Главният инженер Ст. Димитров оглави инициативен комитет за защита на работници

25 февруари 2011 00:20   1 коментар   31546 прочита
Машинен инженер Христо Граховски разкри огромен проблем за бивши служители на ЗИО пред депутатката Мая Манолова
Машинен инженер Христо Граховски разкри огромен проблем за бивши служители на ЗИО пред депутатката Мая Манолова


Машинен инженер Христо Граховски разкри огромен проблем за бивши служители на ЗИО пред депутатката Мая Манолова

Христо Граховски поиска помощ от депутата М. Манолова и й отвори очите: Как Дупница от автопроизводител на 5250 коли годишно се превърна в най-голямото тържище на стари автомобили

Главният инженер на община Дупница Стефан Димитров оглави инициативен комитет, създаден във връзка с невъзможността бивши работници от Завода за инструментално оборудване в града да се снабдят с документи, необходими за пенсионирането им, каза депутатът Мая Манолова, новината й съобщи в приемния й ден един от 70-те потърпевши - Христо Граховски. Ето какво още заяви той:

След преобразуването на дружеството архивът му не може да бъде открит и работниците и служителите са в невъзможност да докажат трудовия си стаж в предприятието. Те помолиха Мая Манолова да помогне да решат проблема. За безобразието е информиран омбудсманът Константин Пенчев и Комисията за следприватизационен контрол, но проблемът остава до момента нерешен.

Заводът за инструментално оборудване беше един от силните в бранша допреди десетина години, но се срина до основи след гафовете на серия правителства след демократичните промени. “Намко-България” сключи 15-годишен договор за производство на леки автомобили със ЗИО - Дупница, който трябваше да изтече през 2007 година. Заводът успя да произведе през 1994 и 1995 година по-малко от 30 броя “Намко Пони” и след това производството беше спряно. През 1996 година “Намко-България” беше обявена в несъстоятелност. Първо ЗИО не можеше да се плаща тока, след това започнаха поредица от стачки. После премиерът Ренета Инджова уволни директора, обучаван три години в Германия, а новоназначеният нямаше никаква представа и нищо общо с “Намко-България”, и тръгна катастрофата на завода.

“Намко-България” беше създадена с решение на Министерски съвет през 1991 година като смесено дружество - наполовина българско, с чуждестранно участие. Една година по-късно с решение на общото събрание съотношението стана 51 процента чуждо и 49 процента българско. Акционери бяха Министерство на отбраната чрез военноремонтните заводи “Терем”, “Интелко мениджмънт” - Мюнхен, Люксембугският инвестиционен фонд “Инвестърс мениджмънт къмпани”, “Намко Хела” - Гърция и “Намко интернешънъл”. В края на краищата заводът беше разпродаден за жълти стотинки и цялата документация безследно изчезва.

Манолова беше безкрайно учудена от факта, че в Дупница са се произвеждали някога коли, което научи от Христо Граховски.

Според проекта “Намко” до 2000 година трябваше да произвежда по 2500 автомобила, а след това по 5250 на година. Първият директор инж. Дашов почина много скоро след сключване на договора, а Дупница се превърна вместо в производител - в център за продажба на коли втора употреба. Тук са и най-добрите автоработилници, защото огромна част от дупничани са завършили местния Техникум по машиностроене и са майстори на двигателите с вътрешно горене.

1 коментар
25 Февруари 2011 09:48 | бивш служител
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

аз, съм работил в зио през периода 1982 до1990год. мове ли да ми се издае УП 2 и УП3 от1987до 1990год и къ м кои да се обърна..
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар