1,5 млн. лв. наля в туристическия бизнес на курортния град “Пирин фолк - Сандански 2010”

08 септември 2010 00:18   24 коментара   22145 прочита

Въпреки гафа с песента “Мъка по нея”, която не прозвуча на галавечерта на “Пирин фолк - Сандански 2010” заради техническа грешка, фестивалът на Балканите ще остане в историята с 900 хиляди посещения в интернет страницата, с коментари и гледаемост по час и половина от далечен Китай, Германия, Испания, Русия, САЩ и други страни от цял свят.

От дъжда изгоря компютърът на медийния партньор - националната телевизия, и се наложи композиторът и музикален директор Валентин Пензов да предостави личния си лаптоп, от който се излъчваха песните на галавечерта.

Певицата Джоана се загуби на сцената, след като изпя песента си, омаяна от десетките зрители и журито. Двама танцьори паднаха от четвъртия праг на стълбата и се изправиха на крака, за да продължат да танцуват. Техен колега се подхлъзна на сцената заради падналия дъжд и се удари в стената.

Всички тези инциденти във фестивалните дни не помрачиха настроението на изпълнители и зрители. Оценка 5 по шестобалната система си писаха организатори и партньори на фестивала “Пирин фолк - Сандански 2010”.

“Пирин фолк - Сандански 2010” бе посят с добро зърно и във фестивалните дни то бе ожънато от изпълнители и зрители, но кои са хитовите песни - това ще го покаже времето. Фестивалът израсна страшно много след абдикирането на “Ара” и “Пайнер” и ще продължи да го има - това каза зам. кметът на общината Мария Чинкова по време на пресконферинцията и обявяване на резултатите от конкурсните вечери.

Председателят на авторитетното жури проф. Стефан Драгостинов заяви, че в Сандански е свършена “яка работа, фестивалът върви напред и това е радващото”. Изпълнени бяха 35 песни с македонско звучене, появи се нов поглед към местните ритми - рап елементът.

“Пирин фолк” е състезание, има победители и победени. На тези, които не успяха да спечелят награди, да започнат да работят яко и отново ги чакаме, за да ги оценим. Прекрасни музикални парчета се надпреварваха в конкурсните вечери. От нас бе само шлифоването и ето, диамантите вече са на пазара, каза музикалният директор Валентин Пензов.

По традиция фестивалът бе открит с песента “Добре дошли в Сандански, приятели”, изпълнена от ансамбъл от Молдова, получил първото място на кастинга в конкуренция на състави от Украйна и Хърватска. Първата вечер бяха изпълнения 19 песни, изпълнителите получиха високи оценки от професионалното жури, като най-ниската бе 159, а най-високата - 196.

Най-щедър и тази година бе кметът на общината Андон Тотев, който бе почетен член на журито и винаги даваше оценки над 16 точки. В състава на журито бяха: Стефан Драгостинов - председател, Анелия Данева, Мая Райкова, Валери Яков, Евтим Гацов, проф.

д-р Иван Славков-Батето, почетен гражданин на Сандански, и кметът на общината Андон Тотев.

Въпреки известното свиване на бюджета във време на криза и тази година фестивалът бе изненадващо високо предпочетен и посетен от зрители не само от България, но и от Германия, Русия, Гърция, Македония - все ценители на песните от Пиринския край. Имаше и такива фенове, които бяха решили да наблюдават фестивала пред вратите и от оградите на Летния театър заради това, че не можаха да заделят по 20 лв., за да го гледат на живо.

Песните в първата вечер бяха много завладяващи и предизвикаха бурни реакции на зрителите, което е най-реалната оценка за автора и изпълнителя. Първата песен в конкурса бе в изпълнение на Мина Пенкова - “Докога сме млади”. Тя получи висока оценка от журито и оглави класацията от началото до края на конкурсната вечер за авторска песен. След нея на сцената излезе Цветан Банев, който изпълни песента “Завръщане” и получи 165 точки. Той единствен от всички участници в двете конкурсни вечери спази традицията, когато изпълняваш песен с македонско звучене, да си с народна носия. Сръбкинята Тайчи със сексапилната си рокля, сливаща се с тена на тялото, демонстрира завидни танцувални умения, които са патент на сърбите, и спечели сърцата на зрителите на Летния театър. Само 3 точки не й стигнаха, за да е сред призьорите. Пета на сцената излезе “миньончето” Жулиета Иванова, която изпълни песента на петричкия композитор Светослав Лобошки “Майки ангели”. Журито безапелационно й присъди високи оценки, което я изкачи на първото място със 196 точки, където с равен брой точки бе оценена песента “Докога сме млади” на композитора Руслан Карагьозов.

Дариос Деспот от Сърбия бе гвоздеят на първата конкурсна вечер. Той накара всички - и жури, и зрители - да тактуват в неговия ритим и да разучават текста на песента, която бе на български език. Възгласи от рода: “Това е хитът на “Пирин фолк”, се чуваха от Летния театър. Но дали това е песента, която ще се запее най-бързо, времето ще покаже.

Несебърският гларус Десислав Кехайов с песента “Мъка по нея”, по текст на петричката поетеса Катя Кирянова и композирана от Александър Попов, взриви за трети път публиката в Летния театър и бе високо оценена от авторитетното жури, получи 195 точки, с една по-малко от двете песни на първите места в стълбицата.

Вили Рай накара журито и младите зрители да спрат дъха си, след като изпълни песента “Моят корен” в македонски ритми с рап елементи. Това се случва за първи път на сцената на “Пирин фолк”. Някои от по-старите фенове не приветстваха иновацията, но песента бе високо оценена и се изкачи на почетното трето място в конкурса.

Във втората конкурсна вечер за изпълнителско изкуство се роди новата звезда на “Пирин фолк”, синът на естрадната изпълнителка Ваня Костова - Боян Михайлов, който спечели две от най-авторитетните награди - на журито за изпълнител на “Пирин фолк 2010” и най-признателната - тази на зрителите на Летния театър. Второто място бе присъдено на босненския изпълнител Нено Мурич, който бе в Сандански в компания с композитора на Лепа Брена - Отце Зафировски. Две трети награди присъди журито в конкурса за изпълнителско изкуство - на Сузана Гавазова и на Александър Ковачевич от Сърбия.

Наградата на председателя на журито проф. Стефан Драгостинов, която се присъжда за втора поредна година, бе за Анастасия Петреска, дъщеря на иконата на македонската музика Наум Петрески, приятел на най-титулувания певец в Пиринско Мите Градевеца. Анастасия в момента е 4-ти курс студентка в ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград.

За разлика от предишни издания на фестивала, тази година не се чуха гласове и критики за неправилно оценяване, нямаше обидени, които да смятат, че са неправилно оценени.

Кметът на община Сандански Андон Тотев закри фестивала с дълбок поклон към всички участници, текстописци, композитори и към колегите си в Общинска администрация.

Добри печалби регистрираха хотелиери, ресторантьори и туроператори. Навсякъде около входа бяха опънати шатри с вкусотии и детски играчки. На 100 процента бе заета легловата база в Сандански и Мелник по време на фестивалните дни. От голямото културно събитие в туристическия бизнес в Сандански постъпиха около милион и половина лева.


Още за: Пирин фолк   успех   интернет   Още от: Отблизо

Принтирай статия
24 коментара
08 Септември 2010 08:21 | към Пензов
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Значи под тая статия трябва да се сложи името на "мастития" композитор, защото тя е писана под негова диктовка. Какви шатри, бе търбух, какви 5 лева. В какви филми се вкарваш с този 1, 5 милиона. То немаше хора да те напсуват, ти говориш за икономическа печалба. Айде стига фукане, че така фестивал не се прави.


08 Септември 2010 08:21 | почитател
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Браво, продължавайте все така, но не се отклонявайте много, много от това, което наистина представлява македонската песен, защото ще загубите идентичността си! Чалга ритми, рап, ритми, рок ритми и прочие нямат място на такъв фестивал. Песента, наградена с трето място беше отвратителна и като текст и като музика, а призовата песен "Докато сме млади" си беше чиста естрада.


08 Септември 2010 08:26 | до към Пензов
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Хайде да спрем с тази злоба и завист. Разбира се всеки има право на мнение, но с обиди и оплюване нищо не се променя. Публика на фестивала имаше достатъчно, особено на гала вечерта, а на тези, които само знаят да плюват, ще кажа, че това са хора, които си нямат и най - малката представа как се организира форум с такъв мащаб с малко средства по време на криза. И една идея накрая - спрете да давате грешни пари на онези идиоти от ФК "Вихрен" и ги пренасочете към значими събития като "Пирин фолк".


08 Септември 2010 08:38 | Георги Георгиев
Оценка:
-13
 (
19
 гласа)

Да- всеки има право на мнение и моето е, че този фестивал НЕ Е това , което беше. Само рап не бяхме слушали и рап чухме. Догодина очаквам песен с оперетни елементи. Ами познатата ни до болка песен, изпълнена от добрия, но ТРАКИЙСКИ певец Д.Кехайов?! Това беше .....неприлично!


08 Септември 2010 10:01 | Пенка
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Това, което четем не е злоба, а мнение на гражданин. Не зная дали този фестивал е бил с ограничен бюджет, защото 180 000 лв. са много, много пари за такова селско събитийце, на което бяхме свидетели. А до пълнежа на Летния театър - ами хората и на малкия екран видяха, че е полупразен, а на гала-вечерта се напълни след като пуснахте хората без билети. Този форум, колкото и да му е тъжно на "мастития" композитор вече е история. А ако му е тъжн, че златната мина за него ще пресъхне това е друг въпрос.


08 Септември 2010 10:04 | певачка
Оценка:
-12
 (
14
 гласа)

От това, което чухме на този Пирин фолк нищо няма да се запомни, камо ли запее. Коя песен, помните Вие, например? А иначе паричките 180 000 лв са усвоени. А кризата е за другите, не е за организаторите. Никога бюджета на този фестивал не е бил по-голям. А малко ли са 180 000 лв за 2 дни, а? Това е престъпление, господа управници на Сандански.


08 Септември 2010 10:18 | доброжелател на фестивала
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Не пишете за златни мини и тем подобни без да сте наясно с нещата в детайли. Дали фестивалът е история или не ще покаже времето, а на гала вечерта не са пускали хора без билети. Но какво да обяснявам на празноглавци като Вас, които само знаете да се оплаквате и да си мислите, че Вашето мнение е най - компетентно. Ако сте на мястото на организаторите няма да издържите и един ден, защото си нямате представа колко труд е хвърлен, за да го има фестивала, да е пълен града с гости, които да оставят парите си тук и да се връщат отново и отново.


08 Септември 2010 11:41 | Браво Пензов
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Аз пък искам да кажа браво на В. Пензов за фестивала тази година. Предполагам че доста труд е хвърлен по организирането му. Много свежо без чалгаджийските истории на Пайнер и сие. Е, имаше доста какво да се желае, на мен лично не ми хареса толкова, както беше едно време, но все пак е стъпка в правилната посока и затова заслужава моите овации. Добра работа Пензов, продължавай така.


08 Септември 2010 12:53 | маке
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

па таа помодарка на сликата како пиштол гола,,, барем да си облече некое джемперче


08 Септември 2010 12:56 | точи к
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

глей какво одат по неа тие двайцата како касапски песове ,


08 Септември 2010 15:03 | той знае от кой !
Оценка:
21
 (
21
 гласа)

"Наум Петрески, приятел на най-титулувания певец в Пиринско Мите Градевеца"
ТРИ ГРЕШКИ !!!! ОСНОВНИ !!!!
1.Градевеца не е приятел на Наум, той се залепи за него от певицата Румяна Попова, както сега се е лепнал за други ! Градевеца няма приятели, а клиенти !
2."Най-титулован" е в кражбите, лъжите и номерата !
3.Не е певец..... и никога няма да бъде !


08 Септември 2010 16:57 | ТАЧО
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Направо да ги съжали човек организаторите. каква работа, какви декори? 'златната мина' наречена Пирин фолк мисля, че се изчерпа. опитвам се да си спомня песен на великият озеленител В.Пензов , не се получава.и г-жа Манева моля за обективност


08 Септември 2010 17:52 | предложение
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

като им е толкова трудно на роганизаторите да си ходят. Ама всичко е ала-бала. Истината е, че нищо не организират. Телевизията си прави селекция на песните, другото е пълнеж и даване на награди - я на журналисти, я на кмет, я на почетен гражданин. Целта е да има за всички по-малко, че догодина и те ще се откажат. А бе, Пензовия работник си знае работата - мината не се изпуска лесно. А иначе песните му - и аз не си споням нищо свестно, а ако има е крадено.


08 Септември 2010 19:51 | гологлавия от швейцария
Оценка:
-18
 (
18
 гласа)

до "той знае от кой": не е хубаво да пишеш такива неща за човек хранил теб и семейството ти


09 Септември 2010 00:33 | гологлавия от Благоевград
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

до "гологлавия от Швейцария"
Така както го познавате, мислите ли че той е бил хранещия ?!?!?!? Мислите ли ,че е човек, който би оставил топката да остане в него ?!?! Само колко отмъкна този от нас и покрай нас ...Цял живот е бил покрай някого ! Той само с това е известен !
Слава Богу, ние се откачихме :))


09 Септември 2010 01:35 | играч
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Пензов затри и този фестивал, както и другите, които се провеждаха в Сандански. Интересното е как успява да манипулира всички кметове, които освену че му спускат огромни бюджети, не го и контролират. Ако вземат да го хокат той покорно мълчи, защото си преследва целта - усвояване на парите.


09 Септември 2010 10:09 | Ха ха ха
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

За какво бяха похарчени тези 180 000 лв.?Декора беше стария, отзад фона беше покрит със строителна гума за хидроизолация, имаше гафове в озвучаването, хотелиерите бяха "смъкнали" цените и т.н.Някой от тук пишещите може ли да запее една хубава песен, която му се е запечатала в съзнанието?


09 Септември 2010 14:28 | ебати цирка
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Пълен цирк е тоя измислен фестивал! от години се слушат само анемични, вяли и скучни песни. нищо запомнящо се.


09 Септември 2010 14:30 | истината
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

До като Доньо келнера е кмет на село Сандански, култура тук няма да има. Запомнете го това!


09 Септември 2010 15:40 | граждани
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ами нека тогава В.Пензов даде публичен отчет за какво са похарчени тези 180 000 лв. Той най-вероятно знае за какво. Само тогава тези писания във форума може би ще са излишни. Но Валката така лесно не се дава. Той е издигнал в култ финикийските знаци и където и да погледне само пари му се привиждат. Та това с отчета няма да се случи, а са длъжни и кмета и "мастития" да го направят.


09 Септември 2010 20:59 | Читател
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

За пореден път Лидия Манева демонстрира пълна неграмотност по Българска и Балканска история и кулнтура.


09 Септември 2010 22:29 | Пеньо Пенев
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

. .хе , Лидия Манева..., Лидия Манева е супер-тъпо парче. От къде акъл в тая руса кратуна.


09 Септември 2010 22:33 | Стойка Германова
Оценка:
-12
 (
14
 гласа)

Пензооов, Пензов. Вземете и се гръмнете с твоя покровител - келнера някъде.
..и двамата разбирате от македонска музика, колкото африканец от зимни спортове.
Злепоставяте и дискредитирате песните от този край с измисления ви фестивал, не го ли проумявате???


10 Септември 2010 02:19 | БИЛА
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Боже, какви лъжи!!! Да не сме от тоя град, да не се познаваме, да не знаем кой какви ги е вършил,а то... Пензов може би сънува розови сънища!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар