Заседание с висок обществен интерес! ОИК Благоевград решава утре предсрочното прекратяване правомощията на кмета Р. Томов

27 април 2020 12:55   44 коментара   12212 прочита


ВАС с изрични указания: Комисията няма оперативна самостоятелност в случая и се "Задължава "  да спази закона, изпълнявайки съдебното решение-ДИРЕКТНО   

Общинската избирателна комисия  ОИК Благоевград се събира утре, за да гласува предсрочното освобождаване на кмета Румен Томов и изпълни разпореждане на два съдебни състава в АС-Благоевград и ВАС. Два състава,  доказали нарушението на Томов по чл 41 от ЗМСМА, който задължава в едномесечен срок кметовете да прекратят търговската си дейност и се заличат като търговци в Търговския регистър. Благоевградският кмет е нарушил този текст от закона, просрочвайки заличаването си в регистъра, което води до незабавно прекратяване на мандата му. Председателят на ОИК Мартин Бусаров е насрочил заседанието за утре в 18 часа. 

При първото си заседание, свикано по жалба на бившия кмет Ат. Кабитов, открил нарушението на Томов, част членовете на ОИК, които са юристи, си затвориха очите пред видимото и доказано нарушение и гласуваха като политици против прекратяване на правомощията на кмета. Политическите действия поведоха след себе си обжалвания  на решението на ОИК. ГЕРБ и ПП МИР внесоха в съда жалби срещу  решението на комисията и Административен съд Благоевград  го  обяви за НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Преди дни Върховният административен съд / ВАС/, където кметът Румен Томов жалеше решението на АС Благоевград, остави в сила решението на  местния съд и разпореди на избирателната  комисия да се събере и изпълни действията по закон и според съдебните решения, без да тълкува събраните по делото факти и обстоятелства.

"От начина, по който този вид обществени отношения са уредени в закона се налага извод, че срокът по чл. 41 от ЗМСМА има преклузивен характер, а изтичането му ЗАДЪЛЖАВА ОИК да упражни правомощията си и ДИРЕКТНО ДА ПРИЛОЖИ  последиците, които законът свързва с неизпълнението на задължението по чл. 41 от ЗМСМА ", това  се казва в рещението на ВАС по казуса с кмета Томов.   

Два съдебни състава указват на местната избирателна комисия : Да приложи закона с цялата му тежест, без да тълкува доказателствата и фактите, установили по безспорен начин нарушението на кмета Томов, и да прекратят предсрочно неговите правомощия. Т. е оттук нататък всеки ход на ОИК Благоевград, против указанията на съда, ще означава потъпкване на закона от членове на комисията, които ще носят отговорност за действията си пред закона и пред обществото.  

Вярвайки, че в местната избирателна комисия работят хора, които пазят името, честта и авторитета си,  те ще загърбят политическите си пристрастия и ще спазят закона, още повече, че този път общественият интерес към техните действия е особено засилен,коментираха пред Struma.com юристи. В Благоевград вече започнаха легенди около совалките на заинтересовани лица да упражняват натиск и политическо влияние върху юристите в комисията, подтиквайки ги да гласуват против освобождаването на кмета, т. е подтиквайки ги да извършат нарушение на закона и да не се съобразят с решенията на българския съд.

Разпространявайки слухове за подкупност на определени членове от комисията, невежи и незачитащи българското законодателство лица, подхранват надеждата, че с решението си ОИК ще остави на поста градоначалника Румен Томов, тъй като някои от членовете на ОИК вече били " обработени" да не изпълнят съдебното решение и да гласуват против отстраняването му. Действие, което е пълен разрез със закона и законността в тази държава.

Други пък  твърдят, че ОИК няма да може да се събере в пълен състав, за да се провали заседанието. Ще отсъстват определени членове, за да се печели  време и да шиканират процеса по прекратяване на правомощията на кмета. Тук обаче, разпространяващите този слух прескочиха границите на разумното поведение и мислене, тъй като не са обърнали внимание на решението на ВАС, в което върховните магистрати "не молят " ОИК да приложат закона, а ги "ЗАДЪЛЖАВАТ "да спазят закона и го приложат ДИРЕКТНО, без да имат право да тълкуват и разсъждават по доказателствата в делото.

А и шиканирането на гласуването и заседанието не може да продължава толкова дълго, колкото им се иска на някои,твърдят компетентни по темата..  Веднъж вече видяхме мотивите, с които членове на ОИК нарушиха закона и гласува против неговото спазване, видяхме също така и опит за фалшифициране, като в ОИК се внесат документите на градоначалника със стара дата. Предложението бе направено от член на комисията от БСП, който показа какви могат да бъдат действията на партията, която той представлява.

Чухме и срещу какви обещания  някои от членовете на ОИК са гласували като политици, а не като юристи, които са длъжни да  съблюдават спазването на законите. Чуваме, че и днес някои членове са правили странни срещи със заинтересованата страна. Посочват се имена, които вече били уговорени как да гласуват. Всичко това обаче са зловредни слухове, на които ние не вярваме.

Защото, ако е вярно, Благоевград отново ще сътвори прецедент в правния мир. ОИК се явява на изключително важен поправителен изпит утре.  Ще има ли член на  ОИК, който ще дръзне да  погази закона?! Какви ще бъдат мотивите му за подобни противозаконни действия? Кой ще се опълчи на компетенциите на два състава магистрати, гласувайки политически?!Ще опровергаят ли членовете на ОИК плъзналите слухове за търговия с гласовете им?!   

 Ще следим подробно начина, по който  юристите в ОИК ще гласуват  и ще спазят ли закона, съобразявайки се с решението на магистратите в две български съдилища.  Ако утре мандатът на кмета  Румен Томов бъде прекратен, следва спешна сесия на ОБС, на която трябва да бъде избран нов временен кмет на община Благоевград.

И тук ще станем свидетели на труден избор- опциите са няколко : Ясен Попвасилев, Любен Милев, Ев. Терзийски или Василиса Павлова- някой от четиримата заместник-кметове ще трябва да изберат съветниците. Ако не успеят, то кметът ще бъде наложен от областния управител Бисер Михайлов.

И временният кмет ще управлява до провеждането на избори, които заради извънредното положение в България ще бъдат настрочени най- рано през септември. Очаквайте подробности по темата.  

П. Костадинов  
   

44 коментара
27 Април 2020 13:28 | Ина
Оценка:
4
 (
20
 гласа)

Ще се опитат да шикалкавят и да бавят топката, от това Благоевград може да загуби


27 Април 2020 13:39 | �����������
Оценка:
20
 (
42
 гласа)

Ина, Благоевград изгуби толко през последните 8 години, че никога няма да може да се възстанови! Управлението на Камбитов погуби града.
1. Станахме най-бедния град в България!!!
2. Бяха разпродадени най-привлекателните имоти общинска собственост за да изникнат грозни сгради, естествено на гербери в общината.
3. Всички зелени площи в центъра вече са застроени,
и т. н.


27 Април 2020 13:40 | ...321
Оценка:
2
 (
18
 гласа)

Колкото и да бавят, изходът е ясен. Дано се появи свестен кандидат, дали обаче


27 Април 2020 13:41 | Ина
Оценка:
-18
 (
36
 гласа)

Ей, трол, излез с името си. Благоевгрд фалира по времето на Томов. Кабитов направи толкова за града, колкото ти за жена си не ожеш


27 Април 2020 13:50 | �����������
Оценка:
16
 (
24
 гласа)

Името ми е Киро а на жена си съм направил двама мъжаги с тупурдаци, ако искаш мога и на теб да направя, само де не си некоя грозница..
А пък камбата е ясен на всеки в тоя град, не се напъвай, излишно е.


27 Април 2020 13:51 | Гост
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Интересът изобщо не е "обществен", а е личен - на Струма. сом.....


27 Април 2020 13:52 | ......
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

струна лон не казвайте хоп преди да сте скочили. Утре ще останете с пръст в уста, но искам веднага да напишете решението на ОИК.


27 Април 2020 13:53 | ......
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Няма Струма ком. Има струна лон


27 Април 2020 13:54 | Южен вятър
Оценка:
3
 (
21
 гласа)

Момчето си отива, завинаги оттук...


27 Април 2020 13:56 | ��������
Оценка:
4
 (
14
 гласа)

Боли ги фара сгрума. ком за вашия кмет като чета тлочетата на томов си обяснявам защо падна скоростно много простотия около него бе ужас.. Томов пада за жалост на тези около него.


27 Април 2020 14:00 | Служител
Оценка:
3
 (
19
 гласа)

За 6 месеца успя да фалира общината. Сега, ако ни оставят без заплати, ще види той кон боб яде ли


27 Април 2020 14:01 | Колега
Оценка:
6
 (
18
 гласа)

Ако ни оставят без заплати, протест пред "Плаза"


27 Април 2020 14:09 | 3 ет.
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Е, това му трябва, да ни остави без пари. Хайде да не казваме колко уиски се осчетоводи


27 Април 2020 14:10 | Ха
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Да изберат най-възрастният общински съветник - Мама Кажа за временен кмет. Така в общината ще бъде управлявана от "най-професионално" подготвеното дуо във вселената - Дончо Балито и Мама Кажа.
При вида на това убийствено "експертно" управляващо дуо, корона вируса ще избяга с диви писъци от Благоевградска община и ще започне нова ера в икономическото и социално развитие на Благоевград..


27 Април 2020 14:14 | БОКО-ВИД 19
Оценка:
2
 (
16
 гласа)

Скоро ке разтурим цирковата трупа (ГЕРБ)


27 Април 2020 14:32 | лина
Оценка:
-11
 (
25
 гласа)

Да се обединим и да върнем Камбитов


27 Април 2020 14:37 | Ивана
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

Няма заплати, заради похарчени 2 млн. лв за по-късно подписан договор за боклука! Сигурно има и други неразумни разходи!


27 Април 2020 14:46 | ?????
Оценка:
1
 (
15
 гласа)

Само вие от струната лом, сте видели тези "изрични указания". ВАС не е дал такива, защото по друго подобно дело отправиха питане до КС и го спряха до излизане на тълкувателното решение. За Ветово става въпрос, но там кандидата е от ДПС и не им се харчат излишни пари. За Благоевград не им е през онуй, защото така е казал онзи от Банкя. Камбитов го чака Бобов дол, а не Благоевград!


27 Април 2020 14:48 | До Лина
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

Коментарът ти ме кара да се запитам ТИ НОРМАЛНА ЛИ СИ?
Най-голямата грешка на Томов е, че не афишира какво прави екипа му. Много малко хора са наясно, че където и да пипнат изскачат далавери и незаконни действия от твоя Камбитов и сие. Затова и не се вижда много да е направено за града, защото екипът на Томов е принуден да стъпва като в минно поле и да оправя бакиите на крадците от предишните два мандата.


27 Април 2020 15:03 | Лина
Оценка:
1
 (
19
 гласа)

Ти нормален ли си? нали 6 месеца слушахме от Томов за разни фактурки, дето си изсмукваха от пръстите. Дребни душици, чао сте. Камбитов въобще не го замествай, че той е наравно с Причкапов, други толкова дейни кметве в Благоевград не е имало


27 Април 2020 15:04 | Чао, чоа, чао
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

"Пияници" ООД обяви несъстоятелност


27 Април 2020 15:05 | ***
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Нещо и мутрите на тези тримата от снимката не изглеждат читави.


27 Април 2020 15:07 | Бойко
Оценка:
-4
 (
12
 гласа)

Струма толкова ли сте безидейни, че всеки ден пишете едно и също? Нима мислите, че аудиторията ви е от олигофрени, която трябва всеки ден да бъде облъчвана по един и същи начин? Знаем ви позицията по казуса! Напишете някакъв интересен материал, с който да заитригувате средно статистическият ви читател.


27 Април 2020 15:15 | Бойко до до Лина
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Минните полета на, които се натъква екипа на Томов би трябвало да бъдат разчиствани от прокуратурата. Но за съжаление Томов дори и това не направи-да предаде всички закононарушения на компетентните органи. Аз специално не знам, но или действа на принципа "гарван гарвану око не вади" или хората около него са толкова некадърни, че и това не можаха да свършат за 6 месеца.


27 Април 2020 15:29 | ����
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Айде МУНЧО Довиждане!!!


27 Април 2020 15:30 | Тримата съдии
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Някой трябва да подведе Томов под отговорност за безстопанственост и безотговорно отношение към общината


27 Април 2020 15:39 | Г
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Ма разбира се! Да изберат Мама Кажа, а пък той да даде отново Зала Орфей безплатно на оня откачалник боксьорчето-подлога на Камбата, че и да му плаща консумативите. Даааа


27 Април 2020 16:30 | Кандидат за кмет
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Не манипулирайте и не внушавайте на хората простотии. ОИК може да отложи решението си до излизане на това от КС. Така никой няма да бъде глобен, защото глобата е за отказа, а не за отлагане. Така че, членове на ОИК, постъпете мъдро и изчакайте. Така ще зашитите и първото си решение.


27 Април 2020 16:36 | Мамата
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

То Мама Кажа ползва безплатно другата зала, а ние му плащаме консумативите. Тази дето Неделчо я направи за да ожени дъщеря си - защото е социално слаб, а Мама Кажа я ползва за борците, за него приходите от хотела, а за нас консумативите за залата.


27 Април 2020 16:54 | Iliq
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Верно ли, че общинарите стягат протест срещу томов, че ще ги остави без заплати?


27 Април 2020 17:52 | �������
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

ОИК. АКО ХИТРУВАТ НЕ ГЛОБИ А ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ ОТ ПО ТРИ ГОДИНИ ТРЯБВАТ. ЗАЩОТО АКО Е ГЛОБА ТОМОВ ЩЕ ГИ ПЛАЩА С НАШИ ПАРИ. А ПРИСЪДАТА НЯМА ДА ХОДИ ДА Я ИЗЛЕЖАВА.....


27 Април 2020 18:00 | �������
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

днес се говореше усилено по центъра че е много вероятно томов да остане понеже .оик. вече си прибраха заслуженето за това. и плюс да покрият евентуалните глоби. и се говори че томов е бил доста щедър.....


27 Април 2020 18:14 | Яни
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Утре няма да го катурнат, защото си е платил, и то добре. Въпрос на дни е, обаче да го махнат. Сега се опитва само да бави ннещата.
ГЕШЕВ?????


27 Април 2020 19:25 | Гешев
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Табачетата, Табачетата както ще правят сега?


27 Април 2020 20:43 | Никога герб в Джумаята
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Новия кмет може да е или да не е Томов, важно е да не е гербер.


27 Април 2020 21:36 | Опа
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Абе да им оставят Томов на тия селяци тука


27 Април 2020 22:05 | У
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Ковид още 30 г. Затворените кафани, барове, ресторанти, чалготеки, пунктове за Еврофутбол и казина спряха разпространението на наркотици, проституция и хазарт. Евала Бойко, с теб сме. Ще изчистиш БГ не само от вируси.


27 Април 2020 22:11 | У
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Ковид още 30 г. Затварянето на кафенетата, ресторантите, чалготеките, казината и пунктовете за Еврофутбол в Благоевград спря разпространението на наркотици, проституция и комар. Евала Бойко, с теб сме. Ще изчистиш БГ не само от вируса.


27 Април 2020 22:43 | Ковид 19
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

19 е на Томов числото
Няма пари дори и за тото
Ще води той битка голема
С 19 човека от щаба
Това му е арсеналът на томоф
Ще изгори като печен картоф
Скоро на тъмно ще го привлекат
Гешев диша му във вратът
Милев подскача безсилен
Близалката викат му и в Сливен
Пуф пав ще оглави парада
Колян за избори я стяга
Лека объркаха се сите
Некой им намазва ските
Ковид казва се това чудо
Съпартийци разбягаха се като лудо
Бриндо седи у кюшето
Малко им остана от сефтето
Няма заплати, няма пари
Томоф във огън гори
Скоро ще се свърши и с него
6 месеца се наигра с кривото его
Заплатата чака и Зъкова
Която се е скрила на рилци в ъгъла
Как не можахте пък всички
Да се разберете като пойните птички


27 Април 2020 22:49 | Дончо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Аз ще съм новият кмет ще ви давам бело на половин цена, момичетата са примоция две за една цена


27 Април 2020 23:43 | Шумантов@
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Ковид ни яхна


28 Април 2020 00:30 | Лулеова
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Зъкич, уловили те короната, притеснена съм за теб, обади ми се.. Ти си в рискова та възраст отдавна


28 Април 2020 06:27 | !!!
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Като вместо да работите, шест месеца се занимавате с простотиите на Шумантов, Зъкова и Бриндо, сега и пари за заплати нямате. Пълни некадърници сте. Тая работа с успешното управление, не е като да плещиш простотии.


28 Април 2020 10:00 | Зрителят
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Какви закони, кви пет лева! Целият ОИК мина през общината, за да спасяват Льольото! За колко се продадоха тези прост... тки, ще се разбере, след като им заформят наказателни производства! Трябва да си взел мнооого или да си рядко тъп, за да спасяваш кожата на най-некадърния кмет в историята на града и да подложиш себе си на наказателно преследване!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар