Обичам жена си, но любовта ми към фотографията е по-силна от всичко

18 август 2011 00:18   15 коментара   18834 прочита


Признание на фотографът с най-скъпата снимка в Европа Т. Янков на 63-ия си рожден ден

Тодор Янков е роден на 29 юли през 1948 г. в Ивайловград, а през 1960 г. го напуска и заживява в гр. Дупница. Завършва Техникум по полиграфия и фотография в София, а през 1984 г. е удостоен със звание "Фотограф-художник". Участва в международни фотосалони в България, Германия, Турция, Румъния, Полша, Шотландия, Кипър, Испания, Китай, Сан Марино, Белгия, Дания, Андора, Франция, Италия, Индия, Русия, Хърватска. Живее и работи в Дупница. Печелил е много награди от национални и международни конкурси, но важното за него е, когато една снимка "закове" зрителя и разтърси душата му. Тогава тя е свършила своята работа. Тодор Янков прави точно такива снимки.

Един от големите фотографи на Дупница - Тодор Янков, навърши 65 години и откри в галерия “Арте” самостоятелна изложба, която събра над 600 посетители. Той е автор на най-скъпата снимка на Европа "Двойка гларуси", оценена на 5000 евро. Прави я на остров Тасос.

"Абе, като че ли дойдоха, за да ги снимам, кацнаха на перваза на корабчето, аз си похапвах сух хляб и го подадох на една добра позната, а те си помислиха, че за тях съм го приготвил, изглежда, и се надвесиха над мен. Просто чудо!" - разкри истината именитият фотограф.

Янков демонстрира удивителното си творческо дълголетие с прекрасни пейзажи, фотографирани през годините у нас и в чужбина. Той признава, че най-много се вдъхновява от природата на Родопите и Рила, където има прекрасни стари орехови гори, долини, чукари. "Не виждам някой да има силата, да има волята да остави всичко зад себе си... да излезе в планината без особено въоръжение, без особени, какво да ви кажа, пари... Такова отдаване на една идея - не я виждам, аз поне не я виждам”, признава майсторът на пейзажа.

Наградата в размер на 5000 евро Тодор Янков печели за снимката си "Двойка гларуси" във фотоконкурса на Vivatel "Еко Фокус", участниците в конкурса са 2800. Останалите шестима финалисти печелят награди по 2000 евро.

Живея си от награди, снимам, това ми е работата" - доволен от живота разказва Янков. Какво го вдъхновява в неговата работа - природата, флората и фауната.

"Има седмици, в които по два пъти се качвам на хижа "Седемте рилски езера" - разкрива страстта си Янков. "Обикалям цял свят".

Успял е да улови неповторими небесни воали над Дупница, които правят града неузнаваем на снимката. "Не мога да си позная града, толкова е хубав" - преоткриват го любителите на фотоизкуството. На снимките е запечатан и сараят на Ахмед Доган в Неделино. "Ходих да снимам ферма за щрауси, собственикът ме покани и ме настани в замъка на Доган. И сутринта ме качи на наблюдателницата на Доган, тя е 60 метра височина в замъка и оттам видях неповторими природни картини. В колекцията е и Илиина река, Родопска панорама" малки снимки с големи спомени. Аз съм този, който го е видял и съм успял да го заснема".

Янков прави това изкуство с бързината на "миг на око". Заснел е дори падаща лавина от близко разстояние. "Бяхме с Валентин Благоев, аз карах, откъм моята страна беше лавината и я чух, нещо силно гръмна, отворих прозореца, пътувахме към Кирилова поляна, когато се свлече".

Който го е страх да отиде в с. Мечогробе, може да го види на снимка при Тодор Янков. В гората на селото живеят мечки стръвници и са изяли много хора, оттам идва и името на селото с най-смелите хора, оцелели в битката с мечките.

Янков е заснел и една мечка от 50 метра разстояние, която ако не знае човек случката, може да си помисли, че се моли, вперила дълбок поглед в небето. "Над нея мина самолет, тя вдигна глава да види какво става в небето, аз щракнах с камера и благодарих много на Бога.

Много хора спорят с фотографа за играта на цветовете и багрите. Някои са категорични: "Такова зелено няма на света". Налагало му се е да качва скептиците по върховете и чукарите, за да ги уверява, че има и такъв цвят, съвсем нов в палитрата на Бога. Тогава фотографът гордо добавя: "Да, в света този цвят го няма, но в България го има. Правих филм за живота на мой приятел и в последните му дни го водих по дивни местности с невероятни багри. Когато се прибрахме, тъщата ми видя една от снимките и каза: "Ако намериш такива цветове прежди, ще ти оплета пуловер. Така и не намерих преждите, останах без пуловер" но какви багри видяхме" просто чудо" Нищо не съм пипал по компютърен път, нищо не съм нарушил".

Кадрите се разграбват като топъл хляб в пловдивските и столичните галерии, но в Дупница не е продал и една снимка. По творбите си Янков работи по два метода: "Много мисля и малко снимам, много снимам и малко мисля. Аз съм прилагал и двата принципа на различни етапи от творческото си развитие. Аз съм сангвиник, не мога да съм сам, винаги пътувам с един-двама приятели. И на тях връчвам по един апарат, и тях се опитвам да обучавам, да съветвам, за да стават откриватели и да изпитват удоволствие от тайнствени неща.

Много хора съм запалил по фотографията, но това ми е коствало жертви, нарушавал съм си баланса в семейството. Жена ми отказва да идва с мен, тя смята, че моята страст ограбва времето ми за нея. Ние сме различни в хобитата си, аз като намеря пари, ги превръщам във фотография, тя като намери - тича право в банката. Това е! Любовта има различни измерения, но любовта ми към природата и живота е една и тя е по-силна от всичко".

"През 1971 г. бях назначен за ръководител на фотоклуба в Дупница на Профсъюзния дом на културата и водех самодейци. 19 години съм работил в София - в Първо цифрово фото, в България аз съм един от тримата учредители и съдружници. Щастлив съм, че съм бил "върхът на сладоледа". Обходил съм стъпка по стъпка цяла България и не един път, и не един сезон" - казва за себе си фотографът, който допреди две седмици беше и личният фотограф на управляващите в Дупница, назначен на щат в общината.

"Широко скроен и рабофотохолик. За него няма значение с какъв фотоапарат ще снима" Неговите творби са винаги тонално и композиционни точни", е мнението на Георги Папакочев, журналист от "Свободна Европа".


Още за: Т. Янков   фотограф   награда   Още от: Отблизо

Принтирай статия
15 коментара
18 Август 2011 07:42 | В.Христов
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Браво за статията. Аз съм един от"творческите"синове на Т. Янков /както той се изразява. Чуствам се прогледнал и богат с това, което съм научил от него. Много широко скроен Човек, всяка среща с него за мен е била голям празник. Да е жив и здрав още дълги години.


18 Август 2011 08:12 | Светлозар
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Неоттдавна, някъде четох, че този ЧОВЕК ИЗМИВА очите на Дупница, и съжалявах много, че някой ме е преварил с коментара си, но бях щастлив от факта, че и други мислят касто мен. Познавам го от близо 30 години и не съм преставал да се възхищавам на житейския и творческия му опит. При него всичко е точно-и хумора, и критиката, и организацията. Съжалявам, че пропуснах откриването на изложбата му, но сега притежавам албума и съм щастлив. Да си жив и здрав, и все такъв ПРИЯТЕЛЮ.


18 Август 2011 10:56 | ФОТОГРАФ
Оценка:
-2
 (
10
 гласа)

КАТО СИ ТОЛКО ГОЛЕМ ФОТОГРАФ, СНИМАЛ ЛИ СИ фалос !!! ако не си заповядай . Галевци чакат


18 Август 2011 14:23 | Жоре
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Прости Простаци, не се опитвайте да се правите на Отворковци. Този Човек от дълги години със своето творчество показва на света, кое е и къде е България, и кое е и къде е Дупница... и то по най-изразителен начин. Вмвсто да се поклоните пред постиженията му вие се опитвате да се правите на интересни, въпреки, че може би още сте в "течно агрегатно състояние". Е от такива като вас Дупница е стигнала до тук и няма изход.


18 Август 2011 14:38 | Тесен социалист
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Г-н Янков, Номер едно си не самов Дупница (Напоследък ти се губи втория план ама и така става) Пожелавам ти здраве и още много много снимки!!!


18 Август 2011 20:25 | Райчева
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Не познавам друг мъж, чието Не-значи-Не и чието-Да-значи-Да. Силно обича истинското, а също толкова силно мрази простотията. Човек за пример и подражание. Честито да му е.


18 Август 2011 21:10 | Ради
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Г-н Янков е истински човекометър. Ако те поздрави--значи си някой, ако те подмине--значи си никой. Не му се сърдим, защото винаги е прав. Благодаря му. Голяма работа е.


18 Август 2011 23:29 | яиново
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Я разкажи как ни обучаваше нас от фотокръжока 85 г. в Дупница на последния етаж в блока високо горе да заглушаваме свободна Европа. Папа к може да ти припомни


19 Август 2011 01:26 | ВЯРА
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Браво!


19 Август 2011 07:28 | И.Зашев
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Жалим ви акъло. Той още от понеделник е горе при Дъновистите, а вас ви мори злоба и завист. Ако е прочел тази статия то авторката сигур ще бере много ядове.


19 Август 2011 09:44 | кики рики
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

доносник на даржавна сигурност. От МВР ги биаха настанили да живеят безплатно на последният етаж на закусвалнята на Мин4овия пазар. пълен сектант. Преди 30 -сет години го бияха прикрепили към футболен клуб ''МАРЕК', за да доносни4и, когато отбора играеше зад граница.


19 Август 2011 09:44 | кики рики
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

доносник на даржавна сигурност. От МВР ги биаха настанили да живеят безплатно на последният етаж на закусвалнята на Мин4овия пазар. пълен сектант. Преди 30 -сет години го бияха прикрепили към футболен клуб ''МАРЕК', за да доносни4и, когато отбора играеше зад граница.


20 Август 2011 08:55 | Мартин- гр.Сандански
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Простащината в Дупница е избуяла много, много. Не познавам лично Фотографа, нито журналистката /с многото грешки в статията/, но от биографичните данни и оттворческия ну път, е явно, че цял живот е отдал на Професията си, в това е инвестирал, с това се е прехранвал, достигнал е върховете на професионализма в жанра на изкуството и сега бере плодовете от своя труд /печели награди от конкурси, експонира авторски изложби, участва а национални и международни журита и т. н/. Прекланям се пред Всеотдайноста му. НО имам едно питане: защо от край време в Дупница, ако някой такъв се пръкне--то неизбежно бива оплюван, смазан, прокуден ? Заслужавате си ОРИСИЯТА. Заслужавате не Пламен Галев да Ви е кмет, а оня другия-Геле, който Ви каза истината ПУБЛИЧНО. Простащината е взела Идиотски Размери в Дупница. Няма СПАСЕНИЕ от НЕЯ


20 Август 2011 11:58 | Аз!
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Господ съди справедливо, фотографе!


20 Август 2011 13:58 | Фильо-Кюстендил
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Браво Приятелю, гордея се че те познавам. Помниш ли 60-те години на миналия век:Биитълс, Ролигстоунс, Кинкс, Анималс, Кридънс... и всички други банди по чиято музика осъмвахме не веднаж. Ти ги преснимваше от Джубокс магазин и ги продавахме на стрелбищата, за да си купуваме магнетофонни ленти и "малка Арда". Помниш ли "поемата": Когато нощ забули Теменугите, и вятър в клоните повей...... И сам за Себе Си ЖИВЕЙ !!! Сега каточели си точно на този етап. Бъди Благословен и Покварен... Създаде ни повод за голям празник...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар