат държавен квалификационен изпит по професията, например автомонтьор. А ние, освен матурите, държим и трети държавен изпит, който е в две части - теория и практика, за да придобием професионалната квалификация.

- Ти като автомонтьор каква кола би купил за себе си?

- Опел.

- А ако нямаш никакви финансови ограничения и можеш да караш каквото пожелаеш?

- Мерцедес, естествено.


Още за: Вл. Въков   коли   интерес   Още от: Отблизо

Принтирай статия
11 коментара
09 Април 2012 06:35 | 123
Оценка:
25
 (
25
 гласа)

браво моето, момче. господ ще те възнагради за труда който полагаш. напред.


09 Април 2012 06:58 | АЗ
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

дано да имаш късмет . Тук обаче само ще те употребяват без пари даже и тоя крадец Илиянчо с големия сервиз и многото крадени пари от ПАРТИЯТА .Но помни че идва Видов ден заради миогото страдащ идеца като теб.....


09 Април 2012 09:53 | 33
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

НЕДЕЙ ДА ЛЕТИШ, ПЪЛЗИ, СМЕЛО ТАКА Е ПО СЛАДКО....


09 Април 2012 10:33 | doctor
Оценка:
25
 (
25
 гласа)

Браво на младежа. Да ппеуспява в делата, да помага на родителите си и да има много успехи и за в бъдеще. Трудът ни избавя от три злини-скуката, порока и бедността. Той е застрахован срещу тях, защото се работи от малък. Да е жив и здрав, все така нахъсан и синовно задължен. Такива деца са гордост и за родителите. Поздравления и за тях.


09 Април 2012 12:46 | ----------
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

УБАВО МОМЧЕ !!!!


09 Април 2012 13:38 | Знайко
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Поздравления и за ръководството на училището и преподавателите на това момче, които полагат огромни усилия да съхранят това базово за областта професионално училище. Вижда се, че когато има желание, много може да се научи! Обучението е взаимен процес.


09 Април 2012 15:36 | вяра
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

НИКОЙ ДА НЕ ТЪРСИ " ЛЕСНИ ПАРИ", ЗАЩОТО Е МНОГО, АМА МНОГО О- П- А - С--Н- О!!!


09 Април 2012 16:02 | жана
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Браво и успех момчето ми!! На запад ценят повече тесните специалисти, а не хора с измислени дипломи, взети от измислени университети като ЮЗУ. Бъди, най-добър в занаята, такива хора изкарват повече пари от вишисти, особено когато, работата е подплатена с труд и умение!!!


09 Април 2012 18:56 | гост
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Браво! Много сериозно, отговорно и добре възпитано момче! За съжаление, такива младежи вече са рядкост. Успех!!


10 Април 2012 22:16 | БОЖИК
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Браво златно ДЕТЕ, пред тебе е животът, ЗАТОВА У4И ЕЗИК И ЗАМИНАВАИ ПРИ БАТКО СИ, за да усетиш разликата в живота и платата, ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ и сам реши какво да правиш.


12 Април 2012 22:05 | ?????
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Евала на ВЛАДИ!!! Де да имаше повече такива деца като него-сериозни, отговорни и работливи, но за съжаление Механото може да се похвали с единични такива случаи. Пожелавам му успех, да се докаже със своите знания и умения в България и те да бъдат високо оценени от финансова гледна точка. Влади, все така напред и нагоре!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар