Ексклузивно интервю: След гореща сесия, обвинения и нападки Struma.com "нахълта" в кабинета на новия шеф на ВиК - Петрич И. Христов!

14 септември 2017 10:17   2 коментара   18855 прочита


 Часове след скандална сесия на ОБС Петрич, в която ВиК бе обект на особено обсъждане, а новият шеф нападнат от представители на ВМРД, вчера репортер на struma.com разговаря с вече официално избрания и назначен управител на "ВиК" Ивайло Христов, за финансовите проблемите на дружеството, бизнес-плана му за развитие, личните нападки на съветниците към него и наболели проблеми.

Г-н Христов нека да започнем директно с горещата тема от сесията, а именно заемът, който местните управляващи приеха да бъде изтеглен и той е в размер на 1 мил. и 200 хил. лв. До къде ще стигне той, ще бъдат ли достатъчни за покриване на задълженията, които дружеството има?

- Първо искам да благодаря на съветниците за доверието, което ми гласуваха.

В момента с тези задължения, който има дружеството, ние имаме около 100хил. лв. годишна наказателна лихва към ЧЕЗ и НАП, което в сравнение с лихвата, която ни предоставя банката, а тя е за периода от 3 год. общо 25 хил. лв., е икономически обосновано. Чрез изплащането на задълженията към ЧЕЗ ние стъпваме на свободния енергиен пазар, което означава от 15 до 30% по-ниски сметки за ел. енергия. Ще направя едно сравнение с този месец например. За този месец сметката за ел. енергия е 110 хил. лв., ако сега бяхме на свободния пазар сметката ни щеше да е с от около 15 до 30 хил. лв. по- малко. Тоест щяхме да платим от 95 до 80 хил. лв. Другото и съществено нещо е, че минаваме към банков път на плащане, от където също ще бъдат съкратени разходи. В момента в офиса на центъра се изразходват излишни суми за плаща наем на помещение и персонал.

Смешно, или по-скоро трагично е дружество като "ВиК" е със запорирани сметки и да не може да се разплаща.

Възникна притеснение в общинските съветници дали "ВиК" няма да се превърне в обект на наливане на пари като болницата. Също така дали бихте могли да внасяте вноските си по заема?

- Заемът ще бъде обслужван спокойно от дружеството според мен. Месечната вноска по него е 33 хил. лв. месечно. Тези пари преспокойно ние ги получаваме месечно по банков път, чрез плащане на сметките в офисите на разплащателните клонове.

Защо според вас лидерът на ВМРО Стоян Божинов ви нападна на сесията, казвайки, че сте кадър на предишното управление на общината?

- Искам да стане ясно, че аз се гордея с миналото си и нямам никакви притеснения относно него. Встъпих на работа във "ВиК" през 2007г. на длъжността завеждащ личен състав. След 3 месеца заех длъжността административен секретар, а след 6 месеца бях повишен на Ръководител- продажби. Управител на дружеството тогава бе Огнян Деведжиев.

Като започнах работа събираемастта на дружеството беше около 2мил. лв. годишно. До края на 2012г. приходите се увеличиха на 2 мил. и 700хил. лв. Тоест за този период се е увеличила приходността с около 700 хил. лв. и като награда от преждеуправляващите бях освободен през октомври месец 2012г от тогавашния управител Васил Божанин. В коя нормална Европейска държава човек, който увеличава приходите бива осмобождаван? Тогава бях неудобен за управляващия дружеството. След като бях освободен по- справките е видимо, че приходите отново са намаляли.

След съдебни дела, който спечелих и след сключване на извън съдебно споразумение с Божанин на 1 август 2013г. бях върнат на работа на длъжността инженер електро обзавеждане.

Смятам, че по това ясно се разбира, че не съм бил с никого и не съм протежиран от никоя политическа партия.. Както е и в момента. Не искам да ме забъркват в политически игри. Аз работя на принципа : "Дела трябват, а не думи. "

Каква е събираемостта в последните месеци?

- За август месец имаме събрани 290 хил. лв. За юли 230 хил. лв. Ще направя сравнение със същия период за 2016г., когато за месец август има събрани 213хил. лв.

Ясно се вижда, че приходите са увеличени. Относно бизнесплана, заложените нива на събираемостта много по- ниски от това, което постигаме в момента. Както казах и на сесията, само от горива месечно се намаляват разходите с 9-10 хил. лв., което не е малко. Както знаете въведохме Джи пи ес системи на колите и е видимо, че разходите са намалели. В историята на "ВиК" няма отчетени приходи за присъединяване в мрежата. Само за 3 месеца от както аз съм на длъжността има събрани 30 хил. лв. Тези пари за присъединяване до сега са отивали в чужди джобове.

Как ще коментирате предложението на Стоян Божинов, всеки съветник да носи персонална отговорност и всеки един гласувал положително да стане гарант за заема?

- Това според мен си е чиста политическа игра на ВМРО. Не искам да влизам в това положение и за това няма да го коментирам. Стоян Божинов може да погледне по обстойно бизнесплана и ще види в статистиката как ще се изразходва заемът и как ще се погасяват задълженията.

Как работите на областно ниво с институциите?

- Комуникацията ми с "ВиК"- Благоевград е изключително професионала. Благодаря на директорът Росица Димитрова за съдействието й за всеки един проблем, който съм имал. Само преди дни имаше голяма авария в кв. "Шарон". Благодарение на нея и екипа и, който ни доставиха частта от София, аварията бе отстранена във възможно най-кратки срокове. Срещам разбиране от нейна страна, за което искрено и благодаря.

Разговаря А. Георгиева

2 коментара
14 Септември 2017 11:42 | КАК
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

през тези години не се намери един проверяващ, който може да смята и да брои да ви изкара кражбите и измамите .....ще се окаже че на година сте забравяли да отчетете по 1 200 000 на година.. ". фали ме муцко оти ке те посера "


06 Декември 2017 16:19 | бсп опозиция
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Сточн Божинов е наглец и хамелеон!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар