Зъболекар от Разлог осъден за източване на здравната каса

27 януари 2021 06:14   6 коментара   17210 прочита


Зъболекар, практикуващ в Разлог, бе осъден заради източване на Здравната каса. Стоматологът получи наказание "лишаване от свобода" за 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок и бе задължен от съда да поеме разноските по досъдебното производство за счетоводни експертизи в размер на 535лв. 

Припомняме, че Районна прокуратура Разлог започна разследване и предаде на съд доктора, който отчитал неизвършени дейности, заплатени от НЗОК. Обвиняемият е издавал документи с невярно съдържание – амбулаторни листове, спецификации и фактури, с които неправомерно е получавал суми от Касата. В периода от 6 юли 2011г. до 29 октомври 2014 г. са му били изплатени над 1720 лв. от НЗОК за неизвършени дейности. 
От юли 2011г. обвиняемият Д. е работел като лекар по дентална медицина в Разлог и до 2015г. е имал сключени договори с РЗОК-Благоевград, подновявани всяка година. Като страна по тях, обвиняемият бил изпълнител на първична извънболнична дентална помощ в изпълнение на Национален рамков договор за дентални дейности. 

През периода на действието им срещу Р. Д. са постъпили сигнали от пациенти - здравноосигурени лица, относно отчетени дентални дейности на тяхно име, които реално на са били извършени от обвиняемия лекар. В тази връзка били извършвани множество проверки от РЗОК-Благоевград - по конкретни поводи и комплексни на цялостната му дейност. Жалби били подавани и до Районна прокуратура - Разлог, респ. препратени от РЗОК-Благоевград по компетентност. 

В хода на воденото досъдебно разследване са били установени и други пациенти, спрямо които били извършвани неверни вписвания за ползвани услуги. По повод извършените проверки от РЗОК-Благоевград относно дейността на д-р Д. бяха констатирани множество нарушения във връзка с установени разминавания и несъответствия във въведените данни. Нарушителят бил санкциониран за извършваните неверни вписвания - манипулации на различна стойност. 

Същият бил санкциониран по административен ред, като впоследствие наказателните постановления са били отменени от Административен съд – Благоевград и възобновена административно - наказателната процедура. 

П. Пенева 

6 коментара
27 Януари 2021 13:26 | Уточнение
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Тия са магьосници! "Правят" пломби на зъби на пациенти, които са с протези; вадят зъби, които отдавана са извадени; правят коронки на мостове и т. н.


27 Януари 2021 14:03 | Дони
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Щом краде значи е готов за гербераст.


27 Януари 2021 16:04 | 123
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Какво да очакваме от една "здравна" система, създадена да ограбва хората чрез търговски дружества /разбирай болници/, чрез безброй скрити и открити такси, с кутийките за такси на бюрата на т. н. фамилни лекари, чиито приходи не се таксуват.... В болниците се добавят хиляди неизвършени процедури, кръвопреливане, ангиографии и др., за да се осигурят по-достойни заплати на здравния песонал. Действията на стоматолога / не го оправдавам/ са нищожни в сравнение с големите кражби и фалшификации в болниците. Няма такава сбъркана система, нито ДЪРЖАВА


27 Януари 2021 23:32 | Йонко
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Идва съдбовна дата и съдбовен избор. Народе.....????? Да изметем крадливата шайка герб.


28 Януари 2021 07:52 | Ашкулсун
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

За едни Рай за други Ад така ке кара


28 Януари 2021 09:18 | Пациент
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Коментарът на 123 е напълно изчерпателен като моят, да не се повтаряме.... Този е наказан за назидание и да се отчетат контролните органи. Защо не се публикуват всички дейности, на заболекари, зъботехници, кардиолози и др. от Гилдията в сайта на Министерството или Здравната каса и всеки гражданин да има достъп до тази инф. да си проверява извършените спрямо него и сем. му медицински дейности. Имаме Закон за достъп на обществена информация. Аз съм правил справки при личен лекар и чрез ЗК, за специалисти, през годините назат, за множество надписани с моето име мед. процедури.... но ЗК тогава отказа да ги глоби, с разни мотиви.. до съм ги съдил аз... Това са системи на ОПГ, злоупотребяващи с нашите пари и печелещи само определени хора от нереформираната нарочно здравна система. И не е само от 10 години, а от 30 години така. Държавата не проверява системно и щателно, както и не ги наказва строго. Но има Бог и той е най-справедлив.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар