Красавица! Мъжете въздишат по Гришовата Никол 18-годишната Алисия Шмит е провъзгласена за най-секси спортистката на света Тайната на Сашка Васева, вижте нейната голяма несбъдната любов! Била луда по известен бг мафиот....
   РегистрацияЗабравена парола

Детският ортопед д-р Венелин Алексиев: Майки, не се подлъгвайте по реклами


13 април 2011 00:20  19 коментара   151722 прочитаПървият преглед при детския ортопед да се прави, когато пеленачето е на 6 седмици, за да не се изпуснат някои важни заболявания, препоръчва лекарят


Един от най-успешните детски ортопеди у нас д-р Венелин Алексиев е роден на 20 юни 1970 г. във Видин. Дипломира се със златен медал в Първа софийска английска езикова гимназия, след което е приет с максимална изпитна оценка в Медицински университет - София.

След отлично дипломиране и там и специализация по ортопедия и травматология е назначен за ординатор в Детска ортопедична клиника към Университетска болница по ортопедия в Горна баня. Има клинични специализации по УЗВ диагностика на дисплазията на тазобедрената става и по оперативно лечение на късно диагностицирана луксация на тазобедрената става.

В кариерата му се вписват още редица специализации в чужбина, сред които Австрия, Израел и Япония. През 1999 г. придобива специалност по ортопедия и травматология в Софийския медицински университет и към днешна дата упражнява успешно професията си в Клиниката по детска ортопедия в Горна баня. През събота идва в Благоевград, където дава консултации и работи отлично с местните педиатри, ортопеди и ръководството на болницата.

- Д-р Алексиев, покрай еуфорията от раждането на бебето родителите понякога забравят един много важен преглед - този при детския ортопед. Кога трябва да бъде направен той?

- Да, така е. Консултацията със специалист трябва да бъде направена още в първите седмици след появяването на пеленачето на бял свят. Това е необходимо, за да се изключи вродена луксация и дисплация на тазобедрената става, особено ако неонатологът или педиатърът улавят с клинични тестове нестабилност на тазобедрената става. Това е времето, когато е необходимо да бъде направен преглед с линеарен ехограф.

В момента в Благоевград, където идвам през събота, разполагаме със съвършено ново поколение ехографски апарат с възможност за 64 памети и дигитализиране на образа, което от своя страна позволява изследване в движение на съвсем финни структури от мускулно-скелетната система, особено в детската възраст, при наличие и на съвсем дискретна патология.

В Европа например универсалната възраст за преглед на тазобедрените стави е 6 седмици. На първия преглед се прави не само оценка на стабилността на ставите, но и обстоен преглед на ходила, ръце, гръбнак, шия. Целта е да се изключат всякакви вродени аномалии. Вторият ехографски преглед на тазобедрените стави е нормално да бъде направен, когато бебето стане на 7 месеца. Тогава се прави визуална и обективна оценка на костното съзряване и се преценява готовността на ставите за натоварване.

- Какво представлява всъщност дисплазията на тазобедрената става?

- Заболяването дисплазия на тазобедрената става представлява дефицитно и ненормално оформяне на един от двата компонента на ставата - бедрената глава и ямката на таза, при което бедрената глава е нестабилно разположена в ямката на таза. Степента на нестабилност е различна. При някои деца бедрената глава е леко нестабилна спрямо ямката, при други - напълно изместена от нея. Заболяването е с динамичен характер и включва в себе си състояния, които отчетливо се появяват при раждането; други, които се появяват в хода на първата година от развитието на детето, както и състояния, които остават клинично неизявени през детството, но развиват симптоматика в пубертета и ранните зрели години.

Има няколко демографски и клинични фактора, които се водят рискови за развитието на дисплазичната тазобедрена става при раждането. Това са първородно дете, женски пол, проблемна и многоплодна бременност, седалищно предлежание, фамилна предиспозиция, деформитети на шията и стъпалата, разлика в кожните гънки на бедрата, ограничено разкрачване на изследваните стави и други. При комбинация на два от тези фактора е редно новороденото да бъде изпратено на ехографско изследване.

- Как се открива заболяването? Майката може ли сама да разбере за проблема?

- Майката трудно може да разбере сама за проблема. По-скоро педиатърът, следящ бебето, трябва да се съобразява с гореспоменатите рискови групи и да насочва своевременно за ранна ехографска диагностика. С клинични тестове единствено в ръцете на опитен неонатолог или педиатър могат да се хванат само най-тежките форми на заболяването веднага след раждането, но не и леките, които в по-късен етап могат да се усложнят. По-добре е да не се уповаваме на сляпа профилактика с разкрачване ставите на новороденото с различни неефективни средства, а да де проведе ранен ехографски скрийнинг и при нужда ранно и ефективно лечение.

- Какво е лечението и съответно какви са резултатите?

- Дисплазичната и нестабилна тазобедрена става при раждането е с потенциал както да се самооправи, така и да се влоши с интензивния растеж на кърмачето. Прогнозата кой от двата изхода е по-вероятен е невъзможна. Освен това голяма част от патологичните промени в анатомията на ставата при раждането са обратими, особено ако се започне незабавно ранно лечение. Коренно различна е еволюцията на дегенеративната остеоартроза на тазобедрената става, по-известна като коксартроза, в зряла възраст. Тя е необратимо състояние.

Лечението е оперативна подмяна на износената става със скъпоструваща изкуствена става. Установено е, че до 50% от случаите на дегенеративна коксартроза са вторични на нелекувана или недолекувана в детска възраст дисплазия на ставата. С доказана най-голяма ефективност и най-малък риск от усложнения при лечението на дисплазичната и нестабилна тазобедрена става в кърмаческа възраст е функционалният метод със стремената на Павлик.

Тези стремена представляват специално лечебно средство, което не позволява на бебето да изпъва докрай крачета и тазобедрените стави се разкрачват от само себе си под тежестта на долните крайници в необходимата лечебна позиция. Това лечение се проследява ехографски в извънболнични условия и при неуспех в наместването на ставата до един месец се преминава към оперативни методи на лечение, които провеждаме ежедневно в Клиниката по детска ортопедия в Горна баня. В повечето случаи лечението със стремената е ефективно дори и при тежките форми на заболяването, особено ако се започне в първия месец след раждането

Курсът на лечение в стремената рядко е по-продължителен - от три до четири месеца. Резултатите от неоперативното и оперативното лечение на заболяването са най-обнадеждаващи, ако се проведат преди прохождане на детето, докато увредите на растежните зони на ставата са в голяма степен обратими. По-късната възраст при начало на лечението е предопределяща за необходимостта от цикъл от поетапни, скъпоструващи оперативни интервенции, целящи да компенсират дефицита в нормалния растеж на ставата и спасяването й от ранно износване.

- Д-р Алексиев, вълненията на майките за това как се развиват техните деца са големи. Те непрекъснато се хвалят една на друга за постиженията на своите рожби. Едно от най-чаканите е самостоятелното сядане. Какви съвети бихте дали по този етап от развитието на детето?

- Родителите често се чудят дали могат да поставят децата си в седнало положение, преди още да могат да правят това сами. Бебокът се поставя да седи, когато иска и е готов за това. Няма ограничения във възрастта. Моята дъщеря Мила например още на втората седмица след раждането я носихме в кенгуру на Витоша. Когато станa стабилна в таза след 3-4-месечна възраст, й взехме бънджи, а след 5-ия месец - проходилка. Вредни последствия има само за тези, които не са пробвали.

Ходенето на пръсти е проблем, който тормози майките на малки деца. То не трябва да плаши родителите, особено ако при забележка детето започва да ходи нормално. Началното оформяне на детската походка поне до 2-3-годишна възраст е съпроводено с ротация на краката навън и навътре и ходене на пръсти.

- С какви обувки трябва да прохожда бебето?

- За първите стъпки на малчуганите препоръчвам меки и еластични обувки. По-нататък във възрастта идеалната детска обувка е спортната. Плоскостъпието е често срещано при децата под 3 години. Обикновено детското ходило не е плоско, по-скоро вътрешният му ръб е изпълнен от резидуална “бебешка мастна възглавничка”. Плоското ходило може да се дължи и на нормалната за възрастта еластичност на ставите.

Децата обикновено надрастват тези “проблеми” до 6-тата година. Обувките са необходими, за да предпазват ходилото от нараняване, измръзване или изгаряне. Прохождащото дете предпочита да ходи босо и да ползва пръстите си за баланс. Ето защо оставете детето си да ходи босо вкъщи, по трева или пясък. Когато детето е достатъчно силно, за да стои право и да върви, това означава, че глезените му са достатъчно силни, за да понесат тежестта на тялото, и това отхвърля необходимостта от високи обувки при прохождане.

Високите обувки трябва да бъдат използвани с идеята да възпрепятстват събуването, отколкото погрешно да се вярва, че с тях ще бъде осигурена защита на глезените. Твърдият здрав заден форт на обувката е необходим, за да не се деформира. Гъвкавостта на подметката е много важна. Нормалното стъпало се прегъва от 30 до 40 градуса в глезенната става при нормално ходене и обувката не трябва да препятства това прегъване.

- Майките, които имат две или повече деца, често се притесняват, че рожбите им износват обувките на каките и батковците. Дали носената обувка ще доведе до изкривяване на оформящото се детско краче?

- Няма такава опасност. Тревогата на родителите идва от рекламните сайтове на производителите на обувки. Разбира се, че в едно семейство обувките могат да се предават от дете на дете, стига да са със запазена пета. Докато хлапето е малко, обувките трябва да се сменят на 3-4 месеца. Между 3 и 6 години смяната може да става и на половин година. Размерът на обувката е обвързан с големината на детското краче плюс поне един сантиметър отпред или отзад по дължина.

- И на финал един въпрос за едно от най-разпространените изменения в стойката на детето, а именно гръбначните изкривявания. Кога е най-честа тяхната изява?

- След трети клас се налага профилактичен преглед за гръбначни изкривявания като сколиоза и кифоза. Момичетата са по-застрашени от подобни аномалии. Моят син Сашко е 3-ти клас и през няколко месеца го навеждам и наблюдавам за асиметрия на гръбначния стълб, въпреки че при момчетата сколиозата е по-рядка.

Важно е да се знае, че гръбначните изкривявания са структурни заболявания и трябва да се търсят с профилактични прегледи след 10-годишна възраст, когато е тяхната най-честа изява. Това са истински заболявания, които се лекуват ефективно с компютърно моделиран корсет. Той се носи до определена възраст преди настъпване на костната зрялост.

След това може да се наложи оперативно лечение. Важно е родителите да не бъркат порочната стойка със структурните изкривявания. Лошата стойка се преодолява с активен спорт, а истинската сколиоза и кифоза се лекуват и проследяват периодично с клинични изследвания и рентгенови ортопедични прегледи. Нарушенията в походката могат да насочат към разлика в дължината на крайниците, което е една от причините за гръбначни изкривявания.

Още за: В. Алексиев  работа  интервю Още от: Отблизо

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


19 коментара

13 април 2011 08:59 | майка
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Много хубава и полезна статия. Да е жив и здрав д-р Алексиев и още дълги, дълги години да лекува и помага на нашите деца.


13 април 2011 09:19 | майка
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

КЪДЕ В БЛАГОЕВГРАД ПРАВИ КОНСУЛТАЦИЙ Д- Р АЛЕКСИЕВ?


13 април 2011 09:21 | 000
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

МОЖЕ ЛИ И ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА АКО ЗНАЕ НЯКОЯ МАЙКА


13 април 2011 09:31 | .....
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

всяка последна събота на месеца преглежда в поликлиниката на 2-ри етаж


13 април 2011 09:46 | 112
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

0889238190


13 април 2011 11:41 | доволна
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Това е един невероятен лекар-кадърен, с отношение към пациентите, позитивен. Пожелавам на него и на цялото му семейство здраве и щастие, много лични и професионални успехи. Всичко, което прави е без грешка, от сърце и душа, със съзнание. На пръсти се броят лекарите като него.


13 април 2011 12:20 | ИВАНЧО
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

БРАВО


13 април 2011 13:32 | пациент
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Обърнете внимание колко умерен е д-р Алексиев! Няма гръмки слова, няма перчене! А действително е един от най-добрите специалисти в тази област. Поклон пред такива лекари!


19 август 2011 17:14 | Благодарна майка
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Беэкрайни благодарности на д-р Алексиев. Невероятен човек, много кадърен и добросърдечен доктор. Да е жив и эдрав и още дълги години да помага на всички нуждаещи. БЛАГОДАРЯ ВИ ДОКТОРЕ.


11 ноември 2011 17:14 | алекс
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

аз въобще не съм доволна от този доктор заради него щях да остана труп


26 ноември 2011 17:52 | въпрос към алкес
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

алекс - напиши по подробно за какво точно е щял да дте направи труп д-р А, той все пак оперира основно деца... бъди по точен...


21 декември 2011 08:34 | доктор
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

алекс - конкуренцията трябва да се уважава особено когато е класна, с удари под кръста - ударите се вращат обратно.... силата на един лекар са неговите пациенти - ако е пълен кабинета му... а този на д-р алексиев е препълнен.... явно има защо...


24 юли 2012 12:55 | tina
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

какво е работното my време и това неговия джи-ес-ем ли е. платено или със здравна каса. благодаря предварително


11 септември 2012 15:20 | Снежа
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Много добър лекар и много добре обиснява. Пожилавам му много здраве и успехи


17 октомври 2012 23:19 | edna dovolna baba
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Дано в България да има поветхе лекари като Др. Алексиев отзивтхив и внимателен кам малките детхитза. Дае йив и Здрав


29 ноември 2012 23:17 | лава
Оценка:
-7
 (
7
 гласа)

аз не сам доволна той е, тап


29 ноември 2012 23:26 | лава
Оценка:
-7
 (
7
 гласа)

преэ 2008 вав ВРАЦА, той оперира детето ми, два пати тои ебоклук


9 септември 2013 11:55 | каданска
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Дъщеря ми претърпя няколко операции в Горна баня преди 18год. Д-р Алексиев тогава стажуваше и беше на две от операциите, още тогава знаех, че ще стане мн. добър лекар. Благодаря ви д-р Алексиев, желая здраве и дълъг живот да лекувате децата ни.


23 юли 2014 21:04 | относно Лава
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

И правописът ти е БОКЛУК
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.