Защо ВАС отказа да премести съдия Ангелина Бисеркова от Петрич в РС Перник ?!

04 октомври 2023 08:24   4 коментара   9811 прочита


Съдия Петър Узунов изпрати сигнал, в който описва поведението на съдийката по няколко дела

Съдийската колегия отказа да премести Ангелина Бисеркова от РС-Петрич в районния съд в Перник, където беше класирана, след сигнал от председателя на окръжния съд в Благоевград Петър Узунов, който стана повод кадровиците да се усъмнят в професионалните качества на съдийката. 

През лятото на т. г. по повод на възражение на съдия Бисеркова по изготвената ѝ атестация, Узунов е изпратил писмо до СК на ВСС, в което описва поведението ѝ по няколко дела. 

Поради тежък кадрови проблем в районния съд в Разлог, Петър Узунов изготвил график за командироването на съдии от района на Благоевград в Разлог. 

Ангелина Бисеркова била командирована през март, като на 21 март разгледала седем граждански дела. Всички те обаче били отложени – една част за 15 юни, а други – за 19 юни. 

Председателят на ОС-Благоевград е акцентирал на факта, че делата са били отсрочени за след цели три месеца. 

Той е отбелязал още, че по едно от тях Бисеркова е посочила, че в закрито заседание ще се произнесе по възражения, исканията и доводите на страните, но за четири месеца това не било сторено. 

Силно впечатление е направило и това, че някои от делата са били отсрочени за 19 юни, за когато Бисеркова е имала насрочени дела в районния съд в Петрич, където по принцип работи. 

На тази дата по две от делата страните са искали да се даде ход и да бъдат изслушани вещите лица, които са се явили в съда. Но два дни преди 19 юни Бисеркова представила болничен. Според Петър Узунов така тя е създала предпоставки за осуетяването на командироването на друг съдия, който да поеме делата, както и за многократното им отлагане без основание и в разрез с правилата на ГПК. 

След като докладва сигнала на шефа на ОС-Благоевград, председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Драгомир Кояджиков обяви, че членовете на КАК са се разделили 4:4 по въпроса дали Ангелина Бисеркова следва да бъде преместена в РС-Перник, за където беше класирана от конкурсната комисия. 

Самият Кояджиков обяви, че ще подкрепи варианта, в който колегията отказва да я премести като допълни, че за него поведението ѝ не отговаря на изискванията на етичния кодекс. 

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също обяви, че няма да подкрепи предложението Бисеркова да бъде назначена в съда в Перник като поясни, че според него тя не притежава необходимите професионални качества. 

„Всички знаем проблемите в съда в Разлог. Знаем за опитите на председателя на ОС-Благоевград да ги реши. Единственият вариант беше чрез командироване. Заради това там бяха последователно командировани съдии от районните съдилища и от окръжния съд. Бисеркова попада в графика с всички останали районни съдии. Проблемът е, че колегата отлага дела на същите дати, когато има дела и в РС-Петрич. Няма как, когато отлагаш дела на дати, за които предварително знаеш, че имаш дела и обективно не можеш да ги разгледаш, да говорим за професионални качества. Обратно, това говори за липса на професионални качества“, каза Чолаков и допълни, че разглеждането на делата в срок е в интерес на страните. Каза още, че някои от производствата са от 2021 г. и 2022 г., но имало и от 2019 г., т. е. от дълго време са висящи. Председателят на ВАС посочи и че Бисеркова се е отвела от всички дела, които са ѝ били разпределени в РС-Петрич с едни и същи мотиви като не стана ясно какви са те,цитира думите му лекс бг. 

„Какъв знак ще дадем на останалите съдии от района на Благоевград, които ходиха командировани в Разлог и никой не си позволи да направи това“, посочи Чолаков. 

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев също изрази възмущението си от отлагането на делата за дати, на които Ангелина Бисеркова има насрочени такива в Петрич. 

Единствено Атанаска Дишева и Вероника Имова застъпиха позицията, че СК трябва да се съобрази с класирането, извършено от конкурсната комисия и че представените болнични листове не са били оспорени от Петър Узунов, каквото право е имал. „Дори да се създава известно съмнение по критерия дисциплинираност и изпълнителност, няма индикация, че колегата Бисеркова има дефицити в своята професионална подготовка“, посочи Имова като допълни, че такива сигнали в последния етап от конкурс не би трябвало да създават основания за отказ един магистрат да бъде назначен, без сериозна проверка на истинността на посочените факти. 

При все това със 7 на 2 гласа колегията отказа да премести Бисеркова в Перник.

ВСС обаче премести Румяна Митева-Насева (РС-Петрич)   в районния съд в Благоевград.  

В. Василев 


Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
04 Октомври 2023 10:27 | kosss
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

По-добре е от всяка виагра. Сексът ви ще стане много горещ и страстен, нещо, което не сте опитвали досега. прочетете го сами ----> https://s9.ro/sobio


04 Октомври 2023 11:11 | Do koss
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Da tigo nabutam i bez viagra


04 Октомври 2023 18:22 | поручик Ржевский
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Май не е пуснала на когото трябва?


04 Октомври 2023 21:00 | Методи Бисерков
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Сестра ми е най тъпата съдийска. Как може да прави бракоразводни дела без за знае какви са отношенията между съпруг и съпруга
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар