Зелена активистка скочи срещу рязането на опасни и животозастрашаващи кипариси на ул. "Иван Михайлов" в Благоевград

22 ноември 2022 16:18   11 коментара   10724 прочита


Община Благоевград започна изсичане на потенциално опасни дървета- кипариси на улица "Иван Михайлов" в Благоевград, за които е установено, че са изгнили и достигнали възраст, в която биха могли да се превърнат в заплаха за здравето и живота на гражданите.

След анализ и преглед на дърветата по улицата е взето решение те да бъдат отрязани, с цел превенция на животозастращаващи послледици при евентуално по силен вятър, буря или обилен снеговалеж.

Дейността на общината обаче, посегнала на старите и опасни дървета, очаквано предизвика реакция на активист на "Зелено движение", които винаги в такива случаи се намесват, коментирайки неотложни действия, едва ли не като сериозно престъпление.

Този път пост по темата е публикувала Наталия Попова, която уведомява гражданите, че общината реже 40 години кипариси, без да е уведомила "Засегнатите" лица.

Ето какво пише Наталия Попова: 

"12 бр. 40-годишни кипариси в Благоевград се ОТСИЧАТ 

Един от символите на Благоевград, последните 12бр. останали 40-годишни кипариси по ул. Иван Михайлов се изсичат безмилостно и най-късно до средата на седмицата ще останат само в историята на града и спомените на живущите на около хора:(. 
Под предлог, че са опасни за преминаващите хора и автомобили, без обаче да има публични констативни протоколи от експертна комисия за този факт, рязането на дърветата започна от тази сутрин. 

От община Благоевград са "уверили" живущи наблизо хора, че така ще стане по-красиво. Защо такъв важен, обществен въпрос в нашия град отново се решава без предварително уведомление и консултация със засегнатите граждани?, пита Попова.

От поста остава впечатлението, че общината реже здрави дървета, за да стане по красиво. 

Абсурдно внушение, което ни провокира да проверим защо се режат тези кипариси и има ли основание активистката за думите си. Какво установихме. 

Община Благоевград се е заела с подновяване на озеленяването на ул. "Иван Михайлов". Нови по-подходящи за нашите географски ширини и предназначение дръвчета ще заменят старите вече „Аризонски кипариси“, чието изсичане е наложително, въпреки нежеланието да се разделим с тези радващи благоевградчани дървета. 

Поставени в градска среда и изложени на непрекъснато замърсяване от преминаващите автомобили, живота на тези растения значително се съкращава, коментираха за Struma. com експерти. "Дори за неспециалист е виден наклона на стволовете, породен от факта, че кореновата система не може да поеме натоварването от надземната част. Въпрос на време е при по-силна буря или снеговалеж големи клони или цяло дърво да падне и да предизвика нежелани последствия". 

Именно тази потенциална опасност отстраняват общинските служители. На място се вижда, че мерките са предприети абсолютно своевременно, тъй като при рязането и изкореняването на старите дървета се констатират кухи стволове и болна изгнила коренова система., свидетелство за това, че дърветата загиват, а кухите стволове лесно могат да бъдат съборени при лоши метеорологични условия. 

Веднага след отстраняването им на тяхно място ще бъдат засадени „Японски вишни“, каквито вече има в останалата половина на улицата, за да се придаде естетика, красота и хармония в тази част на града 

Г-жа Попова може да бъде спокойна, да не се засяга лично от рязането на дърветата, а и би могла да попита компетентните органи, кое налага рязането, преди да отправя внушения в мрежата. 

Преди време в училището на квартал Грамада отрязаха дърво над 100 години, под короната му израснаха поколения деца.

Намерението предизвика сълзи, брожения на жителите, груба намеса на природозащитници и зелени активисти, които твърдяха, че дървото не трябва да се реже.

Когато обаче пристигна комисия експерти се установи, че дървото е болно и е било въпрос на дни да падне и да повлече с огромните си корени сградата на цялото училище. А да не говорим, в каква опасност за били поставени децата, ученици. 

Смятаме, че намесата в такива случаи трябва да бъде компетентна, подплатена с факти и да не се подценяват добрите намерения на експертите, преценили, че кипарисите на ул " Иван Михайлов са потенциално опасни и е наложително те да бъдат отрязани, докато не е станало нещо непоправимо. 

П. Попов 


Още за: дървета   Благоевград   Още от: Общество

Принтирай статия
11 коментара
22 Ноември 2022 16:34 | ..
Оценка:
20
 (
30
 гласа)

Искам да и паднат на главата на тази зелена активистка, помяри долни, къде са когато режат горите незаконно, всеки ден кубици незаконна сеч, тръгнала за клоните да прае чалъми


22 Ноември 2022 16:46 | С цялото ми неуважение
Оценка:
29
 (
37
 гласа)

Преди 20 години първият мокър сняг с тежестта си изкорени няколко от тези кипариси в отсечката между бензиностанцията и хандбалната зала. Цяла нощ разчистваха и рязаха, за да се отшпуши тая важна улица. Не ми се ще да го кажа, ама днес голяма част от "зелените" наистина са много зелени. Неопитни и незнаещи, ама кресливи. И е крайно време приятелите им, които милеят за бездомните кучета, да си направят график и да им събират лайната от тротоарите и градинките. Не е много трудно да се сети човек, че като храни едно животно ще се наложи и да събира изпражненията му. Така правят и неграмотните баби на
село. Ама нашите кучкарки са "елит".


22 Ноември 2022 17:45 | Българин
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Най-обичам да мразим! Еле па ора со съвест. Мразим, мразим, МРАЗИМ!


22 Ноември 2022 17:51 | Благоевградчанин
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Тенденциозно и лъхащо на провинция памфлетче!


22 Ноември 2022 19:44 | Нина Спасова
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Инициативата е похвална. Но наистина ще повярваме в добрите намерения, ако дейността по изсичането на опасните дървета продължи и нагоре по "Иван Михайлов" в посока Американския университет. От началото на улицата до кръстовището с "Димитър Димов" е наложително да се премахнат всички липи - болни, с кухи и прогнили дънери.


22 Ноември 2022 20:10 | Коко
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Защо не скочика срещу разкопаването на река Бистрица по пътя за Бодрост. Всички са платени циркаджии.


22 Ноември 2022 21:49 | ...
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Да скочи на некой уй, вместо да се занимава с глупости... айлякчии


22 Ноември 2022 23:01 | ..
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Къде са тези зелени активисти, когато всеки ден се изсичат горите незаконно, къде сте??? Защитници на животни Четри лапи, Пет лапи къде сте когато улични помяри разкъсват деца и хора, къде сте, смешници, нали пари взимате за това, къде сте когато човек е разкъсан от кучета насред центъра, иначе се появявате, когато некое куче е отровен, мама ви деба и боклуци. Недай Боже, ако ми се случи нещо от този род, ще съдя Община, кмет, фондации до дупка, препоръчвам всеки да ги съди и да си търси правата, че тези институции които взимат пари не си вършат работата


22 Ноември 2022 23:33 | Ввв
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Така е след като човека (Тони Мавродиев) за който озеленяването на Благоевград няма тайни е отстранен за да "блести " ръководството на новото предприятие озеленяване.


23 Ноември 2022 09:13 | ?????????
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Пенсионира се човека, а елате да видите как минава баба с бастун по тротоарите на ремонтиращата се улица В. Априлов на метри от общината..... ЦИРК.....


23 Ноември 2022 16:42 | Ех, село, село
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Мухла! Ами утрепе някой човек? Чула, че е модерно да си активист и юруш... Да иде да живее под дървото на палатка
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар