Денс виртуозите Николай и Бисерка Манчеви откриха школа в Благоевград

08 май 2012 00:20   18 коментара   21011 прочита


Превръщат в незабравимо шоу заниманията с хора от 7 до 70-годишна възраст

Николай и Бисерка Манчеви са заедно от 2005 г., а сключват граждански брак малко по-късно - на 7 юли 2007 г. Освен любовта ги свързва танцовото изкуство, въпреки че се занимават с различни стилове. Той е танцьор в ансамбъл "Пирин", тя предпочита модерните ритми и работи като инструктор по аеробика в Американския университет в родния град на Ники - Благоевград. Биси, както я наричат приятели и познати, е от София, където редица години участва във вариатетни балети и тв шоута. 3 години живее и изкарва прехраната си в Южна Корея, където се засичат с Николай. Още преди запознанството им набира популярност неговото студио за танци "Рилски перли" /Белица/, създаденото през 1998 г.

Миналата година то нашумя с танца "Корейска пеперуда" в телевизионното шоу на Слави Трифонов "Денсинг старс". Наскоро семейство Манчеви учреди денс студио "NBM", в което обучават подрастващи на модерни, народни и характерни танци. Отделно има и школа за любители по народни танци и се провеждат часове по зумба. Паралелно с тях помещението в МОЛ - Благоевград ползва и Деси Камчева, която води тренировки по спортни танци към КСТ "Благоевград". Ники и Биси провеждат репетиции още в салоните на IХ ОУ и VI СОУ. В момента обучават над 110 човека.

- Ники, как решихте да откриете новото студио?

- Доста хора разговаряха с нас и искаха да отворим школа за деца. Повечето от тях бяха наблюдавали изпълненията на “Рилски перли”, които явно им допадаха. Желанието бе да има такова нещо и в Благоевград. Така тръгнаха нещата, а впоследствие взехме решението за обучението на любители, което се оказа доста добро. Хората са много доволни, събират се, веселят се.

- Какви хора идват при вас?

- От 7 до 70-годишна възраст, ограничения в този смисъл няма. Идват хора с най-различни професии - лекари, банкови служители, учители, продавачки. Тук, разбира се, става въпрос за любителската школа, където хората идват за забавление и обикновено по време на тренировките в залата става страхотно шоу. Дори понякога след заниманията отиваме на кафе или на ресторант. Хората коментират, че в този един час, в който са на танци, забравят за проблемите у дома и на работното място.

- Колко пъти седмично се събирате?

- Различно, някои идват 2 пъти, а други - 3. Тренировката продължава 1 час.

- Имате ли някакви специални изисквания към желаещите?

- Да идват с весело настроение /смее се/. Всъщност специални изисквания нямаме. Естествено, необходимо е да са с някакво репетиционно облекло, защото доста се изморяват и не е удобно да си тръгнат потни, с дрехите, с които са дошли. Повече условия имаме при децата, където задължително трябва да са по клинче, цвички, с вързани коси. Но те се изграждат при нас не само като танцьори, а и като личности. Учим ги на дисциплина и съвестно отношение към тренировките и останалите участници в заниманията.

- Трениращите сами ли отговарят за понасянето на физическите натоварвания, преминават ли някакви задължителни медицински тестове?

- И друг път са ми задавали подобен въпрос. Проблемът с натоварванията е, че в залата по едно и също време може да има и 20-годишни, и 60-годишни, чиито възможности са различни. Винаги им казваме, че всеки трябва да играе според собствените възможности и да усеща тялото си. Естествено, аз водя тренировката целенасочено и примерно след бързо хоро ги отвеждам към бавно хоро.

- Биси, къде натоварванията са по-големи - при зумбата или народните танци?

- Навсякъде натоварването е сериозно. Често хората си мислят, че при зумбата е страшно натоварващо, а при народните не е така, но бъркат. Човек, който се е занимавал с каквито и да било танци, знае, че натоварването навсякъде е голямо. Има народни танци с бързи ритми, които предразполагат към много движение и натоварване. При зумбата е същото - това е един вид аеробична фитнес програма на основата на латино стъпки и латино ритми. В момента работим с всички модни течения, които се чуват. Тук по същия начин се редуват бавни ритми, салса, меренге.

- Задържат ли се хората при вас?

- От януари работим в МОЛ - Благоевград, а преди това - около година и половина бяхме в подлеза под Американския университет. До ден-днешен хора, които се записаха тогава, продължават да идват. Все така с добро настроение, дори от участие на участие стават по-надъхани за изява.

- Биси, какви са коментарите и отзивите на танцьорите от любителската школа?

- Доста са впечатлени и много се заразяват. В процеса на работа човек се отпуска и не усеща как минава времето. Коментират, че това за тях е една осъществена мечта. Отскоро правим и сценични изяви - казват, че усещането да си от другата страна на сцената е невероятно.

- Доколко е достъпно за желаещите да идват при вас, каква е месечната такса, вероятно се плаща отделно за народните и зумбата?

- Таксата е различна, защото наемите, които плащаме за различните помещения, не се едни и същи. На тренировка се заплаща по 5 лева, но има и месечна карта, която е 30 лева и е доста по изгодна за редовните трениращи. Това са цените за мола, в “Еленово” е по-евтино, заради по-ниския наем. Имаме идея да се направят летни промоции. Примерно първият урок ще бъде базплатен, а в следващият месец да се плаща 50 процента. Надяваме се да запалим както малките деца, така и любителите от всички възрасти. Наша отправна цел е един голям концерт в зала “Яворов” примерно, където да се включат всички групи.

- Може ли да се говори за предимства на танците пред така популярния фитнес или различните спортове?

- Лично за мен е хубаво хората да са активни физически, без значение дали ще ходят на фитнес, или ще спортуват, танцуват, бягат или ходят до Бачиново. В Корея видяхме, че 60-70 процента от населението спортува. Възрастта няма значение. Виждали сме 80-годишно бабенце с ролери и при това се справяше отлично. Радостно е, че и българинът намира време да спортува, защото това е здраве и начин на живот. Предимството при нас е може би, че музиката обединява, създава страшно много контакти и предизвиква невероятни изживявания. Фитнесът е по-скоро допълнение към нещо друго.

- Биси, какви са впечатленията ти от Южна Корея?

- Като цяло са уникална нация на тема спорт, танцуване и пеене. Работихме в Дисниленд Парк, забавлявахме децата с различни шоупрограми. Хората са много дружелюбни и учтиви, не се е случвало някой да ни обиди.

Корея впечатлява с уникална природа, която е като нашата, но стопанисана по невероятно красив и смислен начин. С онази духовност, която се усеща, когато се изкачиш на висок връх с будистки храм и установиш, че пътят дотам е направен така, че да се слееш с природата и да разбереш, че сте едно цяло. С това, че 48 милиона души живеят на много по-малка площ от България в железен ред и знаят как да се справят с пътния трафик например. Дори и 2 часа да пътуваш в ужасен трафик в Сеул, не се чуват свиркания на клаксони, които да ти късат допълнително нервите. С невероятните Дисни паркове с прекрасни програми за децата. Често си казвах - дете да си в Корея! Въпреки че имат много тежка учебна програма и учат ужасно много. Всяко дете е записано на танци, пиано, пеене, таекуон-до или нещо друго. Мога да говоря много за Корея, без да спирам. Имала съм доста трудни моменти там, но който е усетил магията на Страната на утринната свежест...

- Как свикнахте с храната?

- Аз нямах проблеми в началото, а после толкова много се срастнах с Корея, че душата ми все още е там. Ники не е особено претенциозен и също свикна сравнително бързо. Характерното е, че всеки ден ядяхме ориз, това е задължително, въпреки че за нас, европейците, даваха и хляб. Като цяло пребиваването ни хареса много и с удоволствие бихме се върнали.


Още за: Н. Манчев   танц   студио   Още от: Отблизо

Принтирай статия
18 коментара
08 Май 2012 01:56 | 789
Оценка:
-7
 (
19
 гласа)

"Струма", не пишете простотии ! Хората просто си танцуват. Какви "денс виртуози", какви 5 лева ? Не познават ли вашите "журналисти" истинските артисти на Благоевград ? Но от къде да ги познават - те не висят по кафетата, а по 10ч. на ден правят изкуство !


08 Май 2012 06:53 | Христина
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

До 789
Не си мислете, че тези млади хора висят по кафетата по цял ден! Нима танца не е изкуство?


08 Май 2012 08:39 | Фен
Оценка:
15
 (
19
 гласа)

Танца е изкуство особено когато се изпълнява от Ники и Биси. Страхотни сте и смело напред.


08 Май 2012 10:28 | 5555
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

БРАВО НА ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА.


08 Май 2012 11:45 | Тодоров
Оценка:
1
 (
17
 гласа)

Реших да прочета статията, защото ми харесва танцовото изкувство, но освен какво са яли в Корея и как живеят хората там друго не ме впечатли. Аз мисля че е хубаво да се прави реклама на такива неща, но първо трябва да има какво да кажеш, трябва да имаш послание към хората. Не да пишем какви са таксите, продължителността на часа и каква промоция ще ни направят. Така изкуство не се прави, принизяваме го до една друга категория-бизнес. Във всеки един вестник има място за реклама, направете го там. В статийте пишете за постиженията на хората на изкуството, винаги когато имат с какво да ни зарадват.


08 Май 2012 13:15 | Наблюдателен
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Всичко беше точно до момента, в който стигнах до снимката с кучето. Простотия!!! В този миг всичко отиде на кино. Каква е тази мания хората на изкуството да си показват домашната стока, не мога да я разбера! Шапка-конус на главата, торта... главата да му ядете. А иначе няма спор - за Манчеви това си е бизнес и няма лошо. Това могат - това правят. Никого насила не са довели в залата. Идващия знае условия, приема ги, плаща и захваща да си уплътнява свободното време. И никой не е казал, че репетиращите ще стават професионалисти. А нима е срамно за Манчеви да нарекат студиото си танцово и да бъде разбираемо за всички, вместо вносното "денс"? Или ще им изглежда много просто!!!


08 Май 2012 13:17 | Шишо
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Измекарката Струма. За едни е реклама и се плаща, но .. от който има изгода ли нещо ще намаже някой се пише е така, рекламно и безплатно. не са ни то най-добрите нито правят чудеса, ма..?


08 Май 2012 13:39 | 999
Оценка:
-8
 (
14
 гласа)

АБЕ КАКВИ ВИРТУОЗИ СА ТИЯ КУЦИ КОНЕ БЕ.....? МАЛКО ПО РЕАЛНИ ПРЕЦЕНКИ МОЛЯ! ИМА И ХОРА КОИТО РАЗБИРАТ ОТ ТАНЦИ!


08 Май 2012 13:51 | Л.САМАРДЖИЕВ
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

КОИ СТЕ ВИЕ ТОЛКОВА РАЗБИРАЩИ ОТ ТАНЦИ В ТОЯ ГРАД!!! ГЛУПАЦИ!!! ПОЗДРАВИ ЗА МАНЧЕВИ


08 Май 2012 16:16 | жг
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

телефон може ли за да се запиша


08 Май 2012 16:36 | Karpov
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Уважаеми г-н Шишо,

Отидете и Вие в Струма, разкажете с какво се занимавате, какво умеете. Може и за Вас да напишат нещо. Само да не е световен рекорд по кашу-коняк, или приз от състезание по надяждане с кебапчета и кюфтета. Всъщност това може и да е още по-резултатно!? А за парите и рекламата, когато не Ви е ясно нещо - не го коментирайте, г-н Шишо!


08 Май 2012 21:15 | Белица
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Прекрасни са!!!
Няколко години работят с децата на Белица.
Вижте клиповете на "Рилски перли"и ще разберете, че са истински таланти и много добри педагози.
Поклон пред тяхното изкуство! Дано господ ги дари с много енергия и да направят щастливи и други деца и родиле, а и тези, които наистина разбират от изкуство! Цяла Белица е свас и ви пожелава творчески успехи и семейно щастие!


08 Май 2012 22:13 | Деси
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Ники и Биси са страхотни хора за мен е удоволствие да танцувам при тях! С нетърпение чакам да започнат репетициите.


09 Май 2012 00:43 | Елена
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Биси, Ники, бъдете все така всеотдайни, усмихнати и позитивни! Тези, които ви познават се радват да танцуват заедно с вас! Желая ви успех!


09 Май 2012 20:23 | танцьор
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

егати платената реклама на тия аматьори. стига тия състезания. губиш


09 Май 2012 23:25 | Pадостина Пандева
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Поклон през Вашето изкуство! Благодаря за това, което правите за нашите деца. Специален поздрав и от Горно Драглище. Успех във всички ваши настоящи и бъдещи начинания.


15 Юни 2012 12:40 | Калин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

За да може един човек да говори за Zumba например, е необходимо да си е преминал обучение и да е изкарал лиценз за това. В Благоевград, няма нито един лицензиран инструктор за съжаление. Успех!


20 Юни 2012 15:04 | Авушка Лютова
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ники и Биси те са едни страхотни хора ....Какт0 прекрасни така и страхотни учители те научиха децата от Белица на всички тези прекрасни танци те ни прославиха с танцова формация "Рилски перли" всеки като чуеше това име се сещаше за Белица... Това са наистина едни прекрасни танциори и учители.... Заслужавате всичко най-добре ..Пожелавам им както творчески така и професионални успехи както в личен така и в работен план... Продължавайте в същият дух напред и само напред..!!!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар