Испанските младежи спортуват безплатно, ценят красотата на страната си, когато пристигнахме в лагера, нямаше фасове по земята, но когато си тръгнахме...

04 ноември 2009 00:18   6 коментара   20318 прочита
Емил и приятелката му над Монако
Емил и приятелката му над Монако


Емил и приятелката му над Монако

Единадесетокласникът от ПГТ “Н. Вапцаров” - Кюстендил Емил Влахов след едноседмично обучение в Мадрид

- Емил, през тази година ти бе за една седмица в Испания на младежки езиков лагер, разкажи ни повече за това пътуване?
- От една година очаквах това пътуване. За Испания заминахме 50 ученици от Професионалната гимназия по туризъм /ПГТ/, Природо-математическата гимназия /ПМГ/ и Езиковата гимназия /ЕГ/ в Кюстендил, все от паралелките, изучаващи испански език. Цената за пътуването беше около 300 лв., а родителите на повечето деца не могат да си позволят да ги водят всяко лято в различна държава. Искахме да видим не само нещо по-различно, но и да чуем на живо езика, който изучаваме. Това е възможност, която не е за изпускане.
- Справихте ли се с испанския, достатъчно ли ви беше това, което научихте за една година в училище, за да разбирате какво ви говорят в Испания?
- От ПГТ в групата бяхме 12 човека, от паралелката “Екскурзоводство”. Истината е, че учениците от Езиковата и от Математическата гимназия са учили испански две години, само ние бяхме с една година стаж, така че мога да кажа съвсем отговорно - на нас ни беше значително по-трудно. Защото ние сме по-близо до азбуката и “а” и “б” в този език, докато останалите от групата знаят поне по един, а и по два чужди езика. За тях безспорно да научат още един език е значително по-лесно, но все пак се разбирахме с испанците.
- С какво пътувахте?
- От Кюстендил тръгнахме с автобус, с нас, учениците от ПГТ, бе и преподавателката ни по испански език, госпожа Валя Георгиева. В групата бе и преподавателят от ПМГ г-н Бойков, имахме си и медицинско лице, което да се грижи за нас.
- Какво ти направи впечатление по време на пътуването до Испания, ти ходил ли си друг път в чужбина?
- Това беше първото ми излизане извън страната. Минахме през Сърбия и да си кажа честно там нещо по-различно от България не видях. Дори мога да кажа, че там не е хубаво, България е 100 пъти по-красива и подредена. След това минахме покрай Хърватска и Словения и там изненадите вече започнаха. Най-силно впечатление ми направиха селцата на Словения. Уличките там са малки, но за сметка на това селските дворове са изключително красиви, с много цветя, а като погледнеш към планината, виждаш къщи, накацали на най-причудливи места. Целите обсипани с цветя. Там видях и много лозя, домати и чушки в градините не видях, но лозя имаше в изобилие.
- В Испания къде бяхте настанени?
- В Испания бяхме в младежки езиков лагер. В него имаше и испански ученици от провинциите, които учат в Мадрид и живеят на общежитие там. Лагерът се намира в младежко село, което се намира на 6 километра от столицата Мадрид. Във всеки блок общежитие освен стаи за спане има и столова, в която се приготвя храна за живеещите в блока.
Студентите и учениците, обитаващи това село, живеят по трима или четирима в стая, а банята е обща, но въпреки това ми хареса повече от това, което съм виждал в България. Техните общежития въобще не могат да се сравняват с нашите студентски например. Определено може да се каже, че чистотата е на забележително равнище. Изключително чисто и много красиво. Спортът там е на почит. В младежкото градче има закрита зала за футбол, няколко открити футболни игрища, два тенис корта, игрища за баскетбол и волейбол. Всички спортни площадки са със свободен достъп. Ползваш, без да плащаш. Това, което ме впечатли, е, че испанските младежи и възрастните, разбира се, осъзнават какво имат и го пазят. Когато пристигнахме, не видяхме хвърлен на земята фас или опаковка, когато си тръгнахме обаче, не беше така.
- Как преминаваше един ваш ден там?
- Събуждаха ни в седем часа, но с музика, до осем закусвахме и след това ни поемаше една испанка, Виктория, която ни бе екскурзовод. Тя не знаеше друг език освен испански, така че, за да разговаряме с нея, ни се налагаше ние да знаем езика. След обяд имахме два часа свободно време, в което най-често ни водеха в МОЛ-а, там, ако искаш да си купиш нещо, трябва да го поискаш на испански. Английски малко говорят, разбират, но не говорят. Случвало ни се е да попитаме нещо на английски, те ни отговорят на испански.
- Запознахте ли се с испански младежи?
- Да, аз се сприятелих с две красиви момичета, които живееха в общежитието до нас. Това, което ми направи впечатление, е, че тяхната учебна година започва на 20 септември. Когато отиват на училище, всички се движат на групи, с униформите, с раниците, вървят с наведени глави и си говорят съвсем тихо. Няма викане, модерни прически, грим и други екзотики. Всички изглеждат абсолютно еднакви.
- Какво видяхте от Барселона, виждам, че имаш доста снимки от пътуването?
- Видяхме прочутия стадион на Барселона “НоуКамп”, но за съжаление не успяхме да влезем вътре, защото бяхме в града в неделя. Иначе видяхме Монако, защото минахме покрай кралството. Това, което най-много ме впечатли в Испания, е, че хората не седят в кръчмите, а спортуват. Обичайна гледка е да видиш тичащи в парковете и в горичките, групи, правещи упражнения, както и много хора на велосипеди, мотоциклети и скутери. Направи ми впечатление и това, че много от испанците прекарват почивните си часове и дни просто като си лежат на полянката или в парка, четат си книга, свирят, играят с фризби. Ако някой кюстендилец го направи тук, ще го помислят за луд и ще му извикат полиция. А там е нещо нормално. Мадрид, въпреки че е много голям град, с много жители, аз просяк там не видях. Видяхме полицаи както пеша, така и на коне, на мотори, но в кола - нито един. Впечатли ме гарата. Там, в средата на огромното помещение, има засадена горичка, с пътеки, пейки, храстчета и много костенурки и врабчета. Всеки, докато чака автобуса си, може да седне да си почине и да релаксира.
Бяхме на баскетболен мач, играеха младша срещу старша възраст на “Реал”. Аз имах чувството, че тези деца от набор 1992/1993, ако хванат тук един наш професионален отбор - “Левски”, или “Лукойл-Академик”, просто ще го смачкат. Много движение, много подавания, играеха като професионалисти. За разлика от България обаче не можеш да чуеш викане по терена, сигнализират си само с вдигане на ръка, разбират се с поглед, направо бяхме възхитени.


Още за: Е. Влахов   ученици   Испания   Още от: Отблизо

Принтирай статия
6 коментара
04 Ноември 2009 17:38 | pepi
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Истина е това,защото и аз я видях тази красота.Много културен народ,ами ние бай ганьовците.Аз като културен човек се много ядосвам за това.


04 Ноември 2009 19:39 | Radi
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

"Когато отиват на училище, всички се движат на групи, с униформите, с раниците, вървят с наведени глави и си говорят съвсем тихо. Няма викане, модерни прически, грим и други екзотики"
"Мадрид, въпреки че е много голям град, с много жители, аз просяк там не видях. Видяхме полицаи както пеша, така и на коне, на мотори, но в кола - нито един."
Направи ми впечатление и това, че много от испанците прекарват почивните си часове и дни просто като си лежат на полянката или в парка, четат си книга, свирят, играят с фризби.
Ти сигурен ли си че, си бил в Испания?
Испания е прекрасна страна в която живея от 8 години, но нещата които пишеш нещо не съвпадат с реалността.


04 Ноември 2009 20:56 | до Ради
Оценка:
10
 (
34
 гласа)

Ами, кажи ти какви са нещата в Испания. Аз не съм била и искам да знам.Вместо да преписваш дълги цитати- изложи накратко своето мнение.


05 Ноември 2009 13:20 | Ради
Оценка:
-2
 (
24
 гласа)

Ами добре щом искаш.
1. В Испания в момента един от най големите, не икономични проблеми, са именно учениците.
Защо са на едно от последните места с обучението в Европа, освен това всеки ден на новините излиза нов случаи на ученик които е пребил учител и дикусията в моемнта е: Трябва ли повече дисциплина на нашите ученици, дали да им сложат униформи, униформи носят само в частните училища, после дали да дадат повече власт на учителя тъй като сега никой от учениците не ги уважава както би трябвало да е, чудят се дали да направят нападение над учителя като нападение над служебно лице което означава че при нападение на учител се използва същия закон като при нападени на полицаи, от тук нататък ти си направи изводите за испанските ученици, или 90% от тях.
2. В Испания е пълно със румънски и български цигани които просят, освен това с разни испански си дрогаджии които също просят, не вярвам да са в центъра на Мадрид където най вероятно е било това момче, но това не означава че ги ням


05 Ноември 2009 13:23 | Ради
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

3. В испания полицаите се движат главно в коли, разбира се има и на мотори и на коне но са по малко от 5 %.
4. Испанците са най -шумните хора, в баровете е пълна лудница, обичат да пият и да похават яко, и има голям проблем с наднорменото тегло, изцяло.Даже когато някои испанец е бил в България вика:
- Абе как може във вашите барове да е толко тихо при наличието на толко народ.
Сега ти си прави изводите, това момче къде точно е било.Дали в Испания дали в страната на чудесата.


06 Ноември 2009 14:47 | ivanko
Оценка:
-7
 (
15
 гласа)

Емиле,първо Монако трудно си го видиял от магистралата,ама карай.Не сам бил в Испания и не познавам Ради,но можете да бадете сигурни в написаното от него.Тази прословута Европа е като вица за Рая и Ада вав вестик Струма няколко дни назад.Потарсете и бадете горди,че сте балгари.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар