Започна се, дишайте дълбоко! Трети ден Благоевград сред градовете с най-замърсен въздух

20 ноември 2019 10:43   5 коментара   8575 прочита


Трети ден нивото на фините прахови частици във въздуха в Благоевград са с ниво над допустимите. Ежедневният бюлетин за състоянието на атмосферния въздух, публикуван в страницата на Министерството на околната среда и водите показва, че в областния център за 19 ноември показва двойно превишение над нормата на фините прахови частици.

Ежедневният бюлетин съдържа информация за нивата на някои основни показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух, съгласно националното и европейско законодателство: фини прахови частици (ФПЧ10), серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид и озон.

В интернет страницата на РИОСВ Благоевград обаче няма никаква информация, относно данни за замърсен въздух на територията, на която оперира инспекцията. Последната проверка на инспекторите от РИОСВ е на 10 октомври, по сигнал за изгаряне на отпадъци, получен на зеления телефон на РИОСВ – Благоевград.

На терен в землището на с. Покровник, общ. Благоевград е констатирано изгаряне на отпадъци (седалки от коли, заедно с тапицерия). Със съдействие на полицията е снета самоличността на лицата, извършващи изгарянето. За констатираното предстои да им бъдат съставени акт.

Благоевград е сред градовете в страната с най-мръсен въздух, а в следващите месеци предстои още по-голямо замърсяване от използването на уреди за отопление на твърдо гориво. Мерките, които общината взима явно не са достатъчни аз справяне с проблема.


Още за: ниво   частици   въздух   Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
20 Ноември 2019 10:59 | гражданин
Оценка:
13
 (
21
 гласа)

Това е най-голям проблем за благоевградчани. Към РИОСВ запушете най-после комина на Драматичния театър Благоевград.
ГОСПОДИН КМЕТЕ, ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ СПРЯМО СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ РИОСВ.
АКО НЕ ИМ СЕ РАБОТИ ГИ УВОЛНЕТЕ!!!!


20 Ноември 2019 11:39 | Сърфо
Оценка:
24
 (
26
 гласа)

И комина на ТЕЦ Рубин. Стария кмет се правеше на луд дано поне новия кмет вземе решение. Цяла нощ задимява целия град, а на сутринта не може да идеш на работа


20 Ноември 2019 13:58 | orlin mahala
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

газов котел не пуши умник има само пара.


20 Ноември 2019 15:22 | nik
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

дай ни работа


20 Ноември 2019 16:27 | до всички с позиция
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Време е да се вземем в ръце и единственото безплатно нещо е да дишаме. Но трябва да дишаме ЧИСТ ВЪЗДУХ. В ОБЩИНАТА ИМАШЕ ОТДЕЛ ЕКОЛОГИЯ. РИОСВ какво прави?
ОБРЪЩАМ КЪМ КМЕТА ДА ВЗЕМЕ СПЕШНИ МЕРКИ, че идва ЗИМА.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар