6 години след първата копка белополци осъществяват изстрадана мечта

11 септември 2010 00:20   5 коментара   28175 прочита
Кметът Иван Стойчев /вляво/ с доброволци, работещи по вътрешното пространство на храма
Кметът Иван Стойчев /вляво/ с доброволци, работещи по вътрешното пространство на храма


Кметът Иван Стойчев /вляво/ с доброволци, работещи по вътрешното пространство на храма

Освещават новопостроения си храм "Успение на Пресвета Богородица" с премиерa Бойко Борисов

На 12 септември Бело поле - най-младото село в Благоевградска община, ще освети новоизградения си православен храм "Успение на Пресвета Богородица" и местните хора ще осъществят една изстрадана мечта. Тържествената служба ще води Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил, събитието ще уважи лично министър-председателят Бойко Борисов.

Бело поле е едно от малкото населени места, където нямаше църква - разкрива кметът Иван Стойчев, който близо седем години е двигател на светлото начинание. С чувство на изпълнен дълг пред Бога и съселяните си той реди летописа на строежа.

Първо направили инициативен комитет с хора от Бело поле и на събрание решили да построят храма. Желанието им било огромно, защото искали да се черкуват в родното си място, вместо по празниците да ходят в Благоевград или в околните села. Половина от мястото дарило семейството на Марио Богдански - президент на Българската федерация по таекуон-до, останалата част предоставил Общински съвет - Благоевград. Проектанти на църквата са покойният арх. Атанас Агура и арх. Жана Вълчанова. Замисълът на красивия градеж следва традицията на Българската православна църква, дворното пространство е композирано в духа на т. нар. "Карловски двор", стилистиката се вписва в пейзажа, наблягайки на богато озеленяване.

На 18 юли 2004 г. с митрополит Натанаил белополци правят първата копка. Месец по-късно дават ход на строителните дейности. Дарения предоставят родолюбиви местни християни и бизнесмени, сред тях са Вълко Спасов, Ангел Бигленски, Венчо Спасов, Стефан Величков, Славчо Миленков, покойният Георги Петков, чието дело продължава синът му Николай Петков, Марио Богдански, Йордан и Росен Йорданови, Димитър Миленков, Методи Плосков, Димитър Грозданов, Стефан Мавревски, Георги Васев, Георги Шимбов, Васил Стоянов, Георги Тодоров, Александър Стамболийски, Петър Байкушев, Радослав Размирски и др. В списъка на благодарността кметът не пропуска и фирмите, помагали със средства. Особено признателен е на фирма "Агромах": С нея започнахме, с нея завършваме - обяснява Иван Стойчев. Не по-малко трогнат е от съпричастността на "Стил транс", "Арарат", "Керам комерс", "Леско", "Ел перфект", "Ел форум проект", "Благоевград"БТ".

Община Благоевград също подкрепи съзидателното начинание, а председателят на Общински съвет Костадин Хаджигаев съдейства млади предприемачи от ГЕРБ да се включат безвъзмездно в последните довършителни работи. Безценна помощ оказа и държавата, в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и министър Божидар Димитров. Кметът Стойчев специално благодари на благоевградчанина Емил Велинов - директор на Дирекция по вероизповеданията към МС, който отпусна 30 хил. лв., за да се изработи иконостасът на храма. "Той е човек с голямо сърце и душа, истински християнин и родолюбец, който се отзова на всички наши искания" - не пести думите си за Велинов кметът. Не пропуска и съселяните си, които дариха иконите на храма. Върху всяка се поставят месингови плочки с имената на тези боголюбиви християни - за да ги помнят поколенията и се вдъхновяват за добри дела. Художник е известният иконописец Жельо Желев. До последните часове по градежа на храма работят доброволци от Бело поле, Благоевград и околните села.

Църквата "Успение на Пресвета Богородица" не само е най-красивата сграда и одухотворява навеки Бело поле, но отваря знаменателна страница в недългия, но трогателен летопис на селото. Малцина знаят, че първите заселници на мястото са българи, дошли от землището на планината Бигла, останала в границите на РМакедония. Те първо положили камък на 1 километър северно от сегашното село и съградили колибите си по левия скат на Струма. В равната част, където днес се извисяват предавателните антени, е имало много бели цветя, откъдето Бело поле получило името си. През годините в селото надошли хора от селата Лисия, Бучино, Дреново, Българчево. Основният им поминък бил тютюнът. Тези труженици сключили договори с ТКЗС и АПК, които им предоставили парцели, за да си съградят къщи. Днес белополци работят основно в Благоевград, но Бело поле спокойно може да се нарече село на бизнесмени, защото мнозина си вадят хляба със собствени фирми. 80% от автобусния превоз Благоевград - София държат местни предприемачи. С най-новите заселници, пристигнали от Вардарска Македония, придобивайки българско гражданство, Бело поле наброява 3000 души. С младите си хора и внушителните къщи селото излъчва жизненост и вяра в идните си дни.

Откриването на храма "Успение на Пресвета Богородица" ще бъде на 12 септември от 9.00 часа. Освен премиера Бойко Борисов очаква се в селото да пристигнат Божидар Димитров, Емил Велинов, министри, областни управители, кметове, общински съветници. "Каним всички желаещи да присъстват на тържествената служба!" - обръща се кметът Иван Стойчев. И преди да поеме задачите по довършването на църквата, изповядва: "В селото живеят родолюбци, които заслужават да имат такава придобивка, и се надявам, че ще станем по-добри, ще забравим злобата и завистта, и с Бога ще вървим напред."


Още за: храм   освещаване   Бело поле   Още от: Отблизо

Принтирай статия
5 коментара
11 Септември 2010 20:50 | ами да
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

и после като секи пат жъчката ке го води на премиеро борисов на бодрос на лов


11 Септември 2010 22:06 | 444
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

толкова много е казал кмета, че няма нужда от коментар. браво Ванка, браво кмете


12 Септември 2010 04:17 | белополец по бащина линия
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Ако прочетете пътеписите на В.Кънчов ще видите състава на населението на Бело Поле !!
Сто процента българи , никакви цигани, никакви помаци , едно от малкото в региона !!
Браво белополци , браво кмете !!


12 Септември 2010 11:36 | опашата лъжа
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

С най-новите заселници, пристигнали от Вардарска Македония, придобивайки българско гражданство, Бело поле наброява 3000 души.


12 Септември 2010 17:22 | 8888888
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

най- грозното село близо до БЛАГОЕВГРАД
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар