Завръщане към живота: Едно по едно заведенията в центъра на Благоевград започнаха приготовления за отваряне

25 февруари 2021 13:05   11 коментара   18043 прочита


Заведенията в центъра на Благоевград започнаха приготовления за отварянето си. Днес в част от тях кипеше трескава работа по почистването им, след като месеци наред бяха затворени.

Липсата на работещи кафенета придаваше на областния център призрачен вид, особено вечер.

Освен, че са място ,където можеш да релаксираш, са и място за социални контакти. Изолацията до крайна степен изнерви хората, така че отварянето на заведенията се посреща с одобрение и нетърпение от благоевградчани.

Както стана ясно преди дни заведенията, ресторантите, организираните пътувания в страната и конгресният туризъм ще започнат да работят от 1 март.

За това се договориха представителите на браншовете, министърът на туризма Марияна Николова и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща в здравното ведомство. Организираните пътувания зад граница и нощните заведения е предвидено да започнат да функционират от 1 април. „За заведенията поехме ангажимент още при изготвянето на сега действащата заповед те да могат да отворят на 1 март.

Сега ще изпълним това обещание, но при ясни и конкретни правила“, заяви министърът на здравеопазването в началото на срещата с бранша. Ресторантите и заведенията ще могат да отворят врати при използване на 50% от капацитета си.

На една маса ще се допускат не повече от 6 човека. В организирани семейни събирания ще могат да участват най-много 15 души. Работното време на заведенията ще приключва в 23:00 часа.

Дейността в обектите ще се извършва и при спазване на сега действащите противоепидемични мерки. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България подкрепиха така предложения от министъра на здравеопазването вариант за работа, като призоваха колегите си да спазват мерките и да се ваксинират срещу COVID-19. От 1 март ще бъде разрешена и конгресната дейност.

От бранша са съгласни това да се случи при използването на 30 % от капацитета на залите, като реално те ще заработят след средата на месеца. По предложение на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов работещите в туристическия и ресторантьорския сектори ще имат възможност да се ваксинират до началото на летния сезон.

„Трябва да заредим всичко ресторантите със стоки, да направим едно хубаво зареждане, тъй като вече сме изхарчили запасите, ако има такива.

Трябва да вземем стока, да задействаме договори, от това ще тръгнат веднага и задълженията към НАП за осигуровки и данъци. Хората са още изплашени, несигурни”, коментират ресторантьори.

Те искат гаранции и точни условия, при които може да се се стигне до ново затваряне.

М. Иванов

11 коментара
25 Февруари 2021 13:15 | Лилавото
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Никой не вярва на цар тиква от Банкя и толупите около него. Сутрин казват едно, след обяд друго.


25 Февруари 2021 13:22 | от общината
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Кога ще отвори La Операта


25 Февруари 2021 13:24 | Мартин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Чакаме багажо и OPEN


25 Февруари 2021 13:31 | Карл Кокс
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

И бЕлото и Рафи са със супер грозни фасади и правят центъра да изглежда много зле.


25 Февруари 2021 14:04 | Благоевград ООД
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

То само заведения останаха в този град. И студентите от елитния ЮЗУ.


25 Февруари 2021 17:07 | тото
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

И кмета днеска честеше неговото грозно Рафи, да го отваря


25 Февруари 2021 18:44 | Фрико
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Само дрога по тия дупки


25 Февруари 2021 18:51 | Очевидец
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

В  мвр в момента работят едни кадри които не работят за благото на хората а точно обратното. Ще ви издам знания и факти които са не известни за повечето от вас, да не кажа за 98% от вас. В нашия гдбоп и нашата прокуратура имат инструмент за идентифициране на човешките мисли, достатъчно е да имате просто телефон или лаптоп пред себе си. Хора които не са направили нищо биват подлагани на подслушване и на този инструмент за идентифициране на човешките мисли. В нашата държава не е така както казват, че съдия трябва да издаде разрешително за подслушване. Подслушват който си искат, неудобен човек на власта или на някой близък до власта. Познавам човек който е под пълен тормоз от тези същите, изтриват му хора от фейсбук приятелите, бива преследван от години без да е нарушиш закона. Харчат държавен ресурс към хора които не нарушават закона, а тези които нарушават закона са необезпокоявани. Говора, че тези виши полицаи са от най-високите етажи в МВР. Добре дошли в България


25 Февруари 2021 19:51 | Бойко
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Помагайте!!!
Искам да си резервирам маса за 01. 03., но уви всичко било заето!


26 Февруари 2021 16:38 | Мима
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Фриковците, да не забравят ОПЕРАТА!!!!


28 Февруари 2021 20:49 | 123
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Айде безработните ашляци ще ближат по едно кафе цял ден.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар