От 12 години живея сама с три кучета, две козички и кобилка в махала Везенковци

08 ноември 2011 00:20   17 коментара   35882 прочита


Интервю със секретаря на избирателната комисия в симитлийското село Сенокос, 60-годишната Яна Борисова

Получавам 200 лв. пенсия, но не живея мизерно, а здравословно, произвеждам прехраната си сама с много труд. Кося по 5-6 декара ливади, сама цепя дърва за огрев и се чувствам в превъзходна форма, без главоболие, високо кръвно и наднормено тегло - с тези думи ни посрещна Яна Борисова, секретар на избирателната комисия в планинското село Сенокос, община Симитли.

Тя уточнява, че гласоподавателите са 42-ма, но от тях само 15-ина остават в селото през зимния сезон.

За това какъв е животът й, далеч от градската суета, стрес и напрежение, разговаряме с 60-годишната жена, която живее сама в махала Везенковци.

- Яна, откога живееш в село Сенокос?

- След 25-годишна работа на три смени в Текстилния комбинат в Благоевград се завърнах в Сенокос преди 12 години. Трябваше да се грижа за болните ми родители, баща ми получи тежък инсулт и не искаше да идва в града. До смъртта им ме беше страх сама да изляза навън, когато е тъмно, но неволята ме научи на всичко. Вече свикнах и живея сама в 115-годишната фамилна къща. Но определено не съм самотна, общувам с животните - имам три кучета, две козички, кобилка и котки. И знаете ли какво, аз разговарям с животните и те ме разбират, не говоря с хора, които са озверели.

Истинска наслада ми доставя, когато се завръщам от магазина към къщата, имам две големи кучета-пазачи, които ме посрещат, наобикалят ме котетата и всички животинки се милват около мен... Това е идилия, която е трудно да се опише и представи, ако човек сам не я е усетил и изпитал. Общуването с животните е много странно, на всяко животинче съм сложила име...

- Как се справяш, парите стигат ли ти?

- Получавам 200 лв. пенсия, която, разбира се, съвсем не е достатъчна. Но аз произвеждам всичко сама, вярно, с много труд, отглеждам зеленчуци, имам овощни дървета, правя зимнина. Храня се предимно с кисело мляко и извара. От магазина купувам единствено хляб, кафе и цигари. Пуша по една кутия на ден, това е порок, който не успях да преборя.

- Как започва денят на една жена, сама в планината?

- Ами сутрин ставам около 05,00 часа и задължително пия чаша кафе, закусвам и започвам работа. Кося сама 5-6 декара ливади за сено през зимата. Няма по-приятен мирис от прясно окосена отава. Изсушеното сено събирам пак сама и складирам в плевнята, полъхът от разнообразни билки е истинско изцерение. Затова и тук забравих какво е това високо кръвно, наднормено тегло и главоболие. Чувствам се в превъзходна форма.

- Не ти ли липсват удобствата на градския живот?

- Не, в Благоевград слизам само веднъж в годината, за рождения ден на малката внучка Йоана, който е на 19 октомври. Всичко, което е необходимо за живота ми, го има около мен. Е, разбира се, братята ми направиха в къщата санитарен възел. Тя е с гредоред, построена е през 1895 година и досега е съхранена в този вид, в една от стаите има камина, която още е действаща. На специални куки се закача гърне, в което се приготвя ястие. Запазена е и фурната, където баба ми печеше хляб.

От родителите си съм запомнила и сега на проветриво място закачам грозде, което се изсушава и запазва дълго през зимата.

- Не се ли страхуваш от дивите животни?

- Човек сам може да си навреди, но не и животното. На 50 метра от мен видях вълк, удави козичката и се опита да я отмъкне. Разкрещях се, кучетата започнаха да лаят и той избяга. Дивото животно никога не напада, ако ти не го дразниш. То си върви по пътя и не напада. През лятото съм виждала много змии, но и от тях не се страхувам, опасно е само ако я настъпиш, тогава може да те клъвне.

- Боледуваш ли?

- Не, сред чистия боров въздух за 12 години само веднъж ходих на лекар, получих възпаление - цистит. Знаете ли как се лекувам от настинка - ям много чесън, особено през зимата, и пия в умерени дози, разбира се, 1-2 чаши домашно вино. Основно за мен са разходките, дори при дълбок сняг отвън, обувам ботушите и излизам с животните. Ако заседна вътре на топло до печката, без да се движа, разбира се, че ще се поболея. Човешкият организъм е така устроен, че да се поддържа с движение.

Превърнала съм се в лечителка на възрастните хора от махалите, правя им масажи и им помагам с каквото мога, меря им кръвното при нужда. Най-възрастният е 85-годишният дядо Пешо.

Камъкът си тежи на мястото, може би тук е моето място.

Благодаря на съдбата, че ме е дарила с прекрасна фамилия, поддържам добри отношения със семействата на братята ми Стоян и Цецка Борисови, които живеят в Етрополе, и Благой и Таня Борисови от Благоевград. Дните, когато ми дойдат на гости, се превръщат в истински празник, всички заедно сядаме на трапезата. Тези мигове ме зареждат със сили и енергия. Радвам се и на трите си внучета, аз съм разделена със съпруга си от 30 години, но не сме се карали никога, просто така се случи...

- Ти бе секретар на избирателната комисия на местните и президентски избори, за кого гласува?

- Гласувах за кмет за община Симитли за Апостол Апостолов, както ние си го знаем - Поли. Той е човек, който е спечелил не само моето доверие, а и на останалите хора. Не прави разлика между хората, за него не е важно дали си беден или заможен, българин или циганин. За всякакви проблеми се обръщаме към Ап. Апостолов и той ни помага, затова с чиста съвест заявявам, че той заслужава да остане кмет доживот. За случващото се в политиката научавам от новините по телевизията, тя е единственото ми средство за комуникация.

За президент гласувах за кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Виждам, че Бойко Борисов управлява със здрава ръка, и се доверих на тяхната партия. Изходът от финансовата криза е всеки можещ, физически здрав и млад да запретне ръкави и да се захване да произвежда и работи, без да мърмори. Тогава нещата в държавата ще потръгнат.

- Определяш ли себе си като Робинзон Крузо, само че в женски вариант - жена, живееща сама в планината?

- Ами по-скоро като д-р Куин лечителката! - отговоря, смеейки се, жената.


Още за: Я. Борисова   работа   Сенокос   Още от: Отблизо

Принтирай статия
17 коментара
08 Ноември 2011 08:12 | Васко
Оценка:
41
 (
41
 гласа)

Браво наборе, обожавам борбените хора! Господ да ти даде здраве, късмет и дълги години живот!


08 Ноември 2011 09:00 | Горката жена е луда
Оценка:
-57
 (
61
 гласа)

ТАЗИ ЖЕНА СЕ Е ПОБЪРКАЛА СЛЕД КАТО ЖИВЕЕ СЪС ЖИВОТНИТЕ САМА, А И С ТЯХ СИ ГОВОРИ, ЗНАЧИ ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПСИХИАТЪР ГОРКАТА ЖЕНА


08 Ноември 2011 09:05 | Nevrokop
Оценка:
37
 (
39
 гласа)

Здраве и дълголетие желая! Трябва да се замислим повечето хора как протича живота ни. Живеем ли или вегетираме? Тази жена е пример за подражание.


08 Ноември 2011 09:10 | Атанас Йосифов
Оценка:
27
 (
27
 гласа)

ТИ СИ НАШАТА ГОРДОСТ!
ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА!
ДА ПОСРЕЩАШ МНОГО ГОСТИ!


08 Ноември 2011 09:43 | ----2
Оценка:
26
 (
26
 гласа)

Възхищавам се от тази жена! И аз искам така да живея, но нямам тази смелост, нямам кураж, нямам сили. Желая и много, много дълъг живот!


08 Ноември 2011 10:10 | \\\\\\\\\\\\\
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

И АЗ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ, НО МИ Е И ЖАЛ! Я ДА ВИДИ КАК ЖИВЕЯТ ТЕЗИ, ЗА КОИТО Е ГЛАСУВАЛА И ТОГАВА ДА ВИДИ" КОЛКО СА ДОБРИЧКИ"! НАРОДА СЕ Е ПРИМИРИЛ С " ГОСПОДАРУВАНЕТО " НА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ИМ СЕ "КЛАНЯ" ДОЗЕМИ!!! КАК? КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА ЖИВЕЕМ НА ТАКОВА НИСКО НИВО, ДО КОЕТО ПОЗВОЛИХМЕ ДА НИ ДОВЕДАТ ВСИЧКИТЕ ТИЯ, КОИТО СА ЗАБРАВИЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА " Р-А-Б-О-Т-А "? НАРОДА Е ИЗПАДНАЛ В СЪСТОЯНИЕ НА СКОТ! БЕЗ ФИЗИОНОМИЯ И ВОЛЯ! КАК ПРОСПАХМЕ И ДОПУСНАХМЕ ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ ДА ВЛИЗАТ И ИЗЛИЗАТ И ПАК ДА ВЛИЗАТ ЕДНИ И СЪЩИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!??? КАК НЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ? ЦЯЛ ЕДИН НАРОД Е ПОСТАВЕН НА КОЛЕНЕ - БЕЗ РАБОТА, БЕЗ СРЕДСТВА, ХОРАТА УМИРАТ КАТО МУХИ - МЛАДИ И СТАРИ В ОКАЯНО ТЕЖКО ИКОНОМИЧЕСКО И ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ! ПОЛОВИНАТА НАРОД Е ПРИНУДЕН ДА БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ И ВИЕ СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ЗАЩОТО ГРАНИЦИТЕ СА ОТВОРЕНИ?! АМИ КОЙ ГЕРМАНЕЦ Е ИЗОСТАВИЛ МАЛКИТЕ СИ ДЕЧИЦА, СЪПРУГА И БОЛНИ РОДИТЕЛИ, ЗА ДА ТРЪГНЕ ДА РАБОТИ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ ДЕЦАТА МУ? КОЙ??? ДА ВИДЯХТЕ " ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ "


08 Ноември 2011 11:11 | КИРкор
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

бравоЖИВЕЯ В ЧУЖБИНА И ОЧАКВАМ С НЕТЪРПЕНИЕ МОМЕНТА КОГАТО ЩЕ СЕ ПРИБЕРЪ НА ВИЛАТА ПОД БАЛКАНА. БРАВО НА ТАЗИ ЖЕНА ПОВЕЧЕ ХОРА ТРЯБВА ДА ЖИВЕЯТ ЗДРАВОСЛОВНО.


08 Ноември 2011 11:39 | Иван -Асен -Торонто
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

Тази г -жа е пример за всички остана ли хора най вече пенсионерите да се позамисля за живота си който водят, г-жо Я. Барисова желая ви много здраве и дълголетие, вие сте пример и за млади и за стари възхищавам се на вашата увереност и вярата която имате.


08 Ноември 2011 12:41 | Боце Замбата
Оценка:
-28
 (
30
 гласа)

Ех да я надене човек тази Еко Баби4ка... Да му сготви, да сподели виното и й с него, да му спръже малко картофе, па да му заигра кючеци на масата еххххх феерия ти казвам красота любоф и природна идилия


08 Ноември 2011 14:08 | ооооооооо
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

ООООО Боце, Боце тЮфлек си ти и тюфлек ке си останеш!!!!! хахахахахха


08 Ноември 2011 17:07 | Вите-Гоше
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Поздрави на тази жена. На тази възраст се нуждае от спокойствие. Такъв тип като жената са саможиви хора, които не обичат излишния стрес и многото контактни.


08 Ноември 2011 17:08 | Вите-Гоше
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

*контакти

Извинявам се за грешката.


08 Ноември 2011 17:30 | холандиа,иванова
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

моите по4итания кам тази моя врастни4ка, но аз ли4но не бих могла въпреки 4е сам борбена като нея, но не 4ак до там Факта 4е в Бг живеят много престапници цигани (а и българи) не е разумно да казва 4е е сама в планината, Има хора за вси4ко, 4ета всеки ден интернет вестници и следа новините от вси4ки тях Не смятам 4е статията е трябвало да бъде побликувана по горе споменатите при4ини


08 Ноември 2011 18:11 | някой
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Имате информацията от план РАН-ЪТ- прочетете за зверския геноцид на който е подложено това поколение и след това пишете глупости говеда с говедата затова сме на този хал защото сме поставени на колене от сталинисткия режим който не е помръднал и на сантиметър от България! А вие се гаврите с бедните хора и ги правите на малоумни- проклети да сте -комунистически мекерета!


08 Ноември 2011 21:33 | Г. Борисов
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Чест и почитания за хора като нея!!!


09 Ноември 2011 01:01 | математик
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Всеки ден по кутия цигари 30*4. 5++=135++ хляб на ден (щото има и животни) 30*1=30 лв. За мляко, ток и други глупости остават 35 лв. Моя страна, моя България....


10 Ноември 2011 21:08 | 111
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Съгласна съм с математик. Сигурно има апартамент в Благоевград, който дава под наем и затова не живее мизерно. Но, да е жива и здрава.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар