Главен комисар Николай Николов: Повече от 35 000 пожара са гасени в страната от началото на годината

27 септември 2012 12:30   2 коментара   7445 прочита


В страната пожароопасният сезон не е приключил. В Хасково продължават да горят два горски пожара, които са на площ 2000 декар, но те са ограничени и до тази вечер се надяваме да ги приключим. Това каза в Кюстендил директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил.

От началото на годината в страната са гасени повече от 35 000 пожара, като рекордът за един ден е около 500 пожара. „500 пожара, възникнали само за един ден на територията на страната. 500 пожара, гасени не само от служители на „Пожарна безопасност и защита на населението”, но и от горските служители и военните.

Всичко това минава под една добра координация с областните управители и кметовете на общини”, каза главен комисар Николов. Той посочи, че в Министерски съвет се провеждат усилени преговори по отношение на възможностите за финансиране на структурите на дирекцията – осигуряване на средства за закупуване на нова и модерна техника.

„Тук вече говорим за повече от 300 автомобила, както и летателна и тежка инженерна техника, ще имаме възможност да закупим лични предпазни средства. Вече са осигурени средства, около 40 млн.евро, експертната група все още не е взела решение за това каква да бъде летателната техника, която да се закупи с тези пари.

Става въпрос за анализи, като основните параметри са: достатъчност на финансови средства, срок на доставка и ефективност”, допълни Николов. За новия програмен период почти всички сгради на главната дирекция ще бъдат основно ремонтирани.

Предвижда се и изграждането на поне 10 нови сгради. Вече се строи в Перник, предстои да бъде направена първа копка и в София, където ще има две нови сгради. Нови сгради ще има и във Варна, Карнобат и Казанлък.

източник: Агенция "Фокус"

2 коментара
27 Септември 2012 12:42 | a
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А конкурси кога ще има?


04 Октомври 2012 22:06 | хахото
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кога чуеш да пръдне гущер!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар