55 наследници на прокудени от солунското Зарово почетоха родното място на предците си

25 юни 2010 00:18   20 коментара   33625 прочита
Участници в екскурзията и Бойка Спанова /в средата/
Участници в екскурзията и Бойка Спанова /в средата/


Участници в екскурзията и Бойка Спанова /в средата/

Няма помен от българщината, и шибоят, символ на селото, е изкоренен

55 наследници на преселници от Беломорието посетиха някогашното с. Зарово, тогава българско, сега гръцко. Това е родното място на десетки, прокудени преди 97 години от гърците и заселили се в Сандански, Петрич, Струмяни. Легендата разказва, че българите са изгонили от църквата свещеника, който проповядвал на гръцки език. Другите села се подчинили, само те не са се и са били прокудени със сила оттам. В селото не е останала нито една българска къща, изкоренен е шибоят, с болка споделя Бойка Спанова, която е наследник на фамилия Шаркови, които са се преселили в с. Илинденци, община Струмяни, но запазили цветето близо век.

След опожаряването там се заселват хора от задкавказките републики, които нямат нищо общо с трагичните събития на живеещите там българи. Тръгнахме от Сандански за с. Зарово 55 човека с ръководител Милка Ирибозова Солакова. В групата бяха предимно възрастни хора: Солунка Мешкова, Вангелия Шаркова, Мария Великова, Славчо Хотев и други, потомци на български преселници от Зарово, което се намира на 25 км преди Солун. Това, което изживяхме, не може да се опише с думи, каза Бойка Спанова. Виждах моите прароднини, които стискат в ръце невръстните си деца, за да избягат от огнената стихия. И къщите си оставили отворени, с надежда, че ще се върнат. И тръгват, без да знаят накъде. С надежда, че на север е България.

Направи ми впечатление, че селото е подредено и с много цветя, но никъде нямаше шибой, а моята баба Гела ми е разказвала, че в Зарово е нямало къща без шибой. Може би затова и нейната внучка Вангелия поднесе букет шибой в църквата “Свети Илия”. Дядо Ангел Шарков много ни е разказвал за селото и мечташе да се върне. За него това бе една обетована земя и винаги се молеше никога ние, неговите внуци, да не изпитаме страшната съдба на изселниците. Вярвам, че той сега ще е най-доволният от това посещение. Още повече, че неговата дъщеря Гела взе пръст от двора на черквата, за да я занесе на гроба му, добавя Бойка Спанова и с тъга заяви: От пепелта е издигнато ново село, но без нито един българин.

Гръцкият свещеник ни посрещна много радушно, разказа ни много неща, показа ни скритите, макар и малко останали, надписи на български език и отслужи прочувствена литургия, поръчана от групата, водена от арх. Костадин Сандев от Благоевград, който също е заровалия. Две погачи бяха осветени с литургия и раздадени за здраве.

20 коментара
25 Юни 2010 13:42 | тонка
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

ОТ С. РУПИТЕ СЪМ.КАТО ПРОЧЕТОХ СТАТИЯ СЕ ВЪРНАХ В ДАЛЕЧНАТА 1979 Г. И ИЗЖИВЯХ ТОВА КОЕТО ВИ СТЕ ИЗЖИВЯЛИ СЕГА.РОДИТЕЛИТЕ МИ СА ОТ ГР.ЕНИДЖЕ ВАРДАР КОЕТО Е БИЛО БЪЛГАРСКО НО СЕГА КАТО ГРЪЦКО НОСИ ИМЕТО ЯНИЦА И СЕ НАМИРА НА ОКОЛО 30 КМ ОТ СОЛУН. ПРЕЗ 1924 Г. СА ПРОКУДЕНИ-ОСТАВЯТ КЪЩА ,ПОКЪЩНИНА, ИМОТ И СТРАШНА БОЛКА ЗА ТОВА КОЕТО ГУБЯТ. ОТИДОХА СИ ОТ ТОЗИ СВЯТ С ОТВОРЕНИ ОЧИ С НЕИЗПЪЛНЕНАТА НАДЕЖДА ,ЧЕ НЯКОГА ЩЕ СЕ ОТВОРИ ТАЗИ ПУСТА ГРАНИЦА И ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В РОДНОТО СИ МЯСТО. УВИ ТОВА ОСТАНА САМО НЕСБЪДНАТА МЕЧТА. ОТ МНОГОТО РАЗКАЗИ КОИТО БЯХ СЛУШАЛА,ТВЪРДО БЯХ РЕШИЛА ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ОТИДА НЯКОГА В ЕНЕДЖЕ ВАРАДАР.МЕЧТАТА МИ СЕ СБЪДНА. НАШИ БЛИЗКИ НИ ЗАВЕДОХА В ГРАДА -НАМЕРИХМЕ И БРАТОВЧЕДИ НА БАЩА МИ.НАМЕРИХМЕ И КЪЩАТА НА БАЩА МИ,КЪДЕТО ЖИВЕЕХА ДРУГИ НЕПОЗНАТИ ХОРА,САМО ЧЕ ПРОЧУТИТЕ ЧАРДАЦИ БЯХА ЗАГРАДЕНИ.КОНЮШНИТЕ СТОЯХА ПОЛУРАЗРУШЕНИ.ЗАПЛАКАХ И СЪЛЗИТЕ МИ ТЕЧАХА БЕЗ ДА МОГА ДА ГИ СПРА.ВЛЯЗОХ В ДВОРА И В ЕДНА САЛФЕТКА ВЗЕХ ПРЪСТ.ДОНЕСОХ ГО ТУКА НА ГРОБА


25 Юни 2010 14:09 | Стаматова
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Няма наследник ,който да не е израснал със спомените разкавани от своите прародители!Много вълнуващо е завръщането на всеки един от нас там от където тръгват корените му!Когато си в Зарово -някяк си те завладява усещането ,че си си у дома!А в автобуса като, че ли всички сме роднини,хора който виждаш за първи път ти сават близки за секунди все едно ,че цял живот си ги познавал!На това му се казва, че във вените ни тече една кръв .Историята на всеки един от тези родове е като за роман!Затова всички ние който помниме от думите на отците ни тази жива история трябва да я съхраниме и разказваме на нашите деца,за да отане жив духа на тези велики и горди българи !Защото няма нищо по ценно от това да заеш кой си, от къде си и да познаваш корените си! Така пътят към бедещето е по лесен независимо от това къде се намираш!Историята на времето ти дава сигуреност за напрет!Гордя се, че съм потомка на заровлии !


25 Юни 2010 14:28 | фен
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Човек, като чете тези истории, не може да не се просълзи! Това са две истории, но има хиляди такива! България е била орязана жестоко, а след това подарените територии са били подложени на нечуван геноцит. Дано поне бъдещето да е по-светло, България го заслужава! Няма по-лошо от това, което е сполетяло българите там, много са били и избити, а оцелелите са останали без дом, родно място и само с едната надежда, пак да се завърнат някога! Тези хора са герои!


25 Юни 2010 21:41 | потомка
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Най- искренни благодарности на Невена Машева и Камелия Праматарова за невероятната организация , за приятният обят ,хубавата погача и истински домашен кекс!Бадете все такива достоини потомки на заровлии!


26 Юни 2010 04:00 | Заровски-Ангел
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

В Егейска Македония има две съседни села, Зарово и Висока. Зарово е било под влиянието на българгарската църква, Висока под влиянието на гръцката църква. Едните се българеят (българомани) другите се гърчеят(гръкомани). Знае се за борбата за влияние в Македония от страна на Българската екзархия,Гръцката и Сръбска църкви. След забраната на Охридската Архиепископия, Македония става поле за поделяне и влияние между тези три църкви! Да старите хора така и си отидоха от този свят без да имат възможност да се върнат или поне да видят своето родно място. Останаха им само разговорите вечер покрай огнището и ние малките деца попивахме всяка тяхна дума за Зарвенца,Лагадина, Солун и все още не разбирахме какво точно се е случило. И защо се е случило?


26 Юни 2010 08:20 | потомци
Оценка:
-8
 (
26
 гласа)

Ние , потомците на бежанците от Егейския дел на Македония ,родени и живеещи днес в границите на България ,не сме българи ,не сме гърци, не сме сърби - Македонци сме и нищо друго.


26 Юни 2010 11:41 | Пешо
Оценка:
-7
 (
21
 гласа)

За всичко е виновен онзи подал, долен договор между България, Гърция и Сърбия с който в 1912г разпърчатиха Македония и след това няколко пъти се биха за парчетата. Голяма част от тези "бежанци" са резолтат на вулгарния договор между България и Гърция за "размяна " на население в 20 години на миналият век. Което си има наимование и се нарича етническо почистване и всякога е било престъпление.
България заедно с другите балкански окупатори на Македония е крайно време да се извина на македонският народ за злосторствата извършени срещу него


29 Юни 2010 18:12 | Кире Рило-Пирински
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

Защо във форума се бутат някакви "македонстващи" от Х-ОМО ??? Наследниците на бежанците най-добре си знаят какви са. През 1913 г. още не имало "македонцка нация" с бащи Сталин-Тито-Димитров и хората още не са знаели, че са деца на Александра... Те просто са прогонени като БЪЛГАРИ от гърците. Все пак може ли някой да каже какво е сегашното име на Зарово, Равна и другите бългорски села намиращи се преди Солун.


30 Юни 2010 10:06 | Потомка
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Днешното име на с.Зарово е Никополис малко и китно прилича повече на вилна зона!Сгушено и приветливо чака свойте гости, хората са любезни и отзивчиви имайки предвид ,че са гърци и много ,много не ни долюбват!Попа в черквата посреща радушно всеки потомък на заровлии!Заслужава си да се одиде до там усещането е невероятно!


01 Юли 2010 05:24 | Заровски Ангел
Оценка:
-3
 (
13
 гласа)

Кире, едно си баба знае едно си баба бае. Македонците си ги имало и ще ги има независимо какво мислиш и подобни като тебе. Виновни за трагедията не само на Заровци, но и на всички прокудени и разселени Македонци са: Гърция, България и Сърбия! Замисли се за твоя си етнос, НИЕ Македонците си имаме достатъчно неканени кумове. Сега само мога да допълня за една легенда която съм слушал от нашите стари дядовци( Заровалии) за която не твърдя а и не отричам за нейната достоверност, а именно- Майката на Кирил и Методий е от с. Зарово. Със изчезването на нашите деди, изчезна и един чуден Македонски говор(диалект) който никога няма да звучи за съжаление! Точно с това разделение на нас Македонците световната култура загуби много. Заедно ние щяхме да допринесеме много, но сега това просто не може да се оцени. Разделиха ни, разселиха ни, изгоряхани, ОБЕЗЛИЧИХА НИ !! Това е положението! (приятели)


09 Юли 2010 12:19 | azz
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Заровски Ангел, моят пра дядо беше четник и съвременник на тогавашните времена! Няма Македония, държава, нация, народ! Той умря с България на устата! Всички сме Българи, а Македония ни е болка, защото остава разделена дъщеря от майка България, първо от турците, после от "Великите сили", подарена на Сърби и Гърци! Тези хора са потърсили спасение в родината им, България,прокудени от родните си места! Дошли са тук, защото това е родината им, а не защото някой ги е пратил! Следва жестоко сърбизиране и гърцизиране! Г.Димитров за малко да продаде на Тито и Пиринският край, под предлог за съждаване на съюз на южните славяни, а целта на Тито е била всъщност Велика сръбска държава! Слава богу поне този край остана свободен! Македония е българска още от времето на хан Аспарух и неговият брат хан Кубер, който със своите българи се заселва в тези земи! Ти си мъртва душа, промит мозък, недей да занимаваш хората с твоите заблуди, особено под такава хубава статия!


09 Юли 2010 12:31 | Сашо
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Пешо, ти си еничар, срам за България! Ти си продадена душа, бездушник и зомби! Ето, че и до ден днешен България търпи последиците от тези грозни събития и геноцит и асимилаторство спрямо българите в онези времена! Ти одавна си мъртъв, дано България се отърве от хора като теб напред в поколенията! Македония е и винаги е била българска! Маймунодонците с Фиромска кръв или мангизи са продажници за по една бира и порция кебапчета! Вие сте срам за майка България! Не акайте тук, марш в сръбска Фиромия!


09 Юли 2010 13:46 | Сашо
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Ангеле, какви глупости бръщолевиш бре! Българомани, божеее! Те са били българи-ексзархисти, а е имало и села с българи-гъркомани, под влияние на гръцката патриаршия! Каква сръбска църква мешеш! Знаем, че турците без да ни питат ни дават на гръцката патриаршия, която не се отнася толерантно с българите, а започва чрез църквата асимилаторска политика, която е дала резултат в някои населени места! Ние не сме имали право на патриаршия тогава, а е имало българска екзархия! Охридкста архиепископия винаги е била към българската православна църква, но може би ти говориш за по-късни времена, когато е била провъзгласена от сръбските окупатори и когато сръбскиот крал Александър искал да прави велико кралство от сърбизирани републички, продължено после и от Тито в т.нар Югославия!


09 Юли 2010 14:00 | Сашо
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

На 14 октомври 1912 година на Каменния мост в Скопие, Александър Караджорджевич е посрещнат по традиция с цветя от деца в града. Между тях e и 7-годишната Васка Зойчева. На неговия въпрос “Каква си ти?“ (“Па шта си ти?“), детето отговорило “Бугарка!. Шокиран от отговора, бъдещият сръбски крал не се стърпял и ударил шамар на девойчето. Вестта за невижданата случка се разнася светкавично в цяла Македония и предизвиква бурни реакции и неодобрение в българския печат и българското общество. В изразяване на незадоволството се включва и народният поет Иван Вазов, кой в емоционален изблик на чувства, написва своето стихотворение „Па шта си ти?“ през април 1913.Негативният отзвук от тази постъпка по света била толкова силна, че дори и самият сръбски престолонаследник се засрамил. Вече като крал на Кралството на СХС, той много се интересувал от семейството на Зойчеви. Събската легация в София през 1920 и 1921 търсила Данаил Зойчев за да му направи предложение: да му бъдат предложени един милион


09 Юли 2010 14:02 | Сашо
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

.... да му бъдат предложени един милион тогавашни левове за да изяви публично, че е измислица твърдението принцът да е ударил шамар на детето. Данаил бил поканен в посолството, но той отказал да отиде и да вземе подкуп. Крал Александър дори и след много години не спирал да се интересува какво е станало с девойчето, каде се намира и т.н. Заради този случай, Васка Зойчева е включена в секция “Мъченици” на известния алманах.


26 Юли 2011 15:05 | Illustration Belo more
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Здравейте, много радваща е тази новина, че още потомците пазят спомените за родното си място, въпреки всичките повратности на историята. Една група потомци на бежанци от цяла Македония и Тракия се събираме в тази група: http://www.facebook.com/group.php?gid=90682713361 Този сайт: http://illustrationbelomore.blogspot.com/ е предназначен също за потомци на бежанци, а също и за много останали в днешна Северна Гърция (Егейска Македония) наши сънародници. Много ме зарадва коментара на г-жа Тонка, понеже и аз имам близки от град Енидже Вардар или Пазар на местно наречие. Ще се радвам, ако се свържем и обменим познания. Електронната ми поща е [email protected] com Поздрав до всички бежанци, независимо как се осъзнават - най-важното е да пазят спомена жив!


10 Октомври 2013 01:09 | Данаил
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Потомък съм на заровлий. Дядо ми разказваше, че някога селото е било на брега на морето и че хората са били рибари, но впоследствие са зачесттили нападениятя на пирати и жителите на селото се заселили в Круша планина.
Някой чувал ли е подобна история от свойте баби и дядовци?


08 Март 2016 23:15 | иван
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Моят прадядо е бил свещеник в Зарово заселил се е в с. Менкьово пазарджишко


28 Септември 2018 18:31 | стан
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

аз също съм потомък на селото. чувал съм, че в езика е имало много запазени прабългарски думи.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар