Заседание на областна комисия по заетост Благоевград

27 януари 2015 16:31   1 коментар   8232 прочита


Днес 27.01.2015г. в сградата на областна администрация Благоевград се проведе заседание на комисия по заетост с председател областния управител Бисер Михайлов.

Разглеждане на проекта и утвърждаване на държавния план-прием в държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища, паралелките за придобиване на професионална квалификация в СОУ и специалните училища през учебната 2015/2016 г. беше дневния ред на заседанието.

Участие в работата на комисията взеха Асим Адемов – зместник областен управител и директорите и представители на: Регионална дирекция „Социално подпомагане“; СЮЗО; Търговско-промишлена палата – Благоевград; РИО на МОН; РС на КНСБ – Благоевград; КТ „Подкрепа“; Дирекция „Областна инспекция по труда” – Благоевград; Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевград; Сдружение на частните предприемачи – Благоевград.

2668 е броят на учениците в област Благоевград завършващи VII клас през учебната 2014-2015г. Според държавния план-прием за учебна 2015-2016 г. те ще продължат образованието си в 34 профилирани и 19 професионални паралелки. Завършващите VIII клас през настоящата учебна година ученици са 1537, които ще продължат обучението си в общо 65 паралелки в училищата в област Благоевград, от които в СОУ - 16 профилирани, 14 непрофилирани и 1 професионална паралелки и в професионални гимназии 34 паралелки. Планът предвижда и прием на ученици в 6 паралелки в IX клас, в задочна форма на обучение. Средният брой на учениците в клас е 24.

Две нови професии - „Ресторантьор“ и „Организатор на туристическа и агентска дейност“ ще се предлагат от следващата учебна година в училищата на територията на област Благоевград. Заради заявен интерес от бизнеса за изучаване на нови професии заместник областния управител Асим Адемов заяви: „Когато има доказана нужда от определена професия трябва да се реагира адекватно и навреме. За да отговорим на пазарните изисквания и бизнеса в региона при изготвяне на учебните план-приеми е добре да се провеждат предварителни срещи с директорите на училищата и представители на областна администрация, на синдикатите, работодателски организации, бизнес. Само по този начин готовите план-приеми ще отговарят на желанията на учениците и пазара, а не на училищата“.

П. Петров

1 коментар
27 Януари 2015 19:00 | 1234
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Докога бабички като Жана Техова ще са на държавна хранилка. Пенсионерите вън от образованието
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар