Започват разкопките на Хераклея Синтика край с. Рупите

06 юли 2020 10:11   4 коментара   3318 прочита


Днес започват дългоочакваните разкопки в Хераклея Синтика. Екипът на доц. д-р Людмил Вагалински възобновява работата си на обекта край с. Рупите, Петричко. „Най-важното през този сезон е да опитаме да локализираме югозападния ъгъл на форума, на който в момента има паркинг.

Така ще можем да изчислим точната квадратура на площада, което ще ни помогне да си изградим представа за истинските мащаби на Хераклея Синтика, за икономическата мощ на града в сравнение с Амфиполис, Филипи, Тесалоника, Берое, предаде Бгнес. Вероятно не само ще съберем нови данни за хронологията, но и ще открием още надписи и скулптури“, прогнозира доц.Вагалински пред Archaeologia Bulgarica.

Парите за тези разкопки са осигурени от кмета на Петрич Димитър Бръчков. Те ще стигнат за три седмици, но има шанс проучването да бъде удължено, ако бъдат отпуснати допълнителни средства от Министерството на културата.


Още за: разкопки   Хераклея   Рупите   Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
06 Юли 2020 10:56 | бобчо
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

пари за глупости, петрич заприлича на хераклея синтика, тъмни улици, дупка до дупка е целия град, иначе даваме пари за тоо пущиняк на рупите


06 Юли 2020 14:11 | ***
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Общо-взето, само имбецил може да определи разкопките на Хераклея Синтика като "глупости".


06 Юли 2020 16:54 | ссссссс
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

общо жзето на майка ти шундата е имбецил, там потънаха токло пари и няма шанс да се избият 1000 години


08 Юли 2020 00:29 | КОКО - БОТЕВ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

оправете пътя до там, беше кал и езерца по пътя - само с 4WD можеше да се стигне с кола дотам. Ако хора с увреждания искат да посетят няма да може да го направят.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар