Председателят на клуб "Еър Макс Рейсинг" Кр. Божурски: Поредната шампионска титла е закономерност, а не изненада! Изпращаме една невероятна година!

13 ноември 2018 14:34   1 коментар   17896 прочита


След 2 десетилетия се завърнахме на пистата край Зелен дол

Красимир Божурски е председател на клуб по мотокрос „Еър Макс Рейсинг“. Пред struma.com той говори за поредния успех на благоевградския клуб и завръщането на Гран при на Благоевград.

Г-н Божурски,приключва най- успешната година за клуб Еър Макс Рейсинг. Какво стои зад тези успехи?

Най- вече много работа и спортен хъс от страна на всички състезатели в клуба. След като през 2017 година спечелихме отборната титла, бяхме задължени през следващата 2018 година да надградим, това което започнахме. Подготвителни лагери, тренировки, участия в десетки състезания, не само у нас но и в чужбина. Това може да се случи само благодарение на много добра организация и къртовски труд на всички в клуба.

Успяхте да проведете и през лятото мотокрос училище да деца в Габрово, който предизвика огромен интерес. Как се случи и ще го има ли и в Благоевград?

Да, интересът бе голям, като над 100 деца взеха участие в лагера, който се проведе край Габрово. Дори и ние се изненадахме от желанието на децата да се учат да карат мотори. Това бе едни много полезен практически урок да малчуганите. Идеята е през лятото на следващата година Благоевград и по точно пистата в Зелен дол да бъде домакин на второто издание на мотокрос училище. Ние като ръководството на клуба искаме повече деца от града и региона да се запалят по този спорт.

Паралелно с тренировките и състезанията, вървеше и подготовката за домакинството на Благоевград на Гран при, кръг от националния шампионат. Как успяхте да се справите с тази задача?

Тръпката, която изпитахме при стартирането на моторите на състезанието, което се завърна на пистата в Зелен дол, след 20 години отсъствие и пълните от щастие очи могат да разберат само хората, които влагат сърце и душа в този спорт. Трябва да знаете, че да се направи едно такова трасе и състезание от една поляна за толкова кратко време е изключително трудно. Изискваше ни много усилия и средства. Възникнаха проблеми и по време на състезанието, най-големият беше аварията във водопровода.

Поливането беше трудоемко, след този проблем, затова се извиняваме за причиненото неудобство. Тъй като такива трасета се изграждат с години, ние обещаваме следващата година да бъдем още по-добри. Благодарим на всички, които работеха неуморно, денонощно състезанието да стане реалност. Оценяваме високо усилияна на кмета на Благоевград Атанас Камбитов, председателя на клуба-Красимир Божурски, кмета на с.Зелен Дол Ангел Младенов, Българската Федерация по Мотоциклетизъм(БФМ), целия екип и отбор "Еър Макс Рейсинг" , близки и приятели, благодарим и на всички, които уважиха труда ни и дойдоха да се насладят на постигнатите резултати. Ние сме силни, борбени и правим всичко от сърце.

Точно затова ще продължаваме само напред и нагоре, а съм сигурен, че няма да закъснение и състезание от Европейския шампионат на същото трасе.

Нямаше как да мине без хората, на които основната им цел е да пречат. Какво ще им кажете на тях, сега след като всичко мина и състезанието се случи?

Разбира се че без такива препъни камъчета, няма как да мине. Лошото е че нещата идват от хора, които преди 20 години са сложили край на това състезание, а сега се опитват да излязат на преден план,гонейки някакви користни цели . Искам да се спре веднъж за винаги със спекулациите, че трасето е незаконно.

Целия терен върху, който се намира пистата е общинска собственост и пистата е собственост на община Благоевград, а не на клуба. Ръководството на Еър Макс Рейсинг няма да си носи със себе си пистата, а тя остава за хората. Общината има полза от това трасе, защото то ще носи пари за бизнеса, а с това съответно и в общинската хазна.

За пример ще дам трасето в Севлиево, където само за последния стар от Световната купа са похарчени от туристи стотици хиляди левове. Всички хотели на разстояние от 70 километра около Севлиево бяха заети. Така че Еър Макс Рейсинг не печели, а заедно с общината инвестира. От организирането на подобни състезания има огромен финансов ефект за общината.

Участвате и в други инициативи, какви са те?

Ние сме активни не само на пистата. Участваме в различни кампании, като кръводаряване, „Не на агресията“ и още много други. Опитваме се да бъдем активни навсякъде.

Как ще протече подготовката за новия сезон?

По традиция в края на годината БФ Мотоциклетизъм връчва наградите на призьорите в изминалия шампионат. Очакваме да получим наградата за отборен шампион, а след това ще я отпразнуваме подобаващо. Малко почивка и ни предстои подготвителен лагер в Гърция. По традиция в южната ни съседка съседка тренираме, заради по- топлия климат. След това за старта на новия шампионат ще тренираме и в по пистите в България.

 

Разговаря Марти Иванов

 

1 коментар
14 Ноември 2018 20:18 | хи хи
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

КРАСИ, дано има повече хора като теб. Голямо браво.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар