Започна реконструкцията на пътя от с. Рупите за археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“

28 октомври 2020 10:28   1 коментар   3101 прочита


Реконструкцията се извършва със средства, определени с решение на Министерски съвет от 31 май 2019 г. Строителните дейности обхващат пътния участък от 2,4 км., започващ от отклонението за село Рупите до археологически обект „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи“.

Според предварителния проект се предвижда габарит на пътя в началото от 8 метра (малко след разклона за с. Рупите) - пътни платна по 3м. и банкети по 1 м. До самия терен, където се извършват археологическите разкопки, новият път ще бъде ограничен с бордюри и габарит на асфалта – 6 м.

Ще бъде изградено и съоръжение, с което да се премости газопровода, за да се изведе натоварването на пътя. Инвестицията, която се прави за пътя до обект „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи“ е в размер на 1,4 млн. лв. Извършени са всички съгласувателни процедури с РИОСВ и Министерство на културата преди началото на реконструкцията.

Благоустрояването на пътя до този обект ще се отрази изключително благоприятно в туристическо отношение, тъй като през последните години се отчита голям интерес от български и чуждестранни туристи. Предстои Община Петрич да реализира и своя проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи” по Оперативна Програма „Региони в растеж”.

Проектът е свързан с разработването на цялостен интегриран туристически продукт с основен акцент - паметник на културата с национално значение и съпътстващи дейности по социализация на паметника, които да допринесат за социално-икономическото развитие на региона.


Още за: Рупите   път   Петрич   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
29 Октомври 2020 08:12 | Петрич
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ле ле пак ще краде Бръчков мишоко
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар