Земеделци от Югозапада искат противоракетна площадка срещу градушки

19 май 2024 12:09   1 коментар   3808 прочита


Желанието на производители и общинското ръководство на Кюстендил е, в града бъде построена ракетна площадка за борба с градушките. От кметството планират среща с Министерството на земеделието. Кюстендил открай време е известен като овощната градина на България, но въпреки това през годините стъпки за изграждането на такава площадка не са предприети, съобщава Нова телевизия.

Когато небето се намръщи и облаците се сгъстят, няма как един земеделец да е спокоен, защото тогава вероятността за градушки се увеличава. А с това се намаляват шансовете за добра реколта. „Имам череши, ябълки, круши, сливи, кайсии, праскови. Зеленчуци всякакви. И като удари градушката, щетите обикновено са големи”, разказват местните земеделци.

За да се гарантира някаква защита от градушки, кметът Огнян Атанасов инициира среща с Министерството на земеделието. „Климатичните условия се изменят, климатът се изменя. Преди години може да не е имало нужда, когато е картографирано. Към днешна дата има нужда. Доказателство за това е наличието на частен инвеститор, който си изгради за неговия черешов масив такава система, която е с газови ракети, и успява да предпази по-голяма част от своята градина. Това е показателно, че тук вече има нужда, имаме статистика и от Агенцията по метрология, където се вижда интензитета на градушките. За нас е изключително важно, тъй като застрахователите бягат от отговорност да изплащат”, обяснява кметът на града.

Според Димитър Сотиров застрахователите хитруват, като излизат с обяснението, че дори и увредени, плодовете могат да бъдат използвани. „Най-често казват „Вие пострадалата реколта ще я предадете за ракия, и пак ще имате някакви приходи. Това не е стопроцентова щета”. Но никой не купува съсипани плодове”, категоричен е той.

През последните няколко години щети причиняват дори и дъждовете, защото се изсипват в твърде големи количества, в най-неподходящия за черешите период. Това уврежда плодовете и те загниват. А ако се изсипе и градушка, цялата кампания се обрича на провал.


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
19 Май 2024 22:51 | КУПИ ДИПЛОМА-
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ПРОТИВОРАКЕТНА ПЛОЩАДКА от заглавието е площадка, която е срещу ракетите. Значи като литне ракета срещу градушката, стартира друга ракета, която я гътва. хахаха! Тва ЮЗУ работи неспирно за пръскане на знания околовръст, фред и евриуеър. Завършилите трябва да минат за лицензиране на хеликоп плщадката Симитлий.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар