Звучен шамар! Първото управленско решение на кмета Томов -Незаконно! КЗК отмени заповед на градоначалника, отказал да сключи договор със законно избран оператор на новото депо

11 февруари 2020 20:43   45 коментара   19677 прочита


Комисията разпореди : Общината  да продължи процедурата, започната от  кмета Ат. Камбитов, тъй като е изцяло съобразена със закона  и да  заплати разноски от близо 5 000 лева на ДЗЗД"Регионално депо  -Благоевград 2019 " 

 Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/  със свое решение от днес 
ОТМЕНИ   категорично като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО   първото управленско 
решение на  кмета на община Благоевград - Румен Томов, да   прекрати 
процедурата за възлагане на  обществена поръчка за избор на оператор  на новото депо край село Бучино, което обслужва 5 общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила.  

Комисията връща преписката на кмета Томов със задължителни указания  за продължаване на процедурата  със   законно   избрания по време на предшественика му Атанас Камбитов оператор, а именно. ДЗЗД Регионално депо- Благоевград 2019 " 

До решението на КЗК се стигна, след като в първия месец от встъпването си в длъжност-кмет на община Благоевград, Румен Томов прекрати договора с оператора, обявявайки, че ще започне нова процедура, и че това, което може да прави избраният по време на управлението на Камбитов оператор на депото  , може да свърши и общинска фирма "Биострой. Томов посочи, че ще се купи техника, ще  се вземат лицензи, необходими за опериране и   управление на депото, без обаче да обясни, колко време  и какви общински  финансови средства ще са необходими да се приведе   фирма "Биострой " в законова форма да изпълнява сложните функции  на оператор на депото.

Кметът  Томов посочи Камбитов, като еднолично взел решението, кой да е оператор на депото, без да се съобрази, че в случая физическото лице няма никакво отношение, и  че процедурата и избора на оператор се извършва от институцията кмет на община Благоевград, предоставила терена  за изграждането на съоръжението, а не от лицето  "Томов", "Камбитов", или което и да е друго физическо лице.  

Кметското решение провокира незабавна реакция от страна на избрания оператор   "Регионално депо -2019 ", който   депозира жалба в КЗК, прилагайки към нея всички необходими доказателства за законността в провеждането на процедурата и цялата необходима документация, въз основа на която е избран за победител, наричайки мотивите на Томов за спиране на процедурата  - "абсурдни и смехотворни "..

     
В жалбата си консорциумът твърди, че предвид публични изказвания на градоначалника Томов, са налице : „политически противоречия за начина на експлоатация на депото и на политическа основа новият кмет 
търси начини за промяна на легитимно и влязло в сила решение”. Жалбоподателите са   категорични, че в решението на новия кмет на Благоевград липсват всякакви законообосновани мотиви за спиране на процедурата.

Нещо повече : От консорциумът твърдят, че кметското решение е взето без  да се съобрази какви ще бъдат последствията  за населението  и какви ще бъдат финансовите загуби за Благоевград  и респективно общините, които депото трябваше да започне да  обслужва до  момента. 
Припомняме, че жизненонеобходимото за хората в петте общини съоръжение, което се строи с години, има комплексно разрешително и трябваше да започне да работи и да приема боклука на общините в сдружението.    

Разглеждайки обстойно жалбата на оператора, както и възражението на кмета Румен Томов,  подробно, в няколко листа решение, КЗК намира, че жалбата на ДЗЗД " Регионално депо-Благоевград 2019 " е категорично ОСНОВАТЕЛНА И ОБОСНОВАНА, и че операторът е избран в ПЪЛНО СЪОБРАЗЯВАНЕ И СПАЗАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ. 

Намира възражението на кмета на общината Румен Томов като НЕМОТИВИРАНО, а решението му НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО . Затова КЗК разпорежда на кмета Томов :Да продължи процедурата от последното законосъобразно действие и да пристъпи към   сключване на договор с определения 
изпълнител. Кметът на общината /като институция, не като физическо лице /  като възложител на поръчката е следвало да сключи договор за изпълнение дейностите по поръчката, или да я прекрати в условията на законосъобразност, при условие, че  съществува   отпаднала необходимост. Такава в мотивите на кмета Томов не е установена. Това, че кметът е сменен, не  обезсилва  действията на Камбитов, като предишен  кмет на общината.

 Комисията смята, че е  налице  декларирано намерение от градоначалника  договорът да бъде възложен по друг ред, но не е посочено как точно ще стане това.   "Каква е степента на сигурност, дали новото намерение ще бъде благоприятно за общините, или пък да е посочено някакво предимство, с което да се превъзхожда, проведената от предшественика му процедура"..

Казано накратко:  Томов иска прекратяване на процедурата, отказва да сключи договор, но не ИЗЯСНЯВА ЗАЩО ГО ПРАВИ И КАКВА Е ЦЕЛТА НА ТОВА МУ ДЕЙСТВИЕ.  Решението на КЗК може да се обжалва в законов срок. Спорът между жалбоподателя и кмета Румен Томов ОБАЧЕ, спира дейността на новото депо за НЕИЗВЕСТНО ДЪЛГО време. Общините, които трябваше да започнат още в края на миналата година да депонират отпадъците си там започнаха да търсят начини да извозват боклуците си в съседни общини.

Това е свързано с разходи, които значително утежняват бюджетите им, правят се необосновани разходи, да не говорим, че в региона всяко депо, каквото е това в Разлог например, където вози боклука си Симитли, има ограничен капацитет. Затова и кметът на Разлог Красимир Герчев сключи договор със Симитли с условие : Започне ли боклукът на Симитли да им натежава, то той ще прекрати договора НЕЗАБАВНО..

Не ясно е къде другите общини возят в момента и какво им струва забавянето на работата на депото. Колко загуби Благоевград от спирането на работата му, ще съобщим скоро.  Изправени ли сме пред криза с боклука в близките месеци?! Това е въпросът, който жителите на петте "излъгани " общини скоро ще зададат, особено, ако се окаже, че започнат да отказват да приемат  боклука им.

Налице е решение на благоевградския кмет, което ни изправя пред реална опасност от СТРАШНА КРИЗА С БОКЛУКА.. И на фона на такъв сериозен проблем, който се задава, и който бе отминат с мълчание, днес кметът Томов събра на пресконференция   журналистите,  за  да им прочете поредната "новела" от дейността на "Екипа Камбитов", целейки се този път в най-печелившото общинско дружество "Благоевград Инвест, " Дружество ,което за миналата година донесе над 1 000 000 лв. печалба за общината. Дали пък дружество "Благоевград Инвест" няма да последва съдбата на "Благоевград Фест", което по искане на новата управа  бе закрито?. По темата очаквайте подробности...    , 
П. Костадинов  


Още за: томов   депо   поръчка   КЗК   Още от: Общество

Принтирай статия
45 коментара
11 Февруари 2020 22:14 | 234
Оценка:
2
 (
34
 гласа)

Томов, гола вода си. За нищо не ставаш. Отивай си.


11 Февруари 2020 22:24 | Дани
Оценка:
9
 (
25
 гласа)

Тоя само се излага тцтцтцтц ...айде къде са фабриките или докато не се докопаме до властта ....после ...К


11 Февруари 2020 22:46 | Струмс
Оценка:
18
 (
34
 гласа)

Защо не напишете колко са взимали зам. кметовете като бонуси, от къде са крадени тези пари, а


11 Февруари 2020 23:15 | Некадърчо
Оценка:
11
 (
27
 гласа)

Докато дава измислени пресконференции, Некадърчо ни загроби с неколко милки без да му дреме! Това само за три месеца и половина! Ако продължава така, Благоевград фест ще ни се стори баш като фест! Смешник!


11 Февруари 2020 23:20 | Тошо
Оценка:
9
 (
21
 гласа)

Докато селяндурите кат Бриндо, Градевеца и сие му лапат, овчарят или другарят кмет ще съсипе всички ни! Арогантен до безобразие! Да си оди веднага!


11 Февруари 2020 23:35 | Оставка!
Оценка:
2
 (
20
 гласа)

Айде ходете защитавайте тоя айдук и посерко у събота! Е*а ни майката за 3 месеца! Само оправдания и лъжи, а хората по другите градове бачкат! Вън!


12 Февруари 2020 00:39 | ���������
Оценка:
10
 (
24
 гласа)

Гласувах за томов на изборите но с поведението си че отврати. дано го смено някой по кадърен. Не искам бриндо да е кмета


12 Февруари 2020 00:41 | ��������
Оценка:
0
 (
26
 гласа)

Струма ком бяхте прави да браните камбитов тоя томов ни е... майката. по лош кмет. от него никъзе няма .ужас. оставка незабавна. 4 месеца само оправдавия


12 Февруари 2020 00:42 | Учител
Оценка:
4
 (
22
 гласа)

Горнияъ е прав, вместо да работят те месеци наред търсат кусури на предишните, защо.... града потъва стремглаво. Вижте Наско Стоянов, Кадев, които не да гербаджии как бачкат и дума не казват за предишните. Срамота благоевградчани


12 Февруари 2020 00:42 | Учител
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Горнияъ е прав, вместо да работят те месеци наред търсат кусури на предишните, защо.... града потъва стремглаво. Вижте Наско Стоянов, Кадев, които не да гербаджии как бачкат и дума не казват за предишните. Срамота благоевградчани


12 Февруари 2020 00:46 | ....
Оценка:
4
 (
18
 гласа)

Престъпници организират платен протест в подкрепа на Томов. Не се подавайте хора. Този кмет за 1 година с тези покрай него ще застрашат дори и сигурността ни


12 Февруари 2020 01:00 | Белополецо
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

Мале мале! Тоя по-добре да заработи на ксерокса, поне да е полезен с нещо, оти нищо не става от него!


12 Февруари 2020 01:48 | Милко
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

Е... ло си е майката! За кмет си имаме калинка! Лъжа след лъжа и само простотии. Нема ли кой да дойде да си вземе и да ни освободи от това нещо!


12 Февруари 2020 06:42 | Нека цирка няма спирка
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Ами сега??? Кой ще плаща загубите от депонирането на боклука на друго място??? И всъщност къде отива боклукът на Благоевград??? С този велик управленски акт за прекратяване на избора на оператор на депото, КметО сбъдна мечтата си за персонално представителство и отговорност като Румен - НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ Е ЛИЧНА... Е сега като излезе да благодари на тези, които го подкрепят на протеста пред общината, спец. прокуратурата да му сложи белезниците... Време е ... боклукът на Благоевград отива незнайно къде и за колко...


12 Февруари 2020 07:38 | Гост
Оценка:
3
 (
21
 гласа)

Абе тука само един ненормалник си пише коментарите!!!!!


12 Февруари 2020 08:40 | ...
Оценка:
1
 (
19
 гласа)

Любопитно ми е като чета тези негативни коментари и поредната поръчкова статия-защо не се интересувате на кой е избрананата фирма ДЗЗД " Регионално депо-Благоевград 2019 ", кои стои зад нея и колко пари ще взима за тази поръчка. Изяснете за да разберем правилно или грешно е решението на кмета


12 Февруари 2020 08:46 | Явор
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Този кмет върши ли нещо, освен да отрича направените неща, от тези преди него


12 Февруари 2020 08:57 | ХОХО
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

С това поведение на Благоевградчани, които чакат някоя институция да им подобри материалното състояние, няма как да стане. Плюване по стари управляващи, по нови властващи няма как да идват фирми да инвестират. Докато системата ние сме по-можещи от вас и по умни и дойдат на власт, започва да се пее старата песен от нови певци. Това показва умствения багаж на избирателите.


12 Февруари 2020 09:06 | Бойко
Оценка:
2
 (
12
 гласа)

100% провал на кмета и неговия екип. Коментарите са излишни! Да му благодарим, че катурна сатрапа Камбитов и да го изпратим по живо по здраво.


12 Февруари 2020 09:06 | Преди св.Валентин...
Оценка:
0
 (
16
 гласа)

Като чета/понякога/ материалчетата тук... мисля си, че вие сте се гушкали с екипа, който си отиде. И срадате много... Дали е била безкористна тая "любов"?


12 Февруари 2020 09:10 | ГЕРП
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

Ние с нашия боклук не можем да се справим иначе прибираме и на Европа.... тъп народ богати политици..... честито


12 Февруари 2020 09:15 | nikito
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Струма, ареее Булю, булю....


12 Февруари 2020 09:30 | ДОНЧО
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Ах Томов., как пак за нищо не ставаш незнам.? А ЩО ПА РА РАЗДАДОХ ЗА ТЕБ., ако ни изгонят заради теб ще те изселя ТАПАКО....


12 Февруари 2020 10:11 | Запознат
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Томов да вземе да каже на следващата си пресконференция, колко фактури и на каква стойност е изплатил на отразяващите го медии до момента.
Няма обаче кой да го пита, понеже поканените са с фактурите в джоба.
Иначе договори няма, само плащане на парче...


12 Февруари 2020 10:18 | Шумантов
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Отиваме сииии
Отиваме сииии


12 Февруари 2020 10:23 | Свой
Оценка:
-6
 (
6
 гласа)

И знаеш
И пишещ
И въпрос имат един и същи текст
Ясна е работата


12 Февруари 2020 10:36 | ���������
Оценка:
-3
 (
17
 гласа)

ХЕЙ ТРОЛОВЕ, ПАК ЛИ ИЗЛЯЗОХТЕ? ЧОВЕКЪТ ПОНЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА И ТЪРСИ РЕШЕНИЕ. А КАМБИТОВ, ЧЕ СИ ИМА ВРЪЗКИТЕ НАВСЯКЪДЕ И ДИКТУВА РЕШЕНИЯТА, И ТОВА Е ВЯРНО. КОКАЛЪТ ВСЕ ОЩЕ Е В НЕГОВИТЕ РЪЦЕ.


12 Февруари 2020 10:44 | Томов
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Най слабия кмет в историята на Благоевград. Заедно с Доньо сводника са срамът на хубавия ни град. На изборите есента пак гласувайте анти и ще се самозакрием като град


12 Февруари 2020 11:05 | Мама
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Ами Мама кажа, той не е плащал такса смет и данък сграда за банята откогато му я даде другаря Паскалев. Натрупали са се стотици хиляди лева задължения. И този Томов е в ресторанта му с градевската група всеки ден - Мама кажа ще продължава да не плаща, докато натрупа милион.


12 Февруари 2020 11:17 | койчо
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

Всички Обшински дружества са ИЗЛИШНИ!. Тази политика на създаване на нови такива от ОНЯ предишния доведе до изкривена пазарна среда (неблагоприятна за бизнеса); лост за въздействие на цената на поръчките; лост за избор на
изпълнител ; назначаване на предани ( но не задължително) умни хора . Примери: Всички поръчки за "фестивалното" дружество са възлагани директно, като не е допусната възможност за конкурентни оферти. След това дейността е прехвърляна на "наши" фирми. Те "ресто" във вид на пари, осигуряване на глосове, услуги лично на кметския кръг. Така стоят нещата и с Благоевград инвест" - всички строително монтажни поръчки се осъществяват под техен надзор. На "нашата" фирма изпълнител се правят компромиси с качество на труд, материлаи, срокове... Двата блока за социално настаняване външно изглеждат добре, но когато хората влязат вътре ще се сблъскват с недомислиците и "доброто" качество на изпълнение.


12 Февруари 2020 12:05 | за един прЕател питам
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Аз само да попитам.. вярно ли е, че инвеститорите, които Томов така използваше, за да се лансира като кмет, са се отказали, след като са видели пародията в общината? А вярно ли е, че този "Грандиозен" фестивал през Март, който щял да надмине Франкофоли, още дори не е в първа стъпка на организацията си? А вярно ли е, че на този протест за "защита на Кмета Томов" ще бъдат има-няма 50 човека, тъй като покрай изборите се раздадоха парите и сега нямат достатъчно, за да платят на повече хора за "подкрепата" им? Ааа и още нещо.. вярно ли е, че Дончо мълчи и се крие в миша дупка, чакайки удобно свалянето на Томов след няколко месеца и стискайки палци след един два "натиснати" отказа от тези пред него, да стане служебен кмет, докато се насрочат нови избори, а респективно и да разпродаде къде зелена площ е останала, непродадена дотогава?? За един приятел питам..


12 Февруари 2020 12:23 | Питанка
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Няма ли кой на следващата му пресконференция да го пита къде точно транспортираме боклука, колко струва това на месец, колко месеца още няма да се ползва депото, колко дължим ние като граждани дотук от неговото решение? Защо никоя медия не го пита? Къде си Бриндо, къде си селяко?


12 Февруари 2020 12:36 | Законност
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Призовавам останалите общини в сдружението да заведат искове за пропуснати ползи и безстопанственост към Румен Томов в качеството му на кмет, подписал заповедта за прекратяване, паднала пред КЗК. Дължат го на гражданите на техните общини


12 Февруари 2020 13:29 | джурналисти
Оценка:
-8
 (
10
 гласа)

РЕШЕНИЕТО НА КЗК НЕ Е ОКОНЧАТЕЛНО И ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ В 14-ДНЕВЕН СРОК ПРЕД ВЪВРОХВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД... ТОВА Е ИСТИНАТА... МОЖЕ ДА МИ ТРИЕТЕ КОМЕНТАРА КОЛКОТО СИ ПОИСКАТЕ, НО ХОРАТА СА ГРАМОТНИ И ЗНАЯТ ТОВА... НЯМАМЕ ВЛЯЗЛО В СИЛА РЕШЕНИЕ НА КЗК... ТРИЕНЕТО СЕ НАРИЧА ЦЕНЗУАРА, А ТОВА КОЕТО СТЕ ПУБЛИКУВАЛИ Е ДЕЗИНФОРМАЦИЯ...


12 Февруари 2020 13:30 | джурналисти
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

РЕШЕНИЕТО НА КЗК НЕ Е ОКОНЧАТЕЛНО И ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ В 14-ДНЕВЕН СРОК ПРЕД ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД... ТОВА Е ИСТИНАТА... МОЖЕ ДА МИ ТРИЕТЕ КОМЕНТАРА КОЛКОТО СИ ПОИСКАТЕ, НО ХОРАТА СА ГРАМОТНИ И ЗНАЯТ ТОВА... НЯМАМЕ ВЛЯЗЛО В СИЛА РЕШЕНИЕ НА КЗК... ТРИЕНЕТО СЕ НАРИЧА ЦЕНЗУРА, А ТОВА КОЕТО СТЕ ПУБЛИКУВАЛИ Е ДЕЗИНФОРМАЦИЯ...


12 Февруари 2020 14:02 | до горния
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Тоест, кмета ти каза да напишеш, че не вярва на КЗК, също като на АС Благоевград.
P. S. В общината друго работите ли, освен да сапамите в Струма ком, която не четете?


12 Февруари 2020 15:33 | �� ����� �������
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

Убеден съм че Камбитов е сключил договора като е получил тлъста комисионна за това, но явно договора е със определен срок и затова КЗК в момента отхвърлят действията на Томов. В случая недоумявам защо юриста на общината не е запознал Томов с факта, че няма право да прекрати договора, макар да е очевадно неизгоден!


12 Февруари 2020 16:44 | �� ������
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Юристът е запознал Томов, но Томов се е разпоредил въпреки всичко договорът да се прекрати, щото и това е бил обещал! Така че Румбата си е виновен!


12 Февруари 2020 16:58 | Хо-хо-хо
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

...друго притеснително е, че въпреки установеният конфликт на интереси от КПКОМПИ относно ГЛАДНИО архитект на Балито, Чичо Том все още се прави на ударен и не го уволнява!


12 Февруари 2020 17:06 | Един
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

А Иво Николов защо е в настоящия екип? Това е наградата му за какво? Явно понятието достойнство не му е познато. Но един път предател- цял живот предател, господин Николов. Дано спите спокойно.


12 Февруари 2020 17:30 | Ей ей
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

И какво решение търси Томов, като за награда на крадливия Иво Николов който се е самозабравил сега отново е на държавна работа в общината. Ами мили Томов като си толкоз принципен що не го махнеш


13 Февруари 2020 01:19 | Оставка и затвор!
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Томов е за затвор! Ако е истина, че бил наясно, че решението му е незаконно, кво правим? Да не се крие тоя мишок и тия около него, а да кажат колко ще плащаме и защо депото не работи!? Действията са му престъпление по служба и е време да го подхваща, веднага! Иначе вместо ет-то си, ще заличи общината!


13 Февруари 2020 06:41 | ????????
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Много му пука на КметО за депо, дупки, кучета, съдебни решения... Той си има други важни задачи, всеки ден да плюе по Камбитов и екипа му на пресконференции. Къде отива боклукът на Благоевград и за колко... Що не съобщи на пресконференцията това, ами се занимава на Шумантов и Зъкова с простотиите да си играят на ревизори. Жалка картинка ...


13 Февруари 2020 11:38 | Алфи
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Какво става, защо няма никаква информация за депото? Какво ще плащаме, колко време? Защо всички местни медии мълчат? Какво е това информационно затъмнение? Този кмет ни гледа в очите и няма никакъв срам, а ни фърля кьорфишеци за предишния екип! Незабавно да дава пресконференция за депото и парите ни.


14 Февруари 2020 12:05 | бизнесмен
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Антония методуева-500000 лв. ; Христина Шопова -над 50000 лв. и тн това са бонуси за тези и други взети през фирмата на сина на васил Атанасов от общината за миналата година, айде кайете кой прав кой крив а
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар