Новините на югозападна България
Внимание родители: Германската полиция разпространи апел с ужасяващи снимки на дете, видяно в детско... Сузанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си Тежки дни за Деси Слава! Тя огромна си стои вкъщи, Благой вилнее по кръчмите (Фото)
   РегистрацияЗабравена парола

От 12 години живея сама с три кучета, две козички и кобилка в махала Везенковци


8 ноември 2011 00:20  17 коментара   34549 прочитаИнтервю със секретаря на избирателната комисия в симитлийското село Сенокос, 60-годишната Яна Борисова


Получавам 200 лв. пенсия, но не живея мизерно, а здравословно, произвеждам прехраната си сама с много труд. Кося по 5-6 декара ливади, сама цепя дърва за огрев и се чувствам в превъзходна форма, без главоболие, високо кръвно и наднормено тегло - с тези думи ни посрещна Яна Борисова, секретар на избирателната комисия в планинското село Сенокос, община Симитли.

Тя уточнява, че гласоподавателите са 42-ма, но от тях само 15-ина остават в селото през зимния сезон.

За това какъв е животът й, далеч от градската суета, стрес и напрежение, разговаряме с 60-годишната жена, която живее сама в махала Везенковци.

- Яна, откога живееш в село Сенокос?

- След 25-годишна работа на три смени в Текстилния комбинат в Благоевград се завърнах в Сенокос преди 12 години. Трябваше да се грижа за болните ми родители, баща ми получи тежък инсулт и не искаше да идва в града. До смъртта им ме беше страх сама да изляза навън, когато е тъмно, но неволята ме научи на всичко. Вече свикнах и живея сама в 115-годишната фамилна къща. Но определено не съм самотна, общувам с животните - имам три кучета, две козички, кобилка и котки. И знаете ли какво, аз разговарям с животните и те ме разбират, не говоря с хора, които са озверели.

Истинска наслада ми доставя, когато се завръщам от магазина към къщата, имам две големи кучета-пазачи, които ме посрещат, наобикалят ме котетата и всички животинки се милват около мен... Това е идилия, която е трудно да се опише и представи, ако човек сам не я е усетил и изпитал. Общуването с животните е много странно, на всяко животинче съм сложила име...

- Как се справяш, парите стигат ли ти?

- Получавам 200 лв. пенсия, която, разбира се, съвсем не е достатъчна. Но аз произвеждам всичко сама, вярно, с много труд, отглеждам зеленчуци, имам овощни дървета, правя зимнина. Храня се предимно с кисело мляко и извара. От магазина купувам единствено хляб, кафе и цигари. Пуша по една кутия на ден, това е порок, който не успях да преборя.

- Как започва денят на една жена, сама в планината?

- Ами сутрин ставам около 05,00 часа и задължително пия чаша кафе, закусвам и започвам работа. Кося сама 5-6 декара ливади за сено през зимата. Няма по-приятен мирис от прясно окосена отава. Изсушеното сено събирам пак сама и складирам в плевнята, полъхът от разнообразни билки е истинско изцерение. Затова и тук забравих какво е това високо кръвно, наднормено тегло и главоболие. Чувствам се в превъзходна форма.

- Не ти ли липсват удобствата на градския живот?

- Не, в Благоевград слизам само веднъж в годината, за рождения ден на малката внучка Йоана, който е на 19 октомври. Всичко, което е необходимо за живота ми, го има около мен. Е, разбира се, братята ми направиха в къщата санитарен възел. Тя е с гредоред, построена е през 1895 година и досега е съхранена в този вид, в една от стаите има камина, която още е действаща. На специални куки се закача гърне, в което се приготвя ястие. Запазена е и фурната, където баба ми печеше хляб.

От родителите си съм запомнила и сега на проветриво място закачам грозде, което се изсушава и запазва дълго през зимата.

- Не се ли страхуваш от дивите животни?

- Човек сам може да си навреди, но не и животното. На 50 метра от мен видях вълк, удави козичката и се опита да я отмъкне. Разкрещях се, кучетата започнаха да лаят и той избяга. Дивото животно никога не напада, ако ти не го дразниш. То си върви по пътя и не напада. През лятото съм виждала много змии, но и от тях не се страхувам, опасно е само ако я настъпиш, тогава може да те клъвне.

- Боледуваш ли?

- Не, сред чистия боров въздух за 12 години само веднъж ходих на лекар, получих възпаление - цистит. Знаете ли как се лекувам от настинка - ям много чесън, особено през зимата, и пия в умерени дози, разбира се, 1-2 чаши домашно вино. Основно за мен са разходките, дори при дълбок сняг отвън, обувам ботушите и излизам с животните. Ако заседна вътре на топло до печката, без да се движа, разбира се, че ще се поболея. Човешкият организъм е така устроен, че да се поддържа с движение.

Превърнала съм се в лечителка на възрастните хора от махалите, правя им масажи и им помагам с каквото мога, меря им кръвното при нужда. Най-възрастният е 85-годишният дядо Пешо.

Камъкът си тежи на мястото, може би тук е моето място.

Благодаря на съдбата, че ме е дарила с прекрасна фамилия, поддържам добри отношения със семействата на братята ми Стоян и Цецка Борисови, които живеят в Етрополе, и Благой и Таня Борисови от Благоевград. Дните, когато ми дойдат на гости, се превръщат в истински празник, всички заедно сядаме на трапезата. Тези мигове ме зареждат със сили и енергия. Радвам се и на трите си внучета, аз съм разделена със съпруга си от 30 години, но не сме се карали никога, просто така се случи...

- Ти бе секретар на избирателната комисия на местните и президентски избори, за кого гласува?

- Гласувах за кмет за община Симитли за Апостол Апостолов, както ние си го знаем - Поли. Той е човек, който е спечелил не само моето доверие, а и на останалите хора. Не прави разлика между хората, за него не е важно дали си беден или заможен, българин или циганин. За всякакви проблеми се обръщаме към Ап. Апостолов и той ни помага, затова с чиста съвест заявявам, че той заслужава да остане кмет доживот. За случващото се в политиката научавам от новините по телевизията, тя е единственото ми средство за комуникация.

За президент гласувах за кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Виждам, че Бойко Борисов управлява със здрава ръка, и се доверих на тяхната партия. Изходът от финансовата криза е всеки можещ, физически здрав и млад да запретне ръкави и да се захване да произвежда и работи, без да мърмори. Тогава нещата в държавата ще потръгнат.

- Определяш ли себе си като Робинзон Крузо, само че в женски вариант - жена, живееща сама в планината?

- Ами по-скоро като д-р Куин лечителката! - отговоря, смеейки се, жената.

Още за: Я. Борисова  работа  Сенокос Още от: Отблизо

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


17 коментара

8 ноември 2011 08:12 | Васко
Оценка:
41
 (
41
 гласа)

Браво наборе, обожавам борбените хора! Господ да ти даде здраве, късмет и дълги години живот!


8 ноември 2011 09:00 | Горката жена е луда
Оценка:
-57
 (
61
 гласа)

ТАЗИ ЖЕНА СЕ Е ПОБЪРКАЛА СЛЕД КАТО ЖИВЕЕ СЪС ЖИВОТНИТЕ САМА, А И С ТЯХ СИ ГОВОРИ, ЗНАЧИ ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПСИХИАТЪР ГОРКАТА ЖЕНА


8 ноември 2011 09:05 | Nevrokop
Оценка:
37
 (
39
 гласа)

Здраве и дълголетие желая! Трябва да се замислим повечето хора как протича живота ни. Живеем ли или вегетираме? Тази жена е пример за подражание.


8 ноември 2011 09:10 | Атанас Йосифов
Оценка:
27
 (
27
 гласа)

ТИ СИ НАШАТА ГОРДОСТ!
ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА!
ДА ПОСРЕЩАШ МНОГО ГОСТИ!


8 ноември 2011 09:43 | ----2
Оценка:
26
 (
26
 гласа)

Възхищавам се от тази жена! И аз искам така да живея, но нямам тази смелост, нямам кураж, нямам сили. Желая и много, много дълъг живот!


8 ноември 2011 10:10 | \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

И АЗ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ, НО МИ Е И ЖАЛ! Я ДА ВИДИ КАК ЖИВЕЯТ ТЕЗИ, ЗА КОИТО Е ГЛАСУВАЛА И ТОГАВА ДА ВИДИ" КОЛКО СА ДОБРИЧКИ"! НАРОДА СЕ Е ПРИМИРИЛ С " ГОСПОДАРУВАНЕТО " НА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ИМ СЕ "КЛАНЯ" ДОЗЕМИ!!! КАК? КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА ЖИВЕЕМ НА ТАКОВА НИСКО НИВО, ДО КОЕТО ПОЗВОЛИХМЕ ДА НИ ДОВЕДАТ ВСИЧКИТЕ ТИЯ, КОИТО СА ЗАБРАВИЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА " Р-А-Б-О-Т-А "? НАРОДА Е ИЗПАДНАЛ В СЪСТОЯНИЕ НА СКОТ! БЕЗ ФИЗИОНОМИЯ И ВОЛЯ! КАК ПРОСПАХМЕ И ДОПУСНАХМЕ ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ ДА ВЛИЗАТ И ИЗЛИЗАТ И ПАК ДА ВЛИЗАТ ЕДНИ И СЪЩИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!??? КАК НЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ? ЦЯЛ ЕДИН НАРОД Е ПОСТАВЕН НА КОЛЕНЕ - БЕЗ РАБОТА, БЕЗ СРЕДСТВА, ХОРАТА УМИРАТ КАТО МУХИ - МЛАДИ И СТАРИ В ОКАЯНО ТЕЖКО ИКОНОМИЧЕСКО И ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ! ПОЛОВИНАТА НАРОД Е ПРИНУДЕН ДА БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ И ВИЕ СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ЗАЩОТО ГРАНИЦИТЕ СА ОТВОРЕНИ?! АМИ КОЙ ГЕРМАНЕЦ Е ИЗОСТАВИЛ МАЛКИТЕ СИ ДЕЧИЦА, СЪПРУГА И БОЛНИ РОДИТЕЛИ, ЗА ДА ТРЪГНЕ ДА РАБОТИ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ ДЕЦАТА МУ? КОЙ??? ДА ВИДЯХТЕ " ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ "


8 ноември 2011 11:11 | КИРкор
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

бравоЖИВЕЯ В ЧУЖБИНА И ОЧАКВАМ С НЕТЪРПЕНИЕ МОМЕНТА КОГАТО ЩЕ СЕ ПРИБЕРЪ НА ВИЛАТА ПОД БАЛКАНА. БРАВО НА ТАЗИ ЖЕНА ПОВЕЧЕ ХОРА ТРЯБВА ДА ЖИВЕЯТ ЗДРАВОСЛОВНО.


8 ноември 2011 11:39 | Иван -Асен -Торонто
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

Тази г -жа е пример за всички остана ли хора най вече пенсионерите да се позамисля за живота си който водят, г-жо Я. Барисова желая ви много здраве и дълголетие, вие сте пример и за млади и за стари възхищавам се на вашата увереност и вярата която имате.


8 ноември 2011 12:41 | Боце Замбата
Оценка:
-28
 (
30
 гласа)

Ех да я надене човек тази Еко Баби4ка... Да му сготви, да сподели виното и й с него, да му спръже малко картофе, па да му заигра кючеци на масата еххххх феерия ти казвам красота любоф и природна идилия


8 ноември 2011 14:08 | ооооооооо
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

ООООО Боце, Боце тЮфлек си ти и тюфлек ке си останеш!!!!! хахахахахха


8 ноември 2011 17:07 | Вите-Гоше
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Поздрави на тази жена. На тази възраст се нуждае от спокойствие. Такъв тип като жената са саможиви хора, които не обичат излишния стрес и многото контактни.


8 ноември 2011 17:08 | Вите-Гоше
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

*контакти

Извинявам се за грешката.


8 ноември 2011 17:30 | холандиа,иванова
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

моите по4итания кам тази моя врастни4ка, но аз ли4но не бих могла въпреки 4е сам борбена като нея, но не 4ак до там Факта 4е в Бг живеят много престапници цигани (а и българи) не е разумно да казва 4е е сама в планината, Има хора за вси4ко, 4ета всеки ден интернет вестници и следа новините от вси4ки тях Не смятам 4е статията е трябвало да бъде побликувана по горе споменатите при4ини


8 ноември 2011 18:11 | някой
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Имате информацията от план РАН-ЪТ- прочетете за зверския геноцид на който е подложено това поколение и след това пишете глупости говеда с говедата затова сме на този хал защото сме поставени на колене от сталинисткия режим който не е помръднал и на сантиметър от България! А вие се гаврите с бедните хора и ги правите на малоумни- проклети да сте -комунистически мекерета!


8 ноември 2011 21:33 | Г. Борисов
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Чест и почитания за хора като нея!!!


9 ноември 2011 01:01 | математик
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Всеки ден по кутия цигари 30*4. 5++=135++ хляб на ден (щото има и животни) 30*1=30 лв. За мляко, ток и други глупости остават 35 лв. Моя страна, моя България....


10 ноември 2011 21:08 | 111
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Съгласна съм с математик. Сигурно има апартамент в Благоевград, който дава под наем и затова не живее мизерно. Но, да е жива и здрава.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.