Заявките са дадени, кандидат- кметовете в Пиринско са ясни! Лакомията за власт показва грозното лице на политиката! Тролове, анонимни сайтове и фалшиви профили- само част от предизборната баталия

19 септември 2023 10:20   35 коментара   26572 прочита


Фейсбук се превръща в клоаката, където всеки може да излее помията си върху обекта на поръчителство

Броени дни до старта на предизборната кампания напрежението сред кандидатите за кметове расте паралелно с техния брой. Благоевград и Петрич са с най-много кандидати- 10 са в областния център, почти толкова са и в Петрич. В Сандански и Разлог до момента кандидатите са по 5-ма, в Банско, Симитли и Струмяни ситуацията е най-спокойна. Там в момента се говори единствено за кандидатите Стойчо Баненски, Апостол Апостолов и Емил Илиев. В Кресна ГЕРБ създадоха безпрецедентна ситуация.

Номинираният от местната структура Тодор Гюрев изненадващо бе отхвърлен от Изпълнителната комисия и от партията обявиха, че подкрепят независимия действащ кмет Николай Георгиев. Вчера стана ясно, че Гюрев ще участва в кандидат-кметската надпревара, но не се уточнява как. Тежки избори предстоят, тъй като тази година в голяма част от градовете на областта кандидатите са все популярни личности.

След години далеч от местната политика, например, като кандидат за кмет на Петрич излиза и бившият депутат от ПП ГЕРБ Димитър Танев, който ще мери сили с Димитър Бръчков, Любчо Минев, К. Качулев и други. Засега според проучвания, поръчани от партиите действащият кмет Димитър Бръчков е с най-висок процент одобрение сред кандидатите, подобна е ситуацията и в Благоевград, сега действащият градоначалник Илко Стоянов е получил одобрението на 29% от избирателите.

Останалите кандидати в проучването на ГЕРБ се нареждат след него. Проучванията са направени през август,  далеч преди старта на кампанията. В Сандански основната битка се очертава да е между действащият кмет Атанас Стоянов и кандидата на ГЕРБ Стоян Стоев. Изненадата в тези избори ще дойде от Разлог, традиционно спокоен по време на кампании. Този път обаче се очертава яростна битка между бивши съратници, колеги и съпартиици.

В надпреварата срещу бившия си шеф, екскметът Красимир Герчев, се изправя заместникът му Венцислав Гърменов, разочарован от избора на изпълнителната комписия на ГЕРБ, която предпочете кандидатът им за Разлог да е Герчев. Разочарованието тикна Гърменов да търси подкрепа на друго място и той ще е кмет, издигнат от местна коалиция. В Симитли Апостол Апостолов е без конкуренция, в Струмяни Емил Илиев-също.

Вероятно те ще запазят постовете си. В Банско вече се говори, че кметът бил сигурен и това е сегашният заместник кмет Стойчо Баненски. При поовърхностния  прочит на кандидатите, който правим в момента, не можем да не отбележим една крайно негативна тенденция, която набира скорост и се очаква да избуи в хода на кампанията.

На много места в областта се прави опит за вземане на властта с тежки манипулации и поръчкови репортажи 

В някои от градовете като Благоевград, Петрич и Сандански някои кандидати за власт, очевидно нямат търпение и стартираха с грозни манипулации, поръчкови статии и репортажи. Наченките на мръсна и кална кампания за местните избори започва да покафенява и да отвращава всеки нормален човек. 

Обект на нападки и атаки засега  са предимно настоящите кметове. От няколко месеца те са обект на поръчкови статии и коментири в никому неизвестни, анонимни сайтове, чиито собственици, дори не смеят да се покажат и да заявят собствеността си, вероятно, за да се предпазят от съдебно преследване за разпространени лъжи и обиди. Не липсват атаки и в социалните мрежи, в повечето случаи отново от фалшиви профили. Цялата анонимност на атаките навежда на мисълта, че по същество съдържанието им е лъжа, която никой не посмява да изрече лично и открито. 

Изпращат се репортери известни предимно с това, че се появят там, където ги изпратят поръчители, готови да платят щедро за всяка изпълнена поръчка. Задават се въпроси, на които сами си отговорят не дават възможност на никой друг да отговори, прекъсват, държат се арогантно и подвеждат…. подвеждат и лъжат откровено. Те обаче, не са толкова виновни. Вината и отговорността за действията им е изцяло на поръчителите, скрити, анонимни и прежаднели за власт. 

Кметските избори събуждат неподозирани низости, а очевидно кметският пост се е превърнал във фикс-идея за мнозина, които са готови да минат през всичко и всеки, за да се доберат до кметския кабинет. 

Изненадващо самообладание запазват за момента Димитър Бръчков и Атанас Стоянов, които спазват добрия тон и не отговарят в същия стил на опонентите си. В Благоевград ситуацията не е по-различна. Кметът Илко Стоянов  многократно алармира за подобни лъжи и хейтърски атаки , назовавайки с имената им поръчителите и изпълнителите  на подобни статии и репортажи, отговаряйки им на нарочни пресконференции.   

В областния център в битката с думи и замеряне с компромати влизат, както фалшиви профили, така и реални, които услужливо хейтят в полза на поръчителя си. Фейсбук се използва от някои като клоака, където всеки може да изхвърли помията си срещу този, който е поръчан. 

За никой обаче, не е тайна, че хората се умориха от омраза и лъжи, и по всяка вероятност, те ще дадат червен картон на онези, които я посяват. Нещо повече, интелигентният избирател си дава ясна сметка, че поведението по време избори е показателно за начина, по който би управлявал всеки един от кандидатите. 

Съветваме кандидатите за кметове да спрат, да помислят и да водят кампания, свързана с идеи и програми, а не с манипулации и негативизъм, защото срещу тях има хора, които могат да мислят. Никой, който е подценил избирателите, не е спечелил избори. 

Петя Колева 


Още от: Общество

Принтирай статия
35 коментара
19 Септември 2023 11:13 | Само питам...
Оценка:
20
 (
24
 гласа)

Защо сте заключили възможността за отзиви и мнения под хвалбата за Камбата? Изтървали сте само 3 хвалебствени коментара, ама не виждате ли с колко минусите са над плюсовете? Жалки юрдеци!


19 Септември 2023 11:17 | Истината
Оценка:
22
 (
30
 гласа)

най най най големият източник на грозни атаки, манипулации и лъжи е самият Илко Стоянов. той да алармира затова е наглост на наглостите. айде заминавай си, алкохолик - крадец.


19 Септември 2023 11:19 | до Истината
Оценка:
14
 (
24
 гласа)

Много вярно. Знам по лична негова заръка, че се атакуват Методи Байкушев, че бил болен, а Шушков имал хотели за милиони по Америка.


19 Септември 2023 11:21 | Прогноза
Оценка:
-4
 (
38
 гласа)

Струма, спрете да се занимавате с Благоевград. Кметът е ясен - Методи Байкушев. Концентрирайте се върху Разлог и Петрич. Там ви е играта и можете да наклоните обществено мнение.


19 Септември 2023 11:29 | Кучката
Оценка:
-10
 (
24
 гласа)

Само Насо


19 Септември 2023 11:33 | до Благоевград
Оценка:
18
 (
26
 гласа)

Струма спира коментари и под Илко и Шушков. дава само за Методи, за да могат троловете на Илко да пишат простотии и измишльотини.


19 Септември 2023 11:40 | Стар гражданин
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Атанас Стоянов ще е новият стар кмет на Община Сандански! Няма да допуснем Стоян Стоев, Минерала и Васко Бореца да се върнат с купени гласове!


19 Септември 2023 11:45 | Наблюдател
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

Танас Киряков - Войводата се е регистрирал за кмет на Благоевград. Ето го кмета.


19 Септември 2023 11:46 | Бела фен
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Костадин Лялев печели Петрич.


19 Септември 2023 12:18 | Пепо
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Хора отворете си очите и разума. Да гласуваме за К. Габеров. Образован и отговорен наш съгражданин.


19 Септември 2023 12:39 | Свободни граждани
Оценка:
13
 (
21
 гласа)

Интернет се напълни с фалшиви статии и за Методи Байкушев, кандидат за кмет на Благоевград. Явно страхът е голям! Грозно е наистина да се играе нечестно, но очевидно хората, които не спазват никакви правила са много повече от почтените кандидатит. Хора, четете само от проверени източници!


19 Септември 2023 12:44 | Вярвам
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

"Когато те паднат ниско, ти се изкачи по-високо! "


19 Септември 2023 13:31 | Сирил Льо Мусташ
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Камбата последните 4 години кметуване ги изкара дистанционно от София. Сега пак се разкарва по градо, все едно нищо не е било.


19 Септември 2023 14:51 | ......
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Бръчков наркомано вън от кметсвото на петрич, да си иде при житанци на мелник да си шмърка на воля.


19 Септември 2023 16:24 | караваната на Кончето
Оценка:
-3
 (
11
 гласа)

Ние сме за Методи.


19 Септември 2023 16:34 | Петрич
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Вън Бръчков от общината даси земи с себе си валяко и гошо Петров


19 Септември 2023 16:49 | Караваната Фантастико
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Ние сме за Атанас Киряков.


19 Септември 2023 17:46 | Тодорова
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

Ние от двойния гараж сме за Байкушо!!!!!
Че ги утепаме


19 Септември 2023 18:53 | Беседката на джамията
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ние сме за кой даде повече


19 Септември 2023 19:20 | Крадецо
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Срам и позор ако насо стане кмет? Вижте му Инициативния комитет. Учудващо е само присъствието на Нешка. Другите са си леката.


19 Септември 2023 22:18 | Съвет
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Спрете, тролове Илкови, не сейте омраза сред хората! Каквито и гадости да пишете за другите кандидати, вашият будител е пътник в безпътица! А кмет ще ни е Методи Байкушев! Не се абете!


19 Септември 2023 22:51 | До до Благоевград
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Троловете от общината като отидат утре на, работа" ше оправат и Камбитов и Шушков а за Байкушев не мисли какви ше ги ръсат


20 Септември 2023 01:59 | Пешо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ще гласувам за крадливите войводи!


20 Септември 2023 02:01 | сао
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Вестник струма, вокса и сандански 1 са на договор при кмета на Санданскк


20 Септември 2023 02:47 | Пепи
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Най-после една точна статия. Браво на Струма. Вярно започна да ни се повръща от разни анонимни грамаждани и струмскаджии. Камбитов от години не живее в Благоевград, Шушков нищо не направи за града, а вече и Потника няма толкова власт да го побутне, Байкушев е добро момче, но става само за адвокат на свободна практика, Илко трябва да изкара пълен мандат за да може да го псуваме ако трябва. За две години показа че може, но са малко. Така че реално погледнато, Илко е най-малкото зло. Трябва да му се даде още един шанс.


20 Септември 2023 05:47 | Ей, ,,Пепи
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Илко ли? Който искаше да ни набута необоснован по всички линии заем; Който, изтри" пътната маркировка по улиците, та не знаем вече къде да пресечем; Който не приема гражданите в кабинета си; Който пине не почисти Аквапарка; Който създаде умишлено мрежа от оплювачи на съгражданите си; Който обиколи като турист всички възможни партии; Който ходи да на Великден в черквата по маратонки и дънки; Който е комбина с небезизвестния интригант Дончо Тодоров; Който извозва кучетата в Дупница по неизвестни причини; Който е дал половината град на прокурор; Който .... НИЩО не направи, освен, че озлоби и настрои хората един срещу друг?! Този ли Илко?! Никогаш повече!!!


20 Септември 2023 06:06 | Пешо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

За Сандански ки е Сашо Манолев, тоа Стоянчо дебренскио мухльо е само за фасада


20 Септември 2023 06:26 | Божи
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ристена и Насо водят класацията.


20 Септември 2023 07:42 | Благоевград днес .
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Няма да гласувам за нито за Камбитов, нито за Шушков, нито за Томов, нито за Илко, нито за Байкуша, нито за приоданци като Цвета Рангелова.. Ще гласувам за някой благоевградчанин от останалите кандидати.


20 Септември 2023 08:23 | БЛАГОЕВГРАД
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Парцала Струма - стършел е всичко друго, но не и обективна медия.


20 Септември 2023 09:15 | До благоевград днес
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

И аз така.


20 Септември 2023 10:38 | До крадецо
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

За пореден път Нешка Робева се дъни! Вече аман и от нея. Виж, онова недоразумение Желевата убавица, е точно в десятката


20 Септември 2023 10:39 | БЛАГОЕВГРАД
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Нешка Робева какво общо има с нашия град?


20 Септември 2023 10:54 | ДА СИ ЗНАЕТЕ
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Трийте, трийте боклуци. Да си знаете само: вие сте също толко виновни за състоянието на града, колкото и вашия любимец Неделчо. Защото вместо да сте кричини към него и неговите глупости, вие му лижете топките 15 години. Лайнари!!


20 Септември 2023 20:28 | Васе КОМБАТА Якоруда
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

помаци нема да избирам я че гласувам за кой повече манджа даде оти сам дебел и ми се руча, ма и за Асьов не че пусна саде Фери ми е на сръце оти заедно се ръчкаме...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар