Забавен ремонт и липсата на сняг спират лифта и ски сезона на Картала

10 януари 2020 12:48   16 коментара   20465 прочита


И тази зима най- вероятно няма да има активен ски сезон на Картала, над Благоевград. Причината е забавяне на ремонта на кабинковия лифт, както и липсата на сняг. Компанията за търговия с оръжие "Армако", която е новият собственик на ски зоната "Картала" имаше амбицията да стартира зимния сезон, но това няма как да стане без работещ кабинков лифт, който да обслужва голямата писта. В момента тя е необработена и по нея няма как да се спускат скиори или сноубордисти.

Единствено детската писта е подходяща за шейни и забавления на малчуганите. Освен това работи само ресторанта в хотелската част, а чайната до детската писта все още е затворена. Според Илия Ризов, който е управител на ски зоната, липсата на сняг е основният проблем, а оръдия за произвеждане на изкуствен сняг липсват.

Към това трябва да се добави и неработещият кабинков лифт, за чийто ремонт все още се чакат резервни части от Франция. Минимален шанс да стартира зимният сезон има, ако до края на месеца заработи лифтът, завали сняг и бъде обработена голямата писта. След 10 години експлоатация на всички съоръжения и писти, ски център „Картала” затвори врати точно преди една година.

Единствената писта на територията на благоевградска община вече втора зима най-вероятно няма да бъде достъпна за любителите на зимните спортове. През годините „Картала“ стана предпочитана дестинация най-вече заради достъпните си цени на дневни карти, както и разнообразието на голямата ски писта. За любителите на зимните спортове от Благоевград остава надеждата, че зимния сезон е все още в началото си.

А за всички онези които имат по- големи финансови възможности ски център номер 1 на Балканите Банско е само на 50 километра от областния град. Компанията за търговия с оръжие "Армако" е новият собственик на ски зоната "Картала", която се намира в местността Бодрост край Благоевград. Сделката е сключена в първите дни на новата година, като продавач е Българо-американска кредитна банка (БАКБ). Зоната, която включва ски писти с дължина 5 км, кабинков лифт с две станции и два ски влека, започна да се изгражда през 2006 г. от дружеството "Прима инвест БГ", свързано с благоевградския текстилен предприемач Илия Ризов, но впоследствие попадна под контрола на банката заради неизплащан кредит.

Сега в намеренията на фирмата купувач влизат нови инвестиции, като предстои да бъде направена оценка какви ще бъдат те. Заради бързата връзка с магистрала "Струма", столицата и летището амбициите първоначално бяха зоната да се развие до голям курорт, който да привлича и чуждестранни туристи. През последните години зоната беше пълна основно през уикенда със скиори от региона и София, както и от любители на фрирайда заради добрите условия там.

Марти Иванов


Още за: картала   ски   Благоевград   сняг   Още от: Общество

Принтирай статия
16 коментара
10 Януари 2020 13:05 | Фалит
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Ризов дърт си вече идея си нямаш как се прави бизнес, спри да тровиш хората. ХЕИ защо спи


10 Януари 2020 13:22 | Иво
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Някой не желае да се развие ски курорта тук, а е рай!


10 Януари 2020 13:23 | Дони
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

До Иво. Ти като го препишеш си ги оправи


10 Януари 2020 14:23 | �����
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Цяла години си чешат та.... те, сега решили ремонт да правят... беше ясно, че няма да има сезон, трябва и поне 3 оръдия за сняг, иначе пака аматьорски изпълнения


10 Януари 2020 14:32 | �����
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Може да стане супер ски зона, но трябват доста пари. С трици маймуни не се ловят.


10 Януари 2020 14:48 | До Иво
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Ти си болен мозък или социално слаб. За 1000 лв отиваш на екскурзия до Милано, замъка Шийон, Монтрьо, Веве, Женева, Люцерн, Цюрих, Лугано, Комо и още няколко места за 7 дена . За 600 лв отиваш в Алпите. Коя циганка те излъга те излъга, че на Картала има какво да видиш, за 2 дена се обикаля цялата местност пеш плюс хижата и преходи до манастира.


10 Януари 2020 14:52 | Xax
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Да имаш всичко на готово, а да няма акъл да го използваш, това вече е престъпление. България никога не е имала истински бизнесмени


10 Януари 2020 16:29 | До до Иво
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Да, до Алпите може и да идеш за 600 лева, на палатка за един ден, ама няма да можеш да се върнеш. (за ски холидеѝ говорим) И ние имаме Интернет, пичагооо


10 Януари 2020 16:36 | До до Иво
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

И човека като казва че е рай, предполагам че има в предвид че ни е под носа, ставаш от леглото и след 30 минути можеш да си на пистата, какво по-хубаво от това. Питай, как им е, на някой французин или италианец коѝто живее на 500 километра от най-близкия зимен курорт


10 Януари 2020 21:20 | Витан
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

С тоя фалирал бизнесмен Ризов няма как да стане, тия новите собственици са като него същите измамници


10 Януари 2020 21:41 | Йур
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Последни не бяха ли едни обявили се за вип обществото на града, шофьорът им го сложиха управител на Картала, та даже и оръдия за сняг бкенуваше в едно интервю.
Но нещо не им излезе сметката, че това не е бензин или нафта да продаваш на македонците, а сериозен бизнес, в който тия същите само по Discovery са гледали. А Ризови бяха запознати, защото от преди 1989 се занимават с това.


10 Януари 2020 23:34 | скиор
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Ски може да се кара и през месец април на ски писта Картала, но ако бизнесмена Ризов беше направил междинна станция, но изглежда той е искал да вземе едни пари без да връща.


10 Януари 2020 23:46 | Джумалия
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Какъв ремонт се прави на тези кабинки, нали те са купени втора употреба от "бизнесмена", а иначе през месец март щяха да закупят нови кабинки, така пишеше. във в-к Струма.


11 Януари 2020 01:37 | ..
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Чета и пърдя, скоро ша сера ..и са чудя, Трътлайнер ли е тъп, или аз съм много интелиген че да се чудя, дали Трътлайнер е тъп


11 Януари 2020 10:56 | saroqn
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Пишете, тези които са работили на обекта - картала, колко задължения имат тия "бизнесмени", искащи по почина с чужда пита си помогни. На мен лично ми дължи 1457лв. от 2009г. Мижи кьорчо да те лажем . ! С оръдия само, без природа, ски спорт не се прави, а само тренировки - това касае не само картала.


11 Януари 2020 12:05 | Get out
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

В Европа има много по-красиви места, нормално е туризма в бг да потъне като Атлантида.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар