Лечителката баба Юлия: Само с вяра можеш да се излекуваш

01 ноември 2012 17:20   18 коментара   89541 прочита


Баба Юлия Земеделска извършва ритуални практики на станалото известно с лечебните си свойства тракийско светилище „Скрибина” край село Крибул, община Сатовча. Родена е в същото село преди 66 години. Преди няколко години се разболява от много тежка болест. Правени са й много операции, от които няма голям ефект. Тогава тя решава да отиде на светилището и се случва чудо – тя оздравява. Тогава се заклева да извършва ритуални практики там, с които да помага на болните и нуждаещите се. Специално за Struma.com тя разкрива мистиките около сакралното място.

1. Бабо Юлия, разкажи ни малко повече за началото на твоята дейност.

- Всичко започна от там – аз се разболях тежко. Правиха ми операции и всякакви процедури, но не оздравях напълно. Тогава реших да отида на Скрибина, мен ме откара друга жена. Останах много доволна от него и реших и аз да лекувам на камъка.

2. Някой друг в семейството имал ли е такива функции?

- Да, майка ми също лекуваше на това място преди да почине. Аз наследих функциите на лечителка от нея, а също така и моята сестра (която вече не е между живите, бел.а.). Но тук искам да разкажа и нещо друго. Преди 28 години моят съпруг претърпя много тежка катастрофа, при която загина един негов много добър приятел. Няколко нощи той сънуваше кошмари и реших да го отведа там, за да извърша ритуала. Когато се върнахме у дома той вече спеше спокойно.

3. Какъв точно е ритуалът?

- Най-напред да разкажа малко за самото светилище. То представлява огромна скална арка с два отвора – един по-голям и един по-малък. Болният трябва да премине през двата отвора три пъти, като преди това се е покатерил по дървената стълба. След третото минаване през големия отвор се хвърля стотинка на скалата. Минава се през малкия отвор и се връзва стара дреха на едно от дърветата около нея. Много е важно да се знае, че преди това не трябва да има друга дреха на дървото, което човекът си е избрал.

4. Видях, че преди началото на ритуала палиш червен ритуален конец, защо го правиш?

- Конецът се пали, за да те пази от злото. Така ти оставяш болката там. Каквото има по теб си оставя там. Всъщност конецът представлява ръста ти, мериш го и го правиш точно толкова дълъг, колкото е разстоянието от краката до главата ти.

5. Каква е символиката на връзването на дреха и хвърлянето на стотинката?

- Дрехата се връзва, защото си се помолил на него. Това е доказателство, че си бил там, а стотинките се оставят за здраве. Като ги оставиш там казваш „На теб парите, на мен здравето”. Така са ни казали майките, бабите и ние така правим.

6. Чувал съм, че там има и змия, каква е тя?

- Тя е собственикът на светилището (саипин). Тя излиза, пак се прибира и не хапе. Ти като идеш там я поздравяваш, молиш й се, правиш каквото знаеш и започваш с молитва.

7. Всъщност откъде идва лечебната сила на камъка (Скрибина, бел.а.)?

- Силата на камъка идва от Господ. Това са го открили още нашите дядовци, прадядовци, и тази сила идва от Господ. Лекува всичко – който е болен, който не може да забременее, който заеква. Всичко лекува. За каквото и да идеш там, Господ ти помага – стига да имаш вяра и да си вярващ. Щом вървиш с вяра и желание, това помага.

8. А знае ли се кой е открил, че този камък лекува?

- Това никой не може да каже. Това е от памтивек. Това си е природен феномен и никой не знае от кога е там. Едно е сигурно обаче – че нашите дядовци, баби, прадядовци и прабаби и т.н. са се лекували там.

9. От къде идват хора да се лекуват?

- От цяла България идват хора. Има християни, мюсюлмани, цигани. Има всякакви. Щом са вярващи и искат Господ да им помогне, идват. Господ е на тяхно, Аллах е на наше, но щом вярваш той помага.

10. Има ли много хора, на които е помогнал?

- Да, на много хора е помогнал. Няма човек, който е дошъл да се помоли и да поиска помощ и да не я получи.

E. Емилов

18 коментара
02 Ноември 2012 09:08 | ЮРИ
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

ДИ СИ ЖИВА И ЗДРАВА БАБО, ДА ПОМАГАШ НА ВСЕКИ КОЙТО ДОЙДЕ ПРИ ТЕБ .


02 Ноември 2012 12:36 | ок
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

Не съм съгласна с твоя метод бабо, камък има сила когато някой го захвърли да удари някого, ама да има сила да лекува това не го разбирам. Поверие останало от дедите ни с вяра това е добро, но не влезе ли Святия Дух в тебе не е от Бога .Когато Бог изцелява Той го прави съварwенно, променя хората отвътре и те разбират докосването им и искат да служат на Спасителя през целия си живот с молитви за нуждите на другите не ги карат да се молят на камъни, дървета и т. н. идоли..... за физи4еско изцеление и Спасение на дуwата за ве4ността. Има Божий закон не е тежък за следване - молитва, покаяние, смирение и оставяне старите навици. "Търсете Първо Божието Царство и другото Бог го прибавя. Приемете БОГ от сърце и оставете камъните на Мира. В къквото вярваме това ни отговаря ! На Исус принадлежи цялата Слава и Благодарност. Амин.


04 Ноември 2012 17:22 | daa
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

еи ок
вий добре стстиюта какво пише и какво е казала бабата. казва че с вяра се ходи там . с вюра в господа. камака мойе да не лекува но да е посредник чрез които мойеш да се излекуваш. аз сам бил там и ми е помогнал мбого .
*Кирилизиран коментар.


04 Ноември 2012 17:42 | Аз
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Исус трябва да бъде на първо място в жиота ни, от него е силата ни и живота . "Аз съм Пътя, Истината и Живота"


05 Ноември 2012 13:40 | вили
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Без мене не можете нищо. Това са думи на Исус. Вярваш ли, няма нищо невъзможно.


05 Ноември 2012 14:31 | Васко
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Защо хората творят глупост след глупост все в името на бога?


05 Ноември 2012 16:42 | Ванката
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Аман от езически глупости, сега и на камъни ще ни карат да се молим...


06 Ноември 2012 19:40 | фокс
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

така де, с вяра, ама в какво? В Аллах, Исус или... в рогатия?


06 Ноември 2012 21:13 | Бай Брадър
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Вие сте безбожник фокс, така ми се струва.


07 Ноември 2012 09:59 | иван
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

със скоростта с която бягат лекарите от Милата ни Родина гонени от журналисти, пациенти, администратори ще почнете под ръководството на тази баба да се молите на камъни, а на всичко каквото ви попадне. Пък дано се оправите. Тези дето лекуват с езически лечебни практики и сега са прекалено мното. Всеки 2-3 имал "дарба". Да ни говорим за тези които пък пропагандират разни древноисточни "техники" от който няма полза, а те живеят в разкош. Сигурно защото срещу някой стотак за петък и събота "произвеждат" хора с дипломи, че имат лечебни знания. БЪЛГАРИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В СТРАНАТА НИ ОТИВА ВЕЧЕ 50-60 ГОДШНШ НОЗОД. сЛЕД НЯКОЙ И ДРУГА ГОДИНА ЩЕ вИ ЛЕКУВАТ САМО ЛЕКАРИ С ДИПЛОМИ, ОТДАВНА ПЕНСИОНИРАНИ, НЯКОЙ ОТ ТЯХ И С ВЪЗРАСТОВИ ПРОМЕНИ. ТРЯБВАТ СТИМУЛИ И УВАЖЕНИЕ /БЕЗ БОЙ, АРЕСТИ И ТЪРСЕНЕ НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ГРЕШКИ/ ЗА ДА ОСТАНАТ МЛАДИТЕ ТУК.


13 Ноември 2012 11:09 | ibro
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

които не е патил тои не верва .местноста се казва.. привира4ката.


19 Декември 2012 11:28 | vojda
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

то4но ти за6то лайе6 хората ти не си никаква ле4ителка ти си измамница която кара6 хората да ти пла6тат ле4ителка е Асибе Паргалиева която е наследила от маика и и знае КОРАН а ти не знае6 абсилутно ни6то
*Кирилизиран коментар.


15 Март 2016 23:33 | |||||
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Тази е шарлатанка от дявола, само Бог-Исус може да лекува хората, трябва да четете библията и да вярвате в Бог няма по голям лечител и лекар от Бога.


01 Май 2016 14:37 | 12345
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тази жена е слуга на дявола. Говори пълни глупости. Само Бог-Исус може да лекува. той е лекар над лекарите, а не камъните. Да се чете библията и само на Бога да се молим и така той лекува само с молитви.


26 Юни 2016 18:23 | владо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

качвам хора от с. Огняново до камака в с. Крибул с джип 0893575506 Владо


08 Май 2017 12:13 | Надя
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Здравейте приятели. Разбрах че в с. Крибул има още бабаи които правят лечебния ритуал. Може ли някои да ми препоръча доказана баба лечителка.
Чета много коментари, статии но не намирам нищо от пържо лице. Ще съм много благодарна ако някои ми помогне...


08 Септември 2017 13:07 | Галина
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Как е номера на Баба Юлия


10 Май 2018 18:43 | Катя
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Моля за номера на баба Юлия
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар