Концесията на ГУМ най-голямата провалена сделка за 2010 г.

13 януари 2011 00:20   11 коментара   19446 прочита
ОбС председателят К. Хаджигаев и кметът Паскалев гледат в една посока за концесията на ГУМ
ОбС председателят К. Хаджигаев и кметът Паскалев гледат в една посока за концесията на ГУМ


ОбС председателят К. Хаджигаев и кметът Паскалев гледат в една посока за концесията на ГУМ

2011 г. ще даде отговор дали в общинската хазна най-после ще започнат да влизат по 240 000 лв. годишно от концесионна такса, или както досега - едва по 100 000 лв. за 5000 кв.м търговска площ в центъра на града

Прекратената процедура за отдаване на концесия на ГУМ в Благоевград е най-голямата несъстояла се сделка на 2010 г. за община Благоевград. Според клаузите на договора от нея в общинската хазна трябваше всяка година за периода на концесионирането да постъпват по 240 000 лв. Вместо това в момента най-голямата търговска площ в общината, която възлиза на почти 5000 кв.м, носи за хазната едва 100 000 лв. за 12 месеца, а състоянието на сградата е толкова отчайващо, че всеки месец наематели се отказват, като предпочитат да отидат в сградата на МОЛ-а, където дори и да е по-скъпо, поне през зимата е топло, а през лятото прохладно. На предпоследната за 2010 г. сесия на ОбС бе гласувано да се открие нова процедура за концесиониране на ГУМ, което ще се проведе при старите условия. Дали 2011 г. ще се окаже по-добра за най-голямата общинска сграда в Благоевград, тепърва ще се види.

КАК СЕ СТИГНА ДО ОТМЯНА НА КОНЦЕСИЯТА НА ГУМ

На 13 март 2009 г. общинската комисия за провеждане процедурата по концесията на ГУМ допусна до участие фирмите “ЕКСПЕРИАН” ЕООД, с управител Борислав Беков, македонската “МАКИЗ” ЕООД, с управител Зоран Милевски, и “СМВ” ЕООД, с управител Ангел Ризов. В същото време бяха отстранени “ИМВ-2009” ДЗЗД, с управител Христо Савев, “ГЕНИМЕКС ИНВЕСТ” ЕАД, с управител Светлана Енчева, и “ПРЕМИЕР ФАЙВ” АД, с изпълнителен директор Майкъл Ивендър. Причината за изхвърлянето им от конкурса са пропуски в документацията, която са представили пред комисията. Трите фирми не са обжалвали решението на комисията в законния срок, с което практически са отстранени от по-нататъшно участие.

ПРИ ВТОРИЯ ЕТАП

от конкурсната процедура обаче са отстранени и допуснатите до участие други три фирми - “ЕКСПЕРИАН”, “МАКИЗ” и “СМВ”, заради различни несъответствия с условията, в т.ч. доказване произхода на парите, доказване на опит в дейността, за която кандидатстват, и пр. “МАКИЗ” и “СМВ” обжалват решението на комисията, впоследствие “СМВ” оттегля жалбата си. Така в Комисията за защита на конкуренцията остава само жалбата на македонската фирма. С писмо на 15 май 2009 г. комисията уведомява кмета на Благоевград Костадин Паскалев, че отменя решението за подбор на кандидатите от 13 март и препоръчва процедурата да бъде продължена с участниците. Община Благоевград обжалва в 14-дневния законен срок пред ВАС, но на 10 март 2010 г. състав, председателстван от съдия Боян Магдалинчев, отхвърля жалбата на общината и постановява да се продължи концесионната процедура, но само с единия от участниците, т.е. македонската “МАКИЗ”. Аргументът е, че само тя е обжалвала отстраняването си, а другите, след като не са го сторили, се приема, че за тях процедурата е приключена.

СИТУАЦИЯТА ПРЕДИЗВИКА НАПРЕЖЕНИЕ В ОБЩИНСКАТА КОМИСИЯ,

която спори дали процедурата да се продължи с всички участници, или само с “МАКИЗ”. Тръгват и обвинения, че някои от съветниците лобират открито за македонската фирма. Така минават три последователни безплодни заседания - на 24 и 26 април и на 11 май 2010 г. Поради невъзможност да вземе решение с изискуемото мнозинство конкурсната комисия излиза с предложение до кмета Костадин Паскалев и до председателя на ОбС Костадин Хаджигаев да поискат тълкуване на решението на ВАС. На 12 юли 2010 г. ВАС отхвърля като неоснователно искането на кмета на Благоевград и на председателя на ОбС, като се мотивира с това, че “МАКИЗ”ЕООД е единственият останал участник, който е обжалвал, т.е. за него процедурата не е приключена, за разлика от другите фирми.

Така кметът Костадин Паскалев насрочва заседание на комисията, която да продължи процедурата само с македонската фирма. Но тъй като от времето на подаването на първите оферти през март 2009г. вече е минала цяла година, в която заради финансовата криза са се променили съществено и пазарните условия, комисията изисква от “МАКИЗ” да потвърди офертата си и тя го прави в 7-дневен срок. Комисията я разглежда и взема решение на 21 септември миналата година, с което преценява, че съдържанието й не отговаря на условията и изискванията, обявени в документите за участие.

Така македонската фирма е отстранена за втори път. В резултат на всички извършени действия комисията е установила, че няма участници, чиито оферти отговарят на минималните изисквания на приложимите критерии, определени от документите за участие, а поискалите допълнителни писмени разяснения също не са убедили членовете да гласуват в различна посока. Така кметът Костадин Паскалев предлага на ОбС да прекрати процедурата и да обяви нова при условията на старата. Междувременно обаче “МАКИЗ” ООД отново сезира Комисията за защита на конкуренцията, заради това ОбС забавя произнасянето си на сесията през ноември.

През декември КЗК отхвърля жалбата и най-накрая местният парламент успява да гласува закриването на концесията и откриването на нова процедура. Сега всички очакват старите фирми да се впуснат и в новото състезание, но вече да не допускат старите грешки.


Още за: ГУМ   концесия   сделка   Още от: Отблизо

Принтирай статия
11 коментара
13 Януари 2011 06:14 | свой
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

В една посока ще гледтат разбира се. Да не мислите че са различни. Паскалев подава пас на Хаджигаев да ремонтира всички училища, а другия му връща жеста- да вземе ГУМ . Наблюдавайте процеса и ще разберете.


13 Януари 2011 06:15 | 123
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

елеееее отворко


13 Януари 2011 07:32 | дони
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Ама личи си, че са си много близки и че си играят на на ти-дай ми. Само дето Хажито е на светлинни години в обратна посока от Старческия тарикат


13 Януари 2011 07:48 | боян
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Плочка ще се разтопиш бе!! При тази ситуация с председателя ти и съветници-пирати много ти е усмихнато нещо? Имаш ли морал? Нямаш ли? Засрами се малко.


13 Януари 2011 07:49 | гумаро
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

и без пари да ми го дават не го сакам, 5 000 000 требват да се оправи у приличен вид


13 Януари 2011 08:51 | АЛОООО
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

ТА ТИЯ ДВАМАТА ЗАШЕМЕТЯЦИ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СИ ГЛЕДАТ В ЕДНА ПОСОКА САМО ПРЕД ХОРАТА СЕ КАРАТ АКО СЕ КАРАХА ДАЛИ ХАДЖИГАЕВ С НЕГОВАТА ФИРМА СТРОЙМАКС ЩЕШЕ ДА ПРАВИ ТРОТОАРИТЕ НА КРЪГОВИТЕ КРЪСТОВИЩА НАЛИ ТРЯБВА ДА СИ В ИГРАТА ЗА ДА ТЕ ДОПУСНАТ И ТИ ДА СИ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ НА АГРОМАХ ИЛИ С ДВЕ ДУМИ КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ПОДКАНВА ДА СЕ ГЛАСУВА В ПОЛАЗА НА ЕДНИ ИЛИ ДРУГИ ДРУГАРИ И ПОЛУЧАВА ПАРЧЕ ОТ БАНИЦАТА АМА ДАЛИ СИ ДАВА СМЕТКА ТОВА ТЪПО МОМЧЕ ХАДЖИБОЛТОВ ЧЕ ПРОВАЛЯ МНОГО ХОРА ОКОЛО СЕБЕ СИ ЕДВА ЛИ ТОЙ АКО МОЖВШВ Д МИСЛИ НЯМАШЕ ДА ГО ПРАВИ ТАКА ЧЕ НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ТИЯ СА СИ КОМБИНА


13 Януари 2011 10:12 | Дони
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Мистрия, снимаи се по често с Паскуале, това ще ти остане! Простотия до хитрец-ИДИЛИЯ!!!


13 Януари 2011 10:40 | изтребител
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Гледах един адвокат по една кабеларка и той каза че след некое време общината ще си плати за гяволъка. Ама тогава май няма да има нито един от двамата на тая снимка останали в общината


13 Януари 2011 16:47 | nqkoi si
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Ехо смешниците драскачи от екип тук ли сте говеда? Хаджигаев храни бащите ви, които работят добросъвестно при него, но вие тук го оплювате нали бе! Паскалев на никой не е дал хляб в тоя град, ама на много е взел, а Хаджигаев от години помага на семейства и е добър началник! Кажете нещо по това де кой е работил при него и може да се оплаче? Малчите ааа наркомани!


13 Януари 2011 19:25 | боян
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Кого храни бе? Хората си го отработват, да не им го дава даром. Леле колко сте жалки. Плаща колкото Окото плаща- от един дол дренки са.


14 Януари 2011 12:56 | nqkoi si
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Е тука вече лъжеш здраво, за Хаджигаев никога не са се чули такива неща каквито се чуват за Андонов, виж за един друг общински съветник дето има един голям хотел "Езерец" за него може да се говори, че не плаща, но виж тука вече ставаш смешен, защото Хаджигаев на никой не е длъжник!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар