7 сигурните досега кандидати за кмет на Благоевград догодина

16 август 2010 00:20   33 коментара   34202 прочита
Ив. Ризов
Ив. Ризов


Ив. Ризов

Налице и първата прогноза от внука на дъбравската гледарица баба Злата: Ризов срещу Хаджигаев на балотаж

Бившият шеф на КАТ - Благоевград Ванчо Спасов, банкерът Кирил Пендев, преподавателката Аделина Стефанова, журналистът Владимир Живков, лекоатлетът Йордан Янев, бившият общински служител Веселин Иванов - може ли някой да се сети кое е общото между тях?

За недосетилите се подсказваме: всички те бяха кандидати за кмет на Благоевград през 2007 година и се провалиха блестящо при този си първи опит да влязат в голямата политика.

Конкуренция на онези избори им правиха още 6 мераклии за местната власт, всеки от които с вече попълнена графа “политически възгледи” в CV-то: телевизионерът Радослав Тасков, ветеринарят Михаил Бащавелов, ексшефът на Инспекцията по труда Николай Мавродиев, банкерът Антон Бръчков, бившият кмет Лазар Причкапов и настоящият Костадин Паскалев.

Всички помним резултатите: Паскалев отвя всичките си опоненти на изборите, част от претендентите за поста му успяха да съберат гласове и да се намърдат в Общинския съвет, където още си рахатуват, а за други остана

САМО СПОМЕНЪТ, ЧЕ НЯКОГА ПЛАКАТИТЕ ИМ С РАЗМЕР А-2 СА КРАСИЛИ ГРОЗНАТА БЕТОННА СТЕНА НА БИВШАТА КАЗАРМА.

Веднага щом загубиха изборите през 2007, всички вкупом обявиха, че това ще им е последната кандидаткметска кампания. Каза го дори победителят К. Паскалев.

Ако всеки от тях удържи на думата си, догодина трябва да очакваме напълно нови играчи.

Първите от тях вече са факт.

Пионер стана шефът на “Топливо” Иван Ризов, който за момента единствен официално е обявил, че ще се кандидатира за кмет от партия ВМРО-НИЕ. Политическото формирование със запомняща се абревиатура и незапомнящо се съдържание на главните букви /”Вяра, морал, родолюбие, отговорност - Национален идеал за единство”/ всъщност се отцепи от познатото ВМРО с надеждата да обедини около себе си всички противници на Красимир Каракачанов, монополизирал от години партията, парите й, назначенията по структурите. Идеолог на новата партия стана Борис Ячев от Петрич, който на последните парламентарни избори бе с Яне Янев от “Ред, законност и справедливост”. Малко вероятно е обаче Янев да подкрепи в Благоевград кандидатурата на Иван Ризов за кмет, защото непосредствено след изборите двама с Боби Ячев развалиха достлука. За момента със сигурност Ив.

РИЗОВ ЩЕ БЪДЕ ПОДКРЕПЕН ОТ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ.

- партията, с чиято регистрация на последните местни избори в Благоевград влязоха 3-ма общински съветници. Връзката на шефа на “Топливо” със земеделците е бизнесменът-съветник Христо Ковачки, с когото са първи приятели. Оттук ще дойдат и гласовете на ромите, доколкото въобще може да се разчита на тях, тъй като Ковачки е единственият благоевградски бизнесмен, грижещ се за тях не само около избори.

Със сигурност старото ВМРО няма да остане безучастно към кметския вот в Благоевград. Най-вероятният негов кандидат ще е Георги Васев, бивш общински съветник, в момента хотелиер и собственик на фирма за продажба на строителни материали. През изминалите 3 години Васев се отдръпна от активния политически живот, но, както се знае, политиката влиза директно в кръвта и на пръсти се броят ония, която я зарязват от раз.

Мислим за изборите, но още не сме говорили. При нас процедурата е издигане на кандидатурата на общинско събрание и после одобряване от Изпълнителния комитет, който до момента не е подменял избора ни, освен през 2007 г., когато заминах за чужбина и Боби Ячев пренареди листата, обясни Васев, припомняйки как на миналите местни избори при регистрацията му в съда Ячев изхвърли името му от листата на ВМРО.

ПРИ ПРЕКИЯ ВЪПРОС АКО БЪДЕ ИЗДИГНАТ, ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЛИ ЗА КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД, ВАСЕВ ОБЪРНА РАЗГОВОРА КЪМ ГОРЕЩОТО ЛЯТО.

Лидерът на ЕКИП Владимир Елезов е следващият сигурен кандидат за кмет на града. Младият служител в Американския университет влезе в Общинския съвет от квотата на БСП и с пиперливите си изказвания на сесиите сравнително бързо натрупа червени точки. Елезов, подобно на Ризов, вече започна предизборните си сондажи. Стартът им бе на 3-ия рожден ден на сдружението ЕКИП, който бе отбелязан подобаващо с над 400 гости, повечето от тях политици. Тогава множеството бе впечатлено от отсъствието на Костадин Паскалев от купона, който се извини с ангажимент в столицата. Коментарите същата вечер бяха, че Паскалев по-скоро тактически не се появил, за да не му припишат вътрешнопартийно предателство, понеже БСП ще има друг кандидат за кмет догодина. Напоследък обаче политическите наблюдатели говорят друго. Елезов е пуснат от БСП в политическото пространство като

ПОДГРЯВАЩА ФИГУРА ЗА ИСТИНСКАТА КАМПАНИЯ НА ЛЕВИЦАТА ДОГОДИНА, В КОЯТО ТОЙ НЯМА ДА Е ГЛАВЕН ГЕРОЙ,

а ще е спаринг партньор на техния кандидат.

В града вече вървят залагания, че кандидат за кмет на БСП в местни избори 2011 отново ще е К. Паскалев. Въпреки че през последните 2 години той не пропуска интервю, в което да не спомене колко точно дни му остават още до края на кметския мандат, социалистите са подготвени за обяснението “партията се нуждае от известна фигура с опит, затова пак ще е той”. Този вариант ще се разиграе само ако не се потвърдят слуховете, че в дългоочаквания “Проект Първанов” кандидатурата на К. Паскалев не бъде издигната за президент от БСП.

Друг играч на местните избори догодина ще е Синята коалиция. Според наш източник лидерът на Демократи за силна България в Благоевград Магдалена Глушкова и предшественикът й Васил Тинчев били двете кандидатури на кадровика във въпросната коалиция - бившият депутат Елияна Масева. През 2007 след половин година преговори хората на Костов заедно с коалиционния си партньор СДС и още десетина други десни партии и сдружения се обединиха около кандидатурата на Радослав Тасков, играха със самостоятелни листи и се провалиха по всички фронтове. Хора от ДСБ твърдят, че на следващите избори мотивът на Масева тя да посочи кандидата за кмет ще са резултатите от 2007 г., когато с листата си ДСБ спечели 730 гласа, а СДС - 599. Освен това, тогава тя отстъпи собственото си предложение за кандидат-управник на Благоевград - д-р Асен Бързачки, и загубата на Тасков сега я поставя в

УДОБНА ПОЗИЦИЯ ТОЗИ ПЪТ ТЯ ДА ДИКТУВА ПРАВИЛАТА В КОАЛИЦИЯТА.

И избори 2011 няма да минат без участието на Светослав Зашев. Преди повече от месец той обявил намерението си да се пробва за пореден път пред най-близките си съпартийци от движение “За Нашия град”, в чието централно ръководство влезе миналата година. През 2007 г. Зашев бе един от учредителите на сдружение ЕКИП, но стана съветник от Граждански съвет за Благоевград. Биографията му показва, че е врял и кипял във всякакви избори и партии - в политическата му кариера има още членство в ПК “Екогласност”, съветник от листата на БСП, участие като независим кандидат-кмет на частичните местни избори през 2002 и т. н. Години наред Зашев беше скрепен като лабораторен съд към Р. Тасков, но от 3 г. двамата дори не се поздравяват, ако случайно се разминат по тротоара. Още няма яснота коя ще бъде ракетата-носител, която ще избере догодина човекът на “За нашия град”.

Ще има ли ЛИДЕР собствена кандидатура за управник на Благоевград засега е под въпрос, отговорът обаче клони по-скоро към “да”. Преди 3 години новата тогава партия на скандалния пернишки енергиен бос Христо Ковачки фактически се легитимира в Благоевград чрез подкрепата, която даде на независимия тогава кандидат за кмет Лазар Причкапов. На парламентарните избори хората на Ковачки се пробваха сами и не направиха нищо. След като половин година преглъщаха изборната загуба, миналата есен благоевградската структура на лидерската партия започна отново слаби опити да излезе на политическата сцена в Благоевград, но за момента партията е все още в нулева позиция и

ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ИЗВЪН РЕДОВИТЕ Й ЧЛЕНОВЕ МОЖЕ ДА ПОСОЧИ ПОИМЕННО И ДВАМА ДУШИ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ЛИДЕР.

Оставащата 1 година до изборите е твърде къс период, за да се промени нещо съществено, в същото време избори се правят с пари, а Ковачки вече показа, че не ги жали, така че е най-вероятно догодина ЛИДЕР ще издигне самостоятелна кандидатура за кмет и няма да успее да я наложи.

Последният и най-сигурен претендент за първия пост в изпълнителната власт на Благоевград ще е ГЕРБ. В това едва ли някой се съмнява. Също толкова сигурно е, че кандидатът за кмет на герберите ще е областният координатор на партията в Пиринско и председател на местния Общински съвет Костадин Хаджигаев. В града усилено се коментира, че Хаджигаев до такава степен е прегърнал идеята, та дори вече се готви да приеме с открити гърди и чиста съвест изискването кандидатът за кмет да има задължително висше образование.

ХАДЖИГАЕВ ЩЯЛ ДА СЕ ДИПЛОМИРА НАЕСЕН С БАКАЛАВЪРСКА СТЕПЕН ОТ ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ,

хвалят се вече съпартийците му. Според тях това била и причината за влошените му отношения с председателя на градската организация на ГЕРБ Йордан Андонов, който от миналата година бленува да влезе в кметския кабинет.

Местните избори са колкото далече, толкова и фатално скоро. Съберат ли се трима благоевградчани на маса, дори на сутрешно кафе, неизменно се стига до въпроса “Е, сега кого ще избираме догодина за кмет”. Справката показва, че през последните 20 години този избор се прави неизменно измежду 12-13 кандидати. Няма никаква вероятност тази поредица да секне и през 2011 г. на бюлетината ни да бъдат изписани само 5-6 имена.

Насред убийствените летни жеги, в Благоевград вече започнаха и прогнозите за местния вот. Първата дойде от бившия кмет на благоевградското с. Дъбрава Стоян Йорданов, който работеше в екипа на Лазар Причкапов. Внукът на известната местна гледарица баба Злата наскоро завъртя бас със свои познати, че на балотажа през 2011 г. ще се изправят един срещу друг К. Хаджигаев и Иван Ризов, и преди второто гласуване БСП ще подкрепи Ризов.

Поживем, увидем, както се казва.

33 коментара
16 Август 2010 02:01 | кмет като мед
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Е с този материал ще се задръсти форума.... хубаво сте го измислили. Само че има несъвместими описания "земеделеците на Ковачки; бакалавара Хаджигаев" :)


16 Август 2010 03:56 | гледалечка
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Пропускате кандидата на ЛИДЕР/ДПС байти Лазар ПРичкапов-той и синът му МИТКО ще им разкаже играта!


16 Август 2010 07:10 | Stela
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

ГЕРБ Rules!!!


16 Август 2010 08:49 | бабата на ризов
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

малеее мале щом ванчо иска да е кмет яз ке стана президент. ванчо сине пи си ракията това го можеш каде си трагнал да се мериш с мъжете.тая работа не е като оная требе акъл много акъл


16 Август 2010 09:21 | Страшо
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

Това не са избори , а процедура на гласуване! Половината от гласуващите в Благоевград , на последните избори гласуваха срещу заплащан,е а това не е "избор" Така години наред Мамакажа и ред други известни местни "политици" седят срещу заплащане в ОбС и защитават само лични интереси - хотела във "Вароша" и Градската баня са приватизационни ! Циганите са осигурени срещу 20 лв и банкет на Гюргьовден , българите , дори са повече от набедените цигани - слещу 30 лв ! Едно проучване в елитната Математическа гимназия показа , че при дванадесето класниците, гласуващи за първи път , на 80 % са предложени пари , 65 % са приели пари -30 лв. За избор ли говорим или за пазар!


16 Август 2010 11:07 | незапознат
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

Вечните съветници Тасков , Зашев , Хр.Ковачки /мама кажа/ и тем подобни , целия град ги знае , си купуват съветническите места на първи тур за по 20 лева , но на втори ги продават на някой от двамата/вече/ кандидати за кмет за същите пари и така им излизат без пари изборите ! големи гяволи са ! Ама не е луд кой изял зелника , луд е кой му го дал ! Това си е бизнес - нищо лично !!!


16 Август 2010 11:12 | Благоевградчанин
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Уважаеми господа, недопустимо е между толкова уважавани наши съграждани да поставяте и името на един пещерен човек- Селската Мистрия ! Това е гавра с гражданството на Благоевград!


16 Август 2010 11:28 | Бай Петко
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Деца , кмет на градъ ще стане един от кандидатите ! ГАТИ И ПРОРОКА СЪМ !!!


16 Август 2010 11:29 | do nezapoznatia
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

та какъв ти е бизнеса на тебе че не разбрах


16 Август 2010 11:34 | да форума
Оценка:
-7
 (
13
 гласа)

винаги ми е смешно когато такива които не са успели да станат съветници плюят по тези които са станали.ами щом може с 20 лв да станеш съветник що не станете и вие бе писачи.а на последните изборо колко бяха кандидатите за слава над 3000 .да се кандидатираш за кмет се иска и малко мъжество затова евала на тези които имат смелостта да го направят.искам само едно нека следващия кмет да е роден и расъл в Благоевград


16 Август 2010 11:38 | Тодор
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Тежко на град в който изборите са бизнес . Който и да е кмет , при купен общински съввет , където съветниците трябва да си избият вложените пари, е техен заложник и нищо не може да направи. Справка- Паскалев - със седем съветници зад себе си е с вързани раце. Нищо различно няма да се случи и на тези избори . Пак Тасков , пак Мама кажа , пак старите опитни муцуни ще управляват собствения си бизнес , от столовете и кабинетите си в общината !
А за народа ни какво да ви кажа - или добро , или нищо.....


16 Август 2010 11:46 | ЗАПОЗНАТ
Оценка:
8
 (
22
 гласа)

Ами за сегашния съвет какво да кажем - Златка Сотирова и Нушка Занкова щавят хората с хилядарки за разни разрешителни за строеж , Анатоли Антов печели обекти за ремонти в болницата , Краси Роячки взе храната на работещите в цигарена фабрика , Данчо Андонов дава някакви купони за обучение в Американския , фирмите близки да Хаджигаев правят ремонти на детските градини , парите на Общината са разпределени в две банки - Общинска - Захарин Ханджийски и Си Банк - Йордан Андонов и тн и тн


16 Август 2010 12:00 | избирател
Оценка:
-7
 (
11
 гласа)

не забравяите,че от лицето боре силата, ще бъдат впрегнати около 150 човека основни сили, която схема проработи на парламентарните избори.всеки блок в еленово си има отговорник и при необходимост тези 150 основна група "викачи",ще вдигнат около2000-4000 човека,по предварително вече разиграван план.мисля,че новите играчи в политиката,ще наклонят везните за победителя.и като се знае това,че тои държи около 250-300 гласа от полицията заедно с техните семеиства,стават твърдо 1000 гласа.още около 100 човека охранители с техите семеиства, ето още 300-400 гласа. сложете основната група от викачите му 150 момчета и техните семеиства,ето още 400-500 гласа.
приятели, собственици на заведения, персонал ,то се събират доста.и реално мое лично мнение е,че които съумее да го дръпне на некога страна , ще наклони везните за победата.


16 Август 2010 12:15 | ЦГЧ
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

ЦЕНТЪРА ИМА НЕГОВИ ПОНЕ 500 ГЛАСА.ОТ КЪДЕ ТОЛКОВА ПАРИ ТОЯ чОВЕК?ЯВНО НЯКОЙ СТОИ ЗАД НЕГО ПО ИЗБОРИ. ОБщ ПРИЯТЕЛ МИ Е КАЗВАЛ КАКВА СТРОГА ОРГАНИЗАЦИЯ ИМА И СЕ САЗДАВА ОшЕ ПО СИЛНА И МОщНА.ТОЯ БОРЕ СИЛАТА ИЗНЕНАДА ВСИчКИТЕ.


16 Август 2010 12:25 | е как кой?
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

от бсп му дават пари.


16 Август 2010 12:27 | до горния
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

не си запознат гражданино.той е от герб.не пишете като не сте в час.


16 Август 2010 13:40 | До горния
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

ГЕРБ и БСП е едно и също ! Само къде БСП са по образовани!


16 Август 2010 14:00 | За Хаджигайков
Оценка:
14
 (
20
 гласа)

”Ако един смешник забавлява народа - това е комедия,
но ако същия този смешник води народа - това е трагедия.....”
Гьоте


16 Август 2010 14:02 | запознат
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Боре Силата бачкаше за гербаджиите на последните избори със хората на Камбита. Вярно е че гербаджии са абсолютни комуняги, но по-прости ..утайката на комунягите


16 Август 2010 14:06 | Стоян
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Абе кога си купи диплома Мистрията, като не е стъпнал в Шумен. Егати и държавата!!!! И от Харвард да си купи, простака си остава простак. Две думи в изречение не може да върже. Дайте му уравнение от пети клас да видите как ще го зяпа. Такива хора трябва да се далече от управлението, иначе загиваме като нация


16 Август 2010 14:29 | smeshnici
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

боре ли си сила ли си.тъп ли си какъв си не те знам. знам че от известно време се лансираш като много голем изборджия.един съвет от мен гледай да не влезеш в полезрението на тези дето решават че и в америка не можеш да идеш вече. така че кротко си седи чудо да не видиш


16 Август 2010 15:14 | до анонимния
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

аз го познавам лично. иди му го кажи лично господине. много си смел така анонимен.от теб нищо не зависи и затуй заплашваш анонимно. кои знае каква си муха конска и се криеш зад анонимки. иди го заплаши лично на боре силата,да ти смачка физиономииката.:-) той е виждал и чудо и приказка,а ти кой си анонимен плъх? покажи се , като си толкова смел. можеш да го видиш всяка вечер да вечеря на центъра. иди му го кажи лично :-)
аман от такива анонимни писаници в полицейски стил :-) яд ви е , че неможете да сте като него и само плювате анонимно :-) ама на него как му дремее :-) ако искаш и с мен можеш да се видиш анонимно нищожество. герорги се казвам, ела довечера на центъра, да видим колко си смел :-) да се обадиш, нали?


16 Август 2010 16:30 | Доктор
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Честито на Хаджигаев! Човека много чел, много знай!Даже знай, че "БАКАЛАВАР" - той го произнася с ударение на последното А баклавАр - не означава човек правещ баклави! По атлас Шумен не може го намери - ма иначе с GPS система може да го улучи - ако си я пусне разбира се! Готви се момчето да управлява и това сие! Той в американския чете лекции иза държавно устройство! Следва да си правим извода, че може и за министър да се кандидатира! БОЖЕ БОЖЕ...


16 Август 2010 16:39 | от народа
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

хората прегърнаха идеята за промяна.вярват на бойко борисов,но тои трябва да се огледа около него ,под него,по места,по местни структури,какви хора има поставени,че масово на места някаде се излагат.а така дескридитират и герб ,като цяло.


16 Август 2010 16:41 | Katerina Bansko
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

ВМРО не може да направи и 800 гласа , за един съветник , камо ли за кмет ! Ако Ризов иска да е кмет му трябва подкрепата и на БСП , освен на Мамакажа циганите ! Иване само напред ! , но ГЕРБ няма да го подкрепи , най-малкото заради пловдивския и банския кмет, които след предишните избори ги прецакаха , и се врътнаха срещу тях.


16 Август 2010 17:21 | за автора на статията
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Не е вярно , че Паскалев отвял всички конкуренти на предишния вот.
На първи тур водеше Тасков , а на втория се намеси министър Р.Петков и обърна резултата.


16 Август 2010 17:45 | До до аонимния
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

посерко , кого плашиш бе ? такива като тебе тява да бъдат в Бобов дол илив Сливен , защото по правопса ти съдя че си от женски пол !!! Аман от комплексирани травестити !!


16 Август 2010 18:14 | до горния
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

ти явно си полицай,от тези дето за нищо не ставате. личи си. много си тъп саше.


16 Август 2010 18:24 | стефка
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

КАК МОЖЕ ТАКА , ТОЗИ АНОНИМНИЯ ДА ГОВОРИ ТАКИВА ПРОСТОТИИ. КАЗА ТИ ЧОВЕКА,АКО ИМАШ НЕЩО ЛИЧНО ОТИДИ, ВИЖТЕ СЕ. МНОГО Е ЛЕСНО ДА СЕ ПРАВИШ НА МЪЖ АНОНИМНО. ЕЙ ТАКИВА НАЙ САМ ГИ МРАЗЕЛА, ЗНАЧИ. АНОНИМНИ НИКАКВИ.


16 Август 2010 19:01 | КОЦЕ
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

ВЕРНО СИ Е.ТОЯ ДЕТО ПИШЕ АНОНИМНО НАЙ ВЕРОЯТНО Е НЕКОЙ ОФИСЕН ВМИРИСАН ПЛУЖАК,ДЕТО СЕ ЧУДИ КАК ДА МУ МИНЕ ВРЕМЕТО.


16 Август 2010 21:27 | pezata
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

абе по всичко личи че изборите ще са интересни. дано само не стане като миналия път полиция и жандармерия да решават кой ще е кмет.нека хората си изберат този който ще е най-полезен за града.по всичко личи че няма някой който да не е оплют от форумците затова на изброените в статията хич да не ви пука.жабите крякат крякат и никой не могат да уплашат


17 Август 2010 14:50 | до Пезата
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пеза, брато, нема начин хората да изберат този, който ще е най-полезен за града, както се надяваш ти. В изборите винаги се намесват икономически интереси. "Хората избират" този, който е най-дубоне на икономически силните. Това е положението, брато, за съжаление. Разликата между демокрация и диктатура е, че при демокрацията първо гласуваш, а после приемаш заповеди. При диктатурата не си губиш времето да гласуваш. Сега диктатурата е икономическа. Идиотщината е още в поднасянето на кандидатурите. Да виждате някой свестен??? дето,както казваш ти, ще е полезен града??? щото нема такъв...всеки ще е полезен на определени групировки, това е.


19 Август 2010 10:16 | Благоевградчанин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Каквато и диктатура да има -проста Мистрия за кмет на Благоевград не става!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар