Злата участ на Кристин от Сотиря извади на показ тъжна статистика в Пиринско: 71 сигнала за деца в риск подадени само за месец

20 август 2019 12:02   3 коментара   10521 прочита


Тъжна е статистиката по отношение на децата в риск в област Благоевград. Това установи проверка на Struma.com, продиктувана от жестокото убийство на 7- годишната Кристин от сливенското село Сотиря, измъчвана, изнасилвана и зверски пребита - до смърт.

71 сигнала за деца в риск са подадени само за месец, това заяви директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Благоевград Виктория Харалампиева.

„От тези проверени 71 сигнала, при 21 не са установени случаи на риск, открити са 25, по които се работи, 15 са в процес на проучване и по 9 случая тече процедура. Има едно дете, което е настанено в Специализирана институция, като скоро след настаняването му, е променена мярката за закрила и е настанено в семейство на близки и роднини“, обясни още Харалампиева.

Седем деца са настанени при близки и родни и 5, които не са от областта са настанени в професионални приемни семейства.

„От общо 71 случая, 6 са за насилие. От тях има само един отворен случай за работа, останалите са непотвърдени и недоказани“, допълни Виктория Харалампиева. „Повечето сигнали, които постъпват в отдел „Закрила на детето“ са анонимни. Независимо от това, ние проверяваме всеки един от тях“, категорична е Виктория Харалампиева.

Много често за насилието вкъщи, на улицата, в училище, не се говори. То остава тема „табу“, къде от страх, къде от срам. Затваряме си очите и пред насилниците пак със същите мотиви. От службите, ангажирани със закрила на децата алармират към хората за повишена отговорност при подаването на сигнали. Съседите да не си запушват ушите и затварят очите, когато някой до тях малтретира дете. Да не се допускат никакви форми на насилие над деца както и да не премълчаваме, когато имаме информация за насилник и за опасност около децата.

Ако съседите на Кристин бяха непримирими с действията на Мартин, който системно е закачал селските деца, който е лежал в затвора за блудство с момиче, който е влизал в къщите на хората да краде, ако институциите си бяха на място, то сега нямаше всички да сме "Кристин" и едно 7-годишно момиченце щеше да е в първи клас.

Цв. Иванова


Още за: статистика   деца   риск   област   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
20 Август 2019 12:22 | Моне
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пълна плява е това. Нали имаше протест за стратегията за детето. Струмаком, що не интервюирате, какво мисли по проблема организационния комитет на протестърите. Вие им направихте обширна статия месец юни


20 Август 2019 13:46 | сити
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ако, ако ако ....а като подадат сигнал, в Петрич ми отговориха „това не е наша работа


21 Август 2019 10:50 | Християнин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ДА СЕ ВЪРНЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ТАКИВА ПРЕСТЪПНИЦИ. НЕ ИСКАМ ДА ГО ХРАНЯТ В ЗАТВОРА ДЕСЕТИЛЕТИЯ
С НАРОДНИТЕ НИ ПАРИ И ДА ИЗЛЕЗЕ СЛЕД 20 Г. И ПАК ВЪРШИ ТАКИВА ПРЕСТЪПЛЕНРЯ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар