Чифтето пищови на голия тумбак Белица

10 ноември 2011 00:20   18 коментара   31826 прочита
Ибрахим Палев
Ибрахим Палев


Ибрахим Палев

Кметът Ибрахим Палев и племенникът му депутат Муса Палев

Кметът на община Белица Ибрахим Палев подписа първата заповед за новия си мандат, с която забрани на беличани протестите на градския площад.

Заповедта бе сведена до знанието на митингуващите в понеделник сутринта и предизвика леко стъписване заради наслоения в населението страх от ДПС и общинската полиция. Хората се изтеглиха в отдалечения от общината край на площада и след няколко консултации по телефона се разбраха в сряда, 9 ноември, в 10.30 да излязат отново на площада и масово да нарушат забраната. Предвид новата ситуация протестът е планиран като мълчалив, без освирквания и скандиране. Очаква се на него към местната белишка полиция да дойдат отново подкрепления от полицейското управление в Разлог.

За момента стачкуващите беличани са категорични, че няма да се откажат от протеста, докато съдът не касира изборите в Белица и не бъдат обявени нови такива. Факт е обаче, че СТРОЙНИТЕ ИМ РЕДИЦИ ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ПРОПУКВАТ.

От първоначалните инициатори за протеста, сред които бяха местните структури на ГЕРБ, СДС, БСДП, БЗНС и други десни формирования, пръв се оттегли ГЕРБ. Лидерът на управляващата партия Стефан Станков замина за Семково, където е управител на почивна станция, и спря да се интересува от протеста. Според беличани Станков, който е общински съветник, вече се бил договорил с Ибрахим Палев да му стане заместник-кмет.

С поведението си от балотажа досега жителите на град Белица направиха истински прецедент за страната. Докато по другите градове загубилите политици пишат жалби до административните съдилища с искане да бъдат касирани изборите, беличани директно въстанаха и обявиха, че не искат повече да им е кмет Ибрахим Палев /кандидат на ДПС/, избран със 141 гласа преднина пред бившия кмет на града Хасан Илан /кандидат на всички останали политически сили/.

Поглед назад в миналото показва, че това далеч НЕ Е ПЪРВАТА СТАЧНА ПРОЯВА НА НЕДОВОЛНИ ОТ ПАЛЕВ.

Същият е в устата на съгражданите си и в папките на правораздавателните органи още от времето, когато беше секретар на Белица. През 2003 г. Районна прокуратура - Разлог внесе в съда обвинителен акт срещу него за фалшиво пълномощно от името на инвалид, с което се опитал да внесе в страната „Опел Вектра”. Делото бе прекратено, но явно още тогава жителите на общината го сложиха под пряко наблюдение и започнаха внимателно да следят всички негови прояви, изказвания и намеци за далавери. Особено след като той им стана кмет.

ОЩЕ 100 ГОДИНИ ЩЕ СТЕ ПОД РОБСТВО, ДА СВИКВАТЕ!

Това е култовата фраза, която прави Палев печално известен в цяла България. Той я произнася, когато е избран за втори мандат като кмет, и тя е адресирана до християните в Белица, които още тогава алармират за изборни манипулации.

Днес Палев отрича да е казвал тези думи, но отношението му към всички, които не го подкрепят, е толкова пренебрежително, че дори да не го е произнасял на глас е видно, че го мисли.

Дотук изявите му са по-скоро инцидентни, но събрал сили с втория си избор за кмет и ДПС зад гърба, около 2006 г. Ибрахим Палев буквално се развихря. Започва със серия предложения до Общинския съвет, с които щедро раздава на близки до Доган фирми малкото останали общински имоти. С мнозинството на ДПС в местния парламент предложенията неизменно се приемат.

През 2006 г. Палев ДАВА НА ПРИБЛИЖЕНА ДО ДОГАН ХАСКОВСКА ФИРМА НАЙ-ЦЕННИЯ ОБЩИНСКИ ИМОТ - Туристическия дом. При това на безценица. По негово предложение е учредено смесено дружество “Белица тур” АД между общината и “Финтекс” АД - Хасково, в което общината участва с апортна вноска - домът в Белица с площ 1350 кв. м, получил скандално занижена пазарна оценка от 370 000 лв. Срещу безценния имот, който на свободния пазар би донесъл в касата на общината минимум 1 млн. лв., общината получава 20% от капитала на АД-то. Рехавата опозиция в ОбС скача, че цената е смешна, защото миналата година е похарчила само за ремонт на покрива на дома 200 000 лв. Тогава БЕЛИЧАНИ ЗА ПРЪВ ПЪТ ОРГАНИЗИРАТ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ИБРАХИМ ПАЛЕВ

На 1 ноември 2006 г. над 100 жители на общината излизат на площада с плакат “Не щем да сме роби”. Палев отказва да излезе да ги чуе. Тези дни стана ясно, че още тогава той е предприел маниера да не се среща с избирателите си, ако си позволят нещо да недоволстват от него.

Тогавашният областен управител Владимир Димитров спира решението на ОбС за щедрия подарък, а депутатът Яне Янев формулира за пръв път по този повод култовия израз, използван днес и от други политици, когато са в опозиция,”преяждане с власт”.

През 2007 г. Ибрахим Палев подарява общинска гора на софийската фирма “Алфакат България” за производство на екогорива. Той прокарва предложението си новото акционерно дружество да бъде учредено за неопределен срок от време. Мнозинството съветници благословят сделката, въпреки че в устава на АД-то НЕ ПИШЕ ДОРИ С КОЛКО ДЕКАРА ГОРА АПОРТНА ВНОСКА ВЛИЗА ОБЩИНАТА.

Единствената цифра там е, че тя ще има 40% дялово участие.

През 2008 г. Агенцията за държавен финансов контрол уличава И. Палев и племенника му - депутата от ДПС Муса Палев, в злоупотреби с 1 030 629 лв., отпуснати от Министерството на извънредните ситуации. Според агенцията кметът на Белица отправял лични покани към точно определени фирми за изпълнение на проектите по възстановяване на инфраструктурата, а най-голямата обществена поръчка била дадена на приятеля на Муса Палев - бизнесмена Бисер Узунов, който спечелил търг за 377 000 за изграждане на отводнителен канал в Краище. Сред 6-те проверени и санкционирани с актове търгове са още този за 72 774 лв. за ремонт на джамията в Бабяк и реконструкция на черквата Св. Георги.

За тази поръчка кметът поканил само 3 фирми, а спечелила “Глобус” ООД от с. Абланица, въпреки че се занимава с търговия. В обвиненията АДФК прибавя и факта, че цялата сума от 1,1 млн. лв. била преведена в общината още през декември 2007 г., 11 месеца по-късно били усвоени едва половината пари, а ЗА ДРУГАТА ПОЛОВИНА НЕ ПОСТЪПИЛИ НИКАКВИ ОТЧЕТИ.

Заради беззаконията на кмета И. Палев миналата година депутатът от “Атака” Огнян Тетимов поиска предсрочно прекратяване на мандата му. Конкретният повод - обществена поръчка за 600 000 лв. за асфалтиране на уличната мрежа, която Палев разделил на 3 по 200 000 лв. и ги дал на ДПС фирми извън Белица.

И друг политик се озъби на белишкия кмет - бившият областен управител Валери Смиленов подаде сигнал в Икономическа полиция за 4 обекта в Белица, за които били изхарчени подозрително много пари. 42-метрова подпорна стена в с. Черешово за 118 000 лв., 28-метрова стена в Палатик за 119 000 лв., стена в Краище за 370 000 лв. и корекция на дере в Белица за 290 000 лв. смутиха областния. До момента полицията не се е произнесла.

Съдът също не бърза да вземе отношение по случващото се в Белица. Преди година Окръжна прокуратура прекрати преписка срещу Палев за престъпление по служба. Сигналът постъпи от директора на ДГС Белица инж. Георги Ганев, според когото КМЕТЪТ ВЪВЕЛ НЕЗАКОННО ВЪВ ВЛАДЕНИЕ НА 23 000 ДКА ДЪРЖАВНИ ГОРИ ПРИЯТЕЛЯ СИ КАРАМФИЛ ДЖЕМБАЗКИ, съпруг на прокурорката Айша Джембазка, който междувременно бе назначен на сладка служба в общината с единствен ангажимент да управлява същите тези гори. За да улесни изпълнението на служебните му ангажименти, миналата Коледа Палев му даде секретарка и му купи джип „Гранд Чероки”.

Някак настрани остана фактът, че статутът на горите все още е под въпрос. До 2006 г. гората е държавна, управлявана от Джембазки като шеф на Държавното лесничейство, същата година той я вади от държавния фонд и я дава за управление на общината въпреки влязлото в сила законодателно вето за такива прехвърляния. Прокуратурата, в която обвинител е Айша Джембазка, отказа да защити интересите на държавата и потвърди прехвърлянето. Палев обаче пропусна 6-месечния срок за въвод и според закона трябва да се води ново съдебно дело.

Ибрахим Палев не е щедър само към приятелите си. Той НЕ ЗАБРАВЯ И СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ.

Преди няколко години кметът премести в Белица дъскорезницата, която имаше с брат си в родното с. Горно Краище. Това съвпадна по време с една странна приумица на племенника му Муса Палев, който реши да си направи частен двукилометров път от Г. Краище до съборената бащина къщурка в местността Палево дере. За целта депутатът се напрегна и изсече стотици дървета бял и черен бор. Според местните безценната дървесина директно заминала за дъскорезницата в Белица.

Освен за удобството на Джембазки, кметът Палев се погрижи и за собственото си - за Коледа си подари служебен мерцедес. Колата заедно с джипа е олицетворение на поговорката “НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ПИЩОВИ”.

Освен че заради изровените белишки пътища колите рядко могат да вдигнат повече от 20 км/час, за паркинг ползват мръсното задно дворче на община Белица, където се складират и дървата за зимата.

Тази година кметът Палев започна строеж на вила над гара Белица, близо до имението, което вдига племенникът му. СМР-тата започнаха с пробив на 2 км мръсен канал до Места, където фамилията ще излива фекалиите си. Кметът си направи още ремонт на кабинета, който за бедна Белица изглежда от луксозен - по-луксозен. Направи и изолация на родната си къща в Краище, строена през 80-те години на миналия век, но сега с ярката мазилка изглежда истински палат на фона на съседните олюпени постройки.

На фона на фундаменталната мизерия в община Белица, на фона на 80-процентовата безработица, на фона на луксозния някога хотелски комплекс “Белица” в центъра на градчето, който сега е буквална руина, всички тези придобивки на кмета им Ибрахим Палев, чиято заплата едва ли стига 1000 лв., страшно изнервят беличани.

Изнервя ги още перманентното му отсъствие от общината, защото по-голяма част от времето си Палев прекарва в София.

Дразни ги това, че нямат никакви перспективи за препитание, защото ОТ 8 ГОДИНИ КМЕТЪТ РАБОТИ ГЛАВНО ПО ПРОГРАМА ЗА САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ДПС, през чиито фирми минават всички обществени поръчки, а и по правило никоя от тях не е белишка.

Бесни са за замразяването на единствения проект, който Палев успял да спечели за 8 години. Той е по програма за развитие на селските райони и според него още миналата година трябвало в общината да пристигнат 16 млн. лв. за улиците в Краище, канализацията на Горно Краище и Дагоново и пътя за единствената атракция в общината - Мечото селище. Половината от сумата пристигнала още миналата година и оттогава е в Корпоративна банка, а лихвите по нея ги получава Разплащателната агенция.

Едва на 27 юни т. г., след 1,5 г. чакане, Агенцията за обществени поръчки се сетила да открие процедурата, 16 фирми купили документи, 1 обжалвала резултата и до момента още няма обявен победител. Въпреки, че вината за това не е директно на Палев, беличани са категорични, че нито той, нито племенникът му са си помръднали пръста, за да форсират по-бързото пристигане поне на тези пари.

Доста време след изборите напрежението в Белица не стихва. Щом сутрин Ибрахим Палев поеме нанякъде с мерцедеса и вече няма по кого да дюдюкат, стачкуващите беличани прехвърлят омразата си към ДПС. Винаги ще се намери някой свидетел, който да разкаже как на предизборна среща в с. Дагоново кандидат-кметът на Движението Страхил Барабун напердашил младеж от публиката - активист на ГЕРБ, позволил си да подвикне, че му е ОМРЪЗНАЛО ДА СЛУША ЛЪЖИ.

Боят става пред общинския кмет Ибрахим Палев, племенника му Муса Палев и още трийсетина души от селото.

На площада винаги има и свидетели на по-пресния побой - отпреди няколко дни в с. Горно Краище. Там Исмаил Аян-Далаверата разбил бутилка в главата на Мустафа Чавдарин и му счупил носа. Разпрата възникнала пак на политическа основа. Аян е много близък до ДПС, доскоро ползваше общински имот в сградата на кметството за заведение, сега е построил отпред дървена барака, препитава се както от нея, така и с изкупуване на крави и транжирането им директно на поляните около селото и с високомерното си поведение и ненаказуемост е абсолютният дразнител на краищенци.

Според беличани това са нищожна част от своеволията на ДПС в общината им.

И след като повече от 20 години държавата абдикира от грижите си за тях, местните са на мнение, че е крайно време сами да защитят интересите си.

Засега - с мирен протест пред сградата на общината.


Още за: И. Палев   заповед   мандат   Още от: Отблизо

Принтирай статия
18 коментара
10 Ноември 2011 08:34 | лори
Оценка:
15
 (
17
 гласа)

питам се аз каде е законо тук?


10 Ноември 2011 09:24 | АВТЕН
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Беличани, кой е виновен за тези беобразия? Палев? Не, държавата на капитализма създава условия за такива индивиди и целенасочено унижава НАРОДА! Бутът Ви трябва да стане НАЦИОНАЛЕН срещу системата и за НАЦИОНАЛНА И СОЦИАЛНА СВОБОДА!


10 Ноември 2011 09:26 | дончо
Оценка:
18
 (
22
 гласа)

Не е виновен тоя, който яде баницата, а тоя който му я дава. Тоя кмет е за затвор и държавата, ако все още има такава, трябва да се намеси и да му потърси отговорност-съд и ефективна присъда. Един цар Киро в Катуница, друг бей Палев в Белица. Ръководството на ДПС вместо да се прави на ощипана мома, да погледне какви ги дробят и Палев, и прокурорката, дето е зад гърба му, (станала известна с далавери чак в Англия) и съпруга и Карамфил Джембазки, който съсипа гората. Нека ДПС докаже, че се бори за права и свободи, но на обикновените хора, а не на шепа самозабравили се управници.


10 Ноември 2011 09:43 | СС
Оценка:
13
 (
19
 гласа)

Браво на беличани.


10 Ноември 2011 09:47 | охобохо
Оценка:
13
 (
19
 гласа)

каде са икономи4еска полиция каде сте бе хора кьоравили сте не виждате ли какво става


10 Ноември 2011 10:29 | 123
Оценка:
13
 (
19
 гласа)

С какво право забранява на хората да протестират? Това е тяхно конституционно право и никой не може да им го забрани.


10 Ноември 2011 14:56 | Попалев
Оценка:
-12
 (
14
 гласа)

Гяури, камшик за вас !


10 Ноември 2011 15:25 | ввв
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

В България официалната религия е източно-православна и тези, които не изповядват тази религия се числят към гяури, така че попалев камшикът е за теб.
Четейки статията, мога да кажа само едно, докато законът е в ръцете на престъпници, няма да има възмездие. Трябва тотална подмяна на съд и прокуратура и всички виновни в затвора.


10 Ноември 2011 15:27 | краище
Оценка:
-3
 (
15
 гласа)

безчинствата и тормоза нод мирните жители на община белица продължават, спукани гуми, счупени стъкла, запалени пчелини а тази нощ на 09 срещу 10. 11 и запалени и изгорени 2000 бали сено на животновъд, ето ги резултатите на активното гражданско общество на белица-хората които са за промяната10 Ноември 2011 21:15 | fd
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

.Запалените пчелини са на Дудуша . Жената която купуваще гласове в поза на ДПС. Тапърва ще се раправят с нея агентите на ДАНС . защо са намерили 20 000 лв и списаци на купените гласове.


10 Ноември 2011 21:45 | Белица
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Този другият "животновъд" е даскал Бунцев


11 Ноември 2011 00:08 | ДО СТРУМА
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

АЛО НЕКАДЪРНИЦИ ШЕФА НА ГОСРКОТО Е ГЕОРГИ ГЕНЕВ А НЕ ГАНЕВ !!!А НА ПРОТЕСТА НЕ СА БИЛИ ТИЯ ПАРТИЙ КОЙТО КАЗВАТЕ ТАКА ЧЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ ПРОСТОТИЙ СЕ ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ МАЛКО. ИНИЦИАТОРИ НА ПРОСТЕСТА СА ПАРТИЯ "ЕВЕТ ЗА БЕЛИЦА" А НЕ ГЕРБ, СДС, БСДП, БЗНС !!! ПАК ВИ Е ПЛАТЕНО ДА КАЖЕТЕ ИЗМИСЛИЦА ЗА НЯКОЙ !!!ЗАМЕСТНИК КМЕТ Е ЯСНО КОЙ Е СТАРИЯ ГЕОРГИ МАНОЛОВ. БИВА ДА СТЕ ПРОСТИ АМА ЧАК ПЪК ТОЛКОВА НЯМА ВРЪЗКА !!!!


11 Ноември 2011 07:59 | селянин
Оценка:
-3
 (
11
 гласа)

Накрая ще си остане съвсем сам Хасан Илан, ама нека така му се пада щом подтиква хората към просташки изяви. Нищо и сам война е войн да не се отказва, дасе бори цели 4 години.


11 Ноември 2011 08:40 | fd
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Еи селянин Хасан Илан не е подтиквал никой да прави нищо. Всички протестиращи ислезнаха на протсти без нито 1 негова дума. Изборите бяха спечелени от Хасан ама като рабра Палев набъзо развърза кисията и почна да купува гласове. Страшичко си е да загубиш властта. За това такива властолубци нямат място и да си отиват там от където са дошли.


11 Ноември 2011 20:08 | селянин
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Хасане, вземи си сега едно кемене, та отиди в любимия си мечкарник свири и пей тъжни песни на твоите мечки. Разкажи им за тъжния край на простия политик Хасан Илан. Те поне ще плачат с истински сълзи за тебе.


11 Ноември 2011 21:05 | 77
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Браво селянин мястото му е точно там да си плаче та ако иска да ги гали.


11 Ноември 2011 22:43 | 77
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Той ще свири, Калинка /Мая Падарева/ и /Малинка/Дана Георгиева ще му въртят кючек.


12 Ноември 2011 06:45 | до 77
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Кючеците ги въртят ДРУГИ, другиии - знаем ги ние кючеккините! И не само кючеци въртят... не само, и друго умеят!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар