Децата, получили Монтесори образование, стават хора с добри практически и професионални навици, способни да вземат решения самостоятелно и да ги прилагат в живота

29 октомври 2009 00:20   3 коментара   97906 прочита
Възпитателката Даниела Стоилова по време на занимания с деца
Възпитателката Даниела Стоилова по време на занимания с деца


Възпитателката Даниела Стоилова по време на занимания с деца

Ръководителката на първия по рода си в Югозапада детски център в санданското село Поленица Елена Шумкова

В богаташкото село Поленица в община Сандански от 7 месеца работи детски център Монтесори. Центърът Монтесори предлага нетрадиционна педагогика и алтернативна методика, достъпна за всички родители на деца от 2 до 6 години.
За работата на центъра, за методиката и възпитанието на деца от предучилищна възраст разговаряме с ръководителя на център Монтесори Елена Шумкова.
- Г-жо Шумкова, защо решихте да откриете детски клуб точно тук, в Поленица.
- През последните години в България има проблем със свободните места в детските заведения и много малко от тях предлагат алтернативен метод на обучение. Затова реших, че е необходимо да се създаде такъв детски клуб, където децата да могат свободно да се занимават - дори тези, които ходят на детска градина. Детският център е за деца, чиито родители ходят на работа или са заети. За децата, които ходят на детска градина, ние организираме групи за почивните дни - събота и неделя, преди обяд. Програмата за почивните дни се предлага и на гостите на Сандански, на почиващите. Центърът в Поленица е третият клуб в страната, като първият е Камелини-Монтесори в София, вторият е в Бургас.
- И все пак защо избрахте точно Поленица, а не в центъра на града?
- Да, въпросът е много уместен, задават го и мнозина родители. Поленица е избрана неслучайно. Първо, както и сами виждате, имаме просторно, светло помещение и прекрасно оборудвана детска площадка. В града такива помещения на практика няма или са с много висок наем, което би повлияло на таксата за обучение.
Второ, тук, горе, има прекрасен, чист въздух, което е много важно за децата. На трето място, отдалечеността на клуба от центъра на града ни позволява спокойно да се занимаваме, без да ни отвличат посетители, нещо, което може да се очаква, ако клубът се намираше на улица в центъра. Представете си, провеждаме занятия и в същото време вратата се отваря, някой влиза и пита дали може да запише детето си, или нещо друго. Затова записванията при нас са предварително по телефона или по електронната поща. Така можем да регулираме броя на желаещите и да съставяме групи от не повече от 5-6 деца за всеки 4 часа занятия. Ако по някаква причина родителите не могат да доведат децата си в Поленица - например нямат кола, ние организираме транспорт от «Интерхотел Сандански» преди и след занятията. Съгласете се, 3 минути път с кола не са пречка за посещенията.
- Как се обучават децата в центъра - като в детска градина, или това е стая за игри?
- Нито едното, нито другото. Нашата цел е обучението на децата от 2 до 6 години. Да ги научим на необходими жизнени навици, а именно на усвояване основите на математиката и логиката на естествените науки. Разбира се, децата и тук играят. Но основната цел е да се учат. И затова не са в клуба по цял ден, иначе биха се изморили много - невъзможно е на такава малка възраст да учат цял ден. Занятията се провеждат от дипломиран педагог, специално обучен в северноамериканския Монтесори център.
- Кажете какво отличава Монтесори педагогиката от другите и какво е преимуществото й?
- В голяма част от Европа, Америка, Индия, Австралия и много други страни по света Монтесори педагогиката не е алтернативна по отношение на традиционната. В тези страни тя е призната за равнопоставена на всички останали. Но тя се отличава съществено и, по мое мнение, има преимущества, защото е базирана на свободния избор на детето. В традиционната педагогика преподавателят или възпитателят сам решава с какво в дадения момент ще се занимава цялата група. В Монтесори всеки се занимава по свой избор, а възпитателят само следи всичко да се прави правилно. Той наблюдава от какво точно се интересува детето в дадения период. Преподавателят може максимално да подпомогне развитието на конкретните му способности, като му предлага съответстващи на заниманията му материали. Уникалността на методиката е в това, че са разработени специални пособия и материали, подпомагащи максимално развитието на способностите през всеки период от развитието на детето. И не само развитие на способностите, но и на желание за учение и труд. Всяко Монтесори пособие е в един-единствен екземпляр. Това значи, че детето изчаква, ако материалът е зает, което развива търпението му, или трябва да помоли да го приемат в групата и да е готово да приеме отказ.
- Къде родителите могат да получат повече информация за резултатите, постигнати от деца, преминали Монтесери обучение?
- Подробно за особеностите на методиката може да се прочете в нашия сайт www.montessori-club.com. Ще спомена само, че благодарение на занятията в Монтесори групи момченцата израстват като мъже, способни самостоятелно да се грижат за себе си и да правят всичко вкъщи. Момиченцата стават много добри майки, грижливи и трудолюбиви. Децата, получили Монтесори образование, стават хора с добри практически и професионални навици, способни да вземат решения самостоятелно и да ги прилагат в живота. Ето например американският президент Барак Обама е също възпитаник на Монтесори.
- Как са организирани вашите занятия? Може ли в клуба да се идва от време на време, или трябва да се посещава постоянно?


Още за: Е. Шумкова   деца   център   Още от: Отблизо

Принтирай статия
3 коментара
29 Октомври 2009 13:29 | Скумрия
Оценка:
-12
 (
60
 гласа)

Има ли г-жа Шумкова пари да осигури материалната база за Монтесори възпитание? За да има детето избор трябва да има от какво да избира, т.е. материална база, която да включва много предмети и играчки а самостоятелни упражнения. За това са необходими някъде по груби сметки най-малко между 4 и 5 хиляди долара. При най-скромно обзавеждане.
http://www.adenamontessori.us/global/?gclid=CM_0kpmT4p0CFdKCzAod7W0bOA
Когато г-жа Шумкова окомплектова обзавеждането и даде парите, тогава може да говорим и за методиката.


21 Ноември 2009 15:49 | Elena Shumkova
Оценка:
17
 (
47
 гласа)

Здравейте! Аз има всички. www.montessori-club.com


15 Август 2010 14:17 | майка
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Чудесно, нещо по различно ,за нашите деца, да пожелаем на добър час и час по скоро да се усъвършенстват условията и да добие ниво ,за което да ни завиждат.Аз се радвам ,че има нещо поразлично от стоенето пред компютрите, начин които улеснява родителите за възпитанието на децата ни,нестандартните неща са по съвременни и по лесно усвоими за децата ни.Успех,и дай боже във всички градове да има . Защото , докато майката си пие кафето с приятелки , детенце се научава на много навици, поведение, та дори и често да се усмихва. ДЕРЗАЙ ТЕ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар