Заради смъртта на Чората! Финансовият директор на община Благоевград Б.Механджийски осъди прокуратурата за престоя си в затвора

23 септември 2022 13:35   33 коментара   31462 прочита
Механджийски в съдебна зала / с наведена глава/
Механджийски в съдебна зала / с наведена глава/


Механджийски в съдебна зала / с наведена глава/

Прокуратурата ще плати 5 000 лв. на Механджийски заради 8 месечния престой зад решетките

Борис Механджийски, който е един от петимата полицаи, признати за виновни за смъртта на Ангел Димитров-Чората, осъди прокуратурата да му плати 5000 лева обезщетение, защото е лежал 8 месеца в затвора 

Делото за смъртта на Чората се проточи 16 години, а накрая Върховният касационен съд (ВКС) реши, че Механджийски, Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков са причинили смъртта на Чората поради небрежност, но тъй като за убийство по непредпазливост давността отдавна е изтекла, петимата не бяха наказани. Преди това обаче те бяха осъдени от друг състав на ВКС на по 7 години затвор за умишлено убийство и останаха 8 месеца зад решетките до окончателния край на делото. 

Още през 2014 г. Механджийски е предявил в Софийския градски съд (СГС) искове срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), с които настоява за обезщетение от 70 000 лева за неимуществени вреди и още 76 000 лева за имуществени вреди. 

Делото в СГС обаче беше спряно до окончателното приключване на наказателния процес и в крайна сметка съдия Евгени Георгиев е осъдил прокуратурата да плати на Механджийски обезщетение от 5000 лева за моралните вреди от престоя му в затвора (решението виж тук). 

Градският съд е уважил иска на Механджийски по чл. 2, ал. 1, т. 4 от ЗОДОВ, според който държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от налагане на санкция по Наказателния кодекс, когато бъдат оправдани. Интересното в случая с Механджийски е, че той не е оправдан и съдия Георгиев анализира дали държавата дължи обезщетение и когато гражданинът е бил признат за виновен, но наказание не му е било наложено поради изтекла давност.

Съдът посочва, че решаващо в случая е какво наказание би било наложено на Механджийски, ако давността не беше изтекла. Той подчертава, че не биха настъпили вреди и обезщетение не би било присъдено, ако изтърпяното наказание е същото или по-леко от това, което би наложил съдът, ако не е била изтекла давността. 

„За гражданина настъпват вреди обаче, когато изтърпяваното наказание е по-тежко от това, което би наложил съдът, ако давност не би изтекла“, пише съдия Георгиев и дава за пример хипотеза, при която смъртното наказание все още съществува и гражданин е осъден на смърт за извършено умишлено убийство.

Ако присъдата бъде изпълнена, но след това делото бъде възобновено и подсъдимият бъде осъден за убийство по непредпазливост, за което не бъде наказан заради изтекла давност, то неговите близки ще имат право на обезщетение, тъй като заради действията на държавата човекът е загубил живота си, пише правният сайт лекс бг 

„Настоящият случай е идентичен на разгледаната хипотеза. Това е така, защото осем месеца Борис Механджийски е изтърпявал наказание лишаване от свобода за извършено от него умишлено убийство. Впоследствие обаче, той е бил оправдан за извършването на умишлено убийство, но съдът е приел, че Механджийски е извършил убийство по непредпазливост, за което наказанието е до пет години лишаване от свобода.

Съдът приема, че, ако давността не е била изтекла, щеше да бъде отложено изтърпяването от Борис Механджийски на наказанието лишаване от свобода за убийството по непредпазливост. Следователно Механджийски не би бил лишен ефективно от свобода“, разсъждава съдът. 

За да приеме, че Механджийски е нямало да бъде пратен в затвора, ако давността за причинена смърт по непредпазливост не беше изтекла, съдия Георгиев посочва, че в окончателното си решение ВКС не е определил наказание по това обвинение и остава завинаги неясно какво би било то. Практиката, която е прегледал е показала, че в част от подобните случаи са налагани условни наказания, но има и ефективни. В такава хипотеза, пише съдът, случаят се решава в полза на по-слабата страна. 

„Правилото е, че при неяснота, съдът следва да приеме резултат, който е благоприятен за по-слабата страна в процеса. Винаги държавата е силната страна в процеса. Ето защо съдът приема резултат, по-благоприятен за Борис Механджийски, а именно, че за извършеното от него убийство по непредпазливост, дори ВКС да му беше наложил наказание лишаване от свобода, той щеше да отложи изпълнението му“, се казва в решението на градския съд. 

В него съдът преценява, че всеки би понесъл вреди от 8-месечен престой в затвора. В случая с Механджийски са отчетени още лошите условия, унижението и трудностите да съжителства с осъдени рецидивисти, които са го възприемали като част от системата, която ги е вкарала в затвора. Според градския съд обаче справедливото обезщетение за неимуществените вреди на Механджийски е 5000 лева, а не 70 000, колкото той е поискал. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. 

16-годишната съдебна сага 

Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съд бяха петимата униформени. Впоследствие лекарите заключиха, че той е починал от задушаване, защото е бил с белезници на гърба и поставен по очи на земята, като тялото му е и притискано. Спорният въпрос беше полицаите ли са го притискали или собственото му тегло. 

Първоначално Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Мирослав Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години лишаване от свобода. Последва „съдебна въртележка“ между инстанциите, като Военно-апелативният съд (ВоАпС) първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от ВКС и накрая намали наказанията на подсъдимите на половина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г. 

След това обаче процесът беше възобновен, защото близките на Чората осъдиха България в Страсбург. 

Така делото отново се върна във ВоАпС, който измени обвинението в убийство по непредпазливост и не наказа подсъдимите заради изтеклата давност. После обаче друг състав на ВКС реши наново делото като въззивен съд, защото констатира толкова сериозни недостатъци в решението на военните съдии, че са обезсмислили мотивите му. 

Така върховните съдии осъдиха полицаите на по 7 години затвор, след като на свой ред приеха, че те са убили Чората, като не са целели пряко умъртвяването му, но съзнателно са допускали настъпването на смъртта му, като им било безразлично дали ще умре. Именно след тази присъда униформените влязоха и в затвора. 

Решението на съда в този случай обаче подлежеше на проверка чрез възобновяване на делото, както се и случи, след като върховните съдии приеха, че основното заключение за механизма на смъртта на Димитров е противоречиво. 

В последното окончателно решение ВКС прие, че полицаите са извършили убийството по непредпазливост като са бездействали. След като сложили белезници на Чората и го съборили на земята, той започнал да вика, че се задушава, но униформените не направили нищо. 
 


Още за: дело   Чората   съд   Още от: Общество

Принтирай статия
33 коментара
23 Септември 2022 13:49 | !
Оценка:
-7
 (
25
 гласа)

Да те еба в пумяра


23 Септември 2022 13:50 | !
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

ОПГ


23 Септември 2022 14:27 | само питам...
Оценка:
8
 (
18
 гласа)

А на останалите от групата, които също са търкали наровете 8 месеца, няма ли да им платят?


23 Септември 2022 14:29 | ХОРА
Оценка:
25
 (
27
 гласа)

МАРА ОТВАРАЧКАТА пречука полицаите, абе МАРИЯ ГЕОРГИЕВА дето беше в листите на ДСБ. АДВОКАТКА С НУЛЕВИ ПОЗНАНИЯ В ПРАВОТО пък даже била военен прокурор. Тая като се надруса.....


23 Септември 2022 15:18 | Занзибар
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Тия и други че утепат, та оневинявайте ги.


23 Септември 2022 15:36 | балък
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

ГЬОНСУРАТ


23 Септември 2022 15:57 | ДАЛИ
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

КАКЪВ ВОЕНЕН ПРОКУРОР ВИ СЕ ПРИВИЖДА, СЛЕДОВАТЕЛ МОЖЕ ДА Е БИЛА... АБЕ


23 Септември 2022 16:16 | Симитли
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Защо жалбата не е от всички? Или преди бяхте екип, сега всеки да се спасява по единично


23 Септември 2022 16:20 | Тошо
Оценка:
9
 (
19
 гласа)

Има убит човек (какъвто и да е бил), може да е по непредпазливост или умишлено, но трябва да има виновни (виновен).


23 Септември 2022 17:59 | Чората
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Тия си бяха хора за поръчки, не че сега ти със синя бус не са същите лайна като тия. Но един колонката, който преди едно 14 годишно дете заради наркомнанката к"ва щерка, тоя ли няма пръст? По онова време доста хора пребиха ей така, те тия същите!
И не за друго го убиха, а защото плащане и ги записваше на тефтер, а сигурно и се знае, кои куки са били на заплата!


23 Септември 2022 18:07 | Само питам
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Защо не се допускат коментари под евтиния PR на Български възход с денонощната аптека?
Затова сме на 134 място по свобода на словото.


23 Септември 2022 18:26 | Тцтц
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Признаха си, че са упражнили насилие, съдиха ги 6 пъти и нищо, убийството нямало давност, сега щял да съди той... само в бг клоаката


23 Септември 2022 18:30 | ...
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Наистина имаше тефтер и наистина ги викаше да го покриват точно като Семерджиев... беше си гаднюха даже сме се с него, ама щом полицаите убиват хора безнаказано то нищо чудно че държавата е системно обирана


23 Септември 2022 18:39 | Баба Вуна
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

През ку** ми е


23 Септември 2022 20:24 | Чуденка
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

Индивид, лежал в затвора, е финансов директор, назначен от патологичен лъжец ... Само на мен ли ми е странно това?


23 Септември 2022 20:44 | Благоевград
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Перфектни професионалисти


23 Септември 2022 21:09 | Бобов дол
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

Наглец! Чората трябваше да е осъден, а не убит. Заради чората се унижощиха десетки семейства, млади хора умряха. Полицията го прикриваше. Да убиеш човек и да искаш обезщетение е на наглост.


23 Септември 2022 21:11 | МВР
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Розалина пък нямала материални облаги и една година условно. Съдът е позор.


24 Септември 2022 10:00 | мнение
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

Доказа се че смъртта е настъпила от яко натискане на тялото към земята след като са му сложили белезници и от як удар по главата с пистолет от което е пукнат черепа му. Това се нарича полицейски произвол. Наистина Чората беше престъпник и трябваше отдавна да е в затвора, но полицейския произвол завършил с убийство се наказва! Един го е направил и полицаите знаят кой е! Поне той трябваше да полежи години в затвора за урок на всички полицаи, позволяваши си такова поведение. След като го прикриха, всички трябваше да си излежат седемте години затвор, на които ги осъдиха!


24 Септември 2022 10:31 | Фанта
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Службите прикриват тежки престъпления с години, пък едно убийство извършено от техни служители ли няма да прикрият...


24 Септември 2022 10:50 | Ююю
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

В днешно време е част от корупцията в Благоевград.


24 Септември 2022 14:24 | Никимо
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Това дело, продължило години наред с много превратности не даде отговор защо чората, известен с престъпната си дейност и на институциите беше покровителстван. Т. Е. Нулев обществен принос. Така е и сега. В града са известни заведения, в които се продава дрога и полиция и съд ги пазят. Умират хора. В заведения напалаханов също.


24 Септември 2022 18:13 | Ффф
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Жалък съд. Първо казва, че е виновен, но няма да лежи в затвора поради давност. После казва друго. Цяла сага тече десетилетия, а години градът тъне в дрога и дилърите са неизвестни само на неуважаемия съд. За сметка на това наркоманите поради болестта си да в затвора, а ако се спечели работата дилърите са на пробация за да се поправят. Страсбург ми е Благоевград. Единият полицай го оставят на работа, другите ги уволняват. Вие виждате ли логика, морал и справедливост.


25 Септември 2022 00:06 | Стефанов
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Колко сте прости само?? Боби бил виновен?? Та той въобще не е докоснал Ангел. Оня ден пишат, че банка краде ток, после се оказа, че било дело на фирмата, която прави ремонт. Гола вода сте.


25 Септември 2022 07:10 | Пончо
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

А мъжа на Даниела Саваклиева, Тоя нансъскан пинчер, бил ли е в отряда по задържане на чората? Защото се говори, че е бил!


25 Септември 2022 07:14 | Пончо
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

И още нещо,
Целя град е пропищял от жъчката, но никой не пише и разследва за него!
Как заграби държавна собственост на Струма? Присвои си минерални извори. Как купи телефонния, как офиси се местят там да са под наем, как автоматиката привлича фирми да си мият колите при него.... все въпроси за компетентните институции, на които няма да видим отворени очи и отпушени уши.


25 Септември 2022 08:45 | Напомня
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Съдът приема, че полицаите са извършили убийството като са без действали. Това реши съдът след изтекла давност. Нямаше ефективно разследване. Да се чуди човек на кой да вярва. Неуважаемия съд не си позволи да прибере на топло чората приживе, той умря неосъден след като погуби десетки животи. Тази схема си върви и сега.


25 Септември 2022 12:32 | Poj
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Тия където им викат робокопи на протестите и бият без да мислят, са същите като тия убили чората.
Особено Калинка, с отрицателен интелект и мисловна дейност - примитивен и първичен.


25 Септември 2022 15:10 | ***
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Адвокат Мара Георгиева - МАРА ОТВАРАЧКАТА много скоро ще лежи в ПАНДИЗА с остригана гола глава и раирани гащи. И се друса и ПЛАСИРА дрогичка. Горката?!?! ЕЗЪК за любовника и от Разлог и двамата въртят политика като партизани.


25 Септември 2022 15:15 | Гоше
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Е па тая го пазеше ЧОРАТА и други престъпници учи я тоя един пЕНКО


25 Септември 2022 16:36 | Айше
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

любовника на Мара един фелдшер от Разлог тъп и тлъст я снабдява с тия прахчета хапченца тревички и други дроги. Двамата приличали на двойката Есма Боран и Гарип от турските сериали Тоя фелдшер се прави на доктор. Умори хората у Разлог и Баня.


25 Септември 2022 21:49 | Дпс
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А нещо за доктор Радонов


25 Септември 2022 21:50 | Дпс
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А Радонов как умре
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар